Last news in Fakti

6 Февруари, 2014 10:24 1 971 1

Андрей Райчев: България има нужда от германската избирателна система

  • андрей райчев-
  • българия-
  • германска-
  • избирателна система-
  • мажоритарен вот

При нея 1/2 от парламента се избира мажоритарно, а общият брой депутати е пропорционален на вота за всяка партия

Андрей Райчев: България има нужда от германската избирателна система - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вторник временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс, с председател Мая Манолова, отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително и електронно гласуване. То едва ли ще мине и в парламента. Въпреки това, от  Факти.бг, потърсихме мнението на  социолога и бизнесмен Андрей Райчев, по повод наболелият въпрос в последно време за референдум относно избирателната система, повдигнат от президента Росен Плевнелиев. Това интервю е част от дискусията, която Факти.бг започна по темата след предложението на държавния глава.

Не следва ли въпросът за мажоритарен вот да се формулира по следния начин: „Искате ли мажоритарни избори за Народно събрание?“

Това е безкрайно сложен юридически въпрос. Когато хората казват, че искат мажоритарни избори, те не знаят какво казват. Хората си мислят, че ще настъпи нещо хубаво, че ще започнат да се избират личности, както мнозина се изразяват. Всъщност, във всички страни, където има мажоритарен вот, настъпва само едно нещо, а именно - двупартийна политическа система. Коректният въпрос не е за мажоритарните системи, а за броя на избирателните окръзи.


Не следва ли да се включи и въпрос: „Искате ли система за отзоваване на конкретни депутати?“

Според мен имунитетът защитава опозицията. Властта няма нужда от защита, тя сама се защитава. Ако се направи система за отзоваване, това означава сегашното мнозинство да отзовава депутати от ГЕРБ, а предишното – депутати от БСП, „Атака” и ДПС. Аз мисля, че България се нуждае от тази защита и няма нужда да се отзовават никакви депутати. Отзоваването на депутати става със следващите избори, когато избирателите ги изхвърлят от парламента. На това трябва да се научат хората, а не да се надяват властта да репресира опозицията.

Редно ли е въобще въпросът за електронно гласуване, който на практика е технически, а не политически, да бъде поставян на референдум?

Електронното гласуване от една страна е хубаво нещо, но от друга, в условията на България, ще постави нещата под съмнение. Перманентно ще ни заливат с това какъв бил софтуерът и т.н. Съвременният компютърен специалист като каже, че трябва да се ъпгрейдне или даунлоудва и ти не разбираш какво казва той. Точно както на времето, когато водопроводчикът идваше у вас и казваше, че му трябва муфа цол и половина и ти като не знаеш какво е муфа, и какво е цол, и си дотук. Компютърните специалисти перманентно ще ни заливат с някакви истории. Последното, което в момента е необходимо в България,  е да променяме системата на гласуване. Това е мое мнение, разбира се.

Предложението на президента за частичен мажоритарен вот не е ли отклоняване от идеите за 100% мажоритарен вот и не е ли по-правилно да бъдат запитани гражданите какъв мажоритарен вот искат?

Гражданите казват, че искат мажоритарен вот, искат да избират личности, а не партии. Това е тяхното мнение. Ако това се случи, при една пълна мажоритарна система нито една малка партия няма да може да влезе в парламента. В Англия например, има проста мажоритарна система и това е единствената западноевропейска страна, в която „зелените” никога няма да видят парламент. Ако това стане у нас -  в парламента ще влязат само две големи партии и ДПС. ДПС ще влезнат не защото са малки или големи, а защото живеят компактно. Получим ли трипартийна система, и Атака няма да влезне, и сините няма да влезнат, и никой друг няма да влезе изобщо в парламента – още при първия мажоритарен вот. Това означава вечно да сменяме две партии на власт. Ако добавим и едно задължително гласуване, както е в Гърция, съвсем ще си направим мафия. Сега поне, от време на време, се появяват по-малки партии, които могат да стават по-големи. Ето например ГЕРБ е такава партия.

Като цяло, ако искането на президента бъде гласувано от НС, това ще бъде ли пробив?

Ще бъде тежък пробив в демокрацията у нас, според мен. Това предложение е неуместно. Много популярно и много вредно за страната. За ваша утеха мога да кажа, че референдумът, както повечето референдуми няма да се състои, няма да добие достатъчно мнозинство. Ако го проведат заедно с европейските избори, по-може. Представете си, че поставят на референдум смъртното наказание, какво ще стане? На секундата ще го прогласуват и България ще се отпише от Европа. Това е една от възможните последици.

Вашето мнение какво е? Трябва ли да има мажоритарен вот и какъв?

Категорично не трябва да има мажоритарен вот. Идеалната демократична система с мажоритарен елемент е създадена в Германия. Тази система предполага, че партията създава два списъка. Партиен списък със 120 места. Ако искаме 240 депутати, разделяме страната на 120 окръга и избираме депутати с по един мандат. Във всеки мандат печели мажоритарно избраният и така се заемат половината места в парламента. Останалите 120 се заемат пропорционално на партийното постижение. Тази система работи прекрасно. Не е дала нито един път дефект.  Не се въвежда в България, не защото хората искат или не искат, или някой въобще го е обсъждал, а заради това, че е нужно да прерайонираме страната.

Например, ако от Ямбол има четирима депутати, да бъде разделен на няколко едномандатни. Така за всеки депутат ще има по един мандат. Партиите не го искат, защото по този начин активът им няма да може да влиза в парламента. Никоя от партиите не иска прерайониране. Няма да го допуснат, защото фактически те са си местни, феодални организации. Това е системата, от която България има нужда и би била добра. Не става обаче, защото местните хора не пускат властта. Най-добрият експерт в страната Михаил Константинов развива тази идея, а аз го цитирам. Тук е съвършено прав. Беше стигнало до внасяне в НС. По това време покойният Илия Божинов работеше по тази система, Кошлуков също. Великолепна система предложиха, но всички партии отказаха. Интересното е, че тогава не се обединиха червени срещу сини, а се обединиха сливенци срещу софиянци, условно казано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    България първо има нужда от други политици. Ама къде ще ги намерим, май трябва внос..., а то всичко е made in China