Last news in Fakti

11 Юни, 2024 10:33 1 667 51

Планът на Пентагона! Армия от дронове ще защитава Тайван от китайска инвазия

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток-
  • дронове

В съответствие с дългогодишната си политика на "стратегическа двусмисленост" Съединените щати никога не са се ангажирали да се застъпят за Тайван в случай на китайско нападение

Планът на Пентагона! Армия от дронове ще защитава Тайван от китайска инвазия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Си Дзинпин призова Китайската народноосвободителна армия да бъде готова да нахлуе със сила в Тайван до 2027 г. Съединените щати, заедно с регионалните партньори, трябва да гарантират, че китайската инвазия няма да успее, съобщава The Washington Post.

Според високопоставен американски военен служител в Тихоокеанския регион този план зависи от бързото създаване и разполагане на хиляди нови безпилотни летателни апарати, които ще залеят Тайванския проток и ще държат китайската армия заета, докато пристигне още помощ. Но времето за осъществяване на тези планове изтича.

В съответствие с дългогодишната си политика на "стратегическа двусмисленост" Съединените щати никога не са се ангажирали да се застъпят за Тайван в случай на китайско нападение. Президентът на САЩ Джо Байдън неведнъж е заявявал, че би изпратил американската армия в защита на Тайван, въпреки че в последното си интервю добави нова уговорка: "Това ще зависи от обстоятелствата".

Изглежда по-малко вероятно президентът Доналд Тръмп да се намеси от името на Тайван, тъй като по време на мандата си той заяви пред републикански сенатор, че ако Китай нападне, "няма да можем да направим нищо".

"За всеки президент на САЩ да изпрати американски мъже и жени да защитават малка демокрация на другия край на света би било много трудно решение. Ето защо план А е да се попречи на Си Дзинпин да се опита да нахлуе, като се гарантира, че той никога няма да погледне през Тайванския проток и да види лесна победа", смята адмирал Самюел Папаро, новият ръководител на Индийско-тихоокеанското командване на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    26 6 Отговор
    А тези дронове ще изхвърлят масло, за да симулират напикаване от страх.....
  • 2 ТаУмВзе

    30 12 Отговор
    След Русия е добре, да се дървят и на Китай! Краварчето е във Колективна Деменция, съответно ги чака 2ра Гражданска война де. Всяка империя де Разпада Отвътре и тва си е.

    Коментиран от #7

  • 3 Механик

    20 6 Отговор
    Ама колкото защити О-краина или по-малко?
  • 4 да де

    30 7 Отговор
    Смешници ако сите китайци се изтропат по един път в протока китайската армия ще мине по суша до острова.

    Коментиран от #9, #15

  • 5 Робин Хорсфол

    17 6 Отговор
    Незнам какъв им е планът, ама като всяка империя ще се самоизядът.
  • 6 Китай

    23 5 Отговор
    И Тайван
    са две части
    На един и същи народ разделен по идеологически признак
    Кога и по какъв начин този народ ще се обедини това ще покаже времето
    Но си задавам въпроса какво общо имат тука съединените щати които са на другия край на света

    Коментиран от #13, #14

  • 7 гражданин

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Много филми гледаш и започваш да бъркаш реалността.

    Коментиран от #12

  • 8 Джон

    7 19 Отговор
    Дано САЩ ни защитат от комунизма, защото никой друг не остана да се бори с тази проказа. Боже, пази ни от комунизъм!
  • 9 Джо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Глупости, питай японците

    Коментиран от #29

  • 10 не знам какво пишете тук

    8 4 Отговор
    Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не изключва възможността за използване на военна сила за защита на Тайван, ако Китай едностранно се опита да промени статуквото в Тайванския проток.
    В интервю за списание Time
  • 11 Маджонг

    9 18 Отговор
    Китай е обречен, който се изправил срещу САЩ е бил сринат със земята.

    Коментиран от #19

  • 12 Робин Хорсфол

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "гражданин":

    В случая май ти гледаш повече филми. Малко история прочети и ще видиш как приключва всяка една такава агресивна територия.
  • 13 Джон

    8 15 Отговор

    До коментар #6 от "Китай":

    Не са един народ, защото са водили гражданска война помежду са, те са пълни противоположности. Имат различна ценностна система, идеали, култура. Едните са пролетариат, другите имат други стремежи за развитие. САЩ защитават света от комунизъм, защото са единствената държава, която не се е поддала на този тумор. Това, че вие, пролетариата (селяните), искате да диктувате живота, не означава, че няма различни от вас хора. Докато ни има ще ви даваме отпор, после ще бъдем забравени, но и вие няма много да прокопсате. Вие сте паразити и сами ще се затриете след това.

    Коментиран от #17, #20, #22

  • 14 Как какво общо

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Китай":

    САЩ са се назначили за световен жандарм и добросъвестно изпълняват тази си роля бъркайки се на всички държави по света когато и както си поискат
  • 15 Маджонг

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Те и скакалците са много но като мина с пръскачката всичко леща става.
  • 16 Мухаа ха!

