Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 08:58 2 471 41

Ивайло Тонев пред ФАКТИ: Министър Вътев говори за земеделие, а напояването къде е?

  • ивайло-
  • тонев-
  • напояване-
  • вътев-
  • министър-
  • земеделие

Напояването в държавата се саботира, има лобита от хора, които не желаят то да се развива у нас, казва експертът

Ивайло Тонев пред ФАКТИ: Министър Вътев говори за земеделие, а напояването къде е? - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С едни земеделци министър Кирил Вътев се споразумява, а с други – не. Даже се чуха и закани, че протестът вече няма да е мирен и предварително се извиниха на българските граждани за неудобството, което ще им създадат. Протести, пари, държава, земеделие… Но само това ли е, за да си земеделец… Пред ФАКТИ говори Ивайло Тонев, който е бивш управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Хасково. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Тонев, чуваме какво искат земеделците, чуваме какво казва министър Вътев. Земеделие, пари, искания. Вие какво виждате общо да се случва в сектор земеделие?
- Във връзка с множество твърдения на министър Вътев в медиите, че напояването – като част от земеделието, е приоритет за него и неговия екип, прави силно впечетление, че това е просто говорене, но без да е подплатено с реални действия и работещи предложения. Министър Вътев говори за земеделие, а напояването къде е? Какво имам предвид. В споразумението, подписано на 12.02.24 г със земеделските асоциации в Министерски съвет, в частта изготвяне на ново законодателство ЛИПСВА Законъъ за хидромелиорациите, който може да даде началото на процеса по възстановяване на напояването в държавата. Проект на Закона за хидромелиорации има изготвен още в далечната 2008 г. със заповед на тогавашния министър на земеделието №РД09-111/11.03.2008 г. от работна група. Също впечатление прави, което е необяснимо за мен, че членовете на БАК и НАЗ, участващи в преговорите, не поставят най-важния проблем за земеделието - НАПОЯВАНЕТО. Както вече съм казвал, напояването чрез обвързана подкрепа ще реши проблемите на малките и средните земеделски производители не с предоставянето на финансов ресурс от държавата, както в момента се прави, а ще ги направи конкурентоспособни и ще внесе предвидимост и възможност за инвестиции в сектор селско стопанство.

- Вече сме писали във ФАКТИ, че законът „отлежава“. Защо?
- Трудно ми е да кажа. Няма държавна политика, която да е насочена към това. Ето ви пример. Една поливна система трябва да обхваща поне 10 000 дка, за да е ефективна. Това е оптималният размер. Световният стандарт за функциониране на една такава напоителна система сочи, че тя осигурява около 2000 долара на декар приход от напояване. Това е стандартът, който е необходимо да бъде покрит, за да бъде оправдано проектирането и изграждането на една такава напоителна система. У нас, според данните на НСИ, чистият ефект от напояването, изразено в печалба, е около 600 лева на декар. В рамките на пет години може да бъде увеличен неколкократно Брутният вътрешен продукт, ако имаме рехабилитирани и действащи напоителни системи. Сметката сочи, че ако имаме 13.5 млн. декара поливни площи по 1000 лева чист ефект от напояването, без да се смята стойността на самата продукция, ще получим 13.5 млрд. лева, защото сме напоили.

- И защо не искаме да го направим. Министър Вътев също каза, че в момента вадим 400 кг царевица от декар. Ако напояваме, ще вадим 1600 кг. Четири пъти повече и не го правим. Глупави ли сме…
- Вижте, ще го кажа отново. Според мен напояването в държавата се саботира, има лобита от хора, които не желаят то да се развива у нас. Факт е, че речният отток в държавата ни от милиарди кубични метра вода не се използва. След влизането ни в ЕС в България земеделието се разви умишлено в неполивни земеделски култури, който сектор на този етап също възпрепятства поливното земеделие. Спирачка за поливното земеделие се явява и субсидиите на декар в държавата, а не на произведена продукция. За да се поддържа тази ситуация в държавата на липса на напояване, водният ресурс е предоставен за управление на търговско дружество „Напоителни системи“, което с цената на поливната вода обслужва интересите на въпросните лобита, убивайки всякаква инициатива за използване на ресурса, за която му дейност заплащаме всички от нашите джобове.

- Лобитата са по-силни от държавата, така ли излиза?
- Явно. Иначе решенията са дадени от нашите предци, които са развивали успешно поливно земеделие още преди един век, а именно:
1. Преобразуване на „Напоителни системи“ ЕАД в Агенция „Мелиорации“, което ще сложи край на търговията с поливна вода
2. Приемането на „Закон за Хидромелиорациите“ и възстановяването на „Фонд Мелиорации“, което ще осигури финансирането на сектора
3. Субсидиране 100% водата за напояване - вода срещу продукция (както е в Румъния и Гърция), ще извади на светло земеделския бранш
4. Предоставяне на Агенция „Мелиорации“ възможност за изграждане и лицензиране на сондажи, за поливна вода
Сигнали с направените предложения са изпратени в Министерски съвет, МЗХ, МФ, МИ, БАК, БФС, НАЗ и др. Мълчанието на всички всъщност говори много.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 2 Отговор
    Гербаджиите нарязаха за скрап тръбите за напояване.

