14 Юли, 2024 15:00 3 555 42

Илиян Василев: Христо Иванов греши, че пред ПП-ДБ има уникален шанс

  • христо иванов-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • криза-
  • политика-
  • избори

Всичко започва и завършва със спечелване на избори

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христо Иванов е интересен събеседник и вън от съмнение, вероятно най-добрият политически философ сред политическите лидери. Интервюто му пред БНТ си струва да бъде чуто и осмислено. Подобен разговор направихме и при мен в Алтернативата и тогава го попитах, защо тези интересни извявления, стават след изборите, а не преди?! Вероятно защото преди изборите медийният фон е размазан и смислените изказвания потъват.

Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Мисля, че е напълно прав в тезата, че ППДБ имат предимство за това, че имат политическо послание и програма какво да правят с властта, нещо което другите нямат. До тук ОК, моят проблем е, че нямат път към властта, за да реализират програмата. Освен това, съзнанието, че всички те "обичат" и си "незаменим" именно поради интелектуалното или програмно превъзходство те прави ленив и пасивен. Чакаш Съдбата да си представи най-добрия избор, а не само да си откъснеш плода.

Има няколко тези, с които си струва да поспорим.

Първо, тезата, че сега има уникална възможност - защото ДПС се разбива и Пеевски може да излезе след нови избори по-силен. Според Христо ППДБ нямат да имат този уникален "шанс", който сега съдбата им дарява.

Мисля, че греши - фрагментирания и разбит парламент не може да произведе нищо, освен нестабилност, в която на преден план да излезе влиянието на дълбоката държава, а не на официалните власти. Твърде пожелателно е мисленето, че желанията на 39 депутатните ППДБ ще се възприемат с радушни обятия от другите партии. Без ГЕРБ или Възраждане нещата не стават.

Още по време на нашия разговор в Алтернативата му казах, че с подобни тези, той и другите лидери на ППДБ като че се самоотстраняват от задължението и отговорността да спечелят максимално количество гласове и гледат на политическите процеси и на резултатите от изборите като Божествена сила - съдба. Всеки следващ шанс е по-лош от сегашнията и трябва да се преговаря с опонентите.

За разлика от Христо, мисля, че това, какви ще бъдат шансовете на ППДБ в следващ парламент зависи изцяло и само от това, което ще направят лидерите на тези организации. И да, за три месеца могат да се постигнат изключителни резултати и да се обърнат изборите. Ако обаче похарчат ценно време да търсят ново правителство и хората съзрат в това сглобка 2.0 тогава действително шансовете рязко намаляват, защото върху миналите съмнания, ще се натрупат и нови. Слава богу, имат една седмица за експериментите с новото правителство и се надявам да не стигнат до крайности в търсенето на формула на правителство.

Ако ППДБ приемат, че няма да се борят за първо място или за по-голяма представителност, им остава единствения шанс да търсят реализация на собствената си уникалност на по-ниските нива на представителност, в която ще се осланят на шанса, не на реална тежест.

Тази теорията на уникалността на ППДБ с програми и философия за управление, ако забелязвате, не е свързана с реалната електорална тежест. Утре същите приказки ще ги чуваме и ако паднат на 24, на 12 депутати. Те ще си останат уникални, пазители на скрижалите на демокрацията и пазарната икономика. Но България междувременно ще е намерила новата си версия на модела Борисов-Пеевски-Радев, която ще ни управлява десетилетия.

Второ, не зная върху каква социология стъпва и съжденито, че следващи избори няма да произведат по-добри възможности и за това всичко трябва да се ограничи до този Парламент. Изборите не решавали, 48мия парламент по-лош от 49, той пък от 50тия и така устойчива регресия. Такава социология няма за следващия - но е факт, че ако ППДБ не направят нищо да си върнат доверието, ще са си виновни те, а не измислената тенденция и самовнушението. Но да разсъждаваме - ДПС точно няма да бъдат втора сила - ДПС Доган и ДПС Пеевски при всички случаи няма да бъдат по-добре. Остава страшилото Възраждане. Възраждане в този формат - на националисти и русофили е близо до тавана. И отново се връщаме - на самослучващата се прогноза за мястото и тежестта на ППДБ в следваща Парламент - това е централната тема. Ако не правят нищо или харчат капитала си от доверие и време за ненужни упражнения, естествено няма да постигнат по-голям резултат.

