Last news in Fakti

10 Юни, 2024 13:29 2 852 12

Милен Желев пред ФАКТИ: Към момента Радев няма интерес да бърза с проект

  • милен-
  • желев-
  • избори-
  • герб-
  • величие-
  • кабинет-
  • дпс

ГЕРБ не са в много изгодна ситуация, но ще изиграят картите си като шампиони, казва политологът

Милен Желев пред ФАКТИ: Към момента Радев няма интерес да бърза с проект - 1
Кадър: Нованюз
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет... Дали отиването на нови избори ще девалвира ГЕРБ като партия, защото не може да състави правителство... Какъв ще е третият елемент… Пред ФАКТИ говори политологът Милен Желев.

- Г-н Желев, изненада на изборите има ли, ако изключим това, че има нова седма партия в парламента – „Величие“. Нещо друго прави ли ви впечатление…
- Това е голямата изненада, но ако кажете, ще я изключим… (усмихва се ) Не, няма как да я изключим тази огромна изненада спрямо социологическите проучвания, това е и изненада спрямо една голяма част гласоподавателите, които не бяха чували за „Величие“. Само хората, които отблизо следят електоралните нагласи, добре знаят и са запознати както с историческия парк във Ветрино, така и с лицето на новата формация – т.н. полковник Марков, който реално е подполковник, а се представя с грешен ранг, ако мога така да се изразя. Много хора и много политици, а вероятно и хората, които следят процесите в политиката, добре знаят, че новите политически лица използват нови канали на информация. Това е както „Туитър“ в Америка, така Телеграм каналите, това са YouTube подкастите, които се качват и в Спотифай. Накратко, през тях стотици хиляди хора в България се осведомяват за различни неща, защото изпитват недоверие към обществените медии, към големите сайтове, към националните телевизии. Те търсят алтернативни канали за информация. Това и използва новата партия „Величие“. Аз тази партия не бих я нарекъл националистическа, а националпопулистка, която използва новите канали за информация, за да събира привърженици от месеци, даже и години

- Ще имаме ли кабинет?
- Без да казвам дали е оптимистично, или песимистично, но е напълно възможно да имаме кабинет. Нямаме все още 100% от бюлетините, така че…

- Да, все пак говорим малко условно…
- Напълно логично е ГЕРБ-СДС плюс ДПС да си обслужат необходимия брой гласове, за да имат кворум и мнозинство. Може и да създадат кабинет, който да не за четири години, но поне до зимата, когато традиционно се очакват протести в България. Така че моята прогноза е, че ще има кабинет.

- Борбата между второ, третото и четвърто място… Какво може да предреши, може ли да имаме пренареждане, какво може да предопредели, защото виждаме малки разлики?
- Разликите са малки, но никога в българския политически живот събитията и процесите не са се решавали от обикновената математика - 121 плюс. Изключително важно е - като при всяко едно спортно състезание, дори и да има малка разлика дали си втори, трети или четвърти. Става дума за това кой е моралният втори, моралният трети. Тук няма да има съществена разлика в процентите, но кой е победил, кои са останалите – това има огромно значение. Особено за лидерството на тези партии. Някак лидерите в България забравят да поемат отговорност, защото има значение дали си втори, дали си трети… Нека се научат повече от западните си колеги, визирам френския президент Еманюел Макрон, който каза, че разпуска парламента във Франция във връзка с резултатите от евроизборите. Смятам, че трябва да се носи отговорност и за това - не само кой колко депутати вкарва в парламента, а и на коя позиция се намира представляваната от тях партия.

- Тежестта, която ще поемат ГЕРБ, до колко ще бъде предизвикателство, за да направят кабинет?
- Опитен играч като Борисов добре ще обмисли със своя щаб следващите си ходове. Разбира се, обезпокоително е мълчанието на големите партии в изборната нощ. Това е некоректно, това е недемократично, не е окей спрямо гласоподавателите. Моето мнение е, че ГЕРБ не са в много изгодна ситуация, но ще изиграят картите си като шампиони. Ще кажат: „Отново бихме, за коя поред година! Отново сме №1!“ Така ще се опитат да консолидират не само масите около себе си, но и да убедя останалите партии, че си заслужава да се коалират с тях. Вероятно ще им трябва или друга политическа информация да ги подкрепи, или да си отчислят народни представители от други формации.

- Кога да очакваме „неизбежното“, визирано от президента Румен Радев, че ще се появи нов проект!
- Бих казал, че времето работи в полза на Румен Радев. Ако той желае да създаде свой проект, трябва да уцели точно много стратегически своя шанс и момент да напусне президентското кресло, за да се занимаваме с парламентарна демокрация. Той може да играе една по-стряскаща роля спрямо останалите партии, докато си изкара втория мандат, който по българското законодателство му е последен. Времето работи в полза на Радев и той няма никакъв интерес да бърза. Евентуален сериозен катаклизъм - бил той вътре в България, или геополитически, може да го изкара на политическата сцена по-рано. Към момента Радев няма интерес да бърза с проект.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 0 Отговор
    Писано преди 100 г.
    Тома Измирлиев.
    Депутат! Депутат!

    То е чудо занаят! -
    Спиш и дремеш си рахат,
    а омръзне ли ти, брат,
    станеш - взимаш важна поза,
    понапсуваш този-онзи
    и си дремнеш пак благат,
    верен на дълга си свят…


    Депутат! Депутат!
    Мил и сладък занаят -
    чест, пари, имунитет,
    в трена - без пари билет,
    а на всичко туй отгоре,
    щом от скука се умориш,
    хайде, братко, във Париж
    на държавен гръб вървиш…
  • 2 хххх

    12 2 Отговор
    Трябва да бърза, защото времето му в политиката намалява!
  • 3 Глуотевини

    14 2 Отговор
    за някой лев от този юноша !
  • 4 Минка Мундьова

    13 1 Отговор
    С тиа мускулаци дет покоза много жени вече са фенове на него, а не на старото вече и с висящи телеса нарчисче
  • 5 МЕЧО ПУХ

    18 2 Отговор
    ПРАСЧО ЩЕ Е ПРЕМИЕР
    ....
    ЩЕ ДАДЕ ГЪРНЕНЦА С МЕД НА КИКИ И КОКОРЧО
    ДА ГО ПАЗЯТ ОТ НАМАГНИТВАНЕ
    ....
    МАРИЙКА ЩЕ БЪДЕ МАРИЙКА В КАБИНЕТА
    ....
    А РАПОНА, АХМЕД И ИЗЦЪКЛЕНИЯ ГНОМ ФАШИСТ
    ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ПЧЕЛИЧКИТЕ
    ОТ ВЕЛИКИЯ ДИВАН
  • 6 ха ха ха

    12 4 Отговор
    Ама той и да се бави, резултатът пак ще е същият!
  • 7 УРА,, УРА

    24 1 Отговор
    Сега тулупа ще прави лупинги и циркове с другите играчи, само и само да му уйдисат на акъла и да направи коалиция. Но с неговите условия. Едва ли вече някой ще се съгласи. Да управлява с дебелия и да му гледаме поредния сеир.
  • 8 Последната фаза на Бойко

    15 1 Отговор
    В село Магерово..

  • 9 МЕЖДУ ДРУГОТО

    10 1 Отговор
    Ако Радев иска да управлява, ще му подскажа!
    М-У-С-А-Л-А!
  • 10 ТаУмВзе

    3 9 Отговор
    Тоя е неква Новичка Кукла по телевистан! ХАхХАХАХХАХ Ествествено и Уж Президетчето си е просто Кукла на краварите, но тва е Тайна за Изостанали де.
  • 11 Четете полковник Марков в ПИК

    8 3 Отговор
    Марков "Купувачите на гласове на ДПС пазаруваха гласове за ИТН и Славун и пак имаме колкото тях. А къде са нашите откраднати 17 процента за Величие?"
  • 12 Мда

    5 2 Отговор
    При Величие, всичко друго е безличие.