16 Юли, 2024 16:55 7 392 133

Без "Газпром"! Турция обеща да доставя повече втечнен газ за ЕС, но иска дългосрочни договори

  • газ-
  • газпром-
  • азербайджан-
  • алпарслан байрактар-
  • socar

Анкара може да работи с азербайджанската национална енергийна компания Socar, за да увеличи това до 10 милиарда кубични метра, но иска гаранции за търсенето на Европа

Без "Газпром"! Турция обеща да доставя повече втечнен газ за ЕС, но иска дългосрочни договори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е готова да продава повече природен газ на Европейския съюз, но иска дългосрочни ангажименти, за да оправдае необходимите инфраструктурни инвестиции. Той също така иска да избегне всякакви сложни сделки, които блокът настоява, за да избегне руския газ.

"Имам нужда от тази гаранция от вас - 10 години, 15 години, каквото и да е, трябва да дадете нещо". Това каза министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар в интервю за Bloomberg Анкара и описа предложението за обмен на европейски газ като "заплетено".

Европа търси алтернативни доставки на газ, за да замени руския. Някои варианти биха могли да включват продажбите на газ от Азербайджан в Турция да бъдат отклонени към Европа и заменени с допълнителни продажби на руски газ на турския пазар. Турция има повече желание да разшири износа през България.

По думите на турския енергиен министър дискусии се водят без да се познават капацитетът и пазарът, а "това, от което се нуждаем, е увеличаване на капацитета на междусистемната връзка Турция-България", която в момента може да получи само половината от 7 милиарда кубични метра годишно, които Турция технически може да достави.

Байрактар каза, че Анкара може да работи с азербайджанската национална енергийна компания Socar, за да увеличи това до 10 милиарда кубични метра, но иска гаранции за търсенето на Европа.

Енергийният министър е посочил сделката на България с турската "Боташ" от миналата година за внос на 1,5 милиарда кубични метра втечнен природен газ и реекспорта му на запад като по-"гъвкаво" решение. Но в момента антитръстовият надзорен орган на ЕС проучва споразумението заради съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията и в момента България се предоговори сделката, за да позволи на трета страна да използва правата.

Коментарът на министърът подчертава дипломатическите спорове, които трябва да се водят, за да се заменят руските потоци към Европа, като дневният ред на купувачите и продавачите не винаги съвпада.

Според анализатори на Energy Aspects Ltd политическите и физическите бариери са твърде високи, за да се замени руският газ, преминаващ през Украйна, с азербайджански газ, но все пак Азербайджан ще се опита да увеличи вътрешното си производство през следващите години, за да достави допълнителни доставки за Европа.

Турция има за цел да се превърне в регионален газов център и вече е инвестирала сериозно в нови съоръжения за съхранение и втечнен природен газ, както и в проучване и производство в Черно море. Въпреки че все още почти изцяло зависи от вноса, за да отговори на вътрешното търсене, миналата година подписа множество договори за износ с Румъния, Молдова и Унгария за малки количества газ.

Алпарслан Байрактар също обясни че в момента Турция проучва вноса на газ от Туркменистан чрез обмен на газ през съседен Иран. Той се надява да се постигне споразумение по време на посещението му в Иран, което ще се проведе по-късно през този месец.

Входящите доставки също ще получат тласък от дългосрочен договор за внос на втечнен природен газ с американската Exxon Mobil Corp, за който беше подписано предварително споразумение през май. Байрактар каза, че се надява да обяви окончателния договор, както и други с неразкрити допълнителни компании през следващите дни.

Докато Европа се опитва да се освободи от руското гориво след нахлуването в Украйна, Москва остава най-големият доставчик на газ за Турция, която се опитва да запази връзките си и с Русия, и с ЕС. Припомняме, Турция, която е член на НАТО, е страна-кандидатка за член на ЕС от 1999 година, като преговорите за в застой от 2018 година насам.

Байрактар е посочил, че миналата година Анкара и Москва договориха "специални цени" за горивото независимо от обичайната ценова формула, посочена в договора между руския Газпром PJSC и турския "Боташ", но не разкрил условията.

