Last news in Fakti

5 Април, 2024 10:01 4 632 23

ДАНС са привикали на разпит ръководителите на смени на „Капитан Андреево“! Адвокат Аделина Натина пред ФАКТИ

  • адвокат-
  • аделина-
  • натина-
  • митници-
  • петя-
  • банкова

Явно някой има интерес Агенция „Митници“ в момента да не работи, казва юристът

ДАНС са привикали на разпит ръководителите на смени на „Капитан Андреево“! Адвокат Аделина Натина пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова бе задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души. Обвинения имат още Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов. По темата пред ФАКТИ говори адвокат Аделина Натина.

- Адвокат Натина, какво ще случи през днешния ден със задържания изпълнителен директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова?
- Към момента имаме постановление за задържане за 72 часа, а днес или утре ще се разгледа мярката за неотклонение. Искането ще е на Софийска градска прокуратура, така че Петя Банкова да бъде задържана за постоянно в следствения арест.

- Какви документи и какво бе иззето по време на обиските в дома ѝ и от работното ѝ място?
- От дома и бяха иззети тефтери и бележки, които тя си е водила. В момента г-жа Банкова следва магистратура по „Психология“, тя знае няколко езика и надгражда квалификацията си. От дома ѝ бе иззет и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Разследващите търсиха пари, но такива не се намериха. Шефката на Агенция "Митници“ живее в столицата, в панелен блок на 50 години, на последния етаж на блока. Това е важно, защото се вкарват всякакви интерпретации по темата. При обиска на работното ѝ място разследващите търсиха и питаха дали има пари или наркотици, което беше абсурдно. Не се намериха нито пари, нито наркотици. От работното ѝ място бяха иззети работни бележки, на които бяха описани контрабандни канали, които са стигнали до нея, за да работи върху тях. Става въпрос за контрабанда на всякакви стоки, забранени вещества. Съответно имаше и нейни записки, на които е описала какви мерки взима тя за разбиването на тези канали. Най-интересното е, че бяха иззети точно тези бележки и нищо друго.

- Става въпрос за контрабандни канали, които са били обект на интерес от страна на Агенция „Митници“ и тя е работила?
- Точно така. Нека си спомним, че преди една седмица в Бургас беше разбит канал за контрабанда на наркотици. Голяма пратка кокаин бе намерена в кашони с банани. Става въпрос за 170 килограма. Такова количество кокаин не е хващано никога в историята на митниците, такова количество не е намирано в България. Има някакви данни, казвам данни, че с парите от тези наркотици е щяло да се финансира купуване на гласове на предстоящите избори. Казвам има данни, а не доказателства. Защото, ако имаше някакви доказателства, тя щеше да ги даде на компетентните органи. Просто трябваше да работи още, за да ги събере тези доказателства. Но това там приключи. Явно някой има интерес Агенция „Митници“ в момента да не работи.

Има и друго нещо, което бе много интересно от вчерашния ден. То е, че преди тя да бъде привлечена като обвиняема – когато става въпрос за корупция, по новия закон има да право да работи единствено новата Комисия за противодействие на корупцията, служители на Агенция „Митници“ – по-точно ръководителите на смени на Капитан Андреево, са привикани в ДАНС да дават обяснения.

Просто ДАНС много активно работи и се опитва да оказва всячески натиск върху служители на Агенция „Митници“, за да твърдят определени факти, което за мен граничи с абсурда. Не виждам по силата на кой закон ДАНС си позволява да работи по тази преписка, след като не е компетентна страна. След 28 февруари 2023-а единствено новата Комисия за противодействие на корупцията може да разследва корупция.

- В момента четири човека са задържани. Има ли връзка между хората и каква е тя?
- Нито едно от имената, които бяха написани в постановлението за задържане за 72 часа, не е известно на г-жа Банкова. Дадохме обяснение точно в тази посока, че нито едно име не ѝ известно, ако става въпрос, че някое от тези имена се занимава с контрабанда и незаконна дейност по граничните пунктове. Тези имена нищо не говорят на госпожа Банкова. Има и друго. Тя е научила много прякори на хора, които са се занимавали с контрабандна дейност. Ако тези имена имат някакви прякори, както са ги описали в сигналите, е друго. Но като имена не са ѝ известни. Друго, което беше много интересно, е следното. В обвинението ѝ за привличане като участник в организирана престъпна група, извършвала контрабанда, търговия с влияние и др. пише, че тази организирана престъпна група е започнала да работи през месец януари 2023 година и е приключила на 3 април 2024 година. Нека поясним нещо, което е важно. Петя Банкова е назначена в Агенция „Митници“ на 8 февруари 2023 г. като заместник-директор. Никога преди 8 февруари 2023-а тя не е имала нищо общо с митниците за каквото и да било. Това е най-смешното в цялата ситуация. От 8 февруари 2023 година до 20 февруари 2024 година тя е била заместник-изпълнителен директор, а всяка една нейна стъпка през това време е подлежала на контрол от изпълнителния директор господин Павел Тонев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6нтщ5ж

    42 9 Отговор
    ДПС и ГЕРБ имат интерес агенция Митници да не работят! Трябват им пари за купуване на изборите! Гениални стратези са ГЕРБ-ДПС!
  • 2 Ром от Лом

    29 6 Отговор
    Ши плаща Шиши и Тиквун да гласувами по 150леви обища.
  • 3 ТИКВУН И ШИШИ СА НАВСЯКЪДЕ

