Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 06:31 3 547 192

Доц. Велизар Шаламанов: Готвим се за отбрана, Москва ни е обявила за врагове

  • велизар шаламанов-
  • русия-
  • нато

Не можем да допуснем Русия да води политика срещу свободния свят, заяви бившият министър на отбраната

Доц. Велизар Шаламанов: Готвим се за отбрана, Москва ни е обявила за врагове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. Велизар ШАЛАМАНОВ, бивш министър на отбраната, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Какви предупреждения отправя с учението “Непоколебим защитник 2024" или "Steadfast Defender 2024“ Алианса, доц. Шаламанов

Това учение е учение по чл. 5 на Вашингтонския договор, тоест за отбрана и то отправя сигнал към Русия за непоколебимостта на съюзниците в НАТО да защитят всеки квадратен сантиметър от нашата територия. А сега с присъединяването на Финландия, естествено трябва да бъдат отработени основни въпроси по отбраната, които включват и Финландия, съвсем скоро и Швеция, затова и центъра е в Северна Европа.

Има и друга причина центърът да е в Северна Европа: знаем, че практически с руската агресия срещу Украйна започнала още 2014 г. имаме реална война в южната част на Европа, така че там едва ли е добро място за провеждане на учение, което може да доведе до засилване на конфронтацията.

Третото, което ми се иска да отбележа, е, че всъщност тези учения започнаха след 2014 г. преди агресията на Русия срещу Украйна и на основата на основополагащия акт НАТО - Русия от 1997 г. НАТО дори не извършваше планиране за отбрана в Източна Европа, тъй като се поддържаха партньорски отношения с Русия.

Но след тази брутална агресия, след многократните заплахи, че Русия ще възстанови сферата си на влияние в Източна Европа, че иска да върне историята преди 1997 г., естествено започнаха всички стъпки по планиране на отбраната. И тези планове трябва да бъдат тренирани чрез учения. Аз очаквам едно от следващите учения, примерно през 2026 г. да бъде именно в Южна Европа и България да се включи вече с новите самолети F-16, новите кораби, новите бронирани машини, новите радари. Така че това ще бъде демонстрация на сериозната трансформация на българската отбрана и прекъсване на всякакви връзки и зависимости от Русия и Беларус.

Кое накара НАТО да започне най-мащабното си учение от Студената война насам?

Вашингтонският договор и агресията на Русия в Украйна, което е формализирано с решенията на всички срещи на върха от 2014 г. от Уелс до последната среща във Вилнюс. Така че това е, бих казал, дори с нарушена пропорционалност действие, тъй като Русия мобилизира стотици хиляди военнослужещи и ги хвърли в агресивна война срещу Украйна. Практически подчини Беларус на своите военни планове в заплаха към Европа, това включва и разполагане на ядрено оръжие в Беларус. НАТО отговарят с доста премерени стъпки, като батальонни бойни групи, които могат да нараснат до бригадни бойни групи, с учения, със засилване на противовъздушната и противоракетната отбрана, с противоминната операция в Черно море. Все стъпки, които имат подчертано отбранителен характер и в никакъв случай не са заплаха за Русия. Но ние не можем да допуснем Русия да продължи да води политика на заплаха срещу страните от свободния свят.

Върху какъв сценарий се фокусира това военно учение?

Сценарият не е публичен върху детайли, но най-общо става въпрос за агресия срещу страни-членки на НАТО и в изпълнение на чл. 5 “Един за всички - всички за един". Чрез него ще бъде тренирано прехвърляне на войски, включително от Съединените щати, от Централна и Западна Европа за усилване на отбраната в североизточната част на Европа, така че да не се допусне пробив, да не се допусне напредък на агресора. Защото виждаме, че там по опита от войната в Украйна, там, където се позволи на агресор, в случая Русия, да навлезе на наша територия има пълно разрушение, военни престъпления, издевателства над мирното население. Това е абсолютно неприемливо за държави като Полша, Финландия, Балтийските страни. И те са постигнали успех с това, сценарият, който се отработва, да е фокусиран върху недопускане на дори километри навлизане на противник на територията на НАТО.

Защо НАТО се подготвя за потенциален конфликт с Русия? Толкова ли ясни и точни са разузнавателните информации за това?

Аз мисля, че много е важно да коригираме езика, с който говорим. НАТО се готви за отбрана при евентуална агресия, включително от страна на Русия: за това, че Русия е обявила държавите в НАТО за неприятелски страни, включително България; за това, че постоянно на най-високо ниво има реторика, включително с ядрена заплаха; за това, че Русия през 2008 г. извърши агресия в Грузия, през 2014 г. окупира Крим и започна прокси война в Източна Украйна; за това, че през 2022 г., при всички изявления от страна на президента и външно министерство на Русия започна безпрецедентна агресия на Европейския континент след Втората световна война. Агресия, която е свързана с множество военни престъпления, основно разрушаване на цивилна инфраструктура с цел влошаване на положението на мирното население. Това са все сигнали, заедно с преминаването на практически повечето производства в Русия на военни релси, продължава мобилизацията, продължават контактите с Иран, със Северна Корея за закупуване на въоръжения, на боеприпаси. Всичко това са сигнали, които налагат НАТО да гледа много сериозно на въпроса за колективната отбрана и всяка една страна в НАТО.

Защо България се включва символично в това учение? Това оценка ли е за състоянието и отбранителната способност на страната ни?

Сценарият е основно в Северна Европа, както говорихме с вас, но чл. 5 изисква практическо участие на всички страни. Въпросът е, че към момента през 2024 г. ние не можем да участваме с “Миг-29", който няма способност дори да гарантира нашата въздушна сигурност. Не можем да участваме със съветска техника от сухопътните войски, от зенитно-ракетните войски. Така че и в практически план, с изключение на сухопътни сили, на специални сили, на разузнаване ние не можем да се включим. Но това скоро ще бъде променено, защото с приемането на инвестиционната програма, със стартиралите проекти, както посочих за изтребители, за бойни кораби, бойни машини на пехотата, радари, съвсем скоро артилерия и изграждане на противовъздушна отбрана съвместно с другите европейски страни, България ще навакса това изоставане от 20-ина години членство в НАТО. И в учението, което предвиждам през 2026 г., ще бъде един от централните участници.

Военното учение се разгръща и в годината, когато се отбелязва 75-та годишнина от основаването на НАТО, през 2024-а година е и 20-та годишнина от присъединяването към Организацията на Атлантическия договор на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. А това са все държави от бившия Източен блок и Варшавския договор, към които Русия има външно-политически аспирации. Освен това, 2024 е и година на президентски избори в САЩ. Защо тези ключови събития са избрани за времева рамка на учението? И чрез тях какви послания отправя Алианса?

