Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2024 14:07 1 699 74

Огнян Минчев: „Глобалният юг” трябва да разбере максимално бързо, че Русия не е негов приятел

  • огнян минчев-
  • глобален юг-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия

За постколониалните нации Европа е доскорошният колонизатор, чиито интереси са свързани с потискането и ограбването на подчинените нации по света

Огнян Минчев: „Глобалният юг” трябва да разбере максимално бързо, че Русия не е негов приятел - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо „глобалният юг” трудно проявява съчувствие към Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия? Има поне няколко значими отговора на този въпрос – традиционни отношения с Русия от съветската епоха, политическа близост на антизападна основа, практични интереси, свързани с международното присъствие на Москва в „Третия свят”...

Един от възможните отговори обаче системно се подценява – дори от самата международна информационна стратегия на Украйна: подкрепата за Киев от страна на Запада проектира руската агресия като конфликт между самия Запад и Русия, която се възприема като „приятелска” антизападна сила.

Още новини от Украйна

За постколониалните нации Европа е доскорошният колонизатор, чиито интереси са свързани с потискането и ограбването на подчинените нации по света. Украйна е в Европа, подкрепяна е от европейските сили – и САЩ, а Русия все по-упорито се самопропагандира като „велика сила” от „глобалния юг”.

Ние не можем да очакваме от Париж, Лондон, Брюксел, та дори и от Вашингтон, да подчертават принципната разлика в историческата съдба на Украйна и на постколониалния Запад. Тези общества днес имат „постколониален комплекс” за срам от извършеното в колониалната епоха, а Вашингтон – последователно антиколониална сила в историята – на много места по света се възприема като световен хегемон, практикуващ политики на глобален неоколониализъм. Централна и Източна Европа са част от Европейския съюз, част от НАТО – а Украйна се стреми да стане част от тази общност... Е, тогава, нека Западът се погрижи за себе си.

А „глобалният юг” е нещо различно. Там Москва ще продължава да пропагандира своята общност с него и с целия „трети свят”.

Страните от Централна и Източна Европа, постсъветските общества трябва да започнат мащабна информационна кампания в „Третия свят”, която да разясни и да популяризира истинската история на тази част от Европа. Ние не сме част от колониалната история на Запада. През цялата модерна епоха – и дори преди нея – народите на европейския Изток са жертва на системна имперска колонизация от страна на Руската империя, на Хабсбургите, на Прусия и Германия. Югоизточна Европа живее пет столетия под Османско колониално владичество. „А, вие сте християни...” чувал съм често от представители на ислямския свят – „вие християните столетия сте потискали света на исляма...” Не господа, ние на Балканите сме християни, които пет столетия са били потискани от света на исляма – от най-голямата ислямска империя в историята, Османската империя.

Украйна е древна народностна общност, чиято идентичност е потискана и размивана от колониални инвазии на нейните мощни съседи – преди всичко от страна на Московия и наследилата я Руска империя. Украйна, подобно на чехи и словаци, след 18 век – на поляци, на българи и сърби, е страна живяла под многовековно колониално потисничество от страна на могъща съседна империя. Разликата между Украйна и Индия е в това, че през 1947 г. Индия получава своята независимост – и е призната като независима страна. Докато Украйна, Молдова, Беларус и други части от Руската империя и до ден днешен се считат от Москва за нейни „изконни притежания”. В Уайтхол никога не са заявявали, че не съществува индийска идентичност – или идентичности. Париж и Брюксел и в най-репресивните епохи на своето колониално владичество не са си и помисляли, че Сенегал или Конго са „неразличими” в рамките на френската или белгийската идентичност. За Москва навсякъде, където стъпи руския ботуш е „русский мир”...