    8 2 Отговор
    Дракона търпеливо изчаква,мечока да си приобщи старите граници на ареала.След това ще удари! Но за разлика от руснаците,който щадяха и продължават да опазват максимално инфраструктура,военни и цивилни,при тях няма жалост.Техния говорител на Генщаба ,още през пролетта на 2022 г, спомена..Ако ние бяхме в ситуацията на РФ, това което тя използва като ракетни системи,и други за цял месец,ние ще разходваме за един ден!

    Коментиран от #21

  • 17 Китай

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Джон":

    Това че управляващите елити в двете държави изповядват различни ценности не прави народите им различни и само доказваш че от двете страни живеят едни и същи хора от един и същи народ

    Коментиран от #23

  • 18 Дако

    11 4 Отговор
    Където се появят краварите , войните следват .
  • 19 Джон

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Маджонг":

    Досега никой не е победил комунизъма, а той се разширяава постоянно. "Разпадането" на Сесесере не е нищо друго, освен стратегия на комунистите да разпръснат своите хора по Европа и света, за да стартират мечтаното им прогвниване на Запада. И успяват. Комунизмът е религия, тя се предава от родител на дете и няма абсолютно никакъв начин да ги отклониш от религията им. Виж България - масата комунисти са в летаргия и гласуват за ГЕРБ, като дори им се втълпява, че за европейски граждани, но вътрешно те си остават пролетариат. Когато ножът опре до кокъла ще видите, че всички партии ще са на страната на болшевизираните народи, включително ПП-ДБ.
  • 20 да бе

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джон":

    А краварите не са ли водили гражданска война , а разбирач ?

    Коментиран от #28

  • 21 Дивото зове

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Мухаа ха!":

    Само да не излязат китайци по улиците, че те не са като руснаците. От това се страхува най много Си.
  • 22 Да бе

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джон":

    Да няма после..Олее,ле! Не бях аз! Пропускаш,че днешният ден не е онзи- от ХХ век.Всеки оставя дигитални следи.Това,че наричаш опонентите " селяни" не те прави по убедителен.Да си селянин,не означава лошо.Селяните ти осигуряват насъщния,бе самодоволен " дупер- супер" независимо в кой бранш рсботиш.Скъсан,агро мокасин, който си е внушил,че е мокасина Вюитон.

    Коментиран от #26, #34

  • 23 Джон

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Китай":

    Това, че говорят един език не ги прави едни и същи хора. Етносът не ги прави едни и същи хора, щом имат различни виждания за развитие, различна ценности.

    Да не би болшевизираните българи и останалите (антикомунисти) сме едни-и-същи хора, щом говорим един език? Езикът не ни прави едно цяло. Вашата България е създадена след 1944 г, а нашата култура, доколкото успяваме, си я съхраняваме от преди това. Вие си имате собствена музика, дори "народна" музика ви създадоха през 50-те, имате си естрада, имате си култура, ваши си забавления. Толкова сме различни. В нашите семейства винаги сме се опитвали да не се приобщим към болшевишката култура. При тайванците е същото. При руснаците е било същото. В крайна сметка вие ни превземата и това е очевидно. Аз не смятам да се бия с вас, но вие ще ме принудите.

    Нещо скорошно: на 2 юни заставате мирно, като пуснат сирените. Дали поводът е Ботев няма значение, тук говорим за ваша си традиция от 1948, с която почитате вашите си хора, борили са за вашите идеали (Ботев е параван). Ние не се подчиняваме на тази традиция за отдавне на почит и не заставаме мирно; Химна на НРБ Мила родино - независимо колкото е стара песента, тя е символ на НРБ и не го признаваме. Цялата ви култура, която е толкова жива я отричаме. Недейте да ни казвате, че сме един народ. Нито тайванците са един народ с комунистите, нито старите руснаци са едно с новия съветски човек.

    Коментиран от #27, #33, #38

  • 24 Тонката

    4 1 Отговор
    "Съединените щати, заедно с регионалните партньори...."

    И кои са тези регионални партньори? Ония, които удариха с ядрени бомби ли?🤣
  • 25 Помнещ

    8 1 Отговор
    Да ви издам една тайна !:) В Тайван живеят само китайци! Ако, НРК нападне РК се касае за гражданска война! САЩ не успяха да се справят с Афганистан , какво остава да се справят с Китай?!:)
  • 26 Да бе. допълвам те

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе":

    Той нарича пролетарията селяни
    Можеш да си представиш колко е общата му култура

    Коментиран от #36

  • 27 Китай

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Джон":

    Джон
    Ние с теб имаме различни виждания за общественото развитие но това не пречи да бъдем българи и да живеем в едно общество независимо какъв обществен строй има то

    Коментиран от #35, #39, #43

  • 28 Джон

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "да бе":

    Там войната не е на пролетариата срещу останалите. Комунизмът е успешно работеща стратегия за превземане на света, чрез отглеждането на простолюдие, което доброволно си избира комунизма след това и разчистване на инакомислещите. В САЩ съвсем други боричкания са имали.
  • 29 Поумнял

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Джо":

