5 Юни, 2024 18:56 3 906 96

Пребити и изселени: Бруталното насилие срещу турци и помаци

  • турци-
  • помаци-
  • възродителен процес-
  • лъжница-
  • брезница

Шест жертви, десет осъдени на затвор от 3 до 12 години, други десетки пребити, изселени и пострадали не само от Корница, но и от селата Лъжница и Брезница, присъединили се към бунта

Пребити и изселени: Бруталното насилие срещу турци и помаци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1973 година. В Корница разпитват и пребиват хора, а инквизициите в залата на читалището се заснемат с камера. Корница се бунтува срещу смяната на имената. Емилия Милчева разказва бруталните истории за насилие и неправда.

"Искам да ви попитам къде е мястото на турците" - въпросът е зададен от 22-годишна българска туркиня, студентка по тюркология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” към проф. Зейнеп Ибрахимова-Зафер, родена в село Корница, известно с брутално смазаната съпротива срещу насилствената смяна на имената на помаците през 1973 г., днес изследовател и университетски преподавател от Анкара, която представя книгата си „Името, това ми е лицето”. Миналата година се навършиха 50 години от Корнишките протести - най-яростната съпротива в България срещу асимилаторската политика на режима на Тодор Живков към българските мюсюлмани.

Бунтовниците

“Мястото е тук, в България”, отговаря на студентката Зейнеп Зафер, изселена със семейството си от Корница и впоследствие разселвана из България, принудена да прекъсне следването си, осъдена на затвор заедно със свои близки през 1984-85 г., член на “Независимото дружество за защита на правата на човека” (с председател Илия Минев) и избрана за негов представител за Варненска област. Поканена е за срещата на български интелектуалци с френския президент Франсоа Митеран при неговата визита през януари 1989, но е арестувана от Държавна сигурност и експулсирана от България скоро след това.

“Човек с биография на бунтовник срещу режима”, както я нарече политологът Деян Кюранов... тези хора са бунтовници - особено ценно за България, не трябва да говорят като жертви”. Но половин век след Корнишките събития и последвалите вълни от насилствени преименувания на помаците и турците в България, също и на ромите, голяма част от българското общество все така игнорира случилото се, без да поеме отговорност за забраната на турската култура, език и идентичност.

Огньовете

Студентката по тюркология разказва, че единственият шамар, получен от баща ѝ, е когато намира негова ученическа книжа, но с друго име - и го попитала защо. Травмата от събитията, които голямата част от българското общество познава като “възродителен процес” - пропаганден термин, измислен през 1980-те, все още не е преживяна за хиляди български мюсюлмани. Техният разказ за насилствената българизация, извършена от тоталитарния режим, обаче не е интегриран в този на българското общество за същия период.

Архивите са унищожени, а онова, което е останало от тях, е затворено и недостъпно, поръчителите и мъчителите не говорят. Изследвания като книгата на проф. Зафер, в които са събрани и документални свидетелства на преживелите репресиите “създават памет, защото широката общественост не знае нищо”, подчерта Михаил Иванов, съветникът по етническите въпроси на президента Желю Желев (1990-1996 г.).

Шест жертви, десет осъдени на затвор от 3 до 12 години, други десетки пребити, изселени и пострадали не само от Корница, но и от селата Лъжница и Брезница, присъединили се към бунта. От 23 януари до 23 март 1973 г. трае съпротивата на хората от Корница, които в най-големите зимни студове са на площада, където палят огньове - там се събират, тъй като се страхуват да се приберат по домовете си. Така и ще се запомни този протест, с огъня, около който дежурят денонощно. („Защо седите, за какво седите? ”Ами пазим си имената, ние не искаме нищо друго от вас”.)

Насилията

Никой не смее да напусне Корница, за да не бъде заловен и изтезаван. Хората се запасяват с храна. Децата са спрени от училище. Жените раждат по домовете си, тъй като в общинската болница издават свидетелства с български имена на новородените. Отказват държавни помощи, които се дават на деца с български имена, не сключват граждански бракове. За да запазят имената си, много болни не отиват да се лекуват в болница, страдат или умират без медицинска помощ, разказва в книгата си проф. Зафер.