Трето, Христо се надява, че КС няма да отмени поправките в конституцията, на това има право, макар, че като политик би трябвало да гради поведението си върху обективни възприятия, а не надежди и субективни усещания. Моят проблем е, че е не само, че това е възможно, поне частично, и тогава ще се върнем в началото - тоест нищо от това, което се хипотезира като уникалност на текущата ситуация няма да бъде вярно, освен това, че трябва да се спре Радев с неговите служебни правителство /ако бъдат върнати от КС:/. По-големият проблем е, че Христо така и не разбира, че дори при най-значимата и успешна реформа, решаващ фактор остава овластения човек. Ако ППДБ нямат властта в Парламента и в изпълнителната власт, и при президента /за службите/, и най-добрата конституция и закони не могат да произведат промяна. С Магдалинчев и Сарафов и най-перфектната съдебна реформа ще катастрофира. То и сега законите не пречат на прокуратурата да си върши работата, - пречат и хората там. А за смяната ППДБ имат нужда от лична тежест, от власт, спечелени избори.

Колкото повече носителите на промяната стоят в положение на опитващи се да направят промяна, от лоши позиции и с лоши карти, толкова по-трайно у тях се настанява желанието да намират греховете в средата, която им пречи, а не в несъвършенството на собствените им усилията. Поне някои.

Всичко започва и завършва със спечелване на избори. И моля повече не се оправдавайте с народа и материала. Ако там има проблеми, то те отново са в липсата на качества у лидерите. Да у нас няма демократични традиции и история, но има желаещ да живее по-добре народ, поне на част от него, който обаче остана у дома на последните избори. Заради похарчен капитал в реформа, която може да бъде отменена.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пред ПП

    24 9 Отговор
    има , но не и за ДБ , прикачили се към тях като ремарке !
  • 2 ТаУмВзе

    28 15 Отговор
    Въпросът е Защо подобни същества не са у Белене!

    Коментиран от #6

  • 3 Българка

    19 9 Отговор
    Би било правилно точно сега от ПП-ДБ да вкарат за разглеждане и гласуване на Закона за съдебната реформа. Според гласуването ще стане ясно има ли и най-малък шанс за съставяне на краткосрочно, но работещо правителство.
    Сега е моментът да лъсне борецът срещу дерибеите и евроатлантика Борисов които няма да подкрепят носене на наказателна отговорност пред НЕЗАВИСИМ съд

    Коментиран от #11

  • 4 да де

    33 16 Отговор
    Другаря Бойкикев е част от проблема , а не от решението му. След тъпоумните му поправки на Конституцията така наречените реформатори така се овъртяха, че се чудят какво да правят.
  • 5 българка

    24 8 Отговор
    ППДБ трябва да престанат да играят хазартно, а да създадат стабилна основа, като мотивират хората да ги подкрепят!
  • 6 Пха ха ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Защото е в Брюксел
  • 7 хмм

    10 16 Отговор
    Програмното правителство няма да бъде сглобка. Сглобката предполагаше ротация, която се провали. Сега ГЕРБ не предложиха нито сглобка, нито програмен кабинет. Не знам дали някой въобще разбра какво предлагат, а ПП-ДБ очевидно имат различна формула. Мисля дори, че имат шанс да се върнат в самото начало, когато ПП водеха преговори със всички парламентарни групи и се стигна до кабинета "Петков".

    Коментиран от #13

  • 8 Боже

    27 11 Отговор
    Да му имам уникалните шансове! От съдебната реформа направи миш маш ,заедно е Пеевски и Борисов.Сега пак уникален шанс.Кое му е уникалното,че заради илюзиите му ПП ДБ загубиха 300 000 гласа ли?И сега пак с тях в съюз за реформи.Голем смеха.

    Коментиран от #9

  • 9 ....

    15 17 Отговор

    До коментар #8 от "Боже":

    Аз пък мисля, че Еврозоната е големият препъникамък. Хората не желаят да влизаме там и това пречи на съставянето на правителство. Усеща се някаква невидима съпротива. Най-добре е да се отложи.

    Коментиран от #14

  • 10 пимпарев

    17 11 Отговор
    този червей от болшевишка фамилия и виден евроатлантик трябва да бъде терминиран на едно с цялото му домочадие.
  • 11 Хи хи

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Да вкарат закона за съдебната реформа ама няма текстове ,Христо още не ги е измислил. Съмнявам се същият да знае какво аджеба е тази съдебна реформа . 18години да работиш в института за правна инициатива , да си шеф на този институт и да нямаш готов текст , да не можеш да я обясниш с прости думи , но повтаряш в захлас съдебна реформа, съдебна реформа , съдебна реформа

    Коментиран от #15, #17, #29

  • 12 Ретранслатор

    12 6 Отговор
    От как се спомина Ивайло Дичев , вярвам само на Илиян Василев! Велик е!
  • 13 Партиец

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    Да живее кабинетът Петков !
  • 14 Това че хората не желаят да.....

    8 11 Отговор

    До коментар #9 от "....":

    Влизаме в еврозоната, не означава че не трябва да влизаме или отлагаме, те хората могат и да не желаят да имаме държава, или да не желаят да се къпят, тях ли ще трябва да слушаме и да проваляме бъдещето си, нашето и това на нашите деца.

    Коментиран от #16, #33

  • 15 Христо Иванов

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хи хи":

    Каква реформа бе?! Нали съм в далаверата!
  • 16 Евроатлантик

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Това че хората не желаят да.....":

    Ти , деца имаш ли?! В България ли са?!

    Коментиран от #24

  • 17 Българка

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "Хи хи":

    Напротив. Правосъдният министър Славов от кабинета Денков каза не само, че има проектозакон, но и реформитр за правораздаването са одобрени и от ЕС
  • 18 Христо прави пожелателни изказвания

    14 4 Отговор
    До реалността има още много. Но той отново не е в реалността. За сегашната ситуация, в която ППДБ се оказват втора по численост парламентарна група, Христо, Киро и Асен нямат никаква заслуга. Както преди, така и сега не са подготвени да посрещнат това предизвикателство. Както преди, така и сега са изгорили всички мостове за взаимодействие с другите партии и ще продължават да се топят. Нарицателната пропаганда тип "другите са лоши, значи ние сме добри" действа върху твърде малко на брой гласуващи. Подкрепата във Фейсбук не е подкрепа с глас в урната.

    А Ники няма да лети.
  • 19 не точно

    0 12 Отговор
    ПП/ДБ са длъжни да опитат да рестартират кабинета си.
    Защото ще влязат в позиция печели/печели.
    Или ще си имат пак кабинет, или друг ще опере пешкира за липсата на такъв.
  • 20 чичака

    18 4 Отговор
    " ППДБ имат предимство за това, че имат политическо послание и програма какво да правят с властта, нещо което другите нямат."

    Каква програма имат ПъПъДъБърастите? Батерии, зелени утопии, мостове и тунели над и под Дунава.....кеш в чували, кеш потоци.... това е програмата им!
  • 21 Бати гойко

    5 11 Отговор
    За България ,за българските граждани за просперитета ни за добро бъдеще единствената коалиция която мисли за нас това е ПП и ДБ единствено те и техните лидери искат да направят нужните промени в съдебната система в регулаторите във всички институции които не работят в интерес на държавата и хората . Но това няма как да се случи защото нямат нужната подкрепа от избиратели и от другите партии в Парламента така че не трябва да правят никакви опити за какъвто и да е кабинет

    Коментиран от #31

  • 22 От нищо не разбира горкия

    9 4 Отговор
    Видях оня ден Ицката да тегли пари от банкомат. Закъсал го е, доскоро му носеха парите, значи държавата се оправя.
  • 23 Анономен

    10 0 Отговор
    Плувеца е любимец на Феса Доган.Този изкуфял алкохолик се отказа и от Пеевски заради този Пинокио.Те са с Феса са едни и същи празнодумци,Феса много уважава майката на този Пинокио.И двамата са отрочета на Държавна сигурност.
  • 24 розово

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Евроатлантик":

    Ако има деца и не са в България са в еврозоната а не в Русия.

    Коментиран от #30

  • 25 Да, ама

    6 0 Отговор
    Абе, така, ама крайно не достатъчно! Необходими са смели и решителни идеи и действия, в които българският народ да види и припознае действително искрено желание за премахване на порочния до сегашен модел на псевдо демокрация и реална визия как народът да си вземе държавата от мафията! Грамотният народ, не необразованите и не знаещи български език! Тези от сегашните партии в парламента не са в състояние да го направят, а и не искат! Така, че всички са до тук! И стига измислени и фалшиви анализи!
  • 26 обективен

    2 1 Отговор
    Ъкащият , във всяко изречение има по 2-3 паразитни звуци ъъъъъ.... . Иначе е "убавец" .
  • 27 ха ха ха

    9 0 Отговор
    ГлистУ Иванов ли? Момчето без един реален работен ден? "Юристът" лишен от адвокатски права? Седящият в скута на Пеевски? Два пъти не с200, ами направо с 2000 от Борисов?

    За него ли говорим? Глисту - политически философ??????


    Какво друса тоя?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Даньо

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хи хи":

    Как какво е съдебната реформа !? Това е дъвката с която се ловят наивници за да влезем в следващия парламент и изобщо да стоим релевантни в политиката ... и ха изненада все по малко стават наивниците вярващи в мита съдебна реформа защото на България от 200 години проблема са кадрите ...

    Коментиран от #32

  • 30 Евроатлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "розово":

    Така си и знаех! Ти, нямаш ни дете , ни коте! Еврозоната! Самовлюбен , егоистичен , сбъркан ! Това си ти!
  • 31 Канадката

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бати гойко":

    Вярно е ! Само за Вас мислим! Вечер , като легне до мен само за вас си приказваме!:) Е! Понякога му се налага да е с Ленчето , ама и тогава само за вас мисли доде се оправят!:)
  • 32 Баба Славка

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Даньо":

    Добър вечер Бай Доньо! На Нас кадрите винаги са ни били проблем , са и ще бъдат!
  • 33 мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това че хората не желаят да.....":

    Неразбирането ви е най-големият проблем. Когато не се съобразяваш с избирателите остава да се съобразяваш с "началниците". Да, обаче началниците няма да ви дадат гласовете си...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ганев

    1 1 Отговор
    ДААА....НИЕ...ИМАМЕ УНИКАЛЕН....ШАНС
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ганев

    1 1 Отговор
    ДА ИЗГОРЕНИМ....ЗЛОТО...ОТ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #38

  • 38 горят ли ти ушите

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ганев":

    Който пали огньове, жъне огнени торнада...
  • 39 ААААА

    5 1 Отговор
    Г-н Василев,
    Няма партия в България, която да има програма за управление и никога не е имало. Ако намерения, популизъм и екстравагантни идеи според Вас е програма за управление, това означава, че и Вие нямате понятие, какво е програма. Програма за управление има една цел-например България да стане притегателен център за инвестиции носещи висока стойност или например стандарта на живот в България да бъде над средния за ЕИП. За избраната цел следва да се представят съответните дейности-законадателна, изпълнителна, съдебна, както и преките отговорници за тези дейности, срок/ове за изпълнение и отчетност и най-важното финансово обезпечаване на тази програма. Нито влизане в Шенген, нито в еврозоната може да бъдат цел. До сега единствено програма с ясна цел беше представена от г-жа Фандъкова при общинските избори през 2019г. и тя беше-"Да направим София приятно за живеене място". За голямо съжаление другите части от програмата липсваха и резултата всички виждаме. Приятно място за живеене ли е София през периода 2019-2023 г.?
  • 40 каунь

    6 0 Отговор
    Ристьо го вей вятър на бяла кобила! Едно и също фъфли
  • 41 Стефан

    6 0 Отговор
    Христо Иванов е просто поредният политически шарлатанин
  • 42 ганев

    1 0 Отговор
    ГРЕШИШ.....НАЙ.ГРОЗНИЯТ.....И ДВЕ ..СМИСЛЕНИ ..СТОЙНОСТНИ...ДУМИ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