Last news in Fakti

15 Март, 2024 09:03 2 680 28

Войслав Тодоров пред ФАКТИ: Очакваме чувствително намаляване цената на парното за следващата зима от около 30%

  • войслав-
  • тодоров-
  • газ-
  • топлофикация-
  • софия-
  • парно-
  • сметки-
  • кевр

За месец март цената на газа е 57,59 лв/МВтч, а в сметките ни за парно газът е калкулиран на почти двойна цена от над 103лв/МВтч, казва общинският съветник

Войслав Тодоров пред ФАКТИ: Очакваме чувствително намаляване цената на парното за следващата зима от около 30% - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плащаме рекордно скъпо парно, а “Топлофикация София” ЕАД залага увеличение на разходите за заплати. Какъв е бюджетът на дружеството, каква е ролята на КЕВР… Пред ФАКТИ говори Войслав Тодоров, общински съветник от „Изправи се.БГ“.

- Г-н Тодоров, предстои Столичният общински съвет да разгледа внесения бизнес план на „Топлофикация София“ ЕАД за 2024 г. Какво четете в него?
- Основната и най-важна за софиянци новина е, че очакваме чувствително намаляване цената на парното за следващата зима с около 30%. Основната причина за това са трайно по-ниските цени на природния газ и въглеродните емисии, ако ги разглеждаме спрямо заложените за предходната година. Въпреки това цената може и трябва да бъде още по-ниска, защото се надявам новото ръководство на Столична община и Общинският съвет да се заемат с ревизия на начина, по който е управлявано дружеството до момента - драстичен ръст на разходи за възнаграждения, за външни услуги, регистрираните година след година нови и нови загуби. Всъщност, очакването намаляване на цената не е плод на невероятен успех, а е връщане към нормалността след две години на рекордни цени на парното, невиждани до момента.

- Парното тази година расте, а цената на газа пада. Какво се случва?
- Да, за месец март цената на газа е 57,59 лв/МВтч, а в сметките ни за парно газът е калкулиран на почти двойна цена от над 103лв/МВтч.

Така се оказва, че тази зима всички потребители на парно в София сме надплатили общо 112 млн. лв. на „Топлофикация“.

Или средно сме субсидирали дружеството с по 254 лв. от всеки абонат. Затова от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ настояхме тези надвзети пари да бъдат върнати на потребителите, а КЕВР да промени наредбата си и да определя цената на парното не прогнозно за цялата година напред, а на тримесечие, за да се избегнат такива абсурди.

- КЕВР одобрява една сума за заплати – над 51 млн. лева, а дружеството от представения бизнес план в размер на над 97 млн. лева… Как става това?
- При анализ на одобрения от КЕВР бизнес план на „Топлофикация“ и внесен годишен бизнес план в общинския съвет за 2024 г. установихме, че за тази година от дружеството са си заложили почти двойно по-високи заплати от одобрените от регулатора и няма обяснение за това от ръководството на дружеството. Дори ако сметнем, че в бизнес плана си през 2020 г. не са отчели високата инфлацията, то няма обяснение защо при инфлация от 33%, разликата в заплатите е над 88%. Това на практика означава, че всеки абонат ще трябва да извади от джоба си допълнителни 104 лева тази година, за да покрие драстичния скок в заплатите на „Топлофикация“.
Тук е важно да се подчертае, че не е ясно откъде ще дойдат тези пари за по-високите възнаграждения. КЕВР е одобрил една рамка и залага разходите. С тези 45 млн лева разлика се задълбочават загубите на дружеството, които и без това за 2023г. достигат до 100 млн лв. по прогнозни стойности, а за 2024г. отсега е заложена дори 120 млн. лв. загуба.

- Как се формира цената на парното…
- Цената на парното се формира най-общо от 3 групи разходи – разходите за газ, разходите за въглеродни емисии, които и двете варират месец за месец, и тъй наречените условно постоянни разходи, включващи заплати, инвестиции, амортизации.
С промени в наредбата си КЕВР одобрява цената на парното веднъж в годината и прави прогноза колко ще струва газът, колко ще са емисиите, какви постоянни разходи одобрява на дружеството.

Досега няма година, в която да са били дори близко в прогнозите си.

Затова ние настояваме да се откажат да се правят на врачки и да върнат стария модел, когато определяха цената на парното на тримесечие – според актуалните цени на газа и парниковите емисии. Така ще се избегнат ситуации тази в момента, когато софиянци плащаме скъпо парно и субсидираме „Топлофикация“, която купува значително по-евтин газ и въглеродни квоти.