На 28 март войници, униформена и цивилна милиция, конен ескадрон, отрядници, доброволци, българи от Корница и Брезница нахлуват в селото. На три места в Корница се разпитват и пребиват хора, а инквизициите в залата на читалището се заснемат с камера. Къде ли е заснетият материал?

"Тук трябваше да забравя моя етнос - дали съм българин, дали съм турчин..."

Корница се бунтува не за първи път - през 1964 г. смяната на имената в района е прекратена, след протести начело на които е населението от Рибново. Но след решението на ЦК на БКП от 17 юли 1970 г. за побългаряване на помаците, се вдига Корница, като преди това делегации от селото се опитват да се жалват в Централния комитет на БКП, Държавния съвет, посолствата на СССР, САЩ, Турция… Напразно.

Политиката

През 1990-те години на миналия век въпросът за насилствената асимилация на българските мюсюлмани още беше на дневен ред в парламента. За пръв път за кървавите събития в Корница в Народното събрание говори писателят и депутат от ДПС Свилен Капсъзов, който назовава представители на властта, участвали в потушаването на протестите, също и броя на убитите, осъдените, изселените и ранените.

На въпрос на Дойче Веле дали след Капсъзов, загинал при странни обстоятелства, някой политик от ДПС или друга политическа сила е поставял темата, отговорът на Михаил Иванов и проф. Зафер беше: “Не”.

Все пак български политици се извиниха. Пръв го направи премиерът Иван Костов през 1998 г. в Бурса, същата година извинение поднесе и президентът Петър Стоянов на среща с турския си колега Сюлейман Демирел. Българският парламент осъди насилствената асимилация на мюсюлманите през януари 2012 г. и определи като форма на етническо прочистване прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 година.

“Лекар анестезиолог съм, по време на смяната на имената в Шуменско лекувах и турци, и българи. Едно момче, войниче на 18-19 години, се застреля и умря в ръцете ми”, разказа д-р Илко Асенов. Каза още: “Да живеем заедно”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    62 15 Отговор
    Помаците само за пари мислят
  • 2 ДъъПъъСъъ

    77 16 Отговор
    В Газа колко жертви има за шест месеца?
    И тези резачки още се оплакват, че набили някого и му сменили името и физиономията?
  • 3 Помнещ

    77 18 Отговор
    Малко са ви били, па на всичкото отгоре ви изпратиха в турско по живо по здраво
  • 4 Провинциалист от провинция Тракия

    84 5 Отговор
    Оттогава насам - 35 години демократично обезлюдяване и циганизация...
  • 5 Христо

    90 22 Отговор
    Еййййй, а за 480 години? Колко българи умряха, не ви е срам?... Майкоооо

    Коментиран от #45

  • 6 Здрасти

    99 9 Отговор
    Виждате ли добре кой играе с ДПС? Тези от дойче зеле в момента бъркат в стари рани преди вота. Познайте защо.. Ето ви антибългари. Имената им са ясни..

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Нахранете Мисира

    48 4 Отговор
    Немчура що не си ги взе при него тогава?
  • 8 Нахранете Мисира

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    Там са от анонимните алкохолици - кви имена....
  • 9 Селянин

    72 6 Отговор
    DW е чуждестранен агент с чуждо финансиране и не защитава българските интереси.
    Така, че вашето лъжливо мнение...... знаете къде.

    Коментиран от #64

  • 10 А ПО ТЪРСКО СТ ЗАГОРСКО

    74 7 Отговор
    Е ИЗКОЛЕНО И ИЗГОРЕНО...А БАТАШКОТО КЛАНЕ....АМИ С СВЕЖЕН ДВЕ ХИЛ КЪЩИ С ХОРТА ВЪТРЕ ИЗГОРЕНИ.... НЕЩО МАЙ Е НЕСРВНИМО С ТВА НАПИСАНО В СТАТИЯТКАТА..
  • 11 А50

    48 5 Отговор
    За това хората приемат сащки закон срещу НПОтата, защото постоянно търсят семки в изпражненията и подклаждат стари вражди ако те са поутихнали. Те знаят ли техните западни спонсори какви са ги вършили по света през 70те години на миналия век
  • 12 Сандо

    55 11 Отговор
    Няма ли да спрат с тия измислици?Всички те са насочени срещу бъдещето на държавата България.Няма ли нашите медии преди да публикуват такива материали да се замислят,че те също носят отговорност п ред Род и Родина!
  • 13 Некой си

    61 12 Отговор
    При Бай Тошо Българите бяхме добре, защото това е нашата земя! Сега разни джагали плюят на нея и властта си мълчи. Позор!
  • 14 Сандо

    55 2 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    А пише ли някой за истинските причини,довели до тези събития?
  • 15 Така Така

    42 4 Отговор
    Реално за иментата съм съгласен,имаш ли български паспорт трябва да имаш и българско име. Вече за религията е друг въпрос смятам, че всеки трябва сам да реши този въпрос и да избере неговата религия,ако е вярващ.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така Така

    57 4 Отговор

    До коментар #15 от "Така Така":

    Работил съм с такива хора, трудолюбиви са и не са лоши, тогава бякой им проми мозъците да вършат разни атентати други работи. Лично аз бях тъжен да ги гледам на централна гара как напускат България. Както се оказа после те самите се убедиха , че Турция не е тяхната родина, а България. С турците можем да живеем в мир. Трябва да се поучим от грешките и да вървим напред с добро.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 единственното свястно дело

    11 12 Отговор
    на комураздите
  • 20 Мунчо юмручето

    38 13 Отговор
    Тук е България и на всеки който не му харесва може да напусне държавата говори се български език и български имена трябва да имат хората иначе във анадола права там да си търсят
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАРС

    40 13 Отговор
    СТИГА СТИЯ ПРЕДАТЕЛИ ДЕТО СЕ ТУРЧЕЯТ .КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗКАЗВА ВСЯКА СЕДМИЦА ПО ТЕЛЕВИЗИЯ СТАТИИИ ЗА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НА ТУРЦИТЕ 500 ГОД,НАД ПРАВОСЛАВНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСТНО КАКВО ЩЕ КАЖАТ ИМЕННО ТИЯ ДЕТО ПОВДИГАТ ВЪПРОСИ ДВ КАЖАТ НЕЩО ЗА ДЕСЯТЪКА ЗА ЕНИЧАРИТЕ КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ ТА И ПОМАЦИТЕ КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ ТА И МНОГО ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТУРСКИ БЪЛГАРИ.ДА АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ТАКА ДА ИМ СЕ ВЗЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО АКО ИМАТ ДВОЙНО С ТУРЦИЯ И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СТЪПВАТ В БЪЛГАРИЯ ОСВЕН КАТО ТУРИСТИ ЧРЕЗ ФИРМИ ОРГАНИЗИРАНО.А ЗОЩО ДО СЕГА НЕ НАПИШАТ СТАТИЯ КАК СЕ КАЗВАТ В ТУРЦИЯ КАКВИ ИМЕНА НОСЯТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХОРА ИМА И БЪЛГАРИ ТАМ ОТ ВЕКОВЕ .ЖИВЕЯТ ТАМ.САМО ДА ПОДСЕТЯ В ХРИСТИЯНСТВОТО НИКАДЕ НА ИЗПОЛЗВАТ ПОДОБНИ С ЗНАЧЕНИЕ ДУМИ ГЯУР НА ТУРСКИ ИЛИ ГОЙ НА ЕВРИТ..А ДА НАСКОРО ЕРДОГАН ОТКРИ БИВША ЦЪРКВА НАПРАВЕНА НА ДЖАМИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ И ЗА ЦЪРКВАТА В ИСТАНБУЛ СВ.СОФИЯ КОЯТО Е ДЖАМИЯ ОТ ВЕКОВЕ.НИКАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ НЕ Е ИМАЛО ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ ТОВА НАСЕЛЕНИЕ ТЕ САМИ ТРЪГНАХА КЪМ ТУРЦИЯ НИКОЙ НЕ ГИ Е ГОНИЛ.ИМАМ ПОЗНАТИ КОИТО СИ ОСТАНАХА И ДО ДНЕС С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА А УЖ НАСИЛА ГИ НАКАРАЛИ.
  • 23 Русофил

    29 5 Отговор

    До коментар #18 от "да де":

    Дойче Велле Наследник на гьобелсо ва ата пропаганда. За 500 г- това че някой е бит, бълха ги ухапала помаците и турците
  • 24 Гнусното гьобелс веле

    33 2 Отговор
    Ако имаме нещо на Балканите в излишък, то е тежкото ни минало. Кръвта се е ляла много, но ако нещо ни е научило това, то е да ценим живота, да ценим мира и да живеем в разбирателство. Пропагандата на гьобелс веле е много гнусна, откровено антибългарска и умишлено бъркат в стари рани. Имам приятели мюсюлмани, на които знам че мога да разчитам и в най-трудните моменти, така че гьобелс велето да си я завре пропагандата в...
  • 25 С БКП напред

    12 12 Отговор
    Благодаря ти Партийо любима,
    че прати турците на “Голяма екскурзия;
    за да се отвори място за “Маалата”-
    светлото бъдеще на страната.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бамбука

    9 14 Отговор
    За съжаление, следвайки опита на СССР в разселването на милиони различни етноси из целия съюз, българската комунистическа партия под "мъдрото" ръководство на българския "вожд", реши да покаже, колко верни са, забравяйки за правото на всички граждани на България да имат право на свобода на избор на религия и имена.
  • 28 Ядосан

    37 4 Отговор
    Какво значи "побългаряване на помаци"?! Вие от Дойчовото веле добре ли сте? Статията е абсолютен бъркоч. Смесване на етноси с религия. Плоска пропаганда.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БЪЛГАРИН🇧🇬

    24 7 Отговор
    А как беше до село Буново с вагона с майки и деца?
    Кажете, беБОКЛУЦИ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ние сме на всеки километър

    9 12 Отговор
    , и така до края на света...
    ,,Архивите са унищожени, а онова, което е останало от тях, е затворено и недостъпно, поръчителите и мъчителите не говорят. ,,
    А наследниците на БКП ни лук яли, ни лук мирисали, управляватдържавата.
  • 33 Поживял и видял

    24 9 Отговор
    Абсолютно фалшива статия. Смяната на имената започна през 1988-1989 год. През 1973 не е имало такива събития. Насилствено не са изселвани. Имам много приятели турци, които останаха, други отидоха да видят, но се върнаха. Но имах колежка, която яко плюеше България и българите. А беше добре материално и образована. Все пак на изпроводяк и купихме скъп кристален сервиз, за спомен. Счупи го пред очите ни, онемяхме! Та така, имаше различни случаи, всеки сам определяше съдбата си. Много е грозно да се внушава на младите лъжливо обяснение за отминалите времена! И винаги да се връщаме в “ подходящи моменти” към темата, с някакви намеци за възмездие…
  • 34 българин

    14 4 Отговор
    България за българите
  • 35 Ганчо, понеже християнството

    6 9 Отговор
    Му е наложено със сила и си мисли, че светът така функционира
  • 36 българин

    14 6 Отговор

    До коментар #31 от "България":

    Напротив, драги ми индиецо. България я има от 2 век и ще я има винаги. Турция е държава съставена от много етноси. Най-много са кюрдите. Болшинството. Още от време на османската империя политиката е да се карат хората да приемат исляма, защото с годините приелите исляма започват да се турчеят. Но това не означава че са турци. Така както българските роми се мислят за турци. Повярвай ми, няма да изкарате дълго като държава. Кюрдите ще ви затрият. Тогава всичките български изселници ще се усетите, че сте българи и ще се върнете където ви е родината.

    Коментиран от #38

  • 37 българин

    18 5 Отговор

    До коментар #31 от "България":

    много злобни сте турчеещите се роми. Хапете ръката която ви храни, държавата която ви е направила хора. Даже събратята ви , които са християни не ви обичат. Зашото нито сте с турците турци, нито с българите българи. кучета сте. от ония с подвитите опашки.
  • 38 Ромите се турчеели

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "българин":

    Къде ви копат такива даули бе, хвани който и да е ром на улицата и го питай какъв е да видиш какво ще ти каже
  • 39 В Корница са помаци не са турци

    19 6 Отговор
    ДПС ги потурчва.
    Тези Неврокопски помаци са най голуемите убийци на деца и жени в Батак.
    През 1912 г. батачени са изорали и подпалили гробищата на помаците в Доспат, Барутин, Корница, Слощен, Теплен и пр.
    Потурчени са. Помак идва от Помъчен
    Двама премиери ФД и ИК ходиха в Турция да се извиняват за трима убите по време на Възродителния процес.
    Турция 140 г.не се извини за кланетата на жени и деца в Батак и Перущица.
  • 40 И в канце канцов

    4 14 Отговор
    Какво спечелиха комунягите,безмазговие, с този “ Възродителен процес” - едно безаналогавае унижение. Гърмяха трещяха 5 години и наканец си облизаха “Възродителното” @. С “Голямата екскурзия” от 1989 година станаха мати маскара пред света; и за капак на всичко отприщиха Великото преселение на българите към “Гнилия Запад”. Останахме - има няма, 6 милиона.
  • 41 В Корница са помаци не са турци

    15 4 Отговор
    ДПС ги потурчва.
    Тези Неврокопски помаци са най голуемите убийци на деца и жени в Батак.
    През 1912 г. батачени са изорали и подпалили гробищата на помаците в Доспат, Барутин, Корница, Слощен, Теплен и пр.
    Потурчени са. Помак идва от Помъчен
    Двама премиери ФД и ИК ходиха в Турция да се извиняват за трима убите по време на Възродителния процес.
    Турция 140 г.не се извини за кланетата на жени и деца в Батак и Перущица.
  • 42 Какво ли не изкривихте

    19 3 Отговор
    Който не познава истината и историята, dw ги облъчват с нова.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 зъб

    14 2 Отговор
    не така....побългарявяне на помаците...помаците са българи с мюсюлманско вероизповедание като на 90 процента майчиния език е български и не говорят турски
  • 45 Рошко

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Христо":

    За 500 години с 2мил сме били прираст под турско, а сега под българско имамели прираст бря, а бяхме се навъдили близо 10 мил
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бооже

    13 3 Отговор
    Как ги претопляте само темата.
    Кажете мнението си за това какво ктава в Газа и Палестина,ама траете си и мълчи те ДВ
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пребити и изселени ; и разръфани

    5 1 Отговор
    Това е равносметката от 80 годишното управление на “Кучетата на Павлов”. Благодарение на тях, днес се “радваме” на неизлечимо здравеопазване, неграмотно образование, чалга култура, гайдушка эканомика и мутренско правосъдие. Кароче - гето на Европейския съюз.
  • 56 гнусно е

    11 5 Отговор
    да се пишат такива неща при положение ,че са избити,потурчени и изселени милиони българи
  • 57 дядото

    12 5 Отговор
    някой да каже на тези шваби,че дедите на изселилите се изколват през 1876 год.десетки хиляди българи,след още две години-стара загора 10 000 и още и още,а техния кайзер и запад и тогава и днес са на страната на поробителите.
  • 58 дядото

    6 3 Отговор
    редно е службите и прокуратурата да се заемат с мехмед от коментар 49.вече и държава не сме.

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 шиши

    6 4 Отговор
    Така е в Европа през 1940 г.ни гонят румънците да не ни е било хубаво дедите ни да си оставят домовете,а тия сами си тръгнаха но повечето се върнаха как само поставяха майките с децата най-отпред после жените и мъжете скрити зад жените като протестираха и сега са такива мъжете им по цял ден висят по кръчми и кафенета,а жените им работят
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 1973?????

    4 0 Отговор
    Слагайте по грамотни преписвачи или пускайте Интелекта, че с тез на хонорар голям срам да стигнат до 10 лева за публикация!
  • 64 То българи няма

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Какво са българските интереси?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Гара Пирин

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "Мехмед93":

    Алоооо, злобарчето, каквото пожелаеш на другите, това да те стигне!!! Българин съм, имам приятели турци и помаци, страшно свестни хора, които много уважавам. А ти вероятно си Сиганин ...
  • 77 Доктор

    6 2 Отговор
    Не е хубаво да отъждествявате помаците с турците. Те даже и визуално не си приличат, та камо ли за други неща. Та се и обиждат като го правите
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ежко

    8 5 Отговор
    Крушката си има опашка!Това сменяне на имената, не е хрумване от днес за утре,а отговор на политиката на Турция спрямо България във връзка с подклаждането на сепаратизъм от първата.
    Интересно каква е оценката за княз Борис I за това,че е изтребил 52 боили заедно с целите им родове когато е въвеждал християнството?!?И на тях ли са били нарушени правата?
  • 84 Якото турско "съжителство"

    13 4 Отговор
    Помаците - Българските мюсюлмани или българи мохамедани (българи, приели насилствено исляма преди векове) са признавани за българи и от висшите представители на Османската империя. И това го има черно на бяло.

    Какъв е проблема с връщането имената на техните деди !? Те преди османското робство са били българи християни!

    ..
    И не разбрах – какво стана с тракийските българи, или с българите из Беломорска Тракия ? Те защо бяха избивани, изселвани, насилствено потурчвани и погърчвани ??
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Лазо

    9 2 Отговор
    А 1913 г. турската армия нахлува в Одринска Тракия, която е българска територия по Лондонския мирен договор, и българите са изклани, а останалите - изгонени в България. През това време България е атакувана от Сърбия, Гърция и Румъния. Смелостта на турската и руманската армии е олицетворена от карикатурата в един западен вестник - има ли пред вас противник - пита генерала? Не. Тогава, атакувайте!
  • 90 Позор !!!

    4 6 Отговор
    През 60-те и 70- те години се преименуват БЪЛГАРИ С МЮСУЛМАНСКИ ЛИЧНИ ИМЕНА ОТ БЪЛГАРИ С ХРИСТИЯНСКИ ИМЕНА !!!
    ПРЕЗ 80-ТЕ СЕ ПРЕИМЕНУВАТ ТУРЦИ С МЮСУЛМАНСКИ ИМЕНА !!!
    БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е АВТОР НА ТОЗИ ТЕРОР !!!
  • 91 Анджо

    5 2 Отговор
    Това е работа на чуждите служби. Така се действа по цял свят, правиш конфликт и гледаш сейр. Турците не могат да прежалят България, че са я загубили. Това са измислени проблеми за който трябва да се говори, за да оправдаят турските золуми. Има много книги които показват как работят службите.
  • 92 Хейт

    5 2 Отговор
    Нещо да кажете за 2млн пребити и изселени българи от мафията на ДПС, дето е обсебила всичко за последните 35 години? Питам просто.
  • 93 Анонимус

    6 2 Отговор
    500г кой ни кла,вземаше ни децата,кръвен данък и още десетки данъци,принудително помюсулманчване,ако лине-дръвника.За какво ми говорят тези нес рет ници от ДВ???И под дитковката на к03як вече махаме произведения,пренаписваме си историята с едно "присъствие",па ние сме били част то една империя.айде нема нужда.Вземайте си 4алмите и на Югоизотк!
  • 94 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ДАА- БЯХ ВОЙНИК ТОГАВА И ТАМ !!! ВДИГНАХА НИ ПОД ТРЕВОГА И ЗАРЕДИХМЕ КАРТЕЧНИЦИТЕ В КРЪГ НА СЕЛАТА КОРНИЦА И БРЕЗНИЦА С УКАЗАНИЕ ДА СТРЕЛЯМЕ ПО КАКВОТО МРЪДНЕ И ЩЯХМЕ ДА ГО НАПРАВИМ /И АЗ / --- УЖ БЯХА УБИЛИ ОФИЦЕР И ВОЙНИК ОТ ГРАНИЧАРИТЕ !?!?!? НО , ДОЙДЕ КОННИЯТ ЕСКАДРОН ОТ СОФИЯ И НАС НИ ПРИБРАХА !!!!! ПОМАЦИТЕ СЕ БЯХА СБИЛИ ПОМЕЖДУ СИ ЗА СМЯНАТА НА ИМЕНАТА !!!!!!!!!!!
  • 95 балканджи Йово

    0 2 Отговор
    преди "време разделно" там е немало див ислям! Тия не си помнят корените! Какво ли не прави гладния за 2 кифтета и топла бира.
  • 96 Иван

    2 0 Отговор
    Какво да се "учудваме" на извращенията на комунистическата власт от онова време.
    Терорът не е бил само срещу турците и помаците, ами и срещу българите. То не бяха "трудови лагери", концлагери, саморазправи, изселвания, телени огради по границите. Просто цялата държава си беше един концлагер за българския народ.