17 Юли, 2024 16:00 3 691 73

Валентин Вацев: България е до шия в олигархия, единственият изход - диктатура

  • валентин вацев-
  • олигархия-
  • диктатура-
  • колониален капитализъм

Олигархизмът разрушава човешки съдби, това е недоразвитият колониален капитализъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Олигархията не се е реформирала, защото не подлежи на реформа и че това, което се случва в момента у нас - политическата криза, е предизвестено. "Единственото което може да се направи, е демонтаж на олигархията".

Това коментира в интервю пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. Като примери той посочи Гърция, Турция, Аржентина и десетки други държави по света.

"Приветствам усилията на Пеевски да реформира деребеите, но този процес ще мине и през него. Олигархизмът разрушава човешки съдби, това е недоразвитият колониален капитализъм." Валентин Вацев обясни, че самата политическа система в България е в дълбока историческа криза, партиите са в криза и в ДПС няма изключение. "Българската политическа система е тежко колабирала.

Това е особеността на прехода, авторите, бащите вярваха, че като вземем определен обем социалистическа собственост и я раздадем на наши хора, ще се получи буржоазна класа. Това е идиотска идея. Това беше великият скок на българската номенклатура, тя да стане класа. Буржоазната класа не се получи в България, истинска буржоазия няма, както дървеният кон не е кон", коментира Вацев в предаването "12+4".

Той каза, че причините за настоящата политическа криза не бива да се търсят в ДПС. И е убеден, че системната партийна политическа структура се провали. "Втората задача на прехода у нас беше на Запад да ни приемат като равни. Но там никой не прие оядената номенклатура като при равни", каза той.

Според него в случващото се в ДПС няма особено загадки: "Това е стара системна партия и тези проблеми отдавна ги решава. Може би сега е моментът, че вече не ги решава тихо. Доган има историческа заслуга за България, защото 30 години той пречеше на турските тайни служби да манипулират българските турци. Във всичко останало той се провали, че ДПС ще е либерално-центристка партия. В България действат закони - основният принцип е "бедните стават все по-бедни, богати все по-богати, но не се увеличават". Там, където трябваше да има средна класа, е процеп и този процес не виждам как да не засяга ДПС. Появиха се турски деребеи. Разликата между бедните турци и българи е, че първите са по-търпеливи с мюсюлмански фатализъм. Българите все по-малко търпят".

Вацев прогнозира, че революцията, която прави Пеевски, до месец-два ще разцепи ДПС. "Не вярвам на Пеевски, че ще води истинска борба срещу деребеите, той самият е деребей – идеален български деребей. Дойде моментът тази достолепна българска партия да започне да решава проблемите на бедността – проблемите на лявото и дясното. БСП не могат да го решат и остана червена слуз. В ГЕРБ са решили този проблем - по-добре да сме богати. Битката ще завърши с организационно разцепление. Не може такъв тип партии да не се разделят на богати и бедни. За първи път това стана в БСП и го преживяхме с лицемерие. Пръв го обяви Стефан Продев за червените бабички. В България действат обективни процеси, това е естественото разложение на олигархичния капитализъм“, коментира още Валентин Вацев. За искането на ПП-ДБ за отлагане на връчването на втория мандат той е категоричен, че това е част от много широката и добре замислена пропагандна кампания на ПП-ДБ, "те умеят, макар и примитивна пропаганда".

Геополитическият анализатор прогнозира, че президентът Румен Радев няма да напусне "Дондуков" 2 и да стъпи на политическата сцена, защото още не е изграден политик. Според него военните са добри хора, отговорни, но за да са се превърне в изграден политик, на Радев не са му достатъчни 7 години, трябват му 14. Доц. Христо Паунов за предложението на ПП-ДБ: Нетрадиционно и екзотично"Да, това е възможно на теория - Радев да напусне президентството.