    Коментиран от #16

  • 2 Абориген

    29 0 Отговор
    За напояването питай "великия" политолог на кого продаде нарязаните тръби. Престъпници!
  • 3 е едно време беше с напояване

    12 3 Отговор
    но водата е разход . Сега е капитализам . Или демократичен републикализъм . Слагат водомери и на сондите с подземните води за миене и поливане . зърнара как да плати . иска държавата . както искаме да ни платят парното . не на мазут - дето е еко и евтиния . Слагат скъпа газ . така е .
  • 4 ХАХАХА

    23 2 Отговор
    Що за въпрос ? Като гледам този не е 20 годишен, та да ни знае на кого да зададе този въпрос ,но аз ще му помогна да пита един гербаджия,който се подвизаваше като директор на " напоителни системи " създадени от проклетите "комунисти". Сега го играе спец по политическите въпроси.
  • 5 Сигурно

    4 3 Отговор
    не е бил на урока за напояването !

    Коментиран от #40

  • 6 ИСТИНА Е

    26 0 Отговор
    За напояването питайте ПР на Дон тиквун Георги Харизанов, защото той продаде тръбите за скрап и взе 15 мил. ЛВ. А имаше издадена присъда, а ден не е лежал.
  • 7 Пейовски

    8 2 Отговор
    Ей чшш алоо, това са запазени схеми на сараите, не пип че пляс
  • 8 един

    9 1 Отговор
    Напояването при частно владение на земята е много-много трудна задача,по-простата причина,че всеки ще иска неговият парцел/нива,землище и т.н./ да бъде първи водоснабден и така ще започнат едни разправии и едни кавги,едно лобиране,подкупи и т.н.! Преди 89-та имаше частично напояване но тогава земята беше държавна собственост и тия проблеми ги нямаше!
  • 9 Сила

    4 7 Отговор
    ДА ТИ ИМАМ РИЗКАТА СЕЛЯНДУРСКА...... НАМЕТНИ СИ ОВЧЕТО КОЖУХЧЕ ДА НЕ НАСТИНЕШ....... ТИПИЧЕН ГЕРБЕРОПИТЕК

    Коментиран от #15

  • 10 Питам:

    26 2 Отговор
    1. Кой изкла елитните животни в кравефермите и свинефермите ?
    2. Кой събори сградите и окради тухлите и керемидите ?
    3. Кой купи тракторите за по 5-10 лева ?
    4. Кой зарови каналите и наряза тръбите и инсталациите за напояване ?
    5. Кой подписа неравноправното положение на нашето селско стопанство при влизането в ЕС ?
    6. Кой подписа т.н "зелена сделка" за земеделието ?
    Всеки който има "експертизата" може да си отговори, а за тия които я нямат : Всички това е дело на самонареклите се "демократи" , разбирай рушители и продажници !

    Коментиран от #24

  • 11 е окрадоха ромите всичко ,

    11 0 Отговор
    ткзс , апк , кооперации - тръби напоителни , цигли , матеряли , а избиха и насилиха старите в селата и около градовете . ислямски етнос соцялно прехранван и и с кебапчета по изборите . от герб изкупиха земите или фиктивно вземаха години субсидиите , а семейните ферми неполучават големите средства . И във Франция е така .
  • 12 градушки и потопи

    3 0 Отговор
    Напояването вече е към МОСВ, а не към земеделското министерство.
  • 13 Браво на автора!

    13 0 Отговор
    Много умни приказки! И истина! Още преди 33 години, като се разтуриха АПК и другите земеделски структури, във времето на старта на беззаконието, по селата разграбиха необезпокоявани плочите от каналите. Също бяха разбити заради желязото в тях малките канални съоръжения. И се ликвидира поливното земеделие. Ликвидираха се и съоръженията за отливане на канали в ДСК Стара Загора, заради продажбата им за скрап от неуките собственици. А в тях имаше патенти на инж. Господин Великов. Царевица, чушки, домати... - няма ги. Това е и оправдание на зърнарите, които добиват от площите пшеница, ечемик, слънчоглед както дойде.
    Ако се реализира идеята в статията, държавата да стимулира поливното земеделие, да скочи рязко БВП, да започнем да ядем български домати, моркови, пипер, дини, пъпеши, червено цвекло и още много видове зеленчук, нацията ще заздравее. Ефектът ще е много голям. И важното е по малко да се слушат големите западни доставчици на замразено месо, тия с турските и гръцките зеленчуци, началниците от ЕС. Да си приемем българската доктрина и да я изпълняваме. И наистина: стига с тия субсидии на декар, от които собствениците на декарите не получават и стотинка. Ега ти държавата!
  • 14 Баба Кина

    11 0 Отговор
    Ей така се превъртат мангизите в сектора. Нещо безплатно, наследство от "омразните комунисти" ще го нарежем за едни къси пари. След това ще създадем комися която да стигне до заключението, че без поливни системи добива е смешен. Ще си "гласуваме" едни свежи кинти за осъществяване на "проекта" като пак ще направим 1 а ще изпишем 3. После защо сме бедни- не, че незнаем защо. Той и Жоро ТЪрбата си е прав: Ако не бях аз, Вуте щеше да се развихри със флексата.
  • 15 М3 голд

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сила":

    Не му гледай ризката, а му прочети написаното! Няколко пъти! Няколко пъти, за да го разбереш. Човекът говори истини и дава предложения за увеличаване на БВП в пъти и да започнем да ядем наши качествени храни, ти му гледаш ризката. Я се виж ти с какво си.

    Коментиран от #18

  • 16 Акула

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вярно е господине
  • 17 инж. Ганчо Илков

    6 2 Отговор
    Тонев, естествено се самозащитава относно некопетентноста в Управлението на Мелеорацията. Политиката по дефиниция е "Концентриран Израз на Икономиката!". В България в момента няма Политика. Няма реални Политически Партии. Политиката се прави чрез Политически Проекти. Тези Политически Проекти се издържат от Бизнесмени Олигарси чрез Дарения срещу Обществени Поръчки. В Мелеорациите участват: Бизнесмени, смучещи Горите (Дървен Материал); Енергетици (ВЕЦ, и Фотоволтаици); Минната Промишленост (Хвостовете замърсяващи водата в отсъствието на Пречиствателни Станции. Вижте хвостовете по р. Тополница). Самият Сектор Селско Стопанство е разбит на части, като "Едрите Зърнопроизводители" , разгърнали се и в Енергийния Сектор, Рекетират Животновъди, Градинари, Зеленчукопроизводители, и Правителство (съществуват над 26 различни Организации, всяка дърпаща Права и Финанси за себе си). Никой не мисли за Техническата Поддръжка на Язовирните Технически Средства. Хвърлят се милиони за Ново Строителство без да се контролират Етапите и Сроковете за изпълнение (вижте строителството и вложените до момента средства за язовир "Луда Яна"). Така, че Вътев е прав - Има с години натрупани Проблеми, които оставката му няма да ги Реши. Докато Политиката се прави с над 300 Политически Проекти, реални Икономически и Социални Реформи няма как да има.

    Коментиран от #19

  • 18 Сила

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "М3 голд":

    Виж 17...... А по начина на обличане веднага може да прецениш някого....герберокалинки и ГЕРБЕРОПИТЕЦИ са нарицателен пример за това
  • 19 Ивайло Тонев

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "инж. Ганчо Илков":

    Статията няма за цел оставка на министъра !!! Няма значение как се казва министъра на земеделието, а какво се прави и какво не се прави за Напояването !!!

    Коментиран от #21, #22

  • 20 От Варна

    6 0 Отговор
    Най-добре да се попита Георги Харизанов. Нещо подочух откъде идва прозвището му-“Гошо Тръбата”? И някой да поразнищи…
  • 21 От Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ивайло Тонев":

    Ами то е ясно какво е направено за напояването! Унищожиха се всички изградени по времето на соца поливни съоръжения!Някой да помни гордостта Бръшлянска напоителна система ? И то, за да се продадат тръбите за скрап и някой да присвои средствата. Ами да се поразрови около това начинание, не е било много далеч във времето. Остава сега да се изнудва държавата да строи поливни системи за своя сметка в частните фермерски земи?!?!?!Кога ще се обясни на тези селски тарикати- “ фермери”, че частна собственост означава: работиш и обгрижваш, плащаш си данъците като всеки работещ гражданин и ако имаш проблеми не скимтиш за помощ, а сам се оправяш. Ако са толкоз прости да вникнат в тази още по-проста истина, да си прочетат ( ако не са чували) мъдрата българска народна приказка за двамата братя, дето викали неволята…..
  • 22 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ивайло Тонев":

    В Коментара си, първо посочвам защо липсва Компетентно Политическо Решение. Второ натрупаните с годините Проблеми (връзката между Олигарси и Политически Проекти). Трето Липсата на Единство в Организациите имащи Отношение за цялостното Устойчиво Развитие на Сектора Селско Стопанство. В Заключение посочвам, че Механизмът за Решение относно Искането на Фермерският Протест не в Оставката на Министъра. Необходима е цялостна Политика и Компетентни Земеделски Стопани.
  • 23 онгомбо

    4 0 Отговор
    не се хабете мафията е навсякъде ако има на кого да ги продадът и камъни ще крадът
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Загърбихме всичко добро

    5 2 Отговор
    Хидромелиорацията....ей, каква комунистическа глупост беше. Нямаше наводнени села и човешки жертви, дъждът не беше бедствие, сушата не беше проблем за земеделието. Държавата беше лош стопанин.

    Коментиран от #30, #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде

    5 0 Отговор
    Ходи питай Харизанов! После и Борисов!
  • 28 За напояването

    3 0 Отговор
    питай Борисов. В първия му кабинет закриха Агенцията по хидромелиорации.
  • 29 флипп

    3 2 Отговор
    Европа и ФАЩ искат бедна и слаба България, затова чрез инсталираните си правителства 30 години разруха. Съсипаха земеделието, образованието, здравеопазването, армията, сега като сложат точката на лева и официално приключва република България. Ставаме поредната европейска територия, пълна с измиращо население, дебилизирана младеж и мигранти.

    Коментиран от #31

  • 30 В Гърция

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Загърбихме всичко добро":

    това го има и днес БЕЗ комунизЪма и социализЪма. Така че айде без излишна носталгия.
  • 31 Ааа щото

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "флипп":

    преди това беше много богата. Няма кой да жали за соц мизерията?
  • 32 Земеделец

    5 0 Отговор
    Министър Вътев от първия си ден като министър говори колко важно е напояването за земеделието и че това е първата му задача, ама услужливо всички коментатори си запушват ушите, за да обслужват Борисов. Да си припомним кой унищожи напоителната система на България - Борисов с неговия първи земеделски министър Мирослав Найденов, който нареди на Харизанов, тогава директор на напоителни системи, да нареже тръбите и да ги продаде за старо желязо. Сега този същия Харизанов, след като беше шеф на тв Европа, е пръв политкоментатор и същия Борисов чрез поставените му лица Зоров и Върбанов искат оставката на Вътев и организират протестите. Рушителят на България Борисов няма как да я съгради и мястото му, както и на неговото обкръжение е в затвора, а не в Парламента и правителството. Проблемите в земеделието от 2009 г.,откакто Борисов стана премиер ,нараснала лавинообразно и това го знаят всички от бранша, а сега се опитват да изкарат Вътев виновен за всичко,въпреки че е министър от няколко месеца. Така се прикриват престъпленията на Борисов и обкръжението му.

    Коментиран от #35

  • 33 Колко нагъл

    5 0 Отговор
    може да си да говориш за напояване, като Борисов и Жоро тръбата ги разтуриха тези системи. Вътев отдавна повдигна въпроса за напояването. Харизанов трябваше отдавна да е в затвора за това.
  • 34 Така беше

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Загърбихме всичко добро":

    моят баща беше инженер лесовъд, но първаначално работеше във Водни стопанство, и заедно с дядото на певицата Мария Илиева обикаляха и работеха по изграждането на канали и напоителни системи.
  • 35 Ивайло Тонев

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Земеделец":

    Разбира се че не министър Вътев е разбил напояването, но да говориш без да действаш не е от полза на никой !!! Предложенията от къде да се тръгне са направени но от МЗХ не желаят да ги чуят !!!

    Коментиран от #36

  • 36 Земеделец

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ивайло Тонев":

    Това не е вярно, законът за напояването е подготвен точно от министерството по настояване на Вътев и е внесен. Така че с това твърдение се атакува ,че той говори празни приказки и също обслужва искането за оставката му. Кой я иска - тези, чиито интереси е настъпил и не се съобразява с тях.

    Коментиран от #39

  • 37 Спомен

    2 0 Отговор
    Нали при социализма имаше фонд Мелиорации, а демокрацията го унищожи? Що сега се предлага пак?

    Коментиран от #38

  • 38 Ивайло Тонев

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Спомен":

    Да имаше го при социализма, и тогова бяхме втората страна в света по изградени язовири на глава от населението, както и поливните площи достигаха 13 милиона декара. Какво по-голямо доказателство от това че Фонд Мелиорации работи успешно !!!!!
  • 39 Ивайло Тонев

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Земеделец":

    Уважаеми ЗЕМЕДЕЛЕЦ ! Не съществува такъв "закон за напояването" закона е "Закон за хидромелиорациите" и проект има от 2008 г. министър Вътев създаде Дирекция Хидромелиорации в МЗХ от която се очаква да прави политика в мелиорациите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.