Международната ситуация е коренно променена през последните години. Ние се намираме в много рисков период, именно затова е важно да се прегледат стратегии, концепции. НАТО прие нова стратегическа концепция, която налага такъв тип учения. Аз съм абсолютно убеден, че България скоро ще приеме Стратегията за национална сигурност, Външно-политическата стратегия, Националната отбранителна стратегия, които ще са напълно синхронизирани с развитието в НАТО и Европейския съюз в отговор на предизвикателствата, които идват и от Изток и от Юг. Но на конкретния въпрос, защо точно 2024 година? Това е просто една от годините след новата стратегическа концепция. Всяка следваща година ще има учения. И както беше решено още 2014 г., през година ще има по-голямо учение. Ние засилваме предната отбрана, засилваме силите за бързо реагиране, силите за незабавно действие също се разширяват, нови страни се присъединяват към НАТО, очаквам не много далеч в бъдещето Украйна също да бъде член на НАТО. Така че цялото това развитие изисква укрепване на отбраната чрез учение. Няма друго средство за сглобяване на способностите, освен учение. А няма и друго средство в сферата на външната политика да бъде отправено послание, че агресия е недопустима и не може да бъде успешна.

Доц. Шаламанов, ако позволите няколко въпроса за националната сигурност на България. В понеделник бяха задържани двама служители на ГДБОП и ДАНС изнасяли секретни данни към изгонен от България руски дипломат. Данните са от разследвания за заобикаляне на санкциите. Има ли пробив в сигурността?

Определено има пробив, но това не бива да се пресилва. По-скоро трябва да бъдат засилени мерките за наистина проверка на интегритета на служителите в системата за национална сигурност. Да се засили гражданския контрол, да се засили координацията и обменът със съюзническите служби, откъдето можем да получим много помощ и информация. Но това може да стане само, ако имаме доверие, което означава пълен интегритет на нашата система за национална сигурност. И това са все стъпки, които бяха обявени от г-н Атанасов, съпредседател на “Демократична България", като основен приоритет за този парламентарен сезон до Великден. Аз лично очаквам тези разкрития да мотивират депутатите и да бъде ускорен прегледа най-вече на системата за разузнаване, разузнавателната общност. И да бъде предприето сериозно преструктуриране така, че да бъде подсилен нейния капацитет, гарантиран нейния интегритет и засилен обмен със съюзниците, използването на нови технологии. Защото ние навлизаме, както казах, в много рисков период и това изисква на първо място силно разузнаване и контраразузнаване.

Европейската служба за дезинформацията публикува доклад, в който са изброени 750 случая на целенасочена дезинформация, разпространявана от чуждестранни структури. Повечето публикации обаче идват от руски източници, които се опитват да оправдаят нападателната война на Русия срещу Украйна. Кои са руските опорки у нас? И защо намират благодатна почва в обществата, и то не само в България?

Първо, те намират благодатна почва, тъй като много дълго време руската дезинформация и пропаганда е моделирала българското общество. Нека само споменем факта, че българската държава никога не е обявявала война на Русия. Русия е нахлувала в България и по време на Първата, и по време на Втората световна война, по време на Сръбско-българската война и на Балканските войни определено е подкрепяла Сърбия срещу България. Но независимо от всичко това руската пропаганда създава разбиране у не малко български граждани, че Русия е основният приятел и закрилник на България в този несигурен свят.

И на тази база всъщност се развива и пропагандата, и дезинформацията около Украйна. Тя е насочена към това, че украинците са фашисти, националисти, че те са против българското малцинство в Украйна. А всъщност е точно обратно: там, където руските войски окупираха територия, веднага са забранени училищата с изучаване на български език. Основният език е само руски, без право на никакъв друг език. И цялата история се пренаписва в реално време. Други елементи на този дезинформационен наратив са, че всяка помощ от България за Украйна всъщност застрашава нашия интерес, намалява нашата отбранителна способност, въвлича ни във войната, което също виждаме, че не е вярно и е точно обратното. И посещението на парламентарна делегация в Украйна през миналите дни доказва това много ясно. Други наративи са, че всъщност България не е желана в НАТО, не е желана в Европейския съюз, че тя е използвана, че тя е експлоатирана. Знаем, че реалните факти са съвсем различни.

Първо, никога България не е била по-сигурна в миналото, в сравнение с периода от последните 20 години, когато сме член на НАТО. И никога в България не е имало толкова чужди инвестиции и толкова финансова помощ, каквато получаваме от Европейския съюз – буквално милиарди всяка година, които стигат до всеки български гражданин. А там, където не стигат, по-скоро проблемът е в българската корупция и лошо управление, а не в НАТО и в Европейския съюз. Мога да продължа още много дълго, но най-важното е, че това е истинска информационна война, за което предупредихме във “Визия 2020" още през 2014 г. и тя изисква съответно капацитет, организация, визия за противодействия и за постигане на информационно превъзходство чрез факти, чрез позитивни послания. Защото това е в интерес на всеки българин да е по-сигурен и да бъде част от този свободен свят на развитие, а не към света, който води до войни, до насилия, до разрушения и манипулации.

В тази връзка, трябва ли България да започне да увеличава въоръжаването си, заради оценката за нарастваща опасност от голяма война?

България увеличава въоръжаването си. За първите 10 години в НАТО сме похарчили под 2 млрд. лева. За вторите 10 години, след 2014 г., след агресията на Русия в Украйна вече сме похарчили над 10 млрд. за оръжие и предстои да похарчим поне още 10 млрд. в следващите 10 години и то в най-важните системи. Но трябва да знаем, че всъщност отбраната на България е част от колективната отбрана, от използването на многонационалните сили, от разполагане на съвременна техника на наши съюзници. Което наистина позволява с ограничените средства, с които разполага българският бюджет, ние да имаме много по-сигурна отбрана от това, което можем да постигнем самостоятелно. И практически, в този рисков свят, в който живеем, за България е невъзможно да гарантира своята сигурност и отбрана в изолация, извън НАТО и Европейския съюз. Неизбежно ще бъде подчинена на някоя друга регионална сила, в случая Русия, което знаем, че води до доста негативни резултати от историческия ни опит след 1944 г.

И на финала да ви попитам, какъв отговор може да се очаква от Русия спрямо и поведението на Европейския съюз, и на НАТО, и заради това учение, което вече започна?

Отговорът ще бъде преди всичко заплахи, опити за използване на дезинформация, информационно-психологически специални операции, кибератаки. Така че ние трябва да сме готови за това. Но практически видяхме, че така наречената “енергийна зависимост" на Европа от Русия е мит, Европа се справя без руско гориво. Ние не разчитаме на технологии от Русия. Така че отговорът на Русия ще бъде преди всичко в информационно-психологически кибер и такъв хибриден тип действия, затова ние трябва да сме готови да ги посрещнем. Но в същото време ще засили и натиска върху Украйна, разчитайки, че Европа няма да бъде в състояние да окаже необходимата подкрепа. Там също трябва да положим много повече усилия, както призовават всички европейски лидери. И виждаме, че по същество днес Европа е основният поддръжник на Украйна, това за в бъдеще ще се усили, защото Украйна е част от Европа и скоро ще бъде част от Европейския съюз и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    257 12 Отговор
    Били сме обявени за врагове, а с такива като тагарев за какви да ни обяви за съюзници ли.

    Коментиран от #64, #184

  • 3 Гориил

    185 15 Отговор
    Москва и Вашингтон вече са се договорили за всичко. Израелските заложници ще бъдат освободени, Украйна няма да получи нито цент.

    Коментиран от #116

  • 4 Министерство на войната

    210 12 Отговор
    Този да се готви за затвора, за национално предателство и умишлено отслабване на бг армията. Ако си мислят, че ще успеят да избягат, при война се затварят първо летищата, а след това всички сухопътни и морски граници.

    Коментиран от #90

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    209 11 Отговор
    Ниско, дебело, безсилно и жалко същество! Типичен евроатлантик-безродник!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да живее свободата по американски

    137 7 Отговор

    До коментар #9 от "Свободен":

    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #25

  • 11 Българин

    161 9 Отговор
    Какъв министър е този майкопродавец
  • 12 През ... за Русия,

    147 7 Отговор
    ама какви бооооклуци ражда Тая територия, майко мила!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе що не си...

    176 6 Отговор
    Едни и същи бо клу ци с фалшиви дипломи и титли обикалят от сутрин до вечер телевизиите и стресират хората.
  • 15 Провинциалист от провинция Тракия

    153 8 Отговор
    Да сме се готвели за отбрана? Тоя утре ще каже, че най-добрата отбрана е нападението.

    Коментиран от #111

  • 16 Госあ

    124 6 Отговор
    Тоя мушмул трябва да го направят Академик ! Хахахаха
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОТарАК

    7 85 Отговор

    До коментар #6 от "така е":

    не съм сигурен..БГ е в НАТО и ЕС! вие да не сте от тоя , ОТБРАНИТЕЛНИЯ, на Армения и РФ?или сте към С.Корея ,може би?
  • 20 Акула

    5 92 Отговор
    Трябва да гласуваме за Костадинов за да станем 16 република на СССР

    Коментиран от #55

  • 21 Този човек

    117 7 Отговор
    Изглежда на вид умен
    Обаче се изявлението само предизвиква съмнение
    Москва не ни е обявила за врагове
    Москва направи констатацията че България се държи враждебно

    ТОВА Е ИСТИНАТА
    БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА СЕ ДЪРЖИ ВРАЖДЕБНО И ТОВА ЧЕ НЯКОЙ ГО КОНСТАТИРА ЗАЩО ТРЯБВА ДА ДРАЗНИ ВРАЖДЕБНЕНЦИТЕ
  • 22 Продажници

    136 5 Отговор
    Москва обяви за врагове жалките, продажни управляващи във България. Казаха- "Политиците са ви подлоги и продажници, но спокойно много добре знаем, че българите не са срещу Русия"

    Коментиран от #26

  • 23 !!!!!

    125 5 Отговор
    Каква отбрана ве , главок. Руснаците няма да ни нападат. Евроатлантиците да отиват в Украйна.
  • 24 Провинциалист от провинция Тракия

    93 7 Отговор
    Както си седяхме в противниковия лагер, наливахме оръжие, боеприпаси и горива на противника и изгонихме най-голям брой на глава от населението руски дипломати, Русия ни обяви за вражеска държава... Подлеци!
  • 25 Трябва да се призная

    67 4 Отговор

    До коментар #10 от "да живее свободата по американски":

    Че стратегията на дълес постигна успех

    Коментиран от #53

  • 26 Е,как?

    6 82 Отговор

    До коментар #22 от "Продажници":

    Политиците са врагове на Русия,а българите не били? Българските политици са избрани от Българския народ, всеки един е в парламента с гласовете на стотици българи. Затова въобще не заблуждавай

    Коментиран от #30, #36, #67, #105, #160, #189

  • 27 Виж сега

    92 6 Отговор
    Не знам какво ще говорят когато всичко свърши т.е руснаците победят. Внимателно с изказванията. Какъв е интереса на България Русия да ни е враг. Единствената причина са нашите ниско платени продажни политици.
  • 28 Васко Делчев

    85 6 Отговор
    Тези евроатлантически парцали и кратуни, кой им дава научни титли? Тези са толкова тъпи, че за чеп не стават, а се изсказват по въпроси, които никой не вълнуват в отечеството ми. Това е така,тъй като българите чувстват руснаците като близък народ..... Тези хавани се опитват да ни наложат, че са ни врагове - Боже, каква измет.... Да слушат оня нефелен старец от белия дом, който говори с мъртви и да не ни зцанимават със себе си.-...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Генчо

    67 5 Отговор

    До коментар #26 от "Е,как?":

    Е да ама Българите не гласуваха за сглобка. Забрави ли? Не и за ДПС с новия парламентарен лидер г-н Магнитски

    Коментиран от #32

  • 31 Петнадесет абзаца

    58 6 Отговор
    милитаристични амбиции, но вчера видяхме видни натовисти да се крият в бункера.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    55 6 Отговор
    Още един параноик или просто ни занимават с въображаеми врагове за да не си да сме сметка,че нищо не правят за България и народа
  • 35 Байрактар"70

    52 5 Отговор
    Т.К.Г--- не Москва ви обяви каквото и да е, а вие сами си направихте!

    Коментиран от #41

  • 36 Няма избор

    45 4 Отговор

    До коментар #26 от "Е,как?":

    Като има една сергия и една щайга гнили ябълки и ти кажат "избирай", трябва или с отвръщение да си избереш, или с отвръщение да подминеш (както повечето направиха)
  • 37 патриот

    8 52 Отговор
    За Москва, все още важи болшевишкият принципа, "ако не си с нас, значи си против нас" и от тая гледна точка, врагове са й всички, от които не може да се възползва! А нашата стратегическа причина да не бъдем повече с нея е, Националната катастрофа, която бяхме принудени да изживеем, в резултат на 45 годишната й хегемония, над нас!

    Коментиран от #54

  • 38 Жоро

    52 6 Отговор
    Един клоун президент докара войната в страната си нашият парламент е пьлен с клоуни !!!Време е все Пак разумните хора да се пробудят и да изметат тази изменит от парламента!
  • 39 гответе се вие господине ,

    48 4 Отговор
    робите и шпионите на сащ

    Коментиран от #40

  • 40 НИЕ СМЕ НАТО

    8 31 Отговор

    До коментар #39 от "гответе се вие господине ,":

    Путин не ни плаши

    Коментиран от #129

  • 41 ПУТИН ПОЧНА ВОЙНАТА

    5 44 Отговор

    До коментар #35 от "Байрактар"70":

    Другото е демагогия на БСП другарите.

    Коментиран от #44

  • 42 Абе,не знам,ама,

    55 4 Отговор
    Кой ви ги дава тия доцентски и професорски титли?!? Шаламанов,само Тагарев е по-негоден от теб!
  • 43 горски

    57 3 Отговор
    Ами те руснаците бяха тук до скоро...Някак си оцеляхме...Ама нещо при новите взехме да понамаляваме..
    Иначе разкош-стар 20г Мерцедес и връзка банани.Сбъднаха се мечтите на цял народ...
    Има смисъл човек да умре в бой за тези постижения на българския дух...Оооо,то май и Дух имало,ама Западния вятър го издухал....