"В зависимост от пазарните условия, количеството потребление, количеството внос, понякога продавачът, понякога купувачът може да направи различни предложения", уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    75 19 Отговор
    Заложникът Европа, като Разменна монета ли ПАК! ХАХААХХАХ

    Коментиран от #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха-ха

    103 21 Отговор
    Турция ще препродава руски газ по трънския курс на Гейропа.Това разбрах

    Коментиран от #107, #123

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гаден Соросоид

    19 65 Отговор
    Сорос рзсипа Русия!

    Коментиран от #24, #121, #131

  • 7 Злобното Джуджи

    24 49 Отговор
    "... трябва да дадете нещо..."

    С Запада точно така се преговаря, не като Ру3ия с немощната си армийка и Червени линии ))

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Можело значи.

    30 64 Отговор
    Можело и без руски газ и без руско ядрено гориво,без Москвич ...и без всичко руско.Можело значи.

    Коментиран от #14, #53

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факти

    26 56 Отговор
    В Южна Франция учени от 35 държави работят усилено по създаването на фюжън реактор. Нефтът и газта си отиват. Сбогом Русия. Беше ни неприятно.

    Коментиран от #17, #20, #32

  • 13 А така

    25 47 Отговор

    До коментар #7 от "Злобното Джуджи":

    Русия е смешка.

    Коментиран от #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голата истина

    54 17 Отговор
    Турция са хитри и ще препродават руски и азерски газ мешан 2 в 1 Русия и Турция прецакаа гнилата европа

    Коментиран от #19, #42

  • 16 Е НЯМА ТАКИВА БАЛЪЦИ

    49 14 Отговор
    И ОТ ДЕ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ГЪЗЪТ ТУРЦИЯ НЕ ЗНАМ АМА В ЧИИ ГЪ.....З ЩЕ ГО СЛОЖИ Е ЯСНО

    Коментиран от #36, #133

  • 17 Факт!

    20 45 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Фирма Сименс вече произвежда биогориво в мащабни количества!

    Коментиран от #106

  • 18 Баба ви от Руи

    20 39 Отговор
    Нищо ново, Газпром още миналата година фалира
  • 19 Истината

    22 40 Отговор

    До коментар #15 от "Голата истина":

    Копейките пак квичат небивалици.
  • 20 А до тогава в гората за съчки

    40 16 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Ама да те не срещне мецана докато си пееш съчки събирам 😂😂😂
  • 21 МИТ

    36 18 Отговор
    Русия има спад на населението от 660 000 човека, откакто войва в Украйна, Тоест загубите са 0000,00001% за Русия, при условие че УКрайна беше 50 млн и трябваше до 20 г да стане над 100 млн се очаква да станат едвам 15 млн население и то с пенсионерите, а за Русия която е близо 150 млн и се очаква да станат над 200 млн до 2100, заедно с загубите от войната и то близо 3 години едвам над 1 млн хора твърде малко за да се засегне с нещо Русия
  • 22 Какъв Газпром?!

    17 29 Отговор
    Газпром фалира.
  • 23 Стамат

    16 31 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Значи казваш, че Путин ще си продава газта на половин цена. Дали загубата на половината от приходите му е била в плана за специалната осерация? Педя човек, лакът тактик.

    Коментиран от #30

  • 24 Уса

    31 14 Отговор

    До коментар #6 от "Гаден Соросоид":

    Разсипал таратанки осъдиха го и изгониха от сащ продаде Монсанто на Байер и се крие някъде в ЕС.Разсипа Украйна а не Русия така разсипва и България,където мине тоя рептил трева не никне
  • 25 Швейк

    17 28 Отговор
    Спират ви кранчето, скъпи червенотиквеничковчета !
  • 26 Спорт

    39 13 Отговор
    Сбогом? Преди малко четох че доставките на руски газ за Европа са се увеличили двойно , спрямо миналата година. Основно доставките са през Украйна, Турция и по море.

    Коментиран от #31

  • 27 Хаха

    31 12 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Точно така, без газпром..
    Обаче lpg-то идва от промгаз...

    Европейские капиталисти имат избор за сега.
    Обаче, когда-то Индйската и Китайские икономики погълнат целия руски гаь на разумни цени, тогава ще се разберат как са г и водели за носа скъпите им братовчеди, задокеанските буржоа..
  • 28 ИНЖ1

    17 16 Отговор
    Настъпи ледена епоха без руския газ!!! Измряхме от студ!!!
  • 29 Знайко

    30 11 Отговор
    Ще доставят руски газ по Ю. поток ще го втечняват и ще го шиткат на евробалъците. Честито. Турците винаги са били по делаверата. И от едните взимат и от другите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Злобното Джуджи

    10 20 Отговор

    До коментар #13 от "А така":

    "...Русия е смешка..."

