Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 06:00 2 364 22

Пералня, от която ГЕРБ ще излизат чисти, а ПП-ДБ - мръсни

  • герб-
  • пп-дб-
  • даниел смилов-
  • корупция-
  • бойко борисов-
  • сос-
  • дпс-
  • кирил петков

Корупционните обвинения срещу герои от ГЕРБ и ДПС окапват едно по едно като круши

Пералня, от която ГЕРБ ще излизат чисти, а ПП-ДБ - мръсни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Оплакванията на зърнарите и бойкотът на СОС от политическите им аналози - общинарите на ГЕРБ - са един и същи феномен, който може да бъде наречен зърнаро-общинарски ламенти. Той е продукт на натиска на ГЕРБ-ДПС да напълнят правителството с техни хора при ротацията. Затова и в двата случая не е ясно какво точно искат общинаро-зърнарите. Но каквото и да е то, поне всеки ден е различно.

Кой подпомага изнудването

Да си запазят извънредните печалби, поръчките, фирмите подизпълнители, калинките и другите екстри? Естествено, подобни искания не могат да се артикулират открито, защото повечето са неприлични, а приличните като цяло са изпълнени (или лесно изпълними): огромни субсидии отиват при зърнопроизводителите, а ГЕРБ биха имали голям шанс да прокарат и собствени политики, стига СОС да заработи. Но това не пречи ламентите, подкрепени с блокажи на трактори по пътищата и телеса в СОС, да се ползват като лост за изнудване. Тракторите се издадоха, че чакали с радост ротацията. Телесата пък направо плашеха с нови местни избори в София.

В общ план подобни номера и изнудване ще наблюдаваме дотогава, докато големи части от интелигенцията подпомагат изпращането на корумпета и полу-корумпета в парламента, после обвиняват останалите партии, че се коалират с тях, а накрая настояват балансът на силите да се възпроизведе и в правителството. Има и други причини, но тази е необходима и достатъчна за постигане на негативния резултат.

(„Корумпе“ - освен нежно журналистическо обръщение - е специален и необходим технически термин, отнасящ се за фигури, които не са осъждани и дори разследвани в българската правна система, но фигурират в международни списъци на корумпирани лица и в обоснованите съмнения на мнозинството българи.)

Защо пък ГЕРБ и ДПС да не напълнят правителството с техни министри, би попитал някой? Какво му е лошото, при ротацията да се завъртят нещата и като брой на министри? В крайна сметка, ако има справедлива формула 50:50, сега би трябвало да е ред на ГЕРБ-ДПС да подредят правителството. Този апел за висша политическа справедливост се подкрепя обикновено и със следните „аргументи“:

Корупционните обвинения не можаха да се докажат

Истина е, че корупционните обвинения – дотолкова, доколкото ги имаше изобщо - срещу герои от ГЕРБ и ДПС окапват едно по едно като круши:

- Най-интересният казус засега е по скандала „Божков“, където се оказа, че хазартният бос регулярно е ходил с големи суми пари в евро и лева при министър Владислав Горанов, но не можа да се докаже, че не си ги е отнасял обратно вкъщи без да ги остави на министъра. Подобен малък пропуск в доказателствата се наблюдаваше и относно личния ПР на г-н Борисов, която редовно ходила в офиса на Васил Божков, но неясно с каква цел: в подаръчните пликове е можело да има всичко - календари, рекламни материали и всякакви други невинни работи;

- С къщата в Барселона нещата достигнаха аналогично положение – всички знаят кой и защо е живял в нея и как я е ползвал като своя, но документално всичко е изрядно или поне се държи на трупчета до удобен момент за атака срещу г-н Борисов;

- Г-н Борисов не е в списъка „Магнитски“. Изречението за даваните от г-н Божков подкупи: "Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ)“ се отнася до филанкишията в частта „един настоящ политически лидер“.

- Поне две големи схеми за изнудване на магистрати и политици бяха открити – на Пепи Еврото и Нотариуса, мир на праха му. И двамата са поддържали ВИП клубове/ресторанти за висши магистрати, но още никой официално не се е осмелил да разплете тези зависимости, въпреки че Антикорупционният фонд е направил много в тази посока.

