11 Юли, 2024 10:58 8 464 23

Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Само и единствено Ахмед Доган е виновник ДПС отдавна да е корпоративна партия

  • гюнер-
  • тахир-
  • дпс-
  • ахмед-
  • доган-
  • делян-
  • пеевски

Партията като политическа сила бе използвана за облагодетелстване на шепа дерибеи, казва бившият зам.-председател и говорител на ДПС

Гюнер Тахир пред ФАКТИ: Само и единствено Ахмед Доган е виновник ДПС отдавна да е корпоративна партия - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган наруши мълчанието си и разпространи своя позиция за случващото се в партията. Той поиска оставката на Делян Пеевски, който му отговори, че няма да я даде, защото пред партията има „ново начало“. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Гюнер Тахир – бивш зам.-председател на ДПС и председател на Националното движение за права и свободи.

- Г-н Тахир, ще се разпадне ли ДПС предвид на последните обстоятелства, на които ставаме свидетели?
- След като прочетохме както изявлението на почетния председател Ахмед Доган, така и отговора на Делян Пеевски можем да кажем, че и двете страни са непримирими и битката ще е до края. Въпросът е дали някой ще надделее, но според мен, по-скоро взаимно ще се неутрализират.

- Корпоративният интерес ли ще надделее над емоционалното в ДПС?
- Смятам, че отдавна Ахмед Доган направи тази партия корпорация, където само финикийските знаци и финансовите интереси са на преден план, а не проблемите на избирателите на самата партия. В началото на януари, когато Доган обяви, че партията трябва да има двама съпредседатели - с оглед на редица въпросителни, сред които беше и че има опасност ДПС да се превърне в корпоративна партия, според мен тогава, образно казано, той се направи на „ощипана госпожица“. Защо? Защото само и единствено Ахмед Доган е виновник ДПС отдавна да е корпоративна партия. Партия, която взема гласовете на хората, но не прави нищо в тяхна полза. ДПС като политическа сила бе използвана за облагодетелстване на шепа дерибеи. Като се почне със самия Ахмед Доган, мине се през Делян Пеевски, през Рамадан Аталай и всички онези, които ги знаем в парламентарната им група и по регионите.

- Това обръщение на Ахмед Доган не беше в типично негов стил, но конкретно поиска оставката на Делян Пеевски, който му отговори, че няма да яде. Самата ситуация каква е…
- Ситуацията с поисканата оставка не е като предишните, когато Доган е искал оставки на председател на партията, когато трябваше да освободи от поста Лютви Местан, а после и Мустафа Карадайъ. Тези рокади минаха много по-безболезнено.

- Те са били доста по-заменими, така ли да разбираме…
- Не че са били по-заменими, а защото тяхната политическа култура, техният интелект, ако щете, беше друг. Те са минали през структурите на ДПС, знаят какво е партиен живот, а може би бе и въпрос на характер. Но всичко това направи по-различно тяхното оттегляне. А сега нещата са съвсем други. Тук искам да отворя една скоба. Нали знаете, че в живота всичко се връща. Онова, което Пеевски направи в края на месец декември 2015 година, когато в качеството си на никакъв, наистина на никакъв в ДПС - нито партиен функционер, нито като част от ръководството на партията, той се обади на Лютви Местан и му разпореди, че има 24 часа да си подаде оставката. Естествено, Пеевски направи това със знанието на Доган. Но като играеш ролята на маша в ръцете на някого, идва момент, когато и ти изпадаш в същата ситуация. Животът е един кръговрат и сега Пеевски го усеща.

- Да се върнем на обръщението. Какво ви прави впечатление в него?
- Изложението на Ахмед Доган, което прочетохме, наистина е по-различно, защото Доган не може да отреже главата на единия съпредседател, събирайки Централния съвет. И това е така, защото не се знае какво е разположението на силите в този Централен съвет, този ръководен орган на партия ДПС. Виждаме, че Доган няма достатъчно влияние в парламентарната група. Доган се забави, защото добре е обмислил това свое изложение към структурите на ДПС. Той е търсил баланс. Досега не виждам някой открито това да го коментира, но се задава въпросът: „Защо в този списък с шест имена липсват имената на Искра Михайлова и Йордан Цонев, които са едни от най-близките до Пеевски?“ Според мен няколко може да се причините. Едната е, че двамата - понеже са свикнали да правят „плонжове“, може предварително да са отишли в Росенец, за да поднесат чувствата си и своята привързаност към почетния председател. А другото обяснение е, че Ахмед Доган, както винаги търси някакъв баланс, защото в този списък от 6 имена виждаме двама българи, двама помаци и двама турци. Никой не може да каже, че е посочил повече от едните или от другите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От къде

