14 Юли, 2024 16:00 1 936 25

Иво Инджев: Тръмп е безспорна мишена на опит за убийство и това ще го накара да настъпва

  • иво инджев-
  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • атентат-
  • стрелба

Раната върху обществения живот в САЩ и растящото противопоставяне на двете му половини е прекалено прясна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки коментар на нормален човек във връзка с раняването на Доналд Тръмп на предизборен митинг в САЩ изисква по дефиниция задължителното му осъждане. Това се отнася особено до опонентите му – най-малкото от предпазливост да не поощрят подобен ответен удар срещу себе си.

Щеше да звучи като проява на лош вкус и липса на въображение ако автор на фентъзи беше измислил човек с фамилията Crooks да стреля по кандидата за завръщане в Белия дом. Защото тази дума в английския еднозначно означа мошеник, лош човек. Прекалено безвкусно е да измислиш как един мошеник и лош човек се опитва да убие (кандидат) президента.

И все пак реалността е такава: 20 годишният Thomas Matthew Crooks стреля и рани зрелищно, но пък безопасно за живота му, най-омразния и най-обичания бизнесмен и политик в най-могъщата държава на света. Почти го превърна в събрат по съдба на исторически великани като Линкълн или Кенеди. Почти. Толкова “почти", че чак ще има хора, които ще разчетат в това почти “нарочно".

Не е по силите на никого да гарантира, че може да простреля в само в крайчеца на ухото някого и да е сигурен, че няма да го убие. Няма такъв филм. Така че това си е опит за убийство. Но неговият неуспех постига обратния ефект. Без съмнение.

Задъханите съобщения след атентата, че Тръмп е добре, не казват цялата истина. Той е не просто добре, а е в отлично политическо здраве и можем да не се съмняваме, че ще се възползва от това в максимална степен за целите на кампанията си. Друг може и да се замисли дали е било правилно досега да поощрява свободния достъп до огнестрелни оръжия, но от Тръмп подобно разкаяние не можем да очакваме. Той е безспорна мишена на опит за убийство, отървала се на косъм от смъртта и това ще го накара да настъпва, а не да се оправдава.

Тръмп е ясен и без тази драма, която може да стане трагедия за противниците му, доколкото намалява шансовете им да го атакуват и да го спрат по пътя му на реванша. Убитият от охраната на митинга Томас е обектът, който предстои да бъде изследван с много по-голям интерес, за да се разбере какво кара един младеж, почти дете (по американските стандарти за понятието “възрастен"), да се реши на такава самоубийствена мисия. От първите отзиви за него не изглежда нито луд, нито малоумен (това са две различни неща). Ерго: направил си е сметката, че няма как да избегне ответния огън върху себе си. А дали се е надявал да оцелее, въпреки това, вероятно никога няма да узнаем.

Възможно ли е желанието да се прославиш на всяка цена да те мотивира да си рискуваш живота по начин, по който ти гарантира поне доживотна присъда и то в случая, че по някакво чудо те пощадят полицейските куршуми?

Това е страшният въпрос, според мен. Евентуалният му положителен отговор не бива да се произнася на глас. Би вдъхновил и други да го направят.

Раната върху обществения живот в САЩ и растящото противопоставяне на двете му половини е прекалено прясна, за да се постави диагноза чрез прогноза. Задачата на политиците и влиятелните гласове в тази страна е да успокояват страстите.

От успеха на такова усилие зависи сега гражданският мир в държавата, където всяка вътрешна нестабилност може да детонира тектонични вторични трусове по цялата планета.

Уви, това е случаят, при който не трябва да се заблуждаваме “къде сме ние". “Ние" не сме Америка. За добро или не, светът не зависи от сътресенията в нашата политика. Обаче също сме били шокирани от атентати, включително със смъртен изход на бивш премиер, като Луканов. В този смисъл няма да ни отива злорадството, че Там се случва нещо подобно.

Ще следим и ще се надяваме бурята да (ни) отмине.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    9 11 Отговор
    Краварите са по добри от нашите.
    И Доган го стреляха ,ама беше по коФти режисирано.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Дрън дрън та пляс

    24 12 Отговор
    Оркайнците се опитаха да го ликвидират с на бай дън милярдите, че иначе кранчето ще спре след няколко месеца

    Коментиран от #7

  • 3 Край

    39 6 Отговор
    Усещам как цялата евро-аталническа пасмина ще почне да се кълне в любов към Тръмп. Само гледайте как мазно ще вземат завоя.

    Коментиран от #6

  • 4 Друг Българин

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А ве ко стана,че минаха много години...!
    Нали Борисов навремето заяви гневно в НС,че е ..."поръчан от Доган..."...?!
  • 5 кондор

    15 2 Отговор
    Тръмп е мишена и това ще накара целия амирикански естаблишмънт да се опомни.
    Партизанщината не е по-важна от демокрацията и законите.
    Дори вече имат оправдание за предстоящата загуба - чичо Джно не е във форма.

    Но, спокойно, Евентуалната смяна на партиите в белия дом ще пмомени много по-малко амеирканската политика, отколкото си мислят някои у нас.
    Промяна може да има на южната граница и в идентити политиката. Другото остава константа.
  • 6 един

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Откъде пък го имаш тоя усет?!Или реши да напишеш нещо макар и глупост!
  • 7 Верно бе!

    25 8 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън та пляс":

    Всички изказаха съпричастност и възмущение от неуспелият опит за покушение над Тръмп...(дори и наш СлаФчУ...)!
    Само Зеленски се спотайва огорчен в бункера си в Кiiф...?!?!
  • 8 Красимир Петров

    8 1 Отговор
    Тръмп!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Макаренко

    25 9 Отговор
    С идването на Тръмп в Белия дом на Иво мИнджев и подобните му като него жълтопаветни либерастки джендъря първо ще им спрат грантовете и второ ще са низвергнати от всякъде и кой ги среще по улиците ще ги сритва ей тъй за споета предвид всичките гадости които извършиха тези психо(десни)-ляво резбести либералчета срещу България.
    Бе идва време в което да си либерален жълтопавтко ще е опасно и за здравето и живота.
  • 10 БеГемот

    8 2 Отговор
    Прасетата на мезета!
  • 11 Търновец

    8 2 Отговор
    crook означава мошеник като производна дума - crooked е буквално мошеник което за 20 годишен младеж е много силно да се твърди. Това което не се знае е дали господин Crooks е оставил писмо в което да напише за подбудите си, другото е че непосредствено преди митинга Secret Service е трябвало да провери прилежащата област и сгради и даже канализацията - как така господин Crooks се е озовал толкова близко? Колкото до думата "мошеник" на кого тя приляга повече - примерно Тръмп преди време доста прибързано призна Източен Йерусалем за част от Израел без да признае Палестина и с това окуражи Израел
  • 12 Нещо не разбрахме!

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Красимир Петров":

    Какво е това-
    "Тръмп!!!"...?!?!
  • 13 Някой знае ли?!

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Каква е съдбата на младежа-артист,играещ скъпоплатената роля на атентатор ,нападащ с пищов "Почетният ПредЦедател"...?!

    Коментиран от #14

  • 14 Ами аз знам,че...

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Някой знае ли?!":

    ...изяде голям кютек на сцената...!
    Ама после кво стана с него...?!
    Може и на Канарските острови да го прати Доган,за отлично изиграна роля...?!

    Коментиран от #15

  • 15 Търновец

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами аз знам,че...":

    Тъкмо Сокола даде заповед да не се гласува за правителство с мандата на ГЕРБ и оттук почна разцеплението, според мен КГБ знае много за Сокола и го принуждава да удари т.н "евроатлантици" и с това помага на Костя. Доган преди години балансираше между СДС и БСП а сега между РФ и САЩ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гочето

    12 3 Отговор
    на Инджока му мирише минджока
  • 19 Ухльоф

    13 2 Отговор
    Ивчо, много си зле майна! Радвам се, като виждам как ще прекараш остатъка от живота си! Жалък, мизерен, самотен и съжалявам!
  • 20 Винарката

    14 1 Отговор
    Тоя пияница да дефенира дете.Можеш да вземеш шофьорска книжка на 16г.и да газиш хора, под влианието на алкохол и наркотици, ама ако стреляш по някой и си на 20г.-НЕ СИ ДЕТЕ. На тия години се бях уволнил от армията.Изтрезней бе, идиот, изтрезней!!!
  • 21 Коктолстой

    9 1 Отговор
    Този мизерник защо но го ппказватв
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Безспорно

    8 0 Отговор
    Безспорно ,но премълчавано и преднамерено загърбвано е ,че охранителите нарочно не са заели сградата на която се качил стрелецът и няколко минути не са реагирали въпреки сигналите на обикновени граждани. Тоя атентат биде осъществен чрез преднамереното затваряне на очите на ФБР спрямо пълзящия по покрива убиец.
  • 25 Иван

    3 0 Отговор
    Като че ли плащат на този автор и той пише - то си личи.