Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 09:07 3 624 30

За чипирането на мозъка и колко рисков играч е Мъск? Доц. Димитър Проданов пред ФАКТИ

  • проданов-
  • димитър-
  • чепиране-
  • мозък-
  • мъск-
  • импланти

При имплантации странични ефекти се развиват много по-бързо отколкото при лекарствата и ваксините, казва ученият

За чипирането на мозъка и колко рисков играч е Мъск? Доц. Димитър Проданов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Πъpвият чип, ĸoйтo нocи имeтo Теlерhаtу, щe пoмoгнe нa xopaтa дa yпpaвлявaт cвoитe cмapтфoни и тaблeти cъc cилaтa нa миcълтa. Ocнoвaтeлят нa ĸoмпaниятa Nеurаlіnk Илън Mъcĸ oфициaлнo зaяви, чe нeйнитe cпeциaлиcти ycпeшнo ca имплaнтиpaли нeвpaлeн чип в мoзъĸa нa пъpвия дoбpoвoлeц. Какво означава това… Пред ФАКТИ говори доц. Димитър Проданов.

- Доц. Проданов, наскоро Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде зелена светлина на Илън Мъск експериментално да поставя чипове в мозъците на хора. От дълги години той работи върху това, но тази стъпка е нормален ход на нещата, еволюция на технологиите или революция в медицината…
- Илън Мъск не е пионер в тази област. Първата имплантация на протеза в моторната кора е направена още през 2004 г. Спомням си добре лекцията на Европейския конгрес по невронауки през 2008 г., когато Джон Донахю изнесе резултатите на неговата компания Cyberkinetics. Бяха имплантирали един парализиран пациент, който можеше да съставя думи през компютърно-мозъчния интерфейс. Така че става въпрос за еволюция в тази област.

- Компанията Neuralink стартира през 2017-а, а седем години по-късно прави опити с хора. Бързо се случват нещата, като имаме предвид, че тестването на една ваксина отнема около 10 години… Как си го обяснявате?
- Според мен скоростта е нормална за технологични разработки. Да вземем седемте години на Neuralink – 3-4 години за технологията, 2-3 тестване при животни. Първата имплантация в прасе беше направена през 2020. Около една година регулаторно досие във FDA. Neuralink се сблъска с проблеми при опитите с животни. Няколко маймуни трябваше да се евтаназират. Така и не стана ясно какво се е случило. За мен разрешението на FDA е малко прибързано. Мъск е рисков играч и това е разликата в подхода с останалите компании. При имплантации странични ефекти се развиват много по-бързо отколкото при лекарствата и ваксините. Така че тестването за безопасност е по-бързо. Имплантът винаги може да се изключи, докато при ваксината не е така.

- Какво представляват мозъчните импланти и самият чип?
- Мозъчните импланти са най-различни. Някои са базирани на гъвкав субстрат, който се поставя върху дурата. Това са тип електрокортикографи. Други проникват в кората и се състоят от монолитни електроди. Такъв модел беше първата имплантация. Системата на Neuralink има множество гъвкави електроди, които се имплантират от робот с голяма прецизност. Трета фирма - Synchron, поставя импланти през стентове в големите вени и синуси на мозъка. Това е много интересен поход и алтернатива на големите електроди при дълбокомозъчната стимулация.

- Как гледате на развитието на мозъчните импланти?
- Има още много какво да се желае. Стабилен интерфейс между импланта и мозъка е много трудно да се постигне.

- Каква е целта. Да са в полза на хора с какви заболявания?
- На първо място болестта на Паркинсон при активните импланти. При системата на Мъск това ще са парализирани хора. Там имплантът ще командва екзоскелет.

- Робот поставя импланта. Защо?
- Необходима е голяма възпроизводимост и прецизност. Когато хирургът е човек, би се уморил много и би допускал неприятни грешки.

- Имаме изкуствен интелект, а сега чипове в главата. Ще ни контролира ли скоро изкуственият интелект…
- Изкуственият интелект би ни контролирал по-скоро през подбора на съдържание, което ни се предлага през различни социални платформи.

- Ако изкуствения интелект реши да изключи чипа…
- Бих се притеснявал повече, ако хакер реши да си поиграе. Все пак говорим за уязвими пациенти. Четенето на сигнали от мозъка не е четене на мисли. Мисълта не е точно локализирана, че да се чете с такива електроди. Повече бих се притеснявал ако изкуственият интелект се научи да чете поведенчески реакции и подбора на думи в изказа. Това е по-близко до четене на мисли.

- На какви закони ще подлежи чипирането…
- Данните, които се четат, трябва да остават собственост на човека. Има неприятни моменти с политиката на големите компании, които представят „безплатни“ приложения като „Фейсбук“ и др. Тогава продуктът са вашите данни. GDPR е добра стъпка в тази насока. Изкуственият интелект се регулира на европейско ниво, но не съм специалист по въпроса.

-----------------
Доц. Димитър Проданов е медик и информатик, изследовател в IMEC и ИИКТ на БАН. Започва научната си кариера в Нидерландия, става стипендиант на Международната организация за изследване на мозъка (IBRO), провежда изследвания в областта на невронауките в белгийски университети, а от 2008 г. е на научна работа в Interuniversity Microelectronics Centre - IMEC, където изследва дълбокомозъчна стимулация и записи с висока плътност от мозъка. Асоцииран изследовател е в института Neuroelectronics Research Flanders. Доц. Проданов има приноси за 2 патента и множество разработки в сферата на нанотехнологиите, изчислителната биология и терапевтичната модулация на мозъчната активност. От 2009 г. работи и в новата научна област „невроинформатика“, а от тази година ръководи проект VIBraTE на ЕК, по който заедно с екип от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на БАН ще изследва взаимодействието на мозъка с имплантирани електроди.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УдоМача

    29 31 Отговор
    Мъск е луд за връзване!!

    Коментиран от #2, #6, #10

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 28 Отговор

    До коментар #1 от "УдоМача":

    Мъск е вързан ( за топките) и прави каквото му каже оня който държи другия край на въженцето❗
  • 3 разбира се

    21 0 Отговор
    "Четенето на сигнали от мозъка не е четене на мисли."
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 21 Отговор
    Даваха му екобонуси❗
    Караха другите да му плащат , че правят ДВГ❕
    Разрешиха му преференции при обратно изкупуване на своите акции‼️
    Но когато спря нета Украйна тръгнаха да го съдят и клекна 🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    нета В Украйна
    / изв./
  • 6 реру

    31 13 Отговор

    До коментар #1 от "УдоМача":

    Понеже занули комерсиалните мисии на Роскосмос... и както е казал Езоп - "Гроздето е кисело"...

    Коментиран от #19, #22

  • 7 цербер

    0 0 Отговор
    Пише се:На първо място.
  • 8 Мнение

    16 1 Отговор
    Хубавото сега е че ще има легална рамка.До сега тези неща се тестват незаконно върху хора и полицията вообще или нежелае или не иска да разследва. Много унищожени хора има върху, които се тестваха тези неща. Да не забравяме все пак,че ще можете да управлявате телефона, но понеже връзката е в две посоки какво ще стане яко телефона започне да излъчва честота като тази на вашия мозък или друга част от вашето тяло.Поне да приложат по-бързо законовата рамка.

    Коментиран от #17

  • 9 Нео l elon

    19 0 Отговор
    Нали беше конспирация
  • 10 Парите са си пари!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "УдоМача":

    Парите са си пари! И какво ли не прави човек за тях! Проблема е че всяко нещо има две страни! Позитивна и негативна! - Въпрос на гледна точка!

    Коментиран от #12

  • 11 BBC предадоха

    7 14 Отговор
    Откриха в България незаконни затвори за изтезания използвани от МВР и Министерство на Здравеопазването !

    Коментиран от #13

  • 12 Отряд1

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Парите са си пари!":

    Парите са илюзия. Всяко нещо има само една страна - наблюдаващият интелект обаче възприема реалноста по два различни начина - обективно и субективно.

    Не държа да съм прав, а да помислите върху това, което Ви написах.
  • 13 Полицаи и лекари

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "BBC предадоха":

    Точно в тези затвори правят незаконни експерименти с хора от много години!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да да, знаеме ги тия

    8 10 Отговор
    напишете в гугъл как се тестват тези технологии и вижте животните в какви условия са преди да умр.. приключи теста
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лапунцел

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    сладур, още ли не си разбрал, че законите са за балъчета
  • 18 Озадачен

    9 20 Отговор
    "Πъpвият чип, ĸoйтo нocи имeтo Теlерhаtу, щe пoмoгнe нa xopaтa дa yпpaвлявaт cвoитe cмapтфoни и тaблeти cъc cилaтa нa миcълтa"

    Ами ако няма мисъл както е при нашите козячета как ще успеят нещо да управляват - най-много тях да ги управляват директно от Козяк.

    Коментиран от #25, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха ха

    5 15 Отговор
    Още в първият чип е заложено отнемане на самостоятелноста или казано по нашенски превръщане на хората в зомбита! Всеки все още има право на избор.
  • 21 Програмист

    9 17 Отговор
    "Данните, които се четат, трябва да остават собственост на човека"

    Ха ха ха колкото данните от Фейсбук на другата му компания Мета остават собственост на човека или колкото данните от телефона ти изобщо не отиват в Гугъл. Връзката с този чип е двупосочна и кой ще гарантира че само ти ще може да го управляваш а не някой друг да управлява теб - май истинското му предназначение е именно това.

    Колко прав е бил Оруел.

    Коментиран от #30

  • 22 Учен

    5 19 Отговор

    До коментар #6 от "реру":

    "Понеже занули комерсиалните мисии на Роскосмос"

    Това ли е новата опорка защото преди ревяхте че американците ползвали руснаците че им било по-евтино а не че нямали с какво. Какво стана с великата NASA която и сега има бюджет 10 пъти по голям от на всички останали взети заедно - няма го Вернер фон Браун но само с пари не се получава а трябва и акъл - пък Мъск си е частник и даже не е американец.

    Коментиран от #27

  • 23 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    13 0 Отговор
    Интересно, до къде могат да стигнат тези технологии? Преди време имаше една фантастична книга - войници-наемници в бъдещето си купуваха "подобрения" - мускули, чипове за зрение, мозъчни импланти и т.н. В близко бъдеще /ако не и днес/ военните ще изземат това за техни цели. Етиката и закона тук нямат място. В цялата самоунищожителна човешка история не е имало нито едно изобретение което е било предназначено да улесни човешкия живот и което да не е използвано от военните за отнемане на живот. Експериментите на Мъск няма да са първите започнати с благородни намерения и после - превърнати в кошмарна реалност.
  • 24 кикоман

    8 6 Отговор
    Сатанисти, сър! Умори няколко хиляди маймуни, умрели в атрашни мъки, за да си реализира налудните идеи. Ай сикейрос!
  • 25 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Озадачен":

    Стои обаче въпроса как ще бъдат управлявани и Петоколонниците на Митрофанова. Русия традиционно е назад с технологиите. Айде, при "козяците" ще монтират чип! Ама при президентските кадри направо руска дискета ли ще слагат?!
  • 26 ТИГО

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Озадачен":

    Нема страшно за Русоляйците ,вие сте лампови"Безаналогови" на ниски честоти, на къси вълни за да ви наливат мозък директно от Русия !! Лампите са ви като буркани и ги криете в кухината дето наричате глава ,ушите са ви антените !!
  • 27 реру

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Учен":

    "... трябва и акъл - пък Мъск си е частник и даже не е американец."


    Така е... Тук не става въпрос за NASA, Вернер фон Браун или Хелмут ГРЕТРУП...
    Става въпрос за Мъск /африканец, канадец, марсианец и т.н. - никой не си избира родителите и къде да бъде роден/ и КОМПАНИИТЕ свързани с него...

    Хората и компаниите, които имат акъл и договори - имат пари, а тези, които нямат акъл и договори - съдбата на Роскосмос - единствената космическа агенция в момента със затихващи функции...

    Коментиран от #28

  • 28 Тапа Нар

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "реру":

    пипи къде ти е картинката
  • 29 Омраза

    3 10 Отговор
    Лабораториите създадоха Ковида и неговите разновидности. Колко милиона хора погубиха тези безсъвестни лйбораторни убийци. Сега искат да посегнат на Съзнанието и да накарат хората взаимно да се избиват. Ей го нашичкия учен дава ъвети и разяснения. Не се ли усеща, че става наемен прокламатор на убиъства. Не, нямяя да станеш свръх човек, а убииец. Проклятието идва в България с подставени лице.
  • 30 реру

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Програмист":

    "... данните от Фейсбук на другата му компания Мета остават собственост на човека..."


    Мъск дали знае вече, че МЕТА е негова компания /трябва да плаща данъци/ или още е в неведение...