12 Юли, 2024 06:01 4 466 30

Как Сърбия тихомълком намалява албанското население

  • косово-
  • сърбия-
  • албания-
  • балкани-
  • албанци-
  • население-
  • сърби-
  • югославия

Властите в страната методично заличават адресните регистрации на албанци, които живеят в чужбина или са временно там

Как Сърбия тихомълком намалява албанското население - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през август 2019 г. Сафет Демири искал да поднови регистрацията на служебния си автомобил, преживял неприятна изненада: „Вие въобще не сте в адресния регистър“, му казва общински чиновник в родния му град Медведжа в Южна Сърбия. „Направо онемях“, казва Демири пред ДВ. Бизнесменът пътува постоянно между родния си град в Сърбия, където има хотел и фирма за телекомуникации, и Виена, където работи като строителен предприемач. Но от лятото на 2019 вече няма адресна регистрация в Медведжа. И то против волята му. А неговите предци се заселват там преди повече от 200 години.

Демири така и не получил отговор на въпроса си как би могъл да продължи бизнеса си в Медведжа без адресна регистрация и без автомобили – затова му се наложило да вземе спешно решение: регистрирал колите на името на баща си, тъй като и до днес не са му възстановили регистрацията. Внесената по случая жалба в съда също не довела до нищо. Решението било – щом живее в чужбина, заличаването му от регистъра на населението е правомерно. „Под сурдинка ми казаха, че това е заповед отгоре“, разказва Демири пред ДВ. Сега той споделя съдбата на хиляди хора от населената предимно с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия - все повече местни жители внезапно изчезват от адресния регистър.

Засегнати са почти само албанци

Причина за това е етническата принадлежност, казва изследователката Флора Ферати-Заксенмайер от университета в Гьотинген. Самата тя е от този регион и в рамките на проучване от 2023 г., поръчано от Института „Макс Планк“, попада случайно на феномена, който е факт от 2016 година. „Всеки втори албанец, с когото говорих, ми казваше – властите ни заличават от адресния регистър“, обяснява Ферати-Заксенмайер пред ДВ. В рамките на изследванията си тя установява, че всичко се извършва систематично.

Сръбските власти наричат това „деактивиране“: ако установят, че някой вече не живее на адреса, на който е регистриран, той бива заличаван от регистъра, казва Ферати. Но промените са много произволни – те обхващат и хора, които са във ваканция или на пътуване в чужбина. Възстановяване на регистрацията по правило не се получава. Заличаването има сериозни последствия за засегнатите, например що се отнася за услуги като издаване на паспорт или пък до здравното осигуряване.

Целта е да се намали албанското малцинство

Целта явно е да се намали числеността на албанското малцинство в Южна Сърбия. Проучването на института „Макс Планк“ доказва следното: „Докато в Прешевската долина от процеса са засегнати към десет процента от населението, в другите региони на Сърбия ако изобщо има такива случаи, те са много по-малко от един процент“, посочва Ферати-Заксенмайер.

Това е особено проблематично за албанците, които работят в Косово, казва Енвер Хазири, ръководител на Службата за албанците в Прешевската долина. Повечето от тях са били прогонени от родината си през юни 1999, когато, принудена от НАТО да се изтегли, сръбската армия изля гнева си върху албанското малцинство в Южна Сърбия. Прогонените тогава бяха приети в Косово, но така и не са регистрирани официално. Чрез „деактивирането“ те се оказват без гражданство, което още повече ги изтласква към периферията на обществото. „Те принципно са добре дошли, но не получават нито бежански статут, нито косовско гражданство“, казва Хазири. Едва правителството на Албин Курти направи опити да промени положението и да предостави на хората право на пребиваване.

Албанците в Южна Сърбия – едно маргинализирано малцинство

В свое изследване Хелзинкският комитет за човешки права определи „деактивирането“ на адресите като административна етническа чистка. В Прешевската долина живеят към 60 000 албанци и макар да са малцинство, а Сърбия да е подписала Конвенцията за малцинствата на Съвета на Европа, албанците биват системно маргинализирани, посочва Шаип Камбери, единственият албански политик, който е депутат в сръбския парламент. Като страна кандидатка за членство в ЕС Сърбия е поела ангажимент да подобри представителството на албанското малцинство в обществените институции.

„Деактивирането е само една от дискриминационните мерки“, казва Камбери. „Нас не ни интегрират в обществения живот, често на потенциалните чуждестранни инвеститори се пречи да влагат парите си при нас. Животът ни се затруднява и от това, че регионът все повече се милитаризира.“ Депутатът доказва това с карта, на която са обозначени 48-те сръбски военни бази по границата с Косово. Повечето са в Прешевската долина.

Сръбското правителство и сръбските власти не отричат, че има „деактивирания“, но отхвърлят обвиненията, че зад това се крие дискриминация на албанците в Сърбия. През декември 2023 година тогавашният министър на държавната администрация и местното самоуправление Александър Мартинович заяви пред сръбските медии, че „деактивирането“ на жителствата на хора от Буяновац, Прешево и Медведжа представлява съобразена със закона мярка и не е дискриминационно. Сръбското правителство така и не реагира на запитването на ДВ по темата.

Жалба пред Европейския съд

Междувременно Демири и други албанци са внесли жалби в Конституционния съд в Белград. Те предполагат, че ще получат отказ, поради което смятат да се обърнат към Европейския съд по човешките права. Там жалбите им вероятно ще бъдат уважени, но е спорно дали това ще промени политиката на Сърбия към албанското малцинство.

Автор: Анила Шука


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както са заличавали

    35 27 Отговор
    Българите десетилетия, продължават модела по югокомунистически
  • 2 Сръбските Мерзавеци

    34 44 Отговор
    Си правят Геноцида
    По един или друг начин .
  • 3 Гост

    83 1 Отговор
    А ние нашите ги развъждаме все едно са много полезни
  • 4 мюсли

    51 9 Отговор
    е прокоба за балканите

    Коментиран от #28

  • 5 мдаа

    45 38 Отговор
    Ще е хубав ден за България, когато сърбите изядат бахура. Вековен враг на България. Забивали са ни нож в гърба. Основния виновник за омразата към нас в Северна Македония. Верен слуга на моzква и основен интригант региона.
  • 6 Албанци има

    48 4 Отговор
    В Гърция Черна гора Сърбия Албания Косово Босна и Херцеговина
    Преди седем години албанският премиер заяви че след 30 години албанската нация ще бъде най-многолюдната на балканския полуостров
    Това е положението
    Ние българите сме се запътили да заемем последното място

    Коментиран от #7, #8

  • 7 А в Македония

    34 1 Отговор

    До коментар #6 от "Албанци има":

    Няма ли албанци?
  • 8 Калпазанин

    41 8 Отговор

    До коментар #6 от "Албанци има":

    Ние вече сме заличени и зарова сме виновни сами, с чалга либерастия и говедарска димокрация
  • 9 само така трябва с тия

    54 6 Отговор
    браво на сърбите !!! а ние неможем да се оттървем от наше цветни събратя даже обратното правителството ни си ги дундурка като техни деца!!!

    Коментиран от #10

  • 10 ТОЧНО ТАКА!

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "само така трябва с тия":

    Едно свястно мнение да прочета...!
  • 11 Ами

    37 4 Отговор
    Само така да действат. Иначе тези се въдят като въши и след това ще стане като в Македония. Така ще стане и в ЕС. Страшни проблеми с брадати ислямски наглеци има и в Русия.Страшни.
  • 12 Дамм

    24 1 Отговор
    Шиптърите са "прекрасна" порода.
  • 13 жжжжжж

    10 29 Отговор
    значи сърбите учат уроците по трудният начин .ще ядат още бой.
  • 14 Двуличие

    26 5 Отговор
    Косово не признава албанците от Сърбия за косовски граждани! Защо тогава Сърбия да ги признава?
    Малко едностранно третиране!

    Коментиран от #30

  • 15 Адекватно

    31 4 Отговор
    Заселват се хора без въобще да живеят там. Само се пишат, че са там, за да вдигат си бройката. И един прекрасен ден, ще поискат отделяне. Турците го правят същото в много български градове, ама нашата държава си трае. То ние сме в патова ситуация. И да реагираме лошо и да не реагираме пак лошо. Дет съ вика, при нас е уиде коня у ряката. Ама сърбите могат още да си спасят държавата и действат
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Как, как…

    26 5 Отговор
    Да не би измислената “държава” косово да увеличава сърбите?
    Нима сърбите трябва да увеличат албанското население?
  • 18 Ха ха ха а така

    18 5 Отговор
    Поредната продажническа статия от дойчзелетата .
  • 19 Всъщност

    29 0 Отговор
    Само в България може да се кълнеш в турския байряк , да живееш в Турция цяла година , а по избори -да назначаваш управници на гламавите българи .
  • 20 ИВАН

    15 0 Отговор
    А в България, тихомълком увеличават небългарското население.
  • 21 Сандо

    11 0 Отговор
    А как в България гръмко намалява българското население,някой ще даде ли отговор защо,докога и по чий план?

    Коментиран от #27

  • 22 Гьобелс Веле

    3 1 Отговор
    "заличават адресните регистрации на албанци" !!

    Не разбрах - КАК заличават палестинците ?!

    Коментиран от #24

  • 23 Смърфиета

    5 1 Отговор
    Претоплените манджи на Дойчо Велев са мозъчна пмия, благоуханна – щедро подправена със сух Цвибел, а не "мнение". Това по-специално сме го чели миналата година или началото на тази.
  • 24 Смърфиета

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гьобелс Веле":

    Добре казано. Еврейските чудовища са взели българския клон на Дойче Веле на концесия, разни с имена като Барух, Коен, Ваксберг и т.н. и ни баламосват, докато техните събратя от Израел избиват масово жени и деца. Аз обаче искам да питам Кощлуков кога ще овулни свинята Левиева.
  • 25 Мдаа

    3 6 Отговор
    После руските петоколонници пак питайте когато сметат сръблетата "защо".

    Коментиран от #26

  • 26 Смърфиета

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Мдаа":

    Сръблета? Върви да им го кажеш в Белград.
    Кажи на някой сърбин "ей сръбле".
    Аман от мазохисти.
  • 27 Смърфиета

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    И турското намалява.
    Еврейското трябва да намалее.
    Обаче еврейските чудовища са лъзгави като сапун.
  • 28 Смърфиета

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "мюсли":

    Проблема не е на религиозна основа.
    Деленията са на религиозна основа, но проблема не е на религиозна основа, а кого подкрепят англиканите, базирано на тяхната идеология, държавата САЩ и пуделите им.
  • 29 Аз пък мисля

    0 0 Отговор
    Твърде добре си следват интересите сърбите! Ами ние да му мислим с разрастването на турчеещи се и циг@нори.
  • 30 Историка

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Двуличие":

    Много точно казано