Но, ако той има нещо от това, което се нарича политическа интуиция, той няма да бърза. Има заинтересовани кръгове в България, които виждат своя тясно групов интерес и заставането зад гърба на президента, който като бургия да пробие и да излезе от другата страна. Той е военен и е читав, но най-трудно се става политик от военен. Той още не напълно зрял политик.

Военният има нужда от 14 години президентстване. Това са позитивни и отговорни хора, можеш да им се довериш за съпруг, шеф на фирма, но те не са политически личности. Затова един дърдорещ Петър Стоянов беше успешен български президент. Вземете Плевнелиев, той отговаря на всички изисквания на българския политически живот.

Но Плевнелиев е смехотворна фигура. Може би Радев има нужда от още малко стаж, вероятно ще пита жена си, но ако го накарат да излезе на политическото поле, трябва да се яви в политическия пейзаж не като голо присъствие, а авторитетно и убедително. Ако ще участва реално в политическата съдба, трябва да е готов да участва в най-важното свещенодействие на българската политика - деолигархизацията. Готов ли е президентът да демонтира българската олигархия? Ако е готов, да заповяда! Защото хората ще видят в него надеждата. Ако ще говори със загадки, нека завърши един пълен президентски мандат", анализира ситуацията Валентин Вацев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хе хе

    36 69 Отговор
    За наборите на Вацев изходът е само един. Не ни натрапвайте мнението си, вашата е изпята!

    Коментиран от #6, #26, #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не бе

    37 38 Отговор
    Вацев ! Най добрият изход е монархия !!! Затова монархиите бяха унищожени !!! Кралят не краде от държавата , защото държавата е негова ! Когато някой краде от държавата , краде от краля ! И.....на еша.фода !!!

    Коментиран от #64

  • 4 мучич

    20 36 Отговор
    Вацев ти ли,ще си диктатора или пеев
  • 5 Слава на Евроатлантическа България

    67 28 Отговор
    Рецептата е ясна и изпитана. Диктатура и Народен съд. След тва минимум половин век благоденствие - в челните места по жизнен стандарт.
    Както си бе някога.

    Коментиран от #54

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой си

    66 23 Отговор
    Единственото разумно предложение, което съм чувал напоследък

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 разбира се

    17 34 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Комуноидите винаги сте на едно мнение.
  • 11 Интернационал

    34 36 Отговор
    След като в продължение на 20 години Кремъл оплете тази държава в мутренски и ченгесарски примки чрез хуманоиди като бойко, та да им писне хората от всичко, сега местните дьонмета врекнаха: аман, дай диктатура...

    Коментиран от #13, #65

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мда

    15 12 Отговор

    До коментар #11 от "Интернационал":

    По-кретенско нещо не могат да измислят и да искат.
  • 14 Кой

    17 33 Отговор
    дава думата на малоумни нацисти като този?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кой да е

    11 18 Отговор
    Диктатора ?Борисов, Пеевски или в кой е влзбен този лишен от мъжественост авто!р
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    16 10 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Времето ще покаже.Розово чорапогащниче.

    Коментиран от #20

  • 19 Уса

    38 10 Отговор
    Диктатурите са няколко вида.Има и развита диктатура полезна за населението от която се боят само престъпниците.Има и недоразвита създадена от престъпниците против населението,която вече 20 години управлява и унищожава много народи по света.Без диктатура няма управия демокрацията се оказа ялова лесно се краде няма осъдени пееерасиа до шия

    Коментиран от #21

  • 20 разбира се

    13 20 Отговор

    До коментар #18 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Времето и сега показва, че диктатурите се рушат, червен з@дник!

    Коментиран от #31

  • 21 ха ха

    18 5 Отговор

    До коментар #19 от "Уса":

    Да не би да намекваш, че комунистите сте управлявали демократично досега? Ялови демократи сте вие!
  • 22 Ма как така

    20 4 Отговор
    Нормално мислещ е допуснат да пише тука
    Прост не мога да повярвам че е възможно днес в Европа
  • 23 Бутача

    10 26 Отговор
    Тоя изкуфял безродник още ли не си е подал носа между китките
  • 24 ИНЖ1

    23 15 Отговор
    В Москва като е диктатура, да не би да няма олигархия???
    Изходът е Правова държава. Върховенство на Закона.
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    27 6 Отговор
    Дори Меката на "демокрадцията" Краваристан е ДИКТАТУРА и е на дълбоката държава на френдовете дето ви печатат зелените денги.
    "Демокрадция" е лъскава им опаковка и нищо не значи.

    Или сте с жълто по устата или сте на заработка при гал.ин-ка.
    С натурални БгТопЕдеоти не ми се спори.

    Коментиран от #39

  • 26 Дядо Йоцо гледа

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    Аз по млади съм изпратил синко , и те мислеха като теб , но вече не мислят повече !🌷🌺🌸

    Коментиран от #56

  • 27 Алексбг

    13 23 Отговор
    Този дърт комунистически глашатай ,пак се изпапули отнякъде и заграчи за ...диктатура в България. Иди в Северна Корея,Куба,Венецуела или в Русия,като искаш диктатура. Ние нормалните хора не щем у нас диктаторски режим.Знаем и помним какво е.Тази нещастник е триизмерен боклук.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алексбг

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    До Бг Топ Идиот...!То май ти наистина си такъв.като те види човек как Разсъждаваш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нали

    13 7 Отговор

    До коментар #20 от "разбира се":

    Да прав сте!
    Виж как краварската диктатура на Бай дън се руши с трясък-)))
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Диктатура на пролетариата ли бе....

    15 12 Отговор
    Дърт комунистически плъх....
  • 34 Интересно ти как се....

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Въпроси":

    Определи че си руски пеее... раз. Ин????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Че си БГ Топ Идиот...

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Това е несъмнено, и не подлежи на дискусия, но защо го пишеш да те разберат всички че си БГ Топ Идиот?
  • 37 Не го съдете!

    1 5 Отговор
    Той не е виновен!Не сака си.
  • 38 Логика

    13 5 Отговор
    Вацев е прав това е процес до който така се стига и това е лечението.
  • 39 Абе....

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Много ли сте БГ Топ Идиотите в страната?, или сте само тези регистрираните в списъците на копейкин за референдума против еврото.
  • 40 Роко Сифреди

    8 17 Отговор
    Вацев е в плен на някакво раздвоение на личността. Нещо се случва в главата му вследствие на възрастта, което го кара да мисли, че става по-умен, но това е симптом на обикновена шизoфрения.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Прав е Вацата....

    6 8 Отговор
    Че дървеният кон не е кон, дори и да е Лавров, по тази логика и маркуча на Баце не е пожарникарски маркуч, само дървената глава на мунчо е истинска защото е направена от Кримски бук. Малко ни е объркана работата но нищо, няма са опрайм, неее...
  • 43 марш ве

    9 13 Отговор
    Отивай при Путя там е диктатурата може и в Северна корея. Вземи и робските копейки с теб те са ти фенове!
  • 44 Беги у

    6 11 Отговор
    старческия бе вацев!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ервин

    16 3 Отговор
    Г-н Вацев със сигурност никоя от Системните партии БСП, ДПС и ГЕРБ , няма да искат ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, СПИРАНЕ НА КОРУПЦИЯТА, РЕФОРМА В СЛУЖБИТЕ. Защо ли? Ами защото тези Партии са създадени и организирани по Мутренски образец , след 10.1989г. Рекета , корупцията, зависимостите и заплахите , са основни движещи сили в Партийния живот и начина на управление на Държавата. Не напразно се приемат Закони ,които засилват влиянието на Задкулисието и осигуряват ПОРЦИИТЕ , с които се осигурява подкрепата на електората и олигархията. Подкупни , алчни , зависими и верни на ДС и мафията хора , намират лесно места в управлението на България и служат на СВОИТЕ господари и на себе си. Народа никога не е в приоритетите на управлението.

    Коментиран от #66

  • 47 ФАКТ

    14 2 Отговор
    ОЛИГАРХИЯТА-МЕТАСТАЗА КРЪВОПИЙЦИТЕ НА НАРОДА УНИЩОЖАВАТ ДЪРЖАВАТА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ БЪРЗО УВЕРЕНО И БЕЗНАКАЗАНО.ГОРИМ В ПОЖАРА НА РОДНАТА НИ МИЛА МУТРЕНСКА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ.
  • 48 Решение

    9 5 Отговор
    Диктатура но на комунистическата идеология и то направена както трябва то и сега има диктатура но на капитала представяна като псевдо демокрация.Честно казано съмнявам се че това ще стане тука виж в Русия трябва да го направят на всяка цена за да се изчистят от вътрешни врагове щото външни имат в излишък.
  • 49 Хепи

    13 4 Отговор
    Прав е Вацев. Няма нормална политика и икономика. Този възел се заплита допълнително от "ротари-тата", масоните, тамплиерите, лгбт-а и всякакви др. вмешателства. Не се ли изчистят ще е зле и още по зле..
  • 50 Морски

    6 10 Отговор
    Тоя пие ли си хапчетата редовно?
  • 51 Прав е

    9 1 Отговор
    Олигарх до олигарса, и един Пеевски, който се ежи
  • 52 Демократ

    8 4 Отговор
    Да си дойдем на думата. 35 години псевдодемокрация,създадена от комунистическите олигарси, е била с цел да се опозори демокрацията като система за нормално развитие на държавата с върховенство на закона, свободен пазар и свобода на индивида и да се докарат нещата до спасяване чрез диктатура, начело със същите комунистически олигарси. Въртене в кръг на сценариите на ДС-КГБ мафията за запазване на откраднатите от народа пари, власт и контрол над всичко. Събуди се, народе, спри да бъдеш средство за забогатяване на олигарсите. Наглостта и цинизмът им са безкрайни.
  • 53 куку

    4 6 Отговор
    някой му е откраднал ракията и е в делириум
  • 54 володя

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Слава на Евроатлантическа България":

    И ще имаме пак заплати за 50 кг кренвирши, и почти всяка седмица ще пускат месо в месарницата!
  • 55 и после?

    3 2 Отговор
    Само дето след диктатурата единствения изход вече е революция.
  • 56 лоша

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дядо Йоцо гледа":

    А това подмлади ли те, старо з0мби?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 И какво сега казахте Господин Вацев?

    5 5 Отговор
    ние вече бяхме в Диктатура на пролетариата. И тези цървули станаха олигарси и сега Диктатура на олигарсите ли ще дойде? Голямо порно. Нова къща със стари чанти! Тежко ни!

    Коментиран от #67

  • 59 Артилерист

    5 2 Отговор
    Г-н Вацев говори мъдро, но това са много сложни неща за повечето от политическата класа. Г-н Вацев се шегува с примера за Стоянов и Плевнелиев. Те са всичко друго, но не и сериозни политици. Вижте колко изхабена откъм стойностни хора е ГЕРБ. След Цачева, Караянчева, Златанов с тефтерчето, дето си ЗАПИСАЛ за всичко да пита Б.Б.,Цв.Цв. и И.Ф.,Габриел и тн., ГЕРБ нямат стойностен човек, за да опрат до Желязков и Главчев. Които, след като са свалени от председатели на парламента означава, че те не са достатъчно културни,комуникативни и дипломатични с колегите си от парламента, как ще общуват с широката гражданска аудитория или със специфичната дипломатическа каста и тн. и тн...
  • 60 ФАКТ

    6 0 Отговор
    ОЛИГАРХИЯТА-МЕТАСТАЗА КРЪВОПИЙЦИТЕ НА НАРОДА УНИЩОЖАВАТ ДЪРЖАВАТА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ БЪРЗО УВЕРЕНО И БЕЗНАКАЗАНО.ГОРИМ В ПОЖАРА НА РОДНАТА НИ МИЛА МУТРЕНСКА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ.
  • 61 чудо голямо

    2 0 Отговор
    Стратегически анализатор....
    30г. точно политически анализатори и социолози говорят едно и също.Журналистите също. Сега се сетиха за олигархията и феодалите,да бяха попитали обикновените хора щяха да им го кажат.Медийте са голяма сила,но не и купените български
  • 62 От селяндури

    4 0 Отговор
    буржоазия не се прави.
  • 63 Альоша

    1 3 Отговор
    Този "мухъл" ,пак се появи, въпреки жегите.
  • 64 хехехе, какви мисли

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не бе":

    драги ние си имаме пример с докарания фердинанд и след това неговия внук !!
    Видяхме ги до къде ни докараха!!!
  • 65 хехехех

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Интернационал":

    след 1997г. драги България се управлява от ЕС и САЩ!
    Явно някъде другаде живееш?
  • 66 хехехех

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ервин":

    забрави да добавиш и всички партии произлезли от СДС или Съюза на демократичните сили!!

    За това и Христо Иванов се изложи с неговата съдебна Риформа защото там също няма мерки срещу корупцията в миналато, а за бъдещето са празни приказки!!
    Няма и възможност обикновенния българин да неплаща всичките тия такси за влизане в съда или да има достъп до конституционния съд и да обжалва незаконни закони приети то НС!!

    Вацев ви говори за олигархията която не само е в БСП и ГЕРБ но е и във всички партия и е завладяла държавата!! А народа е глупав да се справи сам с нея!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Емо

    0 0 Отговор
    Ами ако диктаторът и подчинените му са както досегашната олигархия, номенклатура и политическа класа?
    Става от много зле към още по-зле.
    Аз предпочитам анархия. Без власт, всеки си взема каквото може от заграбеното от досегашните грабители.
  • 69 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    И в Русия имаше олигархокрация,но Путин и видя сметката,без да се церемони и без да се притеснява дали няма да го обявят за диктатор.Точно това е светлия пример,който трябва да следваме,само дето все още не сме открили и налучкали верния алгоритъм и отправна точка,точната личност,които да стартират ликвидация на олигархокрацията.
  • 70 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Сигурно още чакаме Годо във вид на руска армия,която да ни освободи,от американците сигурно,ама от местните аяни надали.Още повече защото са поддържани от сонм криминални типове,гроздове от опегета,цялата администрация е вътре до най-тънките си разклонения и фибри.
  • 71 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Колониалния и олигархизъм достигна апогея си,разрухата е стигнала до основите,но назряват коренни промени след приключване на украинския конфликт.Предвиждам моралното и материално разложение на запад се пак да достигне такива равнища,че българите ,намиращи се там в емиграция още догодина ще пожелаят да се завърнат,млади и оперени,необременени от тукашните ни скрупули и те ще поемат инициативата за възкресяване на България от разрухата.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Диктатура е много силно казано и изпълнимо на този етап ! Достатъчно е да имаме президентска република. Сегашните политици се мислят за велики и несменяеми. Те никога няма да допуснат ,но е наложително ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !! Конституцията има нужда от леки корекции, а не некадърни адвокати да я ремонтират както им е кеф !! Задължително нов , издържан с демократичните принципи Изборен кодекс и Закон за референдумите !!
    Настоящите управници не се страхуват от "президентската", защото щяла да се превърне в диктатура, ами ще им се орежат паричните потоци от корупционните далавери, които въртят с години.
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАНДАТНОСТ за държавните слуги !!! Виждаме, че като няма мандатност, те се превръщат в бюджетни търтеи и полза от тях нулева !! ! Поради големият брой на хората на бюджетната ясла, се стига до такова смешно и срамно гласуване само от тях на всички избори, ако и да ги има по три пъти годишно те си се преизбират – никой нормален гражданин не ходи на избори. Просто е : няма за кого и НЯМА ЗАЩО !!