    Коментиран от #59

  • 44 Еш па тоа

    44 4 Отговор

    До коментар #41 от "ПУТИН ПОЧНА ВОЙНАТА":

    Да,бе,2014та! Когато сащ направиха преврата...
  • 45 Параной Патологин

    37 4 Отговор
    Е на това му викаме патологична параноя!
    Айде не трии . Никого не обиждам.
  • 46 Миролюб

    3 36 Отговор
    А другата стратегическа причина да не бъдем повече с Русия е, че не виждаме в нея желание да води мирен и съзидателен живот, към което се стреми, цялото прогресивно човечество!

    Коментиран от #51, #52

  • 47 Реалист

    45 4 Отговор
    Още един Тагарев . Още един Дон Кихот воюващ с вятърни мелници.
  • 48 И ти ще

    31 2 Отговор
    Викаш "Ахмат сила" с пълно гърло, сигурен съм!😃😃😃
  • 49 Точно такива олигофрени

    49 3 Отговор
    предизвикват войните. Готвел се за отбрана, боже какъв галош!? Те така САЩ надъхваха и Украйна, и те уж бяха подготвени, но виждаме какво става. Такава ще бъде и отбраната на този идиот. Имахме си идеална отбрана, но тези подлоги, под натиска на САЩ я унищожиха, за да купуват сега американска.
  • 50 Йеронимус БОШ

    33 1 Отговор
    Велизаре , как и с какво ще се отбраняваме бе , човек ! ? Дай пример !
  • 51 горски

    42 2 Отговор

    До коментар #46 от "Миролюб":

    Абе къде е това прогресивно човечество...напоследък само педерунгели се развъждът...или това е прогресията.
  • 52 Анонимен

    43 1 Отговор

    До коментар #46 от "Миролюб":

    И като как се съчетава твоя световен мир със стотиците американски военни бази по света?!
  • 53 Живота е прекрасен в България

    9 19 Отговор

    До коментар #25 от "Трябва да се призная":

    Благоденствие, спокойствие, ред ,законност,финансова стабилност на населението !!!!!! Живот мечта !!

    Коментиран от #73

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 СССР приключи

    3 21 Отговор

    До коментар #20 от "Акула":

    Ама теб още те преследват видения
    Смени лекуващиия лекар
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тук е така

    41 2 Отговор
    Този е срам за българското офицерство по време на ген. Вазов, ген. Стойчев. Патриоти и родолюбци, а сегашните са най обикновени гащници и предатели.
  • 58 Шамандуров

    40 3 Отговор
    Като навит на пружина, шамандурата -доцент отговаря освен с пропаганднк клишета - агресорът Русия, отпранитешните планове на НАТО, колко сме станали сигурни слвд като влязохме в НАТО - и с откровени лъжи - какви големи инвестиции сме били получили, колко се повишила квалификацията и подготовката на БА и т.н.
    Споменава, че руснаьите били забранили деугите езици в мовите територии, но пропуска да каже как фашагите преди това изхвърлиха българския език от училищата, как Русия ни "дезинформира", но САЩ дават официално 950 млн долара за "борба" с руската пропаганда, пропуска да каже как бяха забранени руските канали, как беше свалено интереюто на Митрофанояа, как официалните телевизии не се допуска мнение против САЩ и НАТО и т.н.
    Пълен лизач!
    Скоро ще висите по диреците, предатели!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ха ха

    31 4 Отговор
    световния терорист номер едно и неговите инсталирани певици с нови планове за грабеж
  • 61 Боруна Лом

    28 2 Отговор
    ШАМИ,ПРОДАЖНИ ЛБГЖДФ!
  • 62 Боруна Лом

    7 6 Отговор
    Само за пример ще дам автомобил,закупен от там преди година и половина...Опел Вектра седан 2000 кубика дизел 101 коня,с оригинален ксенон,работещ климатроник,перфектен кожен салон на реалните 430 000 километра.Колата беше със забележки по броните...тогава същият автомобил,в "перфектно" състояние на 120 000км в Дупница струваше скромните 5500 лева...а там...2800!!!Автомобила за 2800 лева все още се движи и собствениците му се радват...
    П.С.Продължавайте да си мислите,че 10 годишна кола вкарана в България е на по-малко от 300-400 000 км
  • 63 Хмммм

    29 3 Отговор
    Фашист!!!
  • 64 Хахахаха

    3 38 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Ние сме държава от ЕС и НАТО. Ние не сме съюзници с раша. Не ви ли стана ясно?

    Коментиран от #81, #107

  • 65 Анонимен

    26 3 Отговор
    Моля някой знаещ да отговори и сподели : Кога, къде, в кой точно документ, в какъв контекст ..... за първи път е споменат, а ако се знае и кой точно е споменал термина "ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ"!?
  • 66 Геша

    39 3 Отговор
    Първо да видим децата ти на фронта и после нашите. На първа линия, нещастник!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Артилерист

    45 3 Отговор
    Прочетох всичко на Шаламанов. Не беше трудно, въпреки големия обем. Това са типични повторения на агент на американците: НАТО е нашата опора, интегритита (повторено много пъти) в НАТО, руската агресия, Русия започнала войната през 2014г., трябва да се правят учения, за да се учат и новите членове, обезателно и споменал и неговата любима "Визия..." и тн, и тн. Всичко е американска пропаганда и най-безочливи лъжи. Няма нищо за кървавия преврат на Майдана, за инсталиране на бандеровски режим за сметка на законната власт в Украйна, няма за дълго насаждане на нацизъм, за отказ на хората от Донбас да станат нацисти, за редовните обстрели и убийството 14 000души, за апелите на руски ръководители това да се прекрати, за приетите, но неспазени от укрорежима Мински споразумения, за предложението Украйна да стане член на НАТО, за трупане на американски оръжия и биолаборатории по руската граница и тн., и тн. Нищо! Повтаря американските логории и нито дума за друго мнение. Така може да извърта само гузен човек, учил в Съветския съюз, но после станал агент на новите господари...

    Коментиран от #162

  • 69 Натегач

    32 3 Отговор
    Както се напиняш пред "западните партньори" скоро може и професор да станеш.Нищо,че си некадърен.
  • 70 Анонимен

    36 2 Отговор
    Подгряват обществото да свикне с вероятността България да се включи във войната. Първо Габриел се изпусна за пълномащабна война, после един след друг щели да ни подготвят да се защитаваме. После може да кажат, че трябва да защитаваме Крим!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Име

    11 2 Отговор
    Петърчо Мекерето войник!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Механик

    35 2 Отговор
    Тоя полуеврей и получовек, както ще се готви за отбрана, може ли да ми посочи както как ще стане това?
    Дадохме танковете на македонците, дадохме ракетите, БТР-ите на О-краина, под натиска на САЩ нарязахме останалото оръжие. Пак по техен натиск си затрихме летищата полигоните и си разтурихме армията. Пак по техен сценарий вече 30 години си развъждаме брадати момченца, които се увличат по козметични студиа и други брадати момченца....
    Как бе, Шаламан? Каква отбрана те гони?
  • 75 Анонимен

    14 4 Отговор
    А бе цървул,Турция ще ни защити от Русия бе!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Момчил

    35 2 Отговор
    Тоя пък смешник. Редно е да каже защо и кога Русия ни обяви за вражеска държава, а именно - когато ние им наложихме санкции и ги обявихме за вражеска държава, Киро Умното повтаряше чуждия лаф ,че били просто една голяма бензиностанция и т.н. Просто Русия отговори със същите реципрочни мерки,в което няма нищо ненормално. А това ,че едва ли не ще нападнат всяка вражеска държава са фантасмагории и значи да нападнат почти цяла Европа.
  • 78 Приберете

    28 2 Отговор
    в лудницата този болен човек.
  • 79 СПИРО ТОЧНИЯ

    26 1 Отговор
    ГОТВИ СЕ БЕ КОЙ ТИ ПРЕЧИ АЗ ТАЗИ ВАЩА ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНА ДА Я ЗАЩИТАВАМ - ПУКАНКИ И ТЕЛЕВИЗИЯ
  • 80 Пешо

    31 1 Отговор
    И тоя ако нещо стане ще се крие в бункера като плъх
  • 81 ха ха

    4 19 Отговор

    До коментар #64 от "Хахахаха":

    Този е представител на петата колона с руско самосъзнание. Не му се връзвай!
  • 82 Този

    25 2 Отговор
    ЕА. rat и доцент ли му викат вече, раздват научните титли на всяк активна подлога
  • 83 Б.Б

    31 2 Отговор
    Шаламанов – от шаламан ‘лицемер, подмазвач‘
  • 84 ПО ТОЧНО

    30 2 Отговор
    такива като тоя и тагаренко са врагове на България
  • 85 Предател доц.

    27 2 Отговор
    Колкото и доц.. да му слагате на този е жалък предател страхливец..Да се вреш между шамарите е меко казано идиотизъм... Тодор Живков казваше: Снижаване снижаване докато премине бурята...И е бил прав..
  • 86 Уффф ..., Божкеее...!

    23 2 Отговор
    И тоя се мисли за някакъв фактор,в глобалната политика...?!
    ,,Не можем да допуснем Русия да води политика срещу свободния свят"
    Заканила се мравката,на мечката...!
  • 87 гост

    22 2 Отговор
    Ох,радиорелейчика се появи.Липсваше ни ,скоро не беше се изказвал . Сената в САЩ отхвърли законопроекта за Украйна и Израел. Нещо по въпроса?Стига сте ги величаели с тези титли,доцент означава чисто и просто един преподавател по нещо си,който е преписал нещо написано от други преди него и защитава доцентурата си.
  • 88 резервист

    24 2 Отговор
    Много е начетен този доцент брей! И как сладко повтаря като папагал - Русия ни обяви за неприятелска страна! А защо се стигна до тук? Защото Путин е малоумен агресор? Защото Русия иска да е империя? А за чий .... му беше на НАТО да се разширява на изток? Буферите са средство за безопасност, нали? Или не!? Колкото до Грузия, тя и днес е суверенна държава, при това не съвсем приятелски настроена към Русия. Защо не е окупирана като Ирак, например?
    Стига си плямпал глупости Велизаре! И как успя да станеш доцент? С "правилно" Говорене?

    Коментиран от #93

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Уточнение

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Министерство на войната":

    Днешна колониална България, управлявана от посолствата, била част от "Свободния Свят" - тоз се майтапи, нали. Дори при Соца, СССР ни беше оставил вътре да си се "дъвчем" самостоятелно. Днешните Губернатори на България ни направляват в всичко.
  • 91 Христо

    14 2 Отговор
    Вие сте продажни глупаци, работещи срещу интересите на народа и България
  • 92 Т.е.

    24 2 Отговор
    Готвят ни за война, Сащ са ни обявили за фронтова линия
  • 93 Българските турци

    0 2 Отговор

    До коментар #88 от "резервист":

    Докато Грузия държи отношенията си с Турция поне на туй ниво което е в момента и не реши да затанцува със западните , ще са в безопасност !
  • 94 Ей,големи сте неблагодарници!

    15 1 Отговор
    Как така поне един не оцени по достойнство,словесните излияния на ,,доцент"- ШамандуроФФ...?!
  • 95 Аква

    17 1 Отговор
    И този е за лечение, ама няма клинична пътека. Боже, съкрати ни мъките като го възнесеш!!!
  • 96 Сигурен съм!

    18 1 Отговор
    Че по времето на соца,тоя е въртял много усърдно грамофонната плоча... от обратната страна...!
  • 97 Крайно време е...

    20 1 Отговор
    Да оборудваме тея миротворци като шаламанти, тагарчик, ноев, инджев, кремчева и т.н. бабаити дето скачат от Тв в Тв с мешки, пушки и да ги качваме на вокзала и право на фронта да бранят бандери и фашаги!!!

    Коментиран от #148

  • 98 Въпрос

    14 1 Отговор
    Какъв доц. е жив Пед. Шаламунов е ..
  • 99 азз

    16 1 Отговор
    колко маймуни сте се наредили на този клон - говорим глупости в угода на кравария и срещу добро заплащане....
  • 100 Сиромах

    14 2 Отговор
    Не може да бъде!Такива като теб наричат Русия приятелска страна, признаваме, че ни е освободила от турско робство,че ни е помагала много за да се запазим в сегашните си граници след Втората световна война, помагала ни е да съградим икономика и не само, а пък сега, когато се държим толсова толерантно и си затваряхме очите за украинските престъпления срещу рускоговорящите и с Руско самосъзнание хора в Донбас, те да не ни обичат!
  • 101 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    18 2 Отговор
    СТИГА ГЛУПОСТИ .
    ПРЕСТАНИ ДА ПЛАШИШ НАРОДА И ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ.
    ГЛЕДАЙ СИ ПЕНСИЯТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШ И СИ КОПАЙ ЛОЗЕТО.
    АМАН ОТ АМЕРИКАНСКИ ШАМАНИ ВНЕДРЕНИ В БЪЛГАРИЯ.
    СТИГАТ НИ НАШИТЕ ГЛУПАЦИ.
  • 102 Дали някога

    17 2 Отговор
    Тоя военен Иксперт-дУцент, дали въобще някога като лейтенант или старши-лейтенант... дали някога е заставал пред военен строй с клин,чепик,колан и командирска чанта да води занятие по тактика или стрелкова тренировка? Защото го помним само как се шматкаше във военния институт на 4-ти километър ,ВА ,КСВ и МО?
  • 103 Само да попитам

    11 3 Отговор
    А ние с какво показахме, че сме приятели?

