18 Юли, 2024 13:05 3 234 32

Сага за корупцията

  • пп-дб-
  • корупция-
  • държава

Корупцията това е държавата. Държавата ежечасно, ежеминутно и ежесекундно създава корупция

Сага за корупцията - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прави са от ППДБ! Абсолютно прави. Корупцията е бич! Корупцията е това , което спира развитието на нашата държава. Антикорупционно мнозинство е нужно, защото ако не се направи, тогава народът ще омете цялото депутатство.

Но какво е корупцията? Дали тя се управлява от няколко закона, които предлагаме да се променят. Дали Висшия съдебен съвет и комисията по контрол на корупцията са тези, които ще сложат ред в нещата и…. ние ще станем една Швеция.

Не, не и не!

Корупцията това е държавата. Държавата ежечасно, ежеминутно и ежесекундно създава корупция.

Многобройните разрешителни на държавната администрация са именно това, което спъва бизнеса /който впрочем ни храни/ и го кара ежедневно, ежечасно и ежеминутно да си плаща на същата тази администрация за да бъде оставен да работи /и да ни храни/.

Непрекъснатото увеличаване на държавната администрация не само не спря, а напротив, набра допълнителна сила през последните години.

Системите са прости и видими с невъоръжено око.

Държавната администрация създава наредби. Тези наредби създават някакво ново изискване към бизнеса. Моментално се създават малки частни структури, обикновено произтичащи именно от средите на създалата наредбата администрация, които ловко и срещу заплащане започват да работят за бизнеса , с цел изпълнение на новата наредба. Иначе ? Ами иначе те идват...

Изглежда ви невероятно ли? Не, никак не е! Мога с подробности да ви запозная с десетки такива наредби и структури.

Всичко това става с пълната протекция на държавата, чиято администрация се облагодетелства от своите действие.

Това е ежедневната корупция, произтичаща от свръхконтрола на държавата.

Държавата може да ви спре, може да ви затвори, може да ви глоби, а ако не успее със своя административен рекет, тогава ще ви прати НАП, Данс и целия цирк от държавен рекет.

Така, че държавата ежедневно, ежечастно и ежеминутно създава корупция. Колкото повече държава, толкова повече корупция.

И тези въпроси не могат да се решат само чрез закона за КОНПИ, а чрез доброволно намаляване ресурсите на държавата , упражнявани във вид на административен рекет.

Защото , да, големите фирми плащат подкупи за да получат големите поръчки на същата тази държава и нейните административни органи. И да, това е бич.

Но ежедневният рекет на държавната администрация върху българския среден и дребен бизнес /който впрочем ни храни/ е още по-голям бич.

И това няма да се реши със закони, а с решителността на държавата да намали самата себе си.

Не знам това да го има в антикорупционните мерки, а трябва.

Защото именно държавата души бизнеса. Ежедневно, ежечасно и ежесекундно.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    28 6 Отговор
    Корупция е и да си платиш за зелен сертификат и да не ти сложат ваксина.

    Коментиран от #21

  • 2 пешо

    24 14 Отговор
    сега разбирам защо пластичните хирурзи са милионери , много туингувана тая лелка

    Коментиран от #24

  • 3 Кококо

    16 12 Отговор
    Абсолютно вярно!

    Коментиран от #29

  • 4 Абе що не си...

    14 21 Отговор
    Изчезни бе,бабу шкер гну сен,на всяка манджа мерудия!
  • 5 Дрън дрън

    13 23 Отговор
    ПОРЕДНАТА ТЪПАНАРКА!
  • 6 гост

    22 3 Отговор
    Един от основните фактори за корупцията е формулиран във втория закон на Паркинсон : "ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ САМА СИ ИЗМИСЛЯ/безмислена/ РАБОТА ЗА ДА ОПРАВДАЕ СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ"! Преди доста години бях директор на селско училище и от ТИЦ- а изискваха справки колко ученика са боледували от краста, колко гледат зайци и други от този род. Винаги подавах цифрите в хилядни и никой не обърна внимание !
  • 7 Търновец

    15 7 Отговор
    На мен НАП ми издаде акт за 20 лв колкото беше моя доход през 2022, въпреки че данъкът е надлежно платен, но не съм попълнил данъчна декларация. Тогава бях болен от СОVID за което имам два документа - за февруари 2022 съм бил с СОВИД, обаче не беше признато. А голямата и неефективна държавна и общинска администрация ни е подарък от СССР - там бяха около 18 милиона а в САЩ 3-4 милиона

    Коментиран от #30

  • 8 кризисен щаб

    26 4 Отговор
    Къде е кризистния щаб по бедствия и аварии. Къде е кординационния център от пенсиониани военни? ЛАПАЧИ.
    Къде е водата. Тези хорица нямат вода с години. С какво да гасят. Да отидат на терен Биков, Харизанов и компания да гасят - поне нещо полезно да свършат.
  • 9 Едно от добрите

    11 4 Отговор
    лекарства против корупцията е така наречената "уведомителна декларация" и "мълчаливо съгласие". Когато правиш нещо съобразено със закона го описваш и подаваш в общината. Щом в определен срок си замълчат значи са съгласни и си спокоен. Сега подаваш молба, след неопределено време идва представител на общината, оглежда, решава дали е законно и разрешава или не твоят въпрос според това дали си му симпатичен или колко пари си му дал.
  • 10 Факт

    14 2 Отговор
    Съвсем точен коментар. Државата съзнателно прехвърля своите отговорности на данъкоплатеца

    Коментиран от #15, #28

  • 11 ВСЯКА ВЛАСТ КОРУМПИРА

    11 1 Отговор
    А абсолютната власт,корумпира абсолютно...!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИНЖ1

    9 2 Отговор
    Е все пак не може без администрация и регулации. Трябва баланс.
    Много е важно и какви хора работят в администрацията.
  • 14 Айде

    1 7 Отговор
    Диана, не правиш разлика между причина и следствие! Освен това, не личи да ти е ясно каква е причината!
  • 15 Айде

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Държавата не може да бъде подлог!
  • 16 някой

    10 0 Отговор
    Корупцията в България е само-носеща се масивна конструкция . Защото всички участват , и крепят в нейното стабилно състояние. От най- малкият , до най-големият. Държаво-творните органи приемат закони , наредби , правила с които наторяват обилно почвата , и създават условията за корупция. Завърта се една огромна тежка машина , и всеки някъде трябва да плаща , за да станат нещата по-бързо , и по-безболезнено . Тъй като в България реална икономика няма , корупцията се явява като заместител на реалната икономика , и начин на забогатяване , и функциониране на нещото подобно на държава.
  • 17 Корупция!!!

    6 0 Отговор
    Корупция в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.
    Типичен пример за корупция беше скандала "Кумгейт", където един кмет кадрувал в община Хасково, назначавайки своя братовчедка, неин съпруг, свой кумец и свои близки съученици, той дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".
  • 18 Факт

    9 1 Отговор
    Корупция има, когато служебното лице облагодетелства трети лица, които от своя страна му дават определено възнаграждение, за да си осигурят достъп до някакви блага или услуги, които иначе са недостъпни за тях. Чудя се, как прокуратурата у нас не се запита веднