Last news in Fakti

30 Януари, 2014 14:47 3 370 5

Мажоритарният вот ще бъде грандиозен пробив в системата

  • референдум-
  • мажоритарен вот-
  • пробив-
  • грандиозен-
  • георги близнашки-
  • системата

Така ще се извърши пробив в сегашното статукво, което затлачва и пречи на общественото развитие на страната

Мажоритарният вот ще бъде грандиозен пробив в системата - 1
Проф. Георги Близнашки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Факти.бг потърсихме мнението на Георги Близнашки, професор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и народен представител в 36-то и 40-то Народно събрание, относно предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум относно избирателната система.

Не следва ли въпросът за мажоритарен вот да се формулира по следния начин: „Искате ли мажоритарни избори за НС?“

Това е радикалното решение, но политическите партии, които ще вземат решението в парламента, няма да го допуснат по никакъв начин. Тъй като това е предварително известно, реалистичният подход е да се настоява за вот 50 на 50 %, тоест, да се върнем към смесената система от 1990-та година, с която избрахме Велико народно събрание. Каквото и да си говорим, без натиск от страна на гражданското общество, Народното събрание, в днешния му състав, няма да въведе мажоритарното начало със сигурност.

Не следва ли да се включи и въпрос: „Искате ли система за отзоваване на конкретни депутати?“

Не мисля, че това е актуалният въпрос. Има такава инициатива от страна на Борислав Цеков и негови приятели, но както е известно, те в момента сътрудничат на Мая Манолова за писането на новия Изборен кодекс. Отзоваването е елемент от така наречения императивен мандат и той се поддържа от екстремистки партии и движения. Не случайно Ленин на времето пледира в полза на отзоваване, когато става ясно, че болшевиките няма да получат мнозинство на изборите на Учредително събрание в Русия през 1917-та година. От тази гледна точка, това не е актуална идея. Проблемът не е в отзоваването, а в това да има шанс да избираме прилични хора. Не след това да търсим начин да ги отзоваваме, защото този институт позволява на мнозинството да се разправя с водачите на опозицията.

Редно ли е въобще въпросът за електронно гласуване, който на практика е технически, а не политически, да бъде поставян на референдум?

Това е нещо ново и Конституционният съд преди време изрази съмнение, че електронното гласуване ще постави под съмнение тайната на вота. Това че не може да се гарантира анонимността на волеизявлението на гражданите, в крайна сметка е технически въпрос, но рано или късно ще стигнем дотам, защото живеем в информационно общество.

Предложението на президента за частичен мажоритарен вот не е ли отклоняване от идеите за 100% мажоритарен вот и не е ли по-правилно да бъдат запитани гражданите какъв мажоритарен вот искат?

Не смятам, че въпросите, които повдига президентът са насочени към дефинитивно решение на тези проблеми. Това което той предлага, е да започне общественият дебат. От тази гледна точка, референдумът, който той има предвид, в деня на европейските избори, ще бъде от категорията на така наречените консултативни референдуми. Това е още един начин да се даде възможност на гражданите да изразят своята воля, с надеждата да бъдат чути от управляващите.

Като цяло, ако искането на президента бъде гласувано от НС, това ще бъде ли пробив?

Това ще бъде грандиозен пробив, защото то отговаря на очакванията на активната част от гражданското общество. Всички си даваме сметка, че основният проблем към днешна дата е политическата система на страната и по-специално политическите партии. Ако тези предложения получат широко обществено одобрение от българските граждани, ще се извърши пробив в сегашното статукво, което затлачва и пречи на общественото развитие на страната.

Вашето мнение какво е, трябва ли да има мажоритарен вот и какъв?

Моето мнение е добре известно, аз настоявам за мажоритарен вот при смесена система 50 на 50 %, както беше през 1990-та година при изборите на Велико народно събрание. От една страна партиите са гарантирани, че няма да изчезнат от политическата сцена, а от друга ще се даде възможност на гражданското общество да излъчи свои автентични говорители в Народното събрание с надеждата, че това ще освежи публичния дебат и ще ускори промените, от които толкова много се нуждае нашето общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 3 Отговор
  • 2 Митко Атанасов

    5 0 Отговор
    Никога не сме имали сърце да се опълчим на изедниците.
    Търпим докато умрем.
  • 3 Чичо Скрудж

    5 0 Отговор
    Време е да се опълчим!
  • 4 The Big Boss

    6 0 Отговор
    Абе явно има и свестни хора в политиката, ама що винаги са малцинство?
  • 5 comment

    4 0 Отговор
    Мажоритарността наистина ще е грандиозен проблем... за партийните велможи обаче. Да му мислят крадливите мизерници и родоотстъпници.