- КЕВР само одобрява параметри или може да влияе върху цената на парното?
- КЕВР определя цената на парното. Те имат последната дума и от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ настояваме да преразгледат цената на парното със задна дата и да намалят цената му до поне 108лв/МВтч от настоящите над 138лв/МВтч считано от 1 януари. От 1 юли цената на парното би следвало да се намали допълнително, каквото предложение правят дори от „Топлофикация“.

- Какво да очакват хората при изравнителните сметки…
- Очакват ги най-високите сметки, които някога сме плащали, защото и цената на парното е исторически най-високото до момента. Ако през миналата зима разчитахме поне на намалената ставка ДДС за парното, то тази година парламентът не удължи преференциалното ДДС и сметките ще бъдат с още 11% отгоре над миналогодишните.

- Имате ли информация какво е финансовото състояние на дружеството към момента?
- Изключително тежко. Задълженията на „Топлофикация“ към БЕХ и „Булгаргаз продължават“ да са над 1,5 млрд. лв, като вече само разходите към двете компании за лихви и неустойки надхвърлят 135 млн лв. Вече споменах, че по предварителни данни загубите на дружеството за 2023 г. са в размер на нови над 100 млн. лв., а в бизнес плана си за 2024г. са заложили нови 120 млн. лв. загуба. За да се обърне тази печална тенденция, трябва ревизия на досегашното управление, свиване, а не раздуване на възможните разходи извън тези за газ, емисии и инвестиции, и компетентно ръководство, отговорно пред общината и софиянци, което да започне оздравяване на компанията.

- Респективно колко са несъбраните приходи на Топлофикация и как се събират?
- Според данните от дружеството събираемостта им е над 92% за предходната година и над 98% за изминалите две години. Съдейки по тези данни, проблемът не може да се каже, че е в хората, които не плащат. Проблемът е, че „Топлофикация“ е толкова затънала, че не е ясно как ще намери сили сама да се хване за косата и да се издърпа от блатото, в което се намира.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поредния лъжец

    33 1 Отговор
    за лятото може но за зимата не го вярвам !!!

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Софиянеца

    31 6 Отговор
    Сега платете дебелите сметки заради Киро - Умния и чакайте другия сезон по ниски сметки
  • 3 Реалист

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "поредния лъжец":

    Нали затова им плащат за да лъжат все догодина
  • 4 Хумор и сатира

    27 0 Отговор
    Или обикновенна гавра с клиентите на бандитската топлофикация.
  • 5 Да спрат да ни крадат

    25 0 Отговор
    С надписване на сметките,
  • 6 Само да питам

    30 1 Отговор
    Как стана, че уж азерския и втечнения американски газ бил по евтин от руския, а сметките скочиха?

    Коментиран от #7

  • 7 Амиии

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Само да питам":

    Напротив. Сега се топлите на нагнетения СКЪП газ от Чирен. Когато свърши, тогава питай за друг.
  • 8 Тоя "Нотариус" от топлина Фекация

    6 1 Отговор
    Ви държи копия от нотаруалните актове на жилищата ви до едно....
  • 9 ...

    10 1 Отговор
    Аз пък очаквам увеличение с 200% преди това по стара кожодерска традиция
  • 10 Иван

    13 1 Отговор
    То не се знае за следващия месец а вече правим прогнози за бъдещето поредния клоун както се казва тя казва тя простотията не ходи по дърветата
  • 11 Съвсем скоро

    9 1 Отговор
    ..болшинството от хората ще са със запорирани имоти от Топлофикация и енергодружествата, особено на възрастните хора тия НИТАРИУСИ е присвоят жилищата само за година ...А сметките ще са неплащаеми на свободния пазар на тока, особено зимните месеци могат да стигат до няколко хиляди лева за двустайни жилище на месец ..В Англия в момента отоплението на газ стига 600- 700 лири на месец, обърнете го в лева като го умножите по 2, 5 и смятайте само за отопление колко ще плащате другата зима, добавете и сметката за ток пък, която ще е просто НЕОРЕДВИДИМА
  • 12 Съвсем скоро

    10 1 Отговор
    ..болшинството от хората ще са със запорирани имоти от Топлофикация и енергодружествата, особено на възрастните хора тия НОТАРИУСИ ще присвоят жилищата само за година ...А сметките ще са неплащаеми на свободния пазар на тока, особено зимните месеци могат да стигат до няколко хиляди лева за двустайни жилище на месец ..В Англия в момента отоплението на газ стига 600- 700 лири на месец, обърнете го в лева като го умножите по 2, 5 и смятайте само за отопление колко ще плащате другата зима, добавете и сметката за ток пък, която ще е просто НЕОРЕДВИДИМА
  • 13 Войслав Тодоров!! Поредния Лъжец!!

    13 0 Отговор
    Който обещава, за След Една година Напред - 30%заЦената на Парното!! Идиот! Аз обещавам за по Следващата година-99%!!
  • 14 "Нотариусите" лъжат на килограм отново

    11 0 Отговор
    Идват избори, всичко ще ви обещаят...вЕрвайте им
  • 15 ОЧАКВАЙТЕ ГРЕДА

    10 4 Отговор
    Някой да помни нещо да е поевтиняло? В момента газта на борсата се търгува евтино (като на дългосрочет договор с газпром ;), мили козячета) но това е защото промишлеността в Европа се свива заради зелените мизерии и икономиите за да има пари за нацистите. Не знам дали до година, може би повече ще отнеме, но когато ЕССР спре да налива пари в продъненанат каца Украйна, цената на газта пак ще е в небесата. И ми е интересно copocнята какво ще лае, като вече не купуваме от Газпром.
  • 16 Циник

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "поредния лъжец":

    Именно, сметките за август ще са само няколкостотин лева, гоуемо намаление. Всички са за клона.
  • 17 Българин

    11 0 Отговор
    Следващата зима я камерата, я камиларя. Ей, много лъжци, много нещо.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Поправка: Следващата зима я камилата, я камиларя. Ей, много лъжци, много нещо.
  • 19 СТИГА БЕ

    5 0 Отговор
    ПЪРВИ АПРИЛ Е ДАЛЕЧЕ
  • 20 Хейт

    4 0 Отговор
    А за хидроинженера какво ще остане? А за банкянския старец?
  • 21 Айде

    2 0 Отговор
    Ала бала! Тоя 1,5 милиард кой мислите, че ще го плати!? Така е, като търпим некадърници във властта!
  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Войслав Тодоров пред ФАКТИ: Очакваме чувствително намаляване цената на парното за следващата зима от около 30%

    БгТопЕдеот: Очакваме чувствително увеличаване цената на токо след юни от около 300%.Само 1лв/кв.

    Стадото да оди пак за гъби !!
  • 23 Горко на имащите панелни апартаменти

    2 0 Отговор
    С ТЕЦ построени по време на социализма когато имаше софийско жителство
  • 24 Един тънък въпрос...

    3 0 Отговор
    ...ако примерно таксата за единица енергия ми е била един лев, а сте я вдигнали на 3 лева, то като я намалите с грубо левче и отново стане два лева, дали ще ми е весело и дали сте направили подвиг? ПС: извинявам се за некореспондиращите с реалността числа, но прти елементарна математика е по-лесно за хората да разберат какво им се случва!
  • 25 Топлофикациите в цялата страна трябва да

    1 0 Отговор
    Са държавни и субсидирани от държавата
  • 26 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор
    СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ Е 3211лв., а Директора и Шефа на борда вземат по 16-18хил лв.
  • 27 Същият

    1 0 Отговор
    Ще си запиша тези думи на г-н Войслав Тодоров,но ми се струва,че този младеж е слънчасал,някъде по скъпи курорти.Нямам спомен да са падали каквито и цени,камо ли пък на топлото.За сведение на финансисти соросоиди бранещи краварските световен ред евреина хулиган син на Исак Паси и др мекерета за тристаен плащахме 12 (дванадесет лева) при 200 лв.заплата.Смятайте продажни лъжци.Ще дойде видов ден.Ще бъде и Белене ще е ужасно неудобно и тясно.
  • 28 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Оле ле , много станаха "йофтенджиите", дето приказват и не мислят ! Как цената на топлото ще стане по-ниска, когато ще се увеличат всички компоненти от които зависи тази негова цена ? Странни приказки ..........Тази държава е чиновническа държава – нищо не се произвежда / или поне нищо/, а непроизвеждащото мнозинство не престава да яде, то - заедно със всичките си роднини. И голяма част от храните са вносни!?