30 Януари, 2014 11:50 1 527 1

Решение за референдума може да разцепи управляващото мнозинство

  • референдум-
  • мнение-
  • управляващото мнозинство-
  • решение

Първите реакции подчертаха неловката ситуация, в която управляващите са изпаднали

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви мнението на политолога Даниел Смилов публикувано в „Дневник”:

 

Добър ход на Президента с инициирането на референдум:


1) Референдумът ще вдигне избирателната активност за вота: инженерните проекти, разчитащи на платен вот, ще трябва да се бръкнат по-дълбоко. Ще се засили борбата за меките периферии и нерешилите за кого да гласуват - няма да е достатъчна само мобилизация на най-твърдото партийно ядро. Това ще е проблем за БСП и ДПС. БСП се консолидира около най-твърдите си симпатизанти в момента (докато меката й част я "яде" АБВ). На евровот ДПС трудно мобилизират всички свои симпатизанти, а също така избирателите в Турция не са фактор.

2) Това ще е истински референдум за разлика от този за АЕЦ "Белене", при който какъвто и да беше резултатът, накрая НС и правителството можеха да вземат окончателно решение по техен вкус. Сега въпросите са формулирани конкретно, така че да не допуснат "измъкване" от страна на политиците. Една слабост на сегашния закон за рефендумите са твърде високите изисквания за кворум за задължителност на резултата. Но от друга страна това може да е допълнителен стимул за участие, а дори и да не се достигне същата избирателна активност като на предните парламентарни избори, ако участието е значително, народният вот ще бъде много авторитетен.

3) Плевнелиев иззема от Мая Манолова и БСП инициативата по избирателната реформа и подчертава, че левицата досега само тупаше топката с цел отлагане на предсрочни избори. Промените предлагани от управляващите са доста козметични в сравнение с въпросите повдигнати от президента.

4) Самите три въпроса са смислени, особено този за електронното гласуване. Крайно време е да опитаме нещо модерно, което очевидно е бъдещето на избирателната технология и е много важно с оглед на милионите хора, напуснали страната.

За мажоритарния елемент и задължителното гласуване може много да се спори - референдумът ще даде възможност за истинска дискусия по темата, а не измислените "дебати" с участието на Петното и други експерти в НС.

Най-важното: парламентът ще е поставен в трудната ситуация или да вземе непопулярно решение (да не обяви референдум), или да подкрепи Плевнелиев. Много е вероятно управляващото мнозинство да се разцепи и да не е в състояние да наложи каквото и да е решение по въпроса, което ще подчертае отново слабостта му.

Първите реакции подчертаха неловката ситуация, в която управляващите са изпаднали.
Министър Вигенин изложи очевидно несъстоятелния аргумент, че референдумите трябва да са за политики, а не процедури. Като политолог за първи път се сблъсквам с подобна мисъл: в крайна сметка, например във Великобритания, само преди три години имаше шумен референдум "за" или "против" избирателната система на страната. ДПС заявиха пък, че референдумът блокира новия кодекс и се опитва да бетонира стария. Това е класически non sequitur – нищо в този референдум не спира управляващите (както не ги спираше и досега) да приемат свой изборен кодекс.

А дали хората ще го харесат ще видим на референдума.

След изявлението на президента Росен Плевнелиев, който предложи на народните представители заедно с европейските избори през месец май да бъде проведен референдум за избирателната система в България, заваляха разнопосочни реакции по темата. Във Факти.бг отдавна водим дебат за необходимостта от мажоритарния вот в два тура. Подкрепяме и фейсбук група 100% мажоритарен вот. Факти.бг подновява дебата относно мажоритарната система, като ще публикува становищата на политици, социолози, политолози, блогъри и др. Очакваме и вашите мнения на пощата на медията [email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    1 0 Отговор