    Коментиран от #118

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Уточнение

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Е,как?":

    Българските политици са избрани не от Българския народ a от краварите от Козяк.
    Избрани са с манипулиране на вота.
    За управляващите сега са гласували само 10% от българите.
    Другите не гласуват защото знаят ,че всичко ще бъде манипулирано,
  • 106 Велизар Шаламанов

    13 2 Отговор
    Нека да се готви за отбрана. Аре каската и в запас. Може и спокойно да избяга в "свободния свят"..... Подобни индивиди трябва да бъдат поставени обаче под запрещение според мен
  • 107 Бинго

    12 2 Отговор

    До коментар #64 от "Хахахаха":

    Ясно ни е, че пак сме от страната на булката!
  • 108 Този пумпал

    12 1 Отговор
    Що не участва в учението “Непоколебим защитник 2024" или "Steadfast Defender 2024“ а?
  • 109 Иго

    14 2 Отговор
    Спряхте коментара ми би 104 ,Защо ? Питам какво подаряват сглобката от парламента в окраина , подаряват оръжие , тези недоразумения ,стоят на страната на Хитлер 2 ,това е дрогираният престъпник!! Тези Тагаренков и Шаламандов всички останали военни са предатели фашистки отрепки!? Хора махайте тази мафия ,ще ни вкарат във война !!!
  • 110 Много луд и неадекватен индивид

    13 2 Отговор
    е този. Шупти му в главата бозата здраво. Толкова глупости на куп рядко някой може да измисли.
  • 111 Иванов

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Нашата армия е наи подготвена пална е с жени и пенсионери страх да те хвани
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Някой

    9 2 Отговор
    Дребна, мизерна, лъжлива, продажна …душица!
  • 114 Шаран БГ

    15 3 Отговор
    Преди Москва да ни обяви за врагове, нашите политици казаха, че Русия е враг. Не само на нас , но и на целия "цивилизован" свят !! Санким тези, които извиха врата на фашистка Германия преди 80 години, сега станаха фашисти, а наследниците на фашистите и укривателите на фашистките престъпници след ВСВ станаха цивилизовани ....ама много. Даже в Парламента на Канада бе аплодиран със ставане на крака и овации оживял доказан германски убиец от ВСВ !? Факт е , че Русия анексира Крим и нахлу с войска в Украйна !! Защо ? Къде бе целия цивилизован свят в годините до 2014, когато украинските бандити тероризираха руско / и не само /езичното население на своя територия ??
    Цяла Европа под диктовката на САЩ започна война срещу Русия, която се сви на своята си територия. НАТО опря нож до гърлото на Мечока и си мисли, че той ще ги търпи вечно и ще клекне. Просто не ми се вярна..............

    Коментиран от #121

  • 115 Ъхъъъъъъ мозък

    10 2 Отговор
    ........ толкова чужди инвестиции, толкова финансова помощ, буквално милиарди всяка година, които стигат до всеки български гражданин........ и дойдоха с линейката санитарите и го прибраха.....
  • 116 Ъхъ!!!

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Само дето няма да има никаква ОсРайна. Малорусия и Новорусия се връщат там, където им е изконното място, Русия.
  • 117 АРЕС Z

    15 2 Отговор
    Този плъх пръв ще се скрие в някой канал от който е изпълзял,но изхода винаги е един и същи за предателите 200 !!!

    Коментиран от #131

  • 118 Бай Митко

    13 2 Отговор

    До коментар #103 от "Само да попитам":

    Тагарев: „България е готова да се изправи срещу Русия“
    Тодор Тагарев: "Готвим се за сценарий на война на Русия с НАТО"
  • 119 шефа

    11 2 Отговор
    Шушумигоф,мястото ти е два метра под .........
  • 120 Заради подобни болни, неадекватни

    13 1 Отговор
    индивиди сме на това дередже и 35 години по късно пак сме по зле от далечната 1989 г. Пу да му и.....
  • 121 Бай Митко

    4 2 Отговор

    До коментар #114 от "Шаран БГ":

    Адмирации за коментара доказващ, че не сме "шарани" и "канарчета"!
  • 122 Национални предатели и долни подлоги

    13 1 Отговор
    Всеки божи ден пилят нервите на нормалните хора и няма отърваване от тази сган долна ей...
  • 123 Моряка

    14 1 Отговор
    Заради такива фурнаджийски лопати,като Тагаренко,Шаламана, Събчо,Васето Данов,Иво Инджев,престижната съветска диплома стана мръсна дума.Ама много мръсна.Даже по мръсна от Харвардската.
  • 124 ууу3

    13 0 Отговор
    АМИ КАТО ВСЕ СЕ ПЪХАМЕ ТАМ , КЪДЕТО Е ГУБЕЩАТА СТРАНА !!!!
  • 125 Като е "никога", кво ревеш а?

    13 1 Отговор
    ====никога България не е била по-сигурна в миналото, в сравнение с периода от последните 20 години, когато сме член на НАТО===== член си ти на клуба в Карлуково, мен да питаш.....
  • 126 Хахахахаха

    7 0 Отговор
    Наведен в поза Г продажен гол охльов
  • 127 Майко мила, Майко мила.....

    6 1 Отговор
    Ъхъъъъъ..... """дезинформация, разпространявана от чуждестранни структури. Повечето публикации обаче идват от руски източници......"""" идват ли много кретен ? И как идват а?
  • 128 Бай Митко

    12 1 Отговор
    Тоя доцент и утрешен професор през социализма, на манифестации и паради викаше най-силното УРА за БКП и КПСС!
  • 129 Ха ха ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "НИЕ СМЕ НАТО":

    Много си войнствен бре! То от диваня може и за лъв да се имаш. Мушморок натюфски.
  • 130 Ко ши прайм бре чуек

    12 1 Отговор
    С тези толкова много чужди инвестиции, толкова финансова помощ, "буквално милиарди" всяка година, които "стигат до всеки български гражданин" .... То ще се спукаме от инфлация бре мозък .....
  • 131 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #117 от "АРЕС Z":

    Само не разбрах,като го изкараме от канала, с Народен съд или направо
  • 132 запасняк

    10 1 Отговор
    Пълни глупости.....Колко човека ни е армията? Складове и техника отидоха за Украйна.....В армията няма и мишки....всичко раздадоха предателите.... Една чета като на Христо Ботев ще ни превземе....

    Коментиран от #135, #142

  • 133 хихи

    5 1 Отговор
    да да за приятел трябва да ни обяви според Шаламанов?!? Да не би да давахме оръжия на Северна Корея....
    Поне условен неутралитет да бяхме запазили. Виж Турция....

    Коментиран от #144

  • 134 Всички знаем какво значи

    8 1 Отговор
    Шаламанов – от шаламан лицемер, подмазвач......Нали ?

    Коментиран от #137

  • 135 хихи

    5 1 Отговор

    До коментар #132 от "запасняк":

    Един АН-124 само с най-необходимото на Сарафово иииии
    Шаламанов Първи ще е на Орлов мос с плакат "Добре дошли Освободители"

    Коментиран от #139, #158

  • 136 Когато подобни гнусни индивиди

    11 1 Отговор
    Изчезнат от политическият пеизаж на България може и нормална държава да станем някога.

    Коментиран от #138

  • 137 Това НЕ Е шега !

    7 1 Отговор

    До коментар #134 от "Всички знаем какво значи":

    Шаламанов – от шаламан лицемер, подмазвач.....
  • 138 Може,ама...

    5 0 Отговор

    До коментар #136 от "Когато подобни гнусни индивиди":

    ..мнооого са ве братко!

    Коментиран от #141, #143

  • 139 За такива като теб

    1 7 Отговор

    До коментар #135 от "хихи":

    Трябва по закона за защита на държавата ,като Цв.Рафойнов смърт.И като те влече към русията си свободен Омитай се.

    Коментиран от #164

  • 140 Като е толкова сигурен

    7 1 Отговор
    Един референдум за НАТО що го плаши ? Що почва да пелтечи и да изпада в паника а ?
  • 141 Верно сме много

    0 2 Отговор

    До коментар #138 от "Може,ама...":

    А Вие българоотстъпниците намалявате.
  • 142 Бинго

    8 1 Отговор

    До коментар #132 от "запасняк":

    Привет!
    Е как колко - около 10 000 чиляка, от които 1/3 шкембелии не можещи да се наведат да си вържат обувките, 1/3 женоря и 1/3 генерали и адмирали!
    Колкото за техниката имаме ефки и кокошарници тип страйкър, ама на чертежи, щото хамериканците взеха парите и казаха "ша видим". Един ден Руската мечка ако изръмжи всички наши "герои и патрАоти" първи ще апуснат кораба като бягащи плъхове.

    Коментиран от #146

  • 143 Не са всич мнооого !

    5 0 Отговор

    До коментар #138 от "Може,ама...":

    Не се заблуждавай. Медийно са много.
  • 144 Айде гледай Турция

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "хихи":

    Знаеш ли колко Байрактара има в Украйна и ьнаеш ли колко турски бронирани машини.
  • 145 сашо

    8 1 Отговор
    Тези хора или са болни , или долни лицемерни предатели или лизачи на зад....ника на своя Задокеански господар. Днес за да заемаш някаква длъжност в Правителството акъл, способности, опит надареност не са нужни тъй като изпълняваш нарежданията на Американският посол само трябва първото условие ,че ще служиш вярно и предано на Задокеанският си господар да обещаеш ! Но как ? - като бесен пес ще се нахвърляш срещу всеки който мислиш,че ще навреди на господаря ти ще го защитаваш .Показвайки предаността си господарят ти ще се сети за теб и ще бъдеш възнаграден само трябва малко търпение .

    Коментиран от #149

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Тъпунгер......

    5 1 Отговор
    учението “Непоколебим защитник 2024" или "Steadfast Defender 2024“ било по чл. 5 на Вашингтонския договор, тоест за отбрана и то отправяло сигнал към Русия...... Я прочети чл. 5 кво пише бре шматкоооо ...... За някаква сигнализация ли е а?

    Коментиран от #150

  • 148 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "Крайно време е...":

    Да не са луди.Веднага ще обявят, че са преминали мобилизационната възраст.Пък и кремчета по военните летища в Украйна едва ли ще има.
  • 149 Успокой се бе Чики

    1 6 Отговор

    До коментар #145 от "сашо":

    Всичко е вярно .След 1878 г Русия винаги е била против нас 1916 г в Добруджа прадядо е защитавал България от асвабадителите.после 1944 окупация и качване на власт на най простите цървуланковци необразовани.И големия ви кеф Правешкия хитрец

    Коментиран от #153

  • 150 Ами като си

    2 7 Отговор

    До коментар #147 от "Тъпунгер......":

    Проzт си е твоя работа .Сигнал ,че ако нападнат една държава НАТО ще я брани.Кое не разбираш Чики.
  • 151 Болно същество....

    7 1 Отговор
    За което една Атлантическо Нацистка Парламентарна Диктатура била "Демокрация"....
    Излишно е дори да му се коментират глупостите на тоя. Народа не е гласувал нито за НАТО-то ви , нито за тъпотиите ви малоумни... Шепа кретени съсипахте и армия, и национална сигурност, и държава в личен интерес и кариерно израстване. Не министър, този индивид и за портиер на министерство никога не е бил подходящ..
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 нашите

    4 1 Отговор
    управници като ги е страх да не ги нападнат, мешката, каската и пушката на рамо и бегом в окопа да се защитават- ние нормалните българи няма да мрем за крадливи псет а.

    Коментиран от #186

  • 155 !!!?

    4 1 Отговор
    Я глей ти!!!? Тоя не бе ли от голата фото сесия пред огледалото!!!?
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 !!!?

    4 1 Отговор
    Забележете какви недоразумения са начело, на държавата монтирани. И сите гьонсурат! Много искам да ги видя тези, кръвожадните как свирепо се отбраняват. Какво ли не сторват, тикани от своите господари да ни натикат в месомелачката с Русия. Но няма да се получи. Да се фатат с менторите си - алчните хазарчета, банкстери и дружно да воюват за "правата" си кауза. Както Ботев е писал: ". . . но своята душа, братя, дава, а душата на народа!"

    Коментиран от #169

  • 158 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #135 от "хихи":

    Шаламана може и да не е първи. Аз залагам на говорителя на атлантиците Васко Данов,отличник на съветско военно политическо училище.Преди време само с един скок премина от Руския клуб в София в Атлантическия и направо говорител.И веднага услужливите медии го нарочиха за военен експерт.Та и до сега громи руснаците от ТВ- екрана.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Дядо Петко

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Е,как?":

    Българските политици не са избрани, а са назначени от едно посолство.
  • 161 И като Шаламанов

    4 1 Отговор
    е изплющял тази тъпня, какви са му точно очакванията ? Не му ли е ясно, че реално мнозинството от българите по никакъв начин не са съгласни с написаното ? Като иска нека да се "Готви се за отбрана" българина няма от кого да се брани освен от вредни индивиди като Шаламан
  • 162 Шамандуров

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Артилерист":

    Абсолзтно вярно! Точно това същото исках, да кажа в предишния си коментар, но бях в автобуса и бързах, затова имам и правописни грешки от съседни, клавиши, за което се извинявам!
  • 163 Храбри ми Шаламан

    5 1 Отговор
    Ти си последната ни надежда....кретен...
  • 164 !!!?

    6 1 Отговор

    До коментар #139 от "За такива като теб":

    Ще се ометеш ти!!!? Но на колесника на някой от натюфските самолети!!!? А шаламаня ще е херой, дал живота си за гЕвроатлантиче ценУсти и димУкрация!!!? Пък ако си наистина правоверен натюфец, можеш да го последваш!!!?

    Коментиран от #175

  • 165 Шаламанов от шаламан лицемер, подмазвач

    4 1 Отговор
    Взело недоразумението да ни обяснява що и как...хмммм
  • 166 шиши

    3 1 Отговор
    С някоя година в министерства,парламент и посолства какви св-не стават тия евроатлантически калпа---и
  • 167 Ъхъъъъъъ мозък

    8 1 Отговор
    .....стотици самолети и всичко нужно за тяхното функциониране получаваме до 1950 г. от Съветския съюз. Цена няма - Сталин ни ги дава уж на разсрочено плащане, но на практика безплатно, без да изплатим и стотинка за тях !!!!!... Съветските самолети започват да пристигат още през март 1945 г. - не някакви смешни осем машини, а  общо 358 бойни и учебни самолети: 120 изтребителя Як-9, 120 щурмови самолета Ил-2, 96 бомбардировача Пе-2, 10 учебно-бойни Як-9 и 10 учебно-бойни Ил-2!
    До 1989 г. българските ВВС получават  224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s - всичко 460 машини. Цялата тази внушителна армада е унищожена с един замах, отиват за скрап 400 бойни самолета, закрити са 9 авиобази. Днес България има само 2-3 що-годе способни да летят самолета и едни чертежи за милиарди народна пара.... 