    Питах ги. Те ми отговориха че двете ядрени бомби унищожили Хирошима и Нагазаки им стигат. Не искат сега да ги подпука и Китай!
  • 30 ХиХи

    5 1 Отговор
    То ако половината Китайци пуснат по една вода в морето и дроновете ша са удавят барабар с острова
  • 31 Юуп

    2 1 Отговор
    Смо некой сухой да не препика с керосин дроновете, че пак ша ревнат
  • 32 КНР

    2 1 Отговор
    Явно краварите не са чували за РЕБ(Радиоелектрона борба) мисля че това значи съкращението и дроновете им ще паднат като зрели круши
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Джон

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе":

    Думата "селянин" в смисъла си след 9.9.1944 не се отнася за земеделци, а за комунистите ("прогресивни", както сами се определят), които градят нов живот и тн, в който да си селянин е обидно, а се предпочита да си служител във фабрика, завод. Въпросните идват от селото в града, но те не са големите земеделци, те не притежават земя или имат прекалено малко. Голяма част от въпрсоните комунисти са се преселили късно по българските земи и по-бавно са се адаптирали и натрупали някаква собственост. Обидата е насочена към самите комунисти и е измислена от хората на предишния строй - земеделците.

    А дали се следи - естествено, че се следи. За какво мислиш са направени тези коментари? И троловете тук, пенсионери от провинцията, които си изкарват парите, с провокации, очерняне и тн? Знае се как взимат пари, как кметовете им плащат. Не се притеснявам, знам, че НРБ 100% държи здраво властта и не ми пука.

    Коментиран от #37, #42

  • 35 Фокушима

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    Вече няма обществен строй! Прочети: Края на историята!

    Коментиран от #40

  • 36 Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да бе. допълвам те":

    Отговарям ти, че думата "селянин", у нас, след 1944г, продобива друго значение, негативно и не се отнася към земеделците. Естествено, че пролетариата не са земеделци, те нямат собственост, те са прогресивни - мечтаят си за служба, завод, фабрика или по-добро - това са заплатаджии.

    Така се получиха нещата след 1944 у нас, че започнахме да наричаме "селяни" именно пролетариата - комунистите.

    Предците ми са крупни земеделци, но те наистина са селяни, от онези инициативните, които си взимат ратаи да им помагат, когато реколтата е голяма. С печлабата купуват нови и нови земи. Днес, под селянин, се разбират съвсем други хора - болшевизирания пролетариат! Това е обида към вас, за да ви дразниме, щото знаем, че сте прогресивни и искате да работите в завод, а не сте истинските селяни (земеделци). И вие се връзвате яко.
  • 37 Китай

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Джон":

    Джон
    Главата ти е пълна каша натъпкана е с някакви идеологеми които на нормално мислиш че те хора просто няма как да им въздействат
    Приятен ден
  • 38 " Пляс,пляс педалите,водно колело"

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Джон":

    Разбрах.Чалгата и кючекът са в кръвта ти.Ходи съчки да събираш,с цвят лилав ,небинарно брадато моме.

    Коментиран от #49

  • 39 Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    Дефинирай българин

    Коментиран от #41

  • 40 Китайско

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Фокушима":

    Прочетох краят на историята но реално ще те от последните 20 години показват че историята не е свършила нито пък ти има някаква реакция да свърши някога
  • 41 Китай

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Джон":

    Джон си вече и националностите ще отречеш
    Защо трябва да дефиниран българин
    Ти по-добре ми дефинирай французин и аз по подобен начин ще ти дефинирам българин ха-ха

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    Очевидно ни се налага да живеем във вашия строй и да се снишавамее когато е нужно, за да оцелеем. Но докато САЩ ми дава надежда ще си мечтая, че ще ви победим по някакъв начин. Няма да е военна победа, а по-скоро се надявам за катарзис сред пролетариата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Китай

    0 1 Отговор
    Джон
    Ти си безнадежден случай

    Коментиран от #46

  • 46 България

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Китай":

    Ти си комунист, а не българин :)
  • 47 Джон

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Китай":

    Българин - човек, който смята периодът след 9.9.1944 за комунистическо робство.
  • 48 Ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Защо не пратят войски? Ми то от тролеи войници не става. Ще си скъсат чорапогащниците, счупят маникюря. Ами те, на китайците войниците са все невъзпитани, груби и примитивни хора . . . Ми ако убият някой? . . . Все страшни работи. Боже, колко е несправедлив светът!
  • 49 Джон

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "" Пляс,пляс педалите,водно колело"":

    Да ти имам малкото мозъч
  • 50 Хвърчилото от село

    1 0 Отговор
    Евразия и БРИКС трябва да паднат на колене и да слушат! те са на тоз исвят да бачкат, едните да копаят полезни изкопаеми, а другите да ни задоволяват със стоки! Който е против, да заминава да бачка в тежки условия за купичка ориз и шише водка!
  • 51 ЯМБОЛИЯ

    0 0 Отговор
    Където е АМЕРИКА,там е победата. китай и русия нямат шанс(нарочно с малки букви).