Според думите на различни информирани свидетели и *настоящият и.д. главен прокурор изглежда също е бил чест гост на поне едно от тези заведения, но това не му попречи да се радва на доверието на ГЕРБ-ДПС и да бъде избран скоростно на настоящата си длъжност. С което окапването на крушите-обвинения срещу политици се интензифицира. (Особено сърцераздирателен елемент беше внесен от прокуратурата, която успяла да подготви обвинение срещу Нотариуса, но за съжаление била изпреварена от преждевременната му смърт);

- При г-н Пеевски нещата са още по-чисти. За него българското правосъдие не може да намери аргументи, с които да го обвини за нещо, а пък американското не може да намери аргументи, с които да го оневини и да го извади от „Магнитски“. Като цяло – реми.

Всичко това ясно демонстрира, че обвиненията в корупция не успяха да се докажат. Ако продължават да опитват да се докажат сами, те и за в бъдеще няма да успеят.

И да е имало нещо, вече е "изпрано"

Аргументът тук е малко като: „не съм откраднал шапката, плюс това я върнах“. Но идеята е, че самото ротационно управление слага край на всички корупционни съмнения и обвинения. Ротацията в случая се мисли като центрофуга на пералня. От тази центрофуга ГЕРБ-ДПС излизат чисти, а ПП-ДБ – мръсни, за което трябва да бъдат непрестанно укорявани. Диалектиката чисто-мръсно не е много ясна, но да речем, че това са относителни понятия, които зависят от очакванията на публиката: едните излизат по-чисти от очакваното, а другите – по-мръсни от него.

В крайна сметка, всички са маскари и е справедливо да участват по равно в правителството. Ако горните аргументи не сработят, се твърди, че от центрофугата на ротацията всички излизат сиви. А пък и Асен Василев и Даниел Лорер купили по-евтино къща, ремонтирали я и я продали после по-скъпо на бизнес-дама, която по времето на управлението на ГЕРБ получила договор за 7% комисионна от винетки. Плюс това Кирил Петков бил имал канадско гражданство, а на Христо Иванов носът му е дълъг. Като прибавим и скромния ръст на ген. Атанасов, нещата между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ се изравняват – поне в килограми и сантиметри. Ерго, участието им в правителството трябва да е балансирано и ГЕРБ-ДПС трябва да получат много министри.

България е парламентарна република, което означава, че каквото мнозинство има в парламента, такава ще бъде и композицията на правителството. Ротационната формула беше шанс за определени партии, натрупали корупционен багаж, в рамките на девет месеца да покажат на обществото, че са си взели бележка, направили са необходимите кадрови реформи и са готови да вървят напред с ново лице.

Уви, ГЕРБ и ДПС разчетоха ротационната формула погрешно - като пералня, която ще им позволи да си останат абсолютно същите, но леко поизбелени. Това е драмата на сегашната ситуация. В тази ситуация ламентите на зърнаро-общинарите са всъщност предвидени да бъдат хор за триумфалното завръщане на пременения Илия в изпълнителната власт. Но усещане за какъвто и да било триумф липсва.

PS. След завършването на текста стана ясно, че СОС вече има избран председател и блокажът от страна на ГЕРБ е вдигнат. Това е добра новина – все пак здравият разум надделя и столицата ще има своето управление. Ще се избегнат и нови местни избори, които са безсмислени. В крайна сметка обаче става ясно, че председателят на СОС просто е бил инструмент за по-общ политически натиск от страна на ГЕРБ срещу ПП-ДБ. В един момент обаче бойкотът започна да изглежда толкова ирационален, че имаше потенциал да вреди на ГЕРБ.

­*Особено показателно е самото оправдание на г-н Сарафов за посещенията му в ресторанта: „Тук се касае за изключително грозна, груба и безпардонна злоупотреба с институцията прокуратура, за щастие не на цялата, но на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси. Аз съм жертва в този казус, колкото и тези, които изгубиха здравето си, жертва съм на т.нар. оперативно майсторство, като Гешев ме покани в ресторанта и ми спретна оперативна комбинация, пазейки компромати за мен и използвайки ги като оръжие срещу мен. Изясняването на този казус е ключов залог за по-нататъшното функциониране на прокуратурата".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кмета на врани кон

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "АКУЛА":

    то и сараите трябваше да сабарят незаконите построики
  • 3 среднощен

    27 4 Отговор
    "...Корупционните обвинения срещу герои от ГЕРБ и ДПС окапват едно по едно като круши...";

    Желанието за власт в ПП-ДБ подпомага изключително много "окапването на крушите"...
  • 4 Центрофуга

    21 0 Отговор
    Борбата с корупцията е като борба с прасе в кал, всички са мръсни, но на прасето му харесва.
  • 5 Този Данаил

    11 6 Отговор
    Кусура им бил, че "Кокорчо купил и ремонтирал апартамент, а на Ристьо му бил дълъг носът". Много тъпо.
  • 6 Име

    19 0 Отговор
    ГЕРБ са хитри - като поведение, а като резултати - то е видно - загубиха завинаги София - на практика - наистина е редно - 12 години - имитация на дейност - да се санкционира.

    Че ние имахме шанс 1988 година да станем Зимна олимпиада, някакво развитие от тогава. Асфалтирахме вика - отсечката.

    Лифта в Княжево, защо, това мега нелепо, имаше кабинки - можеше да се реновира.

    Добре - скъпо е - ама децата умират за приключения.

    Излиза - че комунистите - които са забранени от закона - са се грижили, както и да е.

    Коментиран от #19

  • 7 политолог

    14 1 Отговор
    ГЕРБ колкото и да са мошеници,не могат да направят нищо без ППДБ защото те са втората политическа сила и осигуряват мнозинството .
  • 8 000013

    16 2 Отговор
    Баце е избелен , изпран , препран , колосан , излгаден, згънат и опакован като чисто нов готов за нови подвизи
  • 9 Моарейн

    15 3 Отговор
    Смилов, не ни занимавайте с душевните терзания на "умно"-кресливитета. Ако имате някакви оплаквания от непартньорите си в некоалицията, ги отнесете към началниците си от Вие-знаете-коя-амбасада.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Редник

    2 2 Отговор
    Най сетне Смилов да напише нещо смислено.
  • 12 Демократ

    7 1 Отговор
    Когато държавата е управлявана от ченгеджийско задкулисие,създадено още преди 1989 г. и основната му задача е да се запази статуквото и да не бъдат наказани виновните за съсипването на България, а това става като няма правосъдие и като милиционерите владеят прокуратура ,съд, МВР, резултатът е такъв,какъвто е. Това обаче досега никой анализатор не смее да каже, а истината прави хората свободни. В България няма истинска интелигенция, тя беше ликвидирана на 9.09.1944 и тъпите ликвидатори под ръководството на Москва
    си създадоха своя от верни, послушни, непросветени и необразовани,които управляват и до днес с основна задача да държат властта,парите и контрола над всичко. В България няма елит, елит означава най-просветената част от обществото с традиции. Целта на комунистите винаги е била да ликвидира посветените и традициите в държавата. Чалга резултатът е налице в чалга държавата, поддържана от ретроградните сили,за да няма напредък.
  • 13 Търновец

    6 2 Отговор
    Баце се откупи да не попадне в Магнитски още със затварянето на Белене след посещението на Клинтън и сега се откупува с F 16 u Stryker и реакторите на Westinghouse за Козлодуй, ГЕРБ е не само мафиотска но и антибългарска структура. Още през 1990 трябваше вместо конституционен съд да се направи постоянно действуваща горна камара която да преосмисля и гласува законите на т н. НС. Има и все по силно Израелско и Украинско влияние - сглобка на мафия и външни сили
  • 14 Решение

    4 1 Отговор
    По глупави от Промяната няма. Напускайте и правете избори, иначе ще изчезнете

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Решение":

    Споко,иска ти се да изчезнат но няма да стане!Промяната е партия на всички честни граждани борещи се за справедливост в държавата ни/а такива винаги ще има/,и на всички по-възрастни антикомунисти!Всички тия хора насреща си има една комунистическа мафия,когато Промяната изчезне всички ставаме мафия!Съгласен ли си?

    Коментиран от #18

  • 18 един

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    "има" да се чете имат!

    Коментиран от #21

  • 19 дон

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Отлично казано. ППДБ се оказаха освен неможачи и силно податливи на съблазан. Всичко което предстои да им се случи синго заслужават, а ние трябва да търсим нови лидери на съоротивага.
  • 20 Кадир

    5 1 Отговор
    А не бе? Този профан Христо Иванов и глутницата му от НПО професионалисти на американска издръжка нали щеше да разтурва сарая на Доган? И накрая какво - коалиция в името на евроатлантизма.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.