    43 3 Отговор
    се вмирисва рибата ?
  • 2 ТаУмВзе

    47 2 Отговор
    И тия се гепиха за Гушите, кой да Краде и Безчинства на писта! ХАХХАХХА
  • 3 незнайко

    38 8 Отговор
    ( защото в този списък от 6 имена виждаме двама българи, двама помаци и двама турци )
    Вече открито се говори за разделението на БЪЛГАРИЯ !!!
  • 4 Банкянския

    66 8 Отговор
    Защо се крие шопа от Банкя? Най-големия виновник за положението в държавата е той и никой друг. Той 20 години се заиграваше с олигарси, бандити, явни крадци... КОЙ, ако не точно той им разреши да си крадат на воля, без да им се търси сметка, да им раздава пари от джипката, да спира проверки, НАП, каквото той искаше и нареждаше - това ставаше. По негово време като главен секретар на МВР останаха 163 неразкрити убийства?!!!

    Коментиран от #18

  • 5 Гого

    36 3 Отговор
    Добре утро, аланкоулу! "Прогледна" още един хубостник и хрантутеник на ДПС-то. Къде спа досега бе, хаярсъзино нейдин? Лодката като се разклати и мишоците наизскачаха да се спасят.
  • 6 Тоя е прав

    33 4 Отговор
    Главния дерибей и основоположника на появата на такива в ДПС е Доган!Ама избирателите им дето гласуват под строй това не ги бърка!
  • 7 Град Козлодуй

    21 0 Отговор
    които лети Високо пада ниско

    Коментиран от #10

  • 8 Българин

    30 2 Отговор
    ДпС е политическият отдел на ДС. Така че, доган остава за знаме на службата, ДС си запазва всички позиции. пеев май ще го разкарат. Всичко си продължава, както си е било определено преди 40 години.
  • 9 Новини от последните минути

    18 2 Отговор
    Дидо не се съобрази с призива на Доган и войната вече е фатална ...

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стойко

    25 2 Отговор
    Делян Славчев Пеевски не е Лютви Местан или Мустафа Карадьйа. Той няма да се уплаши от Доганя като тях и да избяга а ще стигне до края. Бъдете сигурни

    Коментиран от #14, #22

  • 12 Абсурдистан

    14 8 Отговор
    Най-после някой да каже нещо вярно! Случаят наподобява оня дето един натресе Киро !
  • 13 От последните секунди

    16 1 Отговор
    След призива на Доган за оставка на Пеевски ,Делян обяви че той е ДПС а не Доган и го смачка-
    ВОЙНАТА В ХОД: ПЕЕВСКИ ИЗКЛЮЧИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА 17-ТЕ ДЕПУТАТИ НА ДОГАН
  • 14 Град Козлодуй

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    Точно и е Факт
  • 15 Доган е проект на дс

    12 3 Отговор
    И както всеки проект на дс и комунистите става дума за грабежи на другарите по върха на пирамидата
  • 16 Тахир

    5 3 Отговор
    А герп каква е
    Бсп каква е
    ...и ти изплува от нищото
  • 17 Тома

    4 6 Отговор
    Агент сава трябваше отдавна да получи инфаркт за да се успокои дпс
  • 18 българин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Банкянския":

    малко са били 163 трябвало е още 1630 - все хубави хорица
  • 19 все ми

    5 2 Отговор
    се струва че доган ще направи пастърма
  • 20 граф Монте Кристо

    8 4 Отговор
    Свадата в дпс,кой да води бащина дружина,е тъжна и симптоматична от българска гледна точка,защото е израз на слабостта на българската държава.Представяш ли си таково нещо да се случи по байтошово време,някакви турски сепаратисти,терористи и аги да се сдърпат за чергата,която е частот българското землище,да отцепят цели райони и да ги управляват самовластно?
  • 21 граф Монте Кристо

    6 0 Отговор
    И да претендират да обсебят и централната власт,ми ний сме заминали на кино в такъв случай,а пък радев е готов да им връчи мандат за управление на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.От кого бе,джанъм,от сепаратисти и рушители на всичко българско.
  • 22 аууу той

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    е страшен смелчага да бе да особено като зад гърба му е доган
  • 23 инж. Ганчо Илков

    2 0 Отговор
    ДПС е създаден като Политически Проект, съгласно Сценария Утвърден на Юлския Пленум на БКП от 1987 година. Инструмент за Реализацията на Сценария, бе ДС. Хората както и Всички Българи повярваха след отстраняването на Тодор Живков, че Идва Демокрацията. Виновните за Възродителния Процес, ще бъдат Наказани. Всичко се Оказа една голяма Измама. Сега идва Време за Отрезняване. Дано не е Твърде Късно. Вече има Рояк от Политически Проекти, но без Политическа Функционална Грамотност Промяна не се Очаква. Общественоста все повече се Убеждава, че Тези Проекти са Престъпни Групировки.