Last news in Fakti

5 Март, 2024 09:56 1 225 15

Борба срещу корупцията: почтени хора, а не марионетки

  • корупция-
  • иван гешев-
  • герб-
  • комисия за предотвратяване на корупцията-
  • сотир цацаров-
  • главен прокурор

В България, където няма осъдени за корупция по високите етажи на властта, няма да е трудно да се намери един честен и почтен професионалист, който да оглави Комисията за предотвратяване на корупцията

Борба срещу корупцията: почтени хора, а не марионетки  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви да са борците срещу корупцията в България? С чисти ръце и ясен произход на имуществото. Обществото иска бойци, които не се поддават на заповеди от партийни лидери, защото институциите са пълни с лоялни марионетки.

В България, където няма осъдени за корупция по високите етажи на властта, няма да е трудно да се намери един честен и почтен професионалист, който да оглави Комисията за предотвратяване на корупцията (КПК). Трудното е и тримата в Комисията да са такива.

От ПП-ДБ отправиха покана към ГЕРБ утре, 5 февруари, да разговарят за правилата за попълване на КПК, законът за която беше приет преди пет месеца. Заявените от съпредседателя на ПП Кирил Петков амбиции са това да е “първата истински прозрачна институция, която да бъде пример за всички други регулатори”. Обаче лидерът на ГЕРБ Борисов събира партийния актив в НДК, за да обсъжда проекта за коалиционно споразумение. Това е отговорът на партията срещу меморандума, предложен от ПП-ДБ за съвместното им управление, предвиждащ процедурата за избор на членове на КПК да бъде открита “най-късно преди внасяне на състава на кабинета за гласуване в НС”.

Кой бави антикорупционната комисия

Прецедентът с КПК е - има комисия по закон, но всъщност я няма, защото срокът за конституирането ѝ изтече преди близо 2 месеца. За тази комисия България беше настойчиво подканяна от партньорите си, създаването ѝ беше и аргумент да настоява за пълноправно членство в Шенген, също и изискване от Брюксел към българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Липсата на избрано ръководство на КПК е сред причините България все още да не е получила втория транш по ПВУ в размер на 653 млн. евро - заедно с неприетия закон за личните фалити, проблеми с Пътната карта за климатична неутралност и други.

ГЕРБ бави комисията, каза премиерът Николай Денков в началото на декември. Два месеца по-късно от ГЕРБ пък обявиха, че са готови с правилата и предложението е одобрено от лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - остава да бъде координирано с Европейската комисия, както обяви председателят на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян от ГЕРБ.

Точно тази комисия приема правилата за работа на Номинационната комисия, която пък пресява кандидатите и представя доклада си на комисията на Назарян. А Номинационната комисия се състои от представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата. Липсата на избрано ръководство месец след изявлението на юристката от ГЕРБ не просто означава, че не е постигнато разбирателство за разпределението на трите “щика” срещу корупцията между политическите сили, и че не са налети основите за общо управление в следващите месеци. Скептицизмът за ефективността на бъдещата КПК беше изразен още при обсъждането на закона.

Тримата ѝ членове ще вземат решения с мнозинство - тоест, двама срещу един, консенсус се изисква само за шефа на най-важната дирекция в КПК - “Противодействие на корупцията”, който те избират. От миналата есен се подклаждат слухове, че тричленното ръководство ще бъде разпределено между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, тъй като изборът изисква минимум 160 депутатски гласа.

Портрет на борец срещу корупцията

Какви да са тримата борци срещу корупцията? С чисти ръце и ясен произход на имуществото - своето и на семействата им. Със сигурност, антиподи на предишни шефове на антикорупционната комисия като Пламен Георгиев, сдобил се с прякора “Терасата” заради недекларирана тераса от 186 кв.м с барбекю и сауна на покрива на апартамента си, и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, запомнен с една реплика към Борисов: “Ти си го избра!” За КПКОНПИ през 2019-та обаче, освен подкрепата на ГЕРБ, Цацаров получи и тази на ДПС, “Обединени патриоти” и половината от депутатите на БСП. Очевидно възгледите на ГЕРБ и ДПС за това как трябва да изглеждат поборниците срещу корупцията напълно съвпадат - което предопределя и незначителните резултати.

Сега законът дава възможност и на неправителствени организации да предлагат кандидати за членове на антикорупционната комисия. Но освен качеството на предложените кандидати, от съществено значение е качеството на проверките, които ще удостоверят или отхвърлят техния професионализъм и почтеност. Някои от тях ще извършват нереформираните български служби, където и ГЕРБ, и ДПС, и президентът Радев имат свои кръгове поради назначенията през годините.

От ПП-ДБ уверяват, че изборът на ръководство на КПК ще е максимално прозрачен. Освен прозрачност обаче обществото иска да види бойци, които не се поддават на заповеди от партийни лидери - защото институциите са пълни с лоялни марионетки.

Така че не (само) липсата на КПК е пречка конституционното и евроатлантическо мнозинство да прибави и “антикорупционно” към бранда си. Политическата воля е оръжието - стига да не се трансформира отново в бухалки.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    13 1 Отговор
    При тези корумпирани съд и прокуратура тази комисия само ще лае.
  • 2 обективен

    16 0 Отговор
    А в Румъния има осъдени за 15 год. -400 кметове , 800 директори на институции , 160 прокурори и съдии , 60 членове на правителства 100 членове на парламента . Ще спра до тук , защото списъка на по малките е огромен !!
  • 3 Всъщност,

    14 1 Отговор
    В една колониална държава като България, честните и независими борци против корупцията са химера.
  • 4 име

    7 4 Отговор
    Дойче ВeЦе, проводник на англосаксонския модел "разделяй и владей" чрез корупция и манипулации, се загрижили за борбата с корупцията в България!
  • 5 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Под заглавие,, Фашизъм в страна от ЕС,,по немската телевизия вчера дадоха как на Шипка полицията бие,влачи и изхвърля в едно дере български свещеник.Гостите от Германия бяха потресени

    Коментиран от #7

  • 6 Днеска ми е нервно

    6 0 Отговор
    Бе, на коя планета живеете?
  • 7 Русофил

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Руснаците вече говорят за денацификация на немците. Готвят им явно СВО.
  • 8 българка

    10 4 Отговор
    Много мръсни и лоши хора са заграбили властта навсякъде и няма да я изпуснат доброволно. Народът губи кураж, всеки се спасява както може или намира спасение другаде. Не гласувайте за ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", ИТН, защото тяхната цел не е да спасяват, а да заграбват! Освен ако не сте част от грабителите, жалко за вас, защото ще плащате, винаги се плаща!

    Коментиран от #9

  • 9 А ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "българка":

    ЗА ЖЪЛТОПАВЕТНАТА ГМЕЖ
    ДЕТ ИСКАТ ДА НИ НАВРЪТ ВЪВ ВОЙНА

    А НЕЩО ДРУГО НЕ ЩЕШ ЛИ
  • 10 българин

    3 4 Отговор
    Тия с руските байраци не борци срещу корупцията, а нейни бащи и използвачи.
  • 11 Безмисленно

    4 0 Отговор
    Как да съдиш хората на посолствоТО?
    Първо трябва да изгониш колониалистите.
  • 12 безпартиен

    1 1 Отговор
    Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Сега писалката е в ръцете на деца и внуци на тези взели властта с оръжие!
  • 13 За БОРКОР и нейните славни "победи"!

    2 1 Отговор
    хахахаха,това е мисия невъзможна. Само и единствено когато Българи се превърне в държава,когато се освободи от германския проект наречен ЕС ,когато се освободи от съюза с НАТО,само тогава може да се мисли и действа с хладен ум,чисти ръце и горещо любящо сърце за майка България. Под знамето на т.н евроценности няма как ,да се води борба с корупцията освен на думи и празни приказки. Самия проект ,замисъл, организация ,поведение и действие на проекта и неговите измислени органи ,наречен ЕС ,ражда ежеминутно корупция. В това е проблема. Одит на така наречената и сформирана ЕК не е правен от както е създаден ЕС Защо ? Кой да го направи. Всичко е "пунт и пластика".Реформи срещу пари,- това е корупция ,официална и явна. Зараждащото се нацистко мислене също е сериозен проблем. Превръщането на ЕС във военен съюз също е проблем. Накратко ,борбата с корупцията ,изглежда, като борба с вятъра ,който никога не може да бъде спрян. Не може с противоестествени ,лъжливи и аморални догми наречени ценности,да се води борба срещу злото.
  • 14 Цензурата е майка на корупцията

    2 0 Отговор
    Цензурата е майка на корупцията,Лъжата и политическата европропаганда са баща на скритата диктатура, изчезването на държавността е условие за разложение и деградация на правото,защото то е основата на държавността. Когато последната изчезва ,на власт идва мафията с нейните условия за справедливост. Правото излиза от съдебната зала а имитацията се превръща в демагогия и празни приказки .Гейовете налагат своите ценности а осиновяването на кучета,мишки или котки се превръща в най висш хуманен проект. Противоестественото става норма на поведение и знак за духовност и справедливост.
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    НИКОГА България няма да се освободи от освободители и миролюбци ! Прекалено сме малки, на чудесно географско и стратегическо място сме и НИКОГА НИКОЙ няма да разхлаби примката !! Без значение КОЙ или КОИ
    – ще затягат примката , докато ни удушат – натам отива раб,тата !!
    Естествено, не ставам смешен, това ще се стори с доброволното и активно съдействие на родните алчни и безсъвестни "партайгеносета" !!