2 Март, 2014 12:15 1 871 1

Надежда Нейнски: От украинската криза няма да има победител

  • украйна-
  • надежда нейнски-
  • ивайло калфин-
  • криза-
  • русия-
  • крим

ЕС трябва да изпрати посредници в страната, коментира Калфин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не вярвам, че ще има военен сблъсък, би могло да има военна интервенция, разбира се, но не вярвам да стигне до гореща фаза на сблъсък”, коментира пред Нова ТВ бившият външен министър и евродепутат Ивайло Калфин във връзка със събитията в Украйна.

„Тук трябва да се постъпва абсолютно принципно. По силата на международното право Украйна би трябвало да бъде цялостна и суверенна и това е първото условие, когато трябва да се решава въпросът. Второто условие е, че населението, което живее в този район, трябва да бъде уверено, че ще запази тези условия, които е имало до момента, защото някои от тях бяха променени след смяната на властта в Киев. Това би могло да стане най-добре като отиде посредник и започне някакъв политически процес”, обясни Калфин.

Според него българската позиция по въпроса би трябвало да бъде много по-ясно изразена и да включва определени елементи – запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, успокояване на местното население, включително връщане на закона за използване на майчиния език.

„Трябва да призовем ЕС да изпрати посредници, които съвместно с украинските и руските власти да се опитат да започнат политически диалог. За мен е задължително българският посланик от Киев да отиде в района и да се види с българската общност в Одеса, която съвсем не е далеч от този регион. Трябва да имаме и активна позиция на Съвета, който ще се свика на 3 март в ЕС”, отбеляза Ивайло Калфин.

„ЕС не може с пари да компенсира властите в Украйна, може с политически средства”, заключи евродепутатът.

„Всички напомнят за т.нар. меморандум от Будапеща от 1994 г., когато Русия заедно с Великобритания и САЩ станаха гаранти за суверенността на Украйна”, заяви бившият външен министър и евродепутат Надежда Нейнски, като допълни, че Русия е обвинявана в това, че нарушава въпросния меморандум.

„Във всички случаи от украинската криза няма да има победител и ако Русия смята, че чрез военни действия или чрез интервенция в Крим ще успее да постигне някакви успехи или влияние в Украйна и в международната демократична общност, то се лъже”, на мнение е Надежда Нейнски.

Тя бе категорична, че България трябва да има ясна позиция и да участва в търсенето на дипломатическо решение в Украйна. „Липсата на позиция няма да направи чест на България”, обобщи Надежда Нейнски.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Победител винаги има!Лошото е ,че той често не е този който трябва.