    Когато Царя внезапно се оказва гол наистина е смешно
    Точно това се случи с Вова и Рассия. Три Години май няма да стигнат за окончателното превземане на Урожайное, венеца на русското военно изкуство и стратегия. 😆😆😆
  • 34 Васил

    4 3 Отговор
    Брей иска да им дадем нещо ама какво ли?
  • 35 касата

    9 17 Отговор
    Важното е, че Путин е вече бита карта, както и Копейкин,Плюнчо и палячовците от Възраждане!
  • 36 Арабите ни заляха с газ

    9 15 Отговор

    До коментар #16 от "Е НЯМА ТАКИВА БАЛЪЦИ":

    Само БСП другарите и възрожденците не го разбраха.....

    Коментиран от #43

  • 37 Кресна

    21 6 Отговор
    Тази статия е за хора които са далеч от този сектор .Нито Азербайджан ,нито който и да е има възможност да замени руския газ .Не е лошо да взимате мнението на специалисти преди да пишете глупост след глупост .Има само една възможност да не купува Европа газ от Русия ,само и когато потреблението в Европа спадне с още 18%-25%

    Коментиран от #39

  • 38 Цената е една...Борсова

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Никой не купува газ над тази цена....балъците отдавна свършиха....
  • 39 Арабите заляха Европа сгаз

    9 12 Отговор

    До коментар #37 от "Кресна":

    Нали другари Възрожденци....
  • 40 Газовите евраци на ЕС

    9 13 Отговор
    Отидоха при арабите...Путин с пръст в уста...
  • 41 Кресна

    18 5 Отговор
    Защо в този сайт няма и изречение какво се строи и колко газ Индия ще получава от Русия .Трасето е на 65% готово .Само четем ,Сбогом Газпром ,с после се оказва .че САЩ и Испания купуват същото количество газ от Русия което купуваше Германия преди 2022.

    Коментиран от #44, #46, #50, #63

  • 42 КОЙ Е ГЛУПАК

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Голата истина":

    Да се набутва с двойна цена на газа бре....като вижда цената на борсата каква е....

    Коментиран от #48

  • 43 джаба

    15 6 Отговор

    До коментар #36 от "Арабите ни заляха с газ":

    АБЕ МИШОК , ТУРЦИЯ ВНАСЯ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ГАЗ ОТ РУСИЯ И ЩЕ ГО ПРОДАВА НА БАЛЪЦИТЕ КАТО АЗЕРСКИ ЩОТО МНОООО СЕ ПОЗНАВА КОЙ КАКЪВ Е...МУНЧОВЦИ С ПРОМИТИ КРАТУНИ,ВПРОЧЕМ ТАТАРИТЕ НАСЕЛЯВАЩИ СМЕШНАТА ТЕРИТОРИЙКА НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТЕ С МИСЪЛ РАЗЛИЧНА ОТ ПРИМАТ

    Коментиран от #45

  • 44 И как САЩ и Испания

    6 14 Отговор

    До коментар #41 от "Кресна":

    Купуват газ от Путин...че нещо не се разбра....

    Коментиран от #52

  • 45 Стига бе.....

    9 12 Отговор

    До коментар #43 от "джаба":

    Кой ли пълни турските терминали с газ бре....Путин или арабите....газовите евраци отиват при арабите не при Путин....затова Газпром реве, че приходите са му спаднали с 40%....

    Коментиран от #54

  • 46 От психиатрията

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Кресна":

    Имаш,ли нужда от помощ?
  • 47 Колко милиарда ГАЗОВИ ЕВРАЦИ

    7 4 Отговор
    Получи Путин за последните шест месеца от ЕС...че никой не разбра...
  • 48 Петьо

    7 8 Отговор

    До коментар #42 от "КОЙ Е ГЛУПАК":

    Според тях глупакът е Путин, който продавал газ на цена наполовина на борсовата, ама нали копейките са прости и като повтарят спуснатите опорки не се усещат как си вкарват автогол и стават за смях.

    Коментиран от #55

  • 49 Путин гризна дръвцето

    8 8 Отговор
    Милиардите газови евраци на ЕС не стигат до него....що ли?????