    Коментиран от #174, #181

  • 168 НАТО е най големият враг

    7 2 Отговор
    на България и българите и подобни същества като Шаламан са категорично национални предатели и самите те го осъзнават много добре. В кръвчицата им е заложено да са такива и колкото по бързо бъдат изолирани от възможността за управленски решения, толкова по добре за хората в държавата ни.
  • 169 Това е така наречената

    8 1 Отговор

    До коментар #157 от "!!!?":

    "Корпоративна стратегия" на САЩ във външната политика. Имплантиране на завършени зависими олигофрени на ръководни позиции и подмяна на реално-мислещи и национално отговорни лидери с тях. Още 1987 г. беше публикувана в български медии.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Ти за НАТО гласувал ли си

    5 0 Отговор

    До коментар #170 от "Анджо":

    някога бре пумпал ? Щото аз НЕ съм, и не познавам някой който де е гласувал
  • 172 Доц. Шаламан

    6 0 Отговор
    Брейййй.... Още едно попълнение към онези над 34000 доктори и доктори на науките.... Те тряба отделна партия да си направят даже според мен. Партия на нЕуките доктори
  • 173 Този малко го играе като

    5 0 Отговор
    Украински депутат в Радата. Всички на фронта вика, ама без нас и нашите деца...
  • 174 Прочети какво е

    1 6 Отговор

    До коментар #167 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Имала България преди 9 септември.Два завода за самолети даже..На 7 мо място по икономика през 1040 г.Нещи за златния лев знаеш ли.И кво стана може без руски газ нефт и ядрено гориво..За годините демокрация им платихме всичко благодарение на проруските политици До 6 милиарда годишно за нефт газ ядрено гориво умножи го по 39 и ще разбереш.Те от наснищо не купуваха,ние пък им се натискаме бищо ,че на Германия го даваха по евтино.

    Коментиран от #179, #185

  • 175 Аз мога да ходя където искам

    1 6 Отговор

    До коментар #164 от "!!!?":

    В Европа ,а такива като тебе в Русия не могат.Пожелавам ти да живееш в Краснодарска област.Инфо от онзи ден средна заплата 25 хил рубли.500 лв.заминавай моментално да се изкефиш на руския мир.А между другото на втори познат му идва жена от Русията ти ,щото там е много убаво.Ей смешник замъкчи.

    Коментиран от #177, #178

  • 176 И да обобщим

    1 6 Отговор
    Който не иска НАТО и ЕС е свободен да се омита от тук.Сибир е гоуем има място за всички ви.

    Коментиран от #180

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Дядя

    4 0 Отговор

    До коментар #175 от "Аз мога да ходя където искам":

    "Инфо от онзи ден средна заплата 25 хил рубли.500 лв.", хабсолютни щуротии пишеш! Краснодар
    ЗАПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
    Февруари 2024

    СРЕДНА ЗАПЛАТА / ГОД
    Брутен доход
    Нетно (след данъчно облагане)
    89.25 RUB = 1 USD
    3,302,519 RUB
    $37,003 USD
    Moscow
    4,340,230 RUB
    1,071,000 RUB
    $12,000 USD, това разбира се е брутно! Но сметни колко са 1000 долара брутно след ставките за месец!

    Коментиран от #182

  • 179 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #174 от "Прочети какво е":

    Момченце ти не си добре, лекувай се!
  • 180 Само че

    3 1 Отговор

    До коментар #176 от "И да обобщим":

    Какво ще ми обясняваш бе килимче-изтривалка пред козяшкото посолство. Ходи на м@йн@т@ си.
  • 181 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #167 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Адмирации! Така си беше! За съжаление минало и то свършено време!
  • 182 Бай Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #178 от "Дядя":

    А бе готин ти тоя ще го затрудниш изключително много! Той не може изречение да върже с речник от 50 думи и повтаря едно и също, ти му даваш математика за домашно!
  • 183 Ти а видиш каква дълбока мисъл

    5 1 Отговор
    Още една подлога, учила в СССР!
  • 184 какъв

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    тагарев те гони ЗАЩО не се сетиш че руснаци са убили ботев стамболов и левски КАПИТАН георги мамарчев вуйчо на РАКОВСКИ НЕ си ли наясно какво пише самия раковски за русия както и ДИМИТЪР БЛАГОЕВ и ГЕОРГИ КИРКОВ ЗАР БОРИС 3 Е отровен от руснаците и озобщо четио история ТАГАРЕВ е само един министър в момента
  • 185 имала

    1 1 Отговор

    До коментар #174 от "Прочети какво е":

    БЪЛГАРИЯ три завода за самолети ЛЕТИЩЕ БОЖУРИЩЕ фердинанд михайлофград и казанлък и сме правили над 9 типа самолети и най добрия месершмид м 109 А конструктир на 18 г бяга в щатите и прави най добрия самолет в света който от 47г още лети dc 3 руснаците пренесоха всичко там НО до момента и една кола не са направили САМО КРАДАТ И УБИВАТ
  • 186 а така

    2 2 Отговор

    До коментар #154 от "нашите":

    ама като те сварят в къщи без жената ЗАЩОТО жената е хваната на опашка в магазина И като те опънат докато другите отнасят тоалетната и телевизора Друга песен ще запееш ЩОТО руските затворници после идат насам В ЗАТВОРИТЕ СА ИМ СПРЕЛИ парното
  • 187 пенко

    4 0 Отговор
    ВСИЛИЗАР ШАШМАЛОГОВ !!!!!!!!!!!
  • 188 Хлъц

    3 0 Отговор
    В човката прилича на патока доналд.Само че,патока е по готин и умен от този слънчоглед- наколенка! Онези- от Народният съд са прибирали в СПА центрове ,точно ей такъв" елит".
  • 189 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Е,как?":

    Избрани??? С 10%??!!
  • 190 готови сме

    4 0 Отговор
    Ти се готви за разфасоване, което ще започне веднага, след СВО, или избирането на Тръм за президент на Сащ, когато България ще бъде върната в сферата на влияние на Москва; тогава ще започне елиминирането на всички престъпници и олигарси, направили България колония и източили от нея 300 000 000 000 милиарда евро – ще го връщат и внуците ви, които ще заплатят това с органите си.
  • 191 Аааа бе ей

    2 0 Отговор
    Оборудвайте тая шаламанта и подобни ваенолюбци като тагарчик, ноев, инжев, кремчева и т.н. с пушки и мешки... товарете ги на вокзала и право на фронта да борят Путин и да защитават бандерите!!!
  • 192 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Стига си дрънкал,ха-хо,стига драскоти,че опразни мастилницата!Кой ти е крив,че не си прав?Русия нищо не ти е направила ,нито заканила,а само предупредила,стой си на задника и стига плямпа,отивай на фронта като ти е толкова мерак.