13 Юли, 2024 10:00 2 412 12

Събина Петканска: Моделът "Пеевски", моделът "Доган" или моделът КОЙ

  • събина петканска-
  • моделът доган-
  • моделът пеевски-
  • моделът кой

 Ще бъде грешка и ще се отрази пагубно на БСП , ако новото ръководство на БСП загърби политиката на Нинова , откаже се от борбата срещу модела КОЙ и започне да прави колаборации, с оправданието в името на експертно или каквото и да е правителство . 

Събина Петканска: Моделът "Пеевски", моделът "Доган" или моделът КОЙ  - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След конфликта Пеевски – Доган и разцепването на ПГ на ДПС , Президентът е длъжен да връчи втория мандат на ПП – ДБ . Започнаха коментарите дали ПП -ДБ ще се опита да състави правителство или ще остане на решението си да е опозиция в този парламент . Което ще означава да се върви към 7-ми избори .
Последваха коментари на Кирил Петков ,че от много време ПП – ДБ са се борили срещу модела Пеевски и влиянието му в полицията , службите и прокуратурата . И при създадената ситуация ще анализират дали да се опитат да направят правителство с втория мандат . От думите му следваше извода ,че разграждането на модела Пеевски може да започне да се осъществява и с народните представители, застанали зад Ахмет Доган . Особено на фона на твърдото становище на ГЕРБ, че няма да подкрепят втори и трети мандат за съставяне на правителство .
Изключително наивна констатация от страна на Кирил Петков и ПП – ДБ , че с Доган могат да разграждат модела Пеевски . Наивно и грешно становище и предположение , което ме провокира да споделя мнението си ,че няма модел Пеевски , има модел Доган ,на който Пеевски е технически изпълнител . А дори в България ситуацията е още по -лоша , модела дори не е толкова Доган , колкото - КОЙ . И ако ПП – ДБ това не го разбират ясно , как ще си поставят правилни цели да разграждат модела Пеевски , или модела Доган или по -скоро модела КОЙ !
Защото ако Пеевски е изпълнител на модела Доган , Доган като личност ,работеща най- вече за себе си ,а не за избирателите си и за обществото , на практика от над 30 години се възползва от несъвършенствата на политическата ни система , от слабостите в конституцията ни , позволяващи партиите да станат проводници и защитници на лични , групови , корпоративни и партийни интереси, а не на обществени интереси . Поведение на политическите партии ,което се оказва заразно ,защото силно облагодетелства върхушките, най- вече на авторитарните партии . С това поведение най- напред се зарази СДС и изчезна , после НДСВ и също изчезна , зарази се и ГЕРБ, въпреки че се създаде ,за да се бори срещу тройната коалиция и модела Братко и Батко ,който по това време беше асоцииран с модела КОЙ . Но Борисов и ГЕРБ имаха буквално късмет ,че не мина правителството им с първия мандат , ДПС се разцепи и ГЕРБ няма да управляват, подкрепяни от ДПС . И да се налага да изконсумират коалицията с ДПС , както го направи БСП след тройната коалиция .
Заразно поведение, което след като зарази партиите , се разпространи повсеместно и сред обществото ни . И вече масовото възприемане на политиката дори и сред голяма част от младите е не като за служба на обществото , а като занимание за лесно , бързо и гарантирано лично облагодетелстване и келепир .
Или през последните почти 30 години се развива и усъвършенства в България модела КОЙ ! Модел ,от който най -умело се възползва Доган, заради монолитността на гласоподавателите си .
Модел, срещу който се обявиха и заради това се създадоха ПП , както ГЕРБ се създадоха заради тройната коалиция . Но действията им поставят все повече въпроси и дори следва и въпросът- дали и те не са за модела КОЙ ! Моделът,който прави партиите лидерски и ги подчинява на лидер , след което е нужно да се направи само една стъпка , тези партии да работят за частни , групови и корпоративни интереси ,а не за избирателите си и за обществото .
В този ред на мисли стигам до извода ,че само БСП в последните 8- м години под ръководството на К.Нинова , след като преди това и БСП пострада от модела КОЙ ,най- силно по време на тройната коалиция , води последователна и смела борба срещу модела КОЙ . Ясно заявявайки и следвайки политика да не прави коалиции и договорки с ДПС и ГЕРБ . Позиция и политика, която навярно щеше да донесе дивиденти на БСП, ако не беше ненавременната оставка на Нинова и от там появилите си противоречия с бившите и заместници .
Политика и позиция на БСП, която независимо кой управлява БСП и кой бъде избран за Председател на БСП , е добре да бъде следвана от БСП , защото се оказва ,че БСП е единствената партия в момента , която е против модела Пеевски , Доган и най- вече , против модела КОЙ .
Ще бъде грешка и ще се отрази пагубно на БСП , ако новото ръководство на БСП загърби политиката на Нинова , откаже се от борбата срещу модела КОЙ и започне да прави колаборации, с оправданието в името на експертно или каквото и да е правителство .
Преди около над 20 години Стефан Цанев беше написал – „Как не се появи в България един политик, който да отдели от живота си 5-10 години и да работи за България, а не за себе си “ . За съжаление не се появи или по -скоро ,за съжаление, ние българите избираме да гласуваме за политици ,които говорят, на нас избирателите, не каквото трябва, а каквото искаме да чуем и най- вече , които поставят на първо място не общественият интерес ,а личният си интерес . И модела КОЙ се усъвършенства и разгръща със страшна сила в България и ни унищожава като общество и нация ,а навярно започва да застрашава и държавата ни България . Модел, който е вреден за всички нас , включително дългосрочно дори и за личностите като Пеевски, които най- много се облагодетелстват от модела КОЙ .


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Явно не разбирате Цирка на Доган ефенди, наречен парламент и връткан от Галя де.
  • 2 Русофилчо

    12 3 Отговор
    Много модели бе, чакаме да видим и някоя моделка.
  • 3 Модел

    13 4 Отговор
    Трабво до се борим против модела Магнитски.
  • 4 Българка

    25 1 Отговор
    Моделът КОЙ го създаде Ахмед Доган. Да припомня, че той публично обяви, че ТОЙ раздава порциите, че ТОЙ има обръчи фирми. И да не забравяме, че този лаком Франкенщайн също е изграден от Доган. Не може да се отрече, че Пеевски е феномен за корупционни схеми, обогатяване, рекет, опраскване , заграбване и овладяване. Всичко ,до което се е докоснал намагнитения се разпада. Да припомня Булгартабак, КТБ, контрабанда на цигари и не само. Не е случайно, че в документите на САЩ по закона Магнитски има 300 страници с описани престъпления на Пеевски. И ако имахме работещо в интерес на хората разследване, прокуратура, МВР, ДНС, КПКОНПИ, то тлъстият отдавна след конфискация на заграбеното от него щеше да е в затвор

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Русофилчо

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Добавям и култовата фраза на Доган: "ако искам и летяща чиния ще си купя"
  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    9 5 Отговор
    СПОРЕД ДНЕШНА ИНФОРМАЦИЯ НА СВЕТОВНАТА БАНКА ТУРЦИЯ МИНАЛАТА ГОДИНА ИМА
    ....
    ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ ОТ 87 МИЛИАРДА ДОЛАРА
    .....( ПОВЕЧЕ ВНОС ОТКОЛКОТО ИЗНОС)
    .....
    И АКО БЪЛГАРИЯ СТАНЕ ЖИТНИЦАТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ТОЗИ ДЕФИЦИТ МОЖЕ ДА НАМАЛЕЕ С 40-50 МИЛИАРДА ДОЛАРА
    .....
    ТЕЖКО ВИ РОБИ!
  • 7 Точен

    5 17 Отговор
    Такъв политик, който работи за България, а не за себе си, е Костадин Костадинов. Познавам го от 2000-та година и не вярвам на нито дума от лъжите срещу него. Не е случайно, че грантаджиите воюват срещу Възраждане, а техните медии са купени.

    Коментиран от #8

  • 8 Цомчю

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Точен":

    Спасиба брат,коцето е най честния политик купен с рубли
  • 9 За протокола

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Без помощта на хора от бившите тайни служби Доган не би могъл да го създаде. Те започнаха, а той продължи.
    Нека не забравяме, че първо беше майка му тази, която направи пробива и парите.
    После той още от 20-годишен започна да се появява по върховете на различни държавни фирми и органи.
    Той е продукт на "дълбоката държава", с която самият Доган има допирни точки, но явно и там има боричкания и борби за надмощие.
  • 10 Георгиев

    0 0 Отговор
    Д-р Петканска да реши за себе си ще лекува ли или ще става политоложка.Да коментира БСП и нейната любимка Нинова идидоди,но да се впуска в дълбоките води на политиката не е по силите й.Каква е точно тя?Лекар,политик или бизнес дама?От всичко по малко…….Темата ДПС не е лъжица за нейната уста и това ясно пролича от написаното.Кьораво и сакато не бива да се заиграва с етническата тема,още повече,като не я разбира.Опасно и вредно.Ако толкова много и се пише на Петканска да си пише с Нинова и да не занимава обществото.Явно имаме работа с човек,който търси изява и е на всяка манджа мерудия.Дали пък медицината вече не й стига или бизнеса на мъжа й не й е интересен та се хвърля на политиката но без успех? Ооо,сетих се от жегите ще да е този порив…
  • 11 Стършел

    2 0 Отговор
    КОЙ е символ за корупция? КОЙ създаде доган, КОЙто е символ за корупция? КОЙто пък създаде пеевски и още много други?! КОЙ и кои са най-богатите в България, защо и как станаха милионери (даже имаме и милиардери)?! Мисля, че не е нужно да се коментира повече.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.