    Коментиран от #122

  • 50 Митко

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Кресна":

    Защото няма нищо вярно в това, което си написал.

    Коментиран от #65

  • 51 Въпрос

    17 2 Отговор
    До къде докараха преговорите за намаляване на ежедневното ни дране с по 500 хиляди евро с Боташ? Или като всичко в тази държава "до под кривата круша"? Е,как се живее с тскива неграмотни, корумпирани и продажни управляващи?
  • 52 Кресна

    5 8 Отговор

    До коментар #44 от "И как САЩ и Испания":

    Отвори газовата карта и чети .Но не е само да ламкаш мухи .
  • 53 Трифон

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Можело значи.":

    Нищо не си разбрал от статията ! То в софийски евроатлантическитрол няма умствен капацитет за самостоятелно мислене. Аз ще има но или руски или измесен с руски. Втечнения газ от къде идва ? Американски кораби пълнят от руски газ от север и го продават на петорна цена в европа

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Копейка

    10 4 Отговор

    До коментар #48 от "Петьо":

    На нас ни казаха да викаме че Зеленска си е купила Бугати!
  • 56 Тц.Не позна

    8 5 Отговор

    До коментар #53 от "Трифон":

    На педесеторна цена е газа.И Европа умриеш от студ.
    Самозакопавай се.

    Коментиран от #57

  • 57 Трифон

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Тц.Не позна":

    Абе много едно такова замотано пишеш ! Едно такова неразбираемо , неадекватно дори ! Да не си предозирал ?
  • 58 тия турчаля

    10 8 Отговор
    май не разбраха защо ЕС скъса с пРосия. Няма дългосрочни договори в този бизнес. Само глупак се набутва на 10 годишен договор. Кой от вас има тука 10 годишен договор за телефон например?
    Като няма други доставчици - няма как, но когато има стотици... трябва хабер да нямаш от икономика.
  • 59 Путин губи милиарди газови евраци от ЕС.

    12 7 Отговор
    Газпром са гърчи като чироз....опитва се да компенсира загубите с доставки за Китай и Индия.....само че китайците и 8ндииците диктуват на Путин на каква цена ша му вземат газа....евентуално.

    Коментиран от #61

  • 60 Живеем и без руска газ...

    13 6 Отговор
    Другарите ни плашеха, ама нещо гризнаха дръвцето.....ЕС има милиарди евраци и ще си купи газ откъдето си иска. Путин с пръст в уста.
  • 61 Трифон

    7 10 Отговор

    До коментар #59 от "Путин губи милиарди газови евраци от ЕС.":

    Ти не го мисли Путин а виж в скапания Брюксел какво правят.

    Коментиран от #64, #67

  • 62 ЗеленскА и Бугати ????

    2 4 Отговор
    Като Кабаева и Космическа совалка......
  • 63 Чичо Митко

    10 8 Отговор

    До коментар #41 от "Кресна":

    САЩ не купуват никаква газ от Русия. Те купуват от Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Ирак, Колумбия, Нигерия и Венецуела. Да не мислиш, че газ има само в Русия? Залежите на Норвегия и Украйна, например, са напълно достатъчни да задоволят ЦЯЛОТО европейско потребление. Защо мислиш, че Путин нападна Украйна? Защото не иска нейните газ и нефт да потекат към Европа. Диктаторите не търпят конкуренция. Сметките му обаче излязоха криви и се оказа, че Европа може без руска газ. Сега азиатците му извиват ръцете и е принуден да им продава под пазарна цена. Путин е дуракът на 21-ви век.

    Коментиран от #85, #119

  • 64 Ти не мисли за Брюксел

    10 4 Отговор

    До коментар #61 от "Трифон":

    А гледай как Путин загуби милиарди....
  • 65 Кресна

    9 5 Отговор

    До коментар #50 от "Митко":