През Първата световна война рухнаха европейските континентални империи – Руска, Германска, Хабсбургска, Османска – и Старият континент се преконфигурира като „Европа на нациите”. Но Третият райх зачеркна тази конструкция и тръгна на завоевателен поход, подчинявайки отново страните от Централна Европа – заедно с останалата част от континента. Руската империя бе преоснована като Съветски съюз и преподчини народите, включени в нея преди болшевишката революция. След разгрома на нацизма, сталинисткта Москва създаде своята най-обширна колониална империя от Берлин до Владивисток. „Третият свят” трябва да бъде информиран, че Изтокът на Европа се еманципира от колониално владичество десетилетия след Африка и Азия – едва в началото на 90-те години. Агресията срещу Украйна е свидетелство за това, че в източната част на Европа деколонизацията не е приключила. Нещо повече – Кремъл си поставя за цел да реколонизира максимално обширни пространства в Изтока на Европа, възраждайки своята отшумяла имперска мощ в 21 век.

„Глобалният юг” трябва да разбере максимално бързо, че Русия не е негов приятел,

макар че се противопоставя на Запада и е готова да воюва с него. Когато командосите на „Вагнер” сменят режима в Нигер и разчистват политическото наследство на Франция в Ниамей, страната не става независима. Тя просто попада под по-брутално и по-трудно преодолимо, по-ограбващо господство от страна на Русия. На Африка и Азия им предстои твърде скоро да се запознаят с тази истина – поне тези части от тях, които не са опитвали последиците от едно имперско господство на Москва. Ислямският свят трябва да осъзнае, че отношенията между християнство и ислям далеч не се изчерпват с колонизирането на Изтока и Северна Африка от християнска Европа. В продължение на векове ислямската Османска империя е владяла християнски народи в южна и източна Европа и ги е третирала като „втора категория” поданици – подобно на всички други колонизирани народи по света.

Тези неща са известни на историята, но това не е достатъчно.Една истина става политически факт тогава, когато бъде изречена, формулирана и поставена като аргумент в идейното и ценностното съперничество между различните нации на международната сцена в реално, в сегашно време. Нациите на Централна и Източна Европа имат дълга да присъстват в международния дебат с пълната истина за своята историческа съдба и – особено – с пълната истина за историята на руското колониално владичество над множество народи – включително европейски народи. Агресията срещу Украйна не е „реванш” на Москвската сатрапия, присламчила се към „глобалния юг” срещу нелюбимия на постколониалния свят Запад. Агресията срещу Украйна е брутално продължение на най-безмилостния имперски колониализъм, наследен от модерната история на света, насочен срещу една страна, която е жертва на колониално владичество от столетия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сорусминджев

    83 3 Отговор
    всекидневното изхождане по медиите явно е много доходоносно

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А кой е техен приятел

    65 4 Отговор
    Дъньо или ришито той е от техните така да се каже
    Аман от псевдо разбирачи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234567

    87 4 Отговор
    Глобалния Юг има опит с Гобалния Запад и затова може сам да определи кой муе приятел а не да разчита на платени Коментатори като Огнян Минчев

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Човек с очи

    70 6 Отговор
    "Глобалният Юг" няма нужда от акъл от Минчев. Аз като не много умен, ще обясня защо:
    САЩ казва: слушкайте, защото ще играе тоягата, и/или ще ви спрем джобните. И дайте нашите природни ресурси, върху които седите, евтино !
    БРИКС казва: Искате ли да живеем в мир и да правим търговия ?
  • 11 Русофил

    48 4 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    И как няма да фалира комунизма щом такова идеОти са го преподавали?!

    Коментиран от #17

  • 12 горски

    55 3 Отговор
    В Конго белгийски крал беше наложил данък....диаманти...ако не изпълниш плана ти режат ръката.И едни прлемена режеха ръцете на други,та ако не изпълнят заръката ,да има какво да предложат....
    Сега Брюксел е меката на Европа......и я изпълва със съдържание...
    Много добре помни юга,кой му изстиска суровините и му помля народите....
    За Индия и британците няма да отварям въпрос...който се интересува има достатъчно исторически хроники...А Минчев си го знаем....платен европаветник.Ако му платиш повече и майка си и родата си ,ще изкара черни дяволи.
  • 13 ЕвроАтлантическа смешник

    47 4 Отговор
    Колко от страните на Глобалният юг са тормозени, са били и са колонии на Евроатлантизма и колко на Русия ?!

    Коментиран от #15

  • 14 Русофил

    37 4 Отговор
    Срснята- мисирка, си защитават хляба..
  • 15 ЕвроАтлантически смешник

    33 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЕвроАтлантическа смешник":

    Колко от страните на Глобалният юг са тормозени, са били и са колонии на Евроатлантизма и колко от Русия ?!
  • 16 То Русия

    4 37 Отговор
    и на себе си не е приятел та какво остава за Глобалния Юг.
  • 17 да де

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Да де ама сега тоя е върл атлантик та сам го казваш как няма да фалират новите му господари.

    Коментиран от #23

  • 18 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    34 2 Отговор
    На всички кучета са им раздадени пържолки, за да ядат и да лаят...
  • 19 Е, ние пък

    5 37 Отговор

    До коментар #7 от "1234567":

    имаме опит с Руската империя, СССР и сега русия на Путлер, така че не пречи да го споделим. Африканците такова нещо не са преживявали като смрадливиярускиботуш.

    Коментиран от #28, #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кажи го

    0 24 Отговор

    До коментар #1 от "сорусминджев":

    на Копейкин и Волгата. Сега са само през ден.
  • 22 Кърка

    2 21 Отговор

    До коментар #20 от "😉........":

    с Маша Просташа и Медвечукундура.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Умирам от смях

    18 3 Отговор
    Щото Запада му е голям приятел, нали?
  • 25 да бе да

    29 3 Отговор
    Огняне, кога ти плащаха повече? Когато пишеш доноси до ДС срещу колегите или сега, когато се кланяш на другите "братя"? Не е лесно цял живот да живееш като измeкяp!
  • 26 Русофил

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "😉........":

    Куба, Бразилия, ЮАР, Венесуела, Индия, Афганистан, Иран, Ирак, Либия, Виетнам, със сигурност след едно десятилетие ще се обърнат пак към Запада, нали? Хахахаха

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русофил

    28 3 Отговор

    До коментар #19 от "Е, ние пък":

    Руската империя въсстанови държавноста на България, СССР я направи промишлено-селскостопанска држава. А Евросоюза я въ р-на в годините до 1950.Селско стопанска държава и так таме промишлено предприятие, като за прследните 35 няма нито едно построено по голямо от построените от БКП

    Коментиран от #52

  • 29 За правителството на войната и край наБГ

    20 2 Отговор
    Българския народ 🇧🇬 не се продава стига сте влизали чужди з@@@@ запрете се малко и фашистка България беше като днешните управници а ма им видяха сметката,, народния съд, за 4път Русия няма да спасява никого взима си руските земи и канец филма

    Коментиран от #31

  • 30 Русофил

    31 4 Отговор

    До коментар #19 от "Е, ние пък":

    " Смрадлиаия руски ботуш " Прати двама българи в космоса, направи 6 атомни блока, другото няма да го пиша че няма да ми стигне времето. Това за 45 г. А ръката която цулуваш, краварската, прати сума ти и българки да проСтитират в ЕС и да чистят в гърция.

    Коментиран от #34

  • 31 Руzия

    3 21 Отговор

    До коментар #29 от "За правителството на войната и край наБГ":

    никого никога не е спасявала. България НИКОГА НЕ Е БИЛА ФАШИСТКА ДЪРЖАВА. Такива като теб пак я обричат на мрак и глад в рашистки ръце. ДОЛУ ръцете от РОДИНАТА МИ!

    Коментиран от #43

  • 32 Край

    25 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕ това е то самочувствие. Обясняваш на Глобалния Юг какво да прави. После скастряш Китай какво да не прави. Биеш два шамара на Иран и го пращаш в ъгъла. А Русия само я плюеш отдалече щото е много зъбата. Браво Огняне Браво Минчев.
  • 33 фбр

    16 1 Отговор
    Седесарски ТъПаНаР !!!!
  • 34 Нещо си се объркал дълбоко

    2 26 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    Смрадливия руски ботуш изби цвета и интелигенцията на България, открадна архивите ни, заличи истинската ни история и прибра в алчните си ръчички 22 тона злато. Това стига ли? Да не споменавам убийството на Левски и другите престъпления на Русия спрямо България, че няма да ми стигне времето. Прибирай си копейките, дано ти стигната за чай.

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 35 Аква

    20 1 Отговор
    ГЛОБАЛНИЯТ ЮГ СМЕНЯ ПАРТНЬОРИТЕ СИ - ВМЕСТО БЕЛИТЕ РЪЧИЧКИ НА МАКРОН ИЗБИРА ВОЕННАТА МОЩ НА РУСИЯ. ВСИЧКО ТЕЧЕ, ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Малиеейй...

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "Нещо си се объркал дълбоко":

    Коя по -точно интелигенция...ако е била като днешната ни интелигенция...нямам думи.
    Азис, Софи Маринова, Веждито Рашидов, Бойко, Черепа, Ицо Хазарта...и ред други...само хабят кислорода .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 дядото

    8 1 Отговор
    ето затова говорим и пишем.великите ни политици,анализатори и всякаква из мет грабители,оправили нашата държава се качват на високи токчета и се правят на умници.коментират,раздават съвети,правят се на всезнайковци,подлагат дупе на един или друг господар.а не осъзнават,че напрежението сред обществото расте и бог знае до какво ще доведе.
  • 40 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 1 Отговор
    А КОИ Е ПРИЯТЕЛЯ ТОЗИ КОИТО ИЗМУКВА РЕСУРСИТЕ ТИ И ТЕ ВЛАДЕЕ ОТВСЯКЪДЕ И НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ НИЩО БЕЗ ДА ПИТАШ ПОСОЛСТВОТО АКО ТОЗИ ТИ Е ПРИЯТЕЛ ТО ВРАГОВЕ НЕ ТИ ТРЯБВАТ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 И как да стане

    19 0 Отговор
    Досега Русия не ги е ограбвала , колонизирала и поставяла марионетни режими за разлика от "добрия" запад.Та хората гледат какво става а не какво приказват политиците.И фактите са красноречиви.Запада масово лъже исе интересува само от собствения си интерес.Затова няма как да му се има доверие.

    Коментиран от #55

  • 43 Русофил

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Руzия":

    Е как да не е била?! КАТО съюзник на Фашиския Райх кой вкара войска в Съеби, Гърция и Македония?
  • 44 Абе има соросно пробуждане

    14 0 Отговор
    "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

    Мдаааа... щом и байрактаря на с0р0сите Иван Кръстев се събуди и осъзна да разбере, че ... ЦАPЯТ Е Г0Л... значи нещата са пагубни за запада!!!!
    Единственият път в случая е Колективният Запад и Русия да седнат на масата за преговори по проблемите на сигурността. Всичко друго е демагогия и пропаганда.
  • 45 Жестоката истина за бедна България

    11 0 Отговор
    Е браво бе щом сте доволни че власт имащите ви натикаха в бедност и продадоха БГ откраднаха парите на пенсионерите стройли соца и подариха оръжието и сложиха цъкаща бум в АЕЦ и да светите до като си плащате скъпия ток а за водата да не става дума по вода ходим жадни сме така е с всичко българско що за бълкан е това като няма ни едно дърво? Айде стига сте псува ли ами гледайте по някакъв начен да оцелявате че страшното престой бог пази шашардисан ия български народ
  • 46 браво

    5 0 Отговор
    Чудесен политкомисар.
  • 47 Особено пърджоли

    13 0 Отговор
    Глобалният Юг трябва да разбере максимално бързо, че Огнян Минчев не е негов приятел - подяжда го откъм храни, особено пърджоли.
  • 48 Цсдг

    1 14 Отговор
    Русия е враг на цялата Вселена.
  • 49 Затова пропадна

    10 1 Отговор
    Комунизмът затова пропадна - Огнян Минчев го преподаваше в СУ и мнооого гъчеше.
  • 50 Жалка картинка

    11 1 Отговор
    Който е близал съветски кАнал сега ближе и Брюкселски и хамерикански кАнали с двойно и тройно усърдие. Устата смърди ама е догоходоносно пък и си се наял.

    Коментиран от #69

  • 51 Сандо

    14 0 Отговор
    След като прочетат гениалните мисли на бившия шишко и сериозно ги обсъдят,Глобалният Юг ще преобърне глобуса и ще се преръсти на Глобален север.А шишкото чул ли е какво казаха Китай на Г-7?Съвсем простичко:Вие сте само 10 %,нямате право да говорите!Това е положението Минчев,преустройвай се,ти това го можеш - доказал си го .

    Коментиран от #56

  • 52 Сандо

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Русофил":

    В грешка си:ЕС ни върна не само преди 1950 г.,той направи ни затрива - България винаги е имала развито и силно селско стопанство и е изхранвала други държави,а сега ни унищожиха земеделието /твърди се,че е по нареждане на Франция/ и сега внасяме храни.
  • 53 Недостижимият за Минчев

    10 0 Отговор
    Фридман казва, че "руснаците дават много, а американци искат много", а шишото иска да го обори. Пълен абсурд! Празни думи от един празен човек, който вече май само участва без мисъл и съдържание.
  • 54 Минчев???

    6 0 Отговор
    Минке, Минке.
    Минке ма!?
    Марш в курника да нахраниш кокошките, ма!
  • 55 Примери за експлоатация

    1 9 Отговор

    До коментар #42 от "И как да стане":

    Планът Маршал възстановил Европа след ВСВ. Типичен пример са арабските държави които преди да бъдат "експлоатирани" от Запада преди нефтената ера ходеха с камили в пустинята. Я им виж сега страните и стандарта на живот. Друг пример е Китай, индустриализиран за 30г. от Запада. Закупиха десетки хиляди заводи от САЩ и ЕС, а да си спомним когато бяха с "великия" СССР как произвеждаха стомана в селата и скачаха да гонят врабчетата защото ядели житото (така Мао Цзедун обясняваше липсата му). Япония и Малките тигри - Тайван, Сингапур, Южна Корея също се оставиха да бъдат "експлоатирани" от Запада и сега се радват на висок жизнен стандарт.
  • 56 Какво го величаете този

    4 10 Отговор

    До коментар #51 от "Сандо":

    Китай? Китайците са просто много, Техният БВП е $18трлн, а на 4 пъти по-малобройните САЩ е $25трлн. Малка и бедна България има БВП $100млрд. Като го умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получават $23трлн. или "Великият Китай" има по-нисък БВП на човек от населението от най-бедната страна в ЕС.

    Коментиран от #71

  • 57 Китайският неоколониализъм

    2 8 Отговор
    е много по-лош от западно-европейския който е образовал, цивилизовал, правил ги е християни, строил е фабрики, административни центрове. Има разбира се и изключения като белгийския крал Леополд, но зверствата са били извършвани от местни "лидери". В много колониални държави си спомнят с носталгия за тия времена - караха ни да работим, но не бяхме гладни, а сега гладуваме и ставаме плячка на местните банди. С това се обяснява и миграцията към бившия колонизатор.
  • 58 Китайците инвестират в РФ,

    2 6 Отговор
    но като купят или построят някой завод си водят китайчета да им работят. Купили са химическия завод в Омск и са уволнили почти всички руснаци като са докарали 3000 млади китайчета. Отиват на работа в 7 часа сутринта и се връщат в 22 часа от работа само да спят - там закусват, обядват, вечерят. На молбите на руснаци за работа им се казва, че трябва да работят като 20-25 годишните китайци. Китайчетата не остаряват защото постоянно ги сменят с други, водело се обучение.
  • 59 Като бяха с СССР

    2 7 Отговор
    какво постигна Китай - доменни пещи в селата, скачане против врабчетата (ядели зърното и затова било дефицит), хунвейбини, "Бандата на четиримата", поддръжка на кръволока Пол Пот, война с Виетнам, че и с СССР, събитията на площад Тянънмън. Само за 30г. благодарение на Запада и неговите пазари Китай е това което е.
  • 60 бай Даньо

    5 2 Отговор
    Минчев , Африка тепърва се запознава с Русия и е напълно възможно да се разочарова , но пък познава много добре запада и Америка така че нека свърши първо тоя мач па после ще умуваме ....
  • 61 Тома

    7 1 Отговор
    А бе шишко там хората са живели като колонии на Франция Англия. Фаш са ги дойли също.Няма нужда да им казваш кои са им приятели
  • 62 каунь

    7 1 Отговор
    колко ли му киха посолството на тоя кел.ш?
  • 63 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    АБЕ ТАПАНАРИКУСИ -КОЙ БЪРГАРИН ЩЕ СЕ ДОВЕРИ НА ТАКОВА ШКЕМБЕ - /БЕЗ ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ/ !?!?
  • 64 филип ейджи

    7 0 Отговор
    този иска пак да папка минчев де
  • 65 Каунь

    7 0 Отговор
    Алланхоулу, че то именно руснаците направиха от Украйна страна.... И Крим и Донбас и подариха, АЕЦ-и им построиха, тръба им прекараха, само трябваше да си свиркат. Ама то неблагорно бе, пак реши да им играе немци в тил.
  • 66 ганев

    7 0 Отговор
    ...ДЕБЕЛО....ОЩЕ ПО ДЕБЕЛО..И МИРИЗЛИВО.......А....ОГНЯН МИНЧЕВ ...БЕ
  • 67 Огнян Минчев. Вечната, С.В И. Н. Я,

    4 0 Отговор
    на нечия Хранилка!! Хората, имат глави, очи и уши! Могат сами да Преценят, без, твоте внушения и маниполации!?
  • 68 веселяк

    2 0 Отговор
    След Огито "Научния комунизъм" давайте Ленчето с кремчето и Иво Нинджата! То дУруги корифеи на българската политическа мисъл не останаха!
  • 69 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Жалка картинка":

    Да, колега, много си прав, за каВала!
  • 70 Батето

    3 0 Отговор
    Свободни съчениния от този тип,спокойно отиват в коша.А,ти другарю,де си писал тази партенка,не се надувай кат не ти се ърди,щот стават бели.Като днешната мозъчна ръдня.
  • 71 Ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Какво го величаете този":

    залели сме света с български чушкопеци, които стават и за телевизори, смартфони, компютри, автомобили, космически спътници...а, и да не забравя - обувки, дрехи и всякакъв ширпотреб...сега остава да ми кажеш как така 60 милиарда лева станаха 100 милиарда долара...
  • 72 МинчУ

    0 0 Отговор
    Минчов, Минчов, ако бяха разрешени популярните български благословии в сайта, нямаше да има коментарии към твоята статия, а само благословии.
  • 73 Един Человек

    0 0 Отговор
    Спокойно драги ми читателю. Утра ще има статия от адаша на Огнян Минчев, Огнян Дайнов. Спете спокойно и не се вълнувайте.
  • 74 Име

    0 0 Отговор
    Глобалният Юг да не е малоумен, да не разбира какво стана?