    30 8 Отговор
    Разберете го ! Схема или сделка над 500 000 без тях не става ! Те са босовете и още дълго време ще е така

    Коментиран от #4

  • 4 стоян

    10 20 Отговор

    До коментар #3 от "ТИКВУН И ШИШИ СА НАВСЯКЪДЕ":

    До 3 ком - разбери го и ти - Борисов не се занимава с контрабанди бе другар - това е под нивото му
  • 5 Просълзих се

    21 10 Отговор
    от тази драматична адвокатска пледоария. Имам само два въпроса:
    - Кой е братът на Петя Банкова?
    - Защо главсекът на МВР скоростно подаде оставка по "лични причини" и ИЗЧЕЗНА след тараша на ДАНС в дома му?
    Благодаря за вниманието!
  • 6 хихи

    20 1 Отговор
    10% от НС на случаен принцип в затвора и за 2-3 години нещата ще се оправят...
  • 7 Хасковски каунь

    14 10 Отговор
    Много весела и свежа митничарка. Бай Ставри се нада да го командироват в Сливенския
  • 8 дамм

    17 7 Отговор
    Който се опита да наруши мрежите на банкянския крадец и лъжец в продънения свинарник го арестуват.
  • 9 мхааа

    15 5 Отговор
    Баце с търбата и онази с име на цвете кога ще ги арестуват.
  • 10 Денят започва

    15 1 Отговор
    ДАНС е само миманс ;)
  • 11 Който и да работи на митницата

    13 1 Отговор
    И на границата все ще прави далавери и измами...просто при различните хора схемите са различни
  • 12 българин 777

    22 2 Отговор
    всеки митничар има по 3-4 жилища - кола поне за 100 бона и по 2-3 любовници сигурно щото много са учили или щото са големи мъже представете си колко кихат на тези дето са ги сложили там
  • 13 не е

    8 3 Отговор
    лошо банкова да си смени адвокатката, таз е нефелна.
  • 14 Дейвид

    14 1 Отговор
    Да не забравяме,че контрабандните канали в България са създадени от ДС, контролираха се и пак продължават да се контролират от същите хора и техните наместници и наследници. Навремето държавата съвсем нескрито си печелеше "твърда валута" (за по-младите - имаше такъе термин, обозначаващ западните валуто, по-специално щатския долар и западногерманската марка) чрез тези канали. Западният свят ограничаваше възможността за свободна търговия, оттам и за доходи в тези валути, и държавата търсеше всякакви начини за да се сдобие с наличности. Сега нещете в основата си не са по-различни. Който пречи го сготвят и отстраняват по един или друг начин.
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    11 1 Отговор
    МИТНИЧАРИТЕ СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ В ТУРСКИ И ГРЪЦКИ БАНКИ
    .. . КЪДЕ ГИ ТЪРСИТЕ В БЪЛГАРИЯ ?
  • 16 ...

    10 0 Отговор
    По митниците е било и ще продължава, който е на работа. Ако знаете през Др. Живков, кво ставаше, кви далавери чрез ченгета, съд, кореком се въртяха
  • 17 Хасковски каунь

    10 0 Отговор
    Марин Димитров е номенклатура на ДПС. Преди да стане шеф на Аквакултурите бе контрабандист и мисля , че съгледвач в сл."Сигурност".
    Така че от тая трънка заяк няма да изкочи. Забравете
  • 18 ХихиКак

    7 1 Отговор
    Те данс са все ваши хора, както и митничарите. На шиши са най голям процент, щото отзад е шефа му и той кво каже, четейки картончетата, а с тях по живково диктатурите да си избършат задните части, шиши, шиши колко жени са му минали през дебелите баджаци
  • 19 Четец

    3 0 Отговор
    Шиши и Еврото Пепи са образите на байганю. Имайки ги, те затриха всичко християнско в България, те вече са малцинство. Усети се навреме юриста На Дамян Бисеров сина и избяга от тях, а Дамян бе един от най еродираните юристи, адвокати и не го блазняха пари и млади момичета. Сериозен, отзивчив и малко приказлив бе Дамян Бисеров, а крушата не пада от дървото по далеч, син му говореше на диалект, но юристи в съда и извън съда, не гледай, как говори, но син му е много умен и един от добрите юристи. Данчо е за по за предпочитане от пеевски.
  • 20 Истината

    5 3 Отговор
    ДАНС - ужилени от новата шефка на митниците, която уж покровителствала трафикант на цигари?
    А този трафикант не искат да го търсят или арестуват!
    Защо ли? Че кой реже клона на който стои?
    Заловени цигари по години:
    2019: 33 милиона къса
    2020: 16 млн.
    2021: 31 млн.
    2022: 41 млн.
    2023: 96 млн. !!!!!!!
    За последната година са заловени ПОВЕЧЕ цигари отколкото за ТРИТЕ последни години на Борисов на власт!
    Затова тя им пречи в наркобизнеса (не само с цигарите)
  • 21 РуZко българска мафия

    7 4 Отговор
    Борисов-Пеевски-Радев съвсем за канарчета ни взеха.
    А с новите министри на Главчев-"Коалиция Турски поток" съвсем се дискредитираха.
  • 22 Дансьорите

    4 1 Отговор
    Ако потанцуват "където трябва" ще открият държава в опг то България.
  • 23 127

    2 0 Отговор
    тази адвокатка с голямата глава сигурно има много мозък ама надали