    За такива като теб обяснявам само веднъж .От януари до юли 2023 Русия е внесла в Европа газ като количество 22 мил.куб газ -Цялата 2021 е внесла 14 мил.куб газ .Руската газ продавана извън Русия ,52% се купува от Европа .Газпром загуби пазарите си (тръбен пазар ) и е на загуба от 6.9милиарда долара ,Роснефт която продава нефт и втечнен газ ,само печалбите и за 2023 са 11.2 милиарда долара .Виждаш ли къде е газта и парите ? И това не го казвам аз ,статистика на Глобул Уйтнес е .Според Русия има съвсем леко завишение ,за това ти давам по ниските ставки на продажба и печалба .Не е нормално да сте специалисти ,но тези неща стига да искаш ,може да се види на няколко места ,къде кой както изнася и купува .Да си чул Сбогом Роснефт? Не защото просто си смениха местата с Газпром и сега една губи другата печели ,преди Роснефт изнасяше основно в страни извън Европа и бяха заедно с катарската газова компания ,Бритиш и с японско участие .Четете и не се излагайте .Прочети сам колко газ е купувала Испания от Русия и колко е закупила след 20222.Само ще ти кажа ,че количеството закупено от Испания на втечнен газ от Русия за периода 2023 е колко за 11 години преди войната количество закупено от испанска страна на руска газ .

    Коментиран от #68, #69

  • 66 АРАБИ И АЗЕРИ ЗАЛЯХ ЕВРОПА С ГАЗ

    10 7 Отговор
    Само промитите комунистически мозъци и Възрожденците не го разбраха.....
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Колко милиарда газови евраци

    9 5 Отговор

    До коментар #65 от "Кресна":

    Взе Путин през последните шест месеца, че нещо не се разбра.....скоро и Роснефт ша изквичи на умрело ...готвят и на него теслата......вервай ми...
  • 69 Чуй,чуй,чуй!

    10 4 Отговор

    До коментар #65 от "Кресна":

    От руска пропаганда си се превънал във формен едиот.Кретиен,даже.

    Коментиран от #74

  • 70 Живеем и без путинова газ.....

    9 5 Отговор
    Нито умрехме, нито замръзнахме от студ, както промитите комунистически мозъци ни плашеха....иде ред и на руският нефт.....ше врътнем и на него кранчето...
  • 71 ПАРИТЕ ВЪРТЕЛИ СВЕТА.....

    8 5 Отговор
    Имаш ли ги, ше си купиш квото искаш от където искаш....а ЕС има пари...и то много......вервайте ми

    Коментиран от #76

  • 72 Промит комунистически мозък

    5 4 Отговор
    Изгубихме и руският нефт.....Нефтохимик минал на НЕруски нефт....
  • 73 Атина Палада

    5 5 Отговор
    Индустрия с втечнен газ не става!
    значи Европа става ....аграрна :))))

    Коментиран от #75

  • 74 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "Чуй,чуй,чуй!":

    Да му папкаш пиш...Неговия не е ,но твоя мозък е 1000% облъчен .
  • 75 Така де.....

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Атина Палада":

    Спират производство на Мерцедеси и Еърбъси и почват да копат....компира.

    Коментиран от #79

  • 76 Атина Палада

    8 6 Отговор

    До коментар #71 от "ПАРИТЕ ВЪРТЕЛИ СВЕТА.....":

    Първо-ЕС няма кинти! Това го призна още Юнкер...И второ- не е до парите и ще ти обясня простичко защо;)
    Защото ако с теб произвеждаме хляб ,но ти купуваш всички суровини ,включително и енергийните от м.айната си,а аз ги купувам от съседа...То не е трудно да пресметнеш каква ще бъде цената на твоя хляб и каква на моят...Не е трудно и да пресметнеш,че на вторият месец ти ще удариш кепенците .....

    Коментиран от #78, #127

  • 77 Промит комунистически мозък

    6 2 Отговор
    Изгубихме и руското ядрено гориво....Козлодуй минавал на НЕруско гориво от Уестингхаус.
  • 78 ЕС немал евраци

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Атина Палада":

    Чудно, кой ли има тогава..... За хляба...
    ...ако никой не ти купува хляба /ГАЗА/, Кво ша го праиш тоя хляб....

    Коментиран от #83

  • 79 Атина Палада

    7 4 Отговор

    До коментар #75 от "Така де.....":

    Производството на мерцедеси го спряха!Мерцедес затвори всичко в Германия ,включително и офис централата си! Германия се сбогува с един голям данъкоплатец!
    Обяснението на Мерцедес беше лаконично:-"Скъпи енергоносители "!Да,Мерцедес са немска фирма,но какво от това,след като няма да плаща данъци в Германия...Ще пълни чужда хазна....А с това Германия няма да стане по богата,а по бедна...

    Коментиран от #81, #84

  • 80 Промит Възрожденски мозък

    4 2 Отговор
    Руската газ я нема.....спират ни помощите от Кремъл....
  • 81 Аре стига бре

    4 5 Отговор

    До коментар #79 от "Атина Палада":

    Мерцедес не правил мерцедеси в Германия.....вица на сезона......сигурно ги прави в Еритрея и Северна Корея....да не верваш.

    Коментиран от #90

  • 82 С други думи

    7 2 Отговор
    Ние ще ви доставяме газ,вие ще се правите,че не знаете ,че е руски.
  • 83 Атина Палада

    6 3 Отговор

    До коментар #78 от "ЕС немал евраци":

    Продаваме с теб хляб..Аз те убивам с цените..Ти фалираш! Ако селището/града не купуват хляба ми ,трябва да гладува или да пътуват на другия край на България примерно да си купуват,което също не им е изгодно финансово!
    Същото е за газа....
    А ако ти смяташ,че Европа е някакъв пазар ,значи си много наивен...Европа е ,колкото една махала в Индия или Китай примерно:)
    Кризата в Европа в момента е много по голяма и от кризата през 30-те години на миналия век...И това го твърдят световно водещи икономисти..
    Та ЕС е фалирала,ти за евраци говориш.:)))) Я се събудете..

    Коментиран от #86

  • 84 Заводите на в Щутгарт, Бремен, Ращат

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "Атина Палада":

    В Германия си работят......на Мерцедес де....иначе имат производство и другаде по света....
  • 85 Бай ти Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #63 от "Чичо Митко":

    Замислил той Русия дето е единствената страна с цялата менделеева таблица какво щяло да ядат .Ти имаш ли какво да ядеш и да сложиш на масата ??? А и България е в пъти по богата от Русия ,нали ?
  • 86 Но ако няма кой да ти купи ХЛЯБА

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Атина Палада":

    Заради санкции /като газта на Путин/ ...кво ша го правиш тоя хляб....ше си го ядеш, / като газа ли..../....ПАК ТЕ ПИТАМ...АКО ЕВРОПА НЕМА ЕВРАЦИ, КОЙ ЛИ ИМА????

    Коментиран от #91

  • 87 Путин сам си го

    5 4 Отговор
    Наби с газта.....сега се моли на китайци и индийци да му купуват газта.
  • 88 Промит Възрожденски мозък

    7 3 Отговор
    Волгин съм....подкрепям Путин, но евраците на Европарламента са ми по сладки....

    Коментиран от #120

  • 89 Промит комунистически мозък

    5 5 Отговор
    Що му требеше на Путин войната.....хем губи руснаци, хем губи евраци, хем садира милиарди от руския мужик....
  • 90 Атина Палада

    7 3 Отговор

    До коментар #81 от "Аре стига бре":

    След изнасянето на най големите данъкоплатци на Германия-химическите заводи ,се изнесе и Мерцедес...Писа се много в европейските медии и за мен е изненада ,че ти не знаеш!Химическите заводи затвориха производствата си,оставиха само офис централата си,докато Мерцедес освен производствата затвориха и офис централата си...И двата гиганта отидоха в Китай...Данъци ще плащат в Китай...А германската хазна олекна ...

    Коментиран от #95

  • 91 Атина Палада

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "Но ако няма кой да ти купи ХЛЯБА":

    Разберете,че Европа не само няма евраци,ами е просната по очи!
    И за тези санкции като заговорите ставате смешни....Санкции,но Евростат подаде данните за 2023 г... Русия най големият вносител на газ в Европа през трети страни...Толкова до вашите санкции...Като няма да купуваш хляба ми,ще гладуваш,или ще го купуваш през трета страна на двойна цена,заради санкциите ....Както ЕС купува руския газ през трета страна,заради санкциите.....Толкова ли сте наивни?

    Коментиран от #94, #100, #104, #117

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Малък детайл

    3 1 Отговор
    Азербайджан какъв капаситет за износ има? Той внася по тръби от РФ.
    И така, какъв газ ще тръгне към ЕС от Азербайджан?

    Коментиран от #96

  • 94 Митака

    3 4 Отговор

    До коментар #91 от "Атина Палада":

    По очи са проснати руснаците. Гледай някой клип в тубата как реват. Едва връзват двата края. Пенсионерите са принудени да работят. Путин ги занули.
  • 95 Германия не произвеждала мерцедеси

    2 1 Отговор

    До коментар #90 от "Атина Палада":

    В Германия. Германия не произвеждала химически продукти в...Германия....ВИЦА НА МЕСЕЦА....
    ЗА МЕРЦЕДЕС ..заводите в Щутгарт, Бремен и Ращат си работят....
    За химията Баер си произвежда аспирините в Леверкузен....
  • 96 Кой внася нещо, дето го.има в излишък...

    3 1 Отговор

    До коментар #93 от "Малък детайл":

    Азерите изнасят газ за ЕС.....макар и много по малко от арабите.....и как руската газ влиза в Азербайджан, че не се разбра.....
    По твоята логика Путин изнася газ и за Саудитска Арабия....да не верваш.

    Коментиран от #116

  • 97 Турция внася газ и от АРАБИТЕ.....

    3 3 Отговор

    До коментар #92 от "КО КО КАЗА":

    Кой ли пълни турските хъбове с газ.......
  • 98 Ццц

    2 1 Отговор
    Турция явно ще увеличи добива от собствените си находища. 😂😂😂. Трябва да си евроатлантик, за да вярваш, че Русия е ограничена с нещо. Дори Украйна още взима от там.

    Коментиран от #101, #102

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Стига бе......да не верваш....

    5 2 Отговор

    До коментар #91 от "Атина Палада":

    Европа си е мирна и се развива.....прави всичко от което се нуждае....и не цепи басма на Путин....
  • 101 Русия има всичко

    4 3 Отговор

    До коментар #98 от "Ццц":

    Но изпусна милиардите газови евраци на ЕС.....от глупост на Кремъл.
  • 102 Пловдивчанин

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "Ццц":

    Руzнакът не е ограничен в нищо, освен умствено. Русофилът още повече не е ограничен да прилича във всичко на руzнака!

    Коментиран от #103, #118

  • 103 Руския мужик не може да мисли

    5 2 Отговор

    До коментар #102 от "Пловдивчанин":

    Той може да се кланя на....кумирите си

    Коментиран от #115

  • 104 Имам пари...ше купувам хляба

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "Атина Палада":

    Откъдето си искам , но няма да гладувам.....остана ли България без газ...НЕ.... Купуваме ли газ на борсови цени...КУПУВАМЕ.....има ли газ навсякъде и за всички....ИМА......ПУТИН ИЗГУБИ ЛИ МИЛИАРДИ ГАЗОВИ ЕВРАЦИ.....ЗАГУБИ...

    Коментиран от #114

  • 105 АРАБИТЕ НИ ЗАЛЯХА С ГАЗ

    4 1 Отговор
    Милиардите евраци на ЕС отидоха при тях....Кремъл пие студена вода....

    Коментиран от #113

  • 106 😆😆😆

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Факт!":

    Ех тези откриватели, перпетомобиле няма, ама те все още енергия от господа намират 🙄😅😂🤣
  • 107 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха-ха":

    до 3 ком - чети пак щом не си разбрал - казват азербайджански газ а не руски - руския руснаците да си го пият

    Коментиран от #111

  • 108 😆😆😆

    3 0 Отговор
    Шута на братушките е бит 🤣

    Коментиран от #109

  • 109 Бита кофа

    0 3 Отговор

    До коментар #108 от "😆😆😆":

    Шут у шунтата при 180 милиарда потребление 10 милиарда .
    Азерите от де ще го вземат бе ,, шутов,,
    Като добиват 33 милиарда , 23 са им за тяхната икономика и имат договор с италиянците 9 милиарда и с нас 1 милиард.
  • 110 АУУУУУ

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "АУУУУУ":

    САЩ е забранил на Русия да използва долара на борсата?! Е,оня ден и Китай е забранил на Русия да използва юани при разплащане - на борсата. КО РЕЧЕ 🚾🚾🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #112

  • 111 Стоян жив зян

    0 4 Отговор

    До коментар #107 от "стоян":

    Азерите от къде го вземат бе .
    И Урсула каза , щом го вземеш от трети дилър вече не е руски .
    Всичко е да му вземат комисионната определени индивиди
    овцете имат повече мозък .
  • 112 Аййййй

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "АУУУУУ":

    Забравих че си шеф на борсата в с Пишурка
    Всички парични потоци минават през теб
  • 113 Хи хи хи хо

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "АРАБИТЕ НИ ЗАЛЯХА С ГАЗ":

    Гледай да се не удавиш от толкоз много
    газ .
  • 114 Е колко е на

    0 2 Отговор

    До коментар #104 от "Имам пари...ше купувам хляба":

    Борсата .
    Лев , два , три .
    Всичките крупни потребители си биха камшика
    и са в сащ , щото там е пет пъти по евтин .
    Чувал цимент от 4 кинта вече е 8.50 лв .
    От евтиния Кирчов газ .
  • 115 Тъпите

    0 1 Отговор

    До коментар #103 от "Руския мужик не може да мисли":

    Овце също .
    Айййй рррррр да пасеш.
  • 116 Ние нямаме нужда

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Кой внася нещо, дето го.има в излишък...":

    От тъпаци , имаме си ги в излишък .
    Защо да внасяме.
  • 117 Не са наивни

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Атина Палада":

    Глупави са .
    Нямат сиво вещество , само чорба .
  • 118 Село

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Пловдивчанин":

    Вербално си увреден , няма лек само .....
  • 119 Колко да си тъп

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Чичо Митко":

    Колкото чичо Митко .
    То бива невежество .
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 И на България

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гаден Соросоид":

    Не прости .
    Тия центове дето ти ги даде , ще си ги вземе по две .
  • 122 Главчев

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Путин гризна дръвцето":

    Се моли на падишаха .
    12 милиона на месец само за достъп до хъба .
    Харчил не харчил , плащаш .
    На държавна хранилка си и не те бърка .
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Гун Мин Ху

    3 2 Отговор
    Тука много свърталище на ру.С.офи.лс..ка Сг-@Н плачат за калашник .
  • 126 Мухаа ха!

    1 2 Отговор
    Турска,с руски привкус.И острите евро лакеи,ще бъдат принудени,да закупуват,още тази есен.Азерите нямат тази база,залежи,за да продават толкова милиарда кубометра.Общо ,при максимално натоварване,постигат 12 милиарда.Но само за вътрешен пазар ,се ползва над 5 милиарда кубометра.Приказка за заспали чифтокопитни.Европа- по точно ЕС годишно се нуждае от 120- до 150 милиарда кубометра.Откъде? От азерите,с техните мършави 10 милиарда? За Ердо това ще бъде успех.Газопровода от от РФ, е до турската граница.След нея,газа е негова собственост.Ще си избие личните доставки,с разликата в цената.От същите остри европейци.

    Коментиран от #128

  • 127 Мухаа ха!

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Атина Палада":

    Я го зарежи! Не четеш ли,как елементарно ти опонира! Ще купуваш бе ,лъохман.Къде ще ходиш Рано - късно ще купуваме- всички наколенкаджии.Евраците не стават за дъвчене.Трябва реална икономика,с принадена стойност,за да има пари за хлебец.А тази икономика изисква , евтини енергийни ресурси.Като ти мине брашното през поне трима" далавер импекс" доставчици,ще си броиш трохите на масата.

    Коментиран от #129

  • 128 Арабите заляха Европа с газ

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "Мухаа ха!":

    Само промитите комунистически мозъци и малоумните Възрожденци не го разбраха.
  • 129 Стига бе.....

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Мухаа ха!":

    Ти сега броиш ли трохите на масата.....или хляб има за всички....и БЕЗ ПУТИНОВА ГАЗ.....
  • 130 Ваня

    2 0 Отговор
    Толкова ли са глупави Европейците че няма да се сетят че това ще е руски газ ?
  • 131 Гъссст

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гаден Соросоид":

    Сорос разсипа европа не русия пак еврогеиците са от такованата страна
  • 132 Ваня

    0 0 Отговор
    Миш маш ще мешат руския газ и ще го продават за азерски а и да минава през България изплащаме тръбата на Путин изплащаме договора на Боташ Борисов и Радев ни продадоха на Путин и Ердоган за да си печелят а за нас изплащане на чужда сметка
  • 133 Добре

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Е НЯМА ТАКИВА БАЛЪЦИ":

    В статията пише. Турция внася газ от Русия, Азербайджан и Туркменистан. Доколкото разбирам официално ще продава азерския и туркменския газ,за да спазват ембаргото,а руския газ ще го ползват в страната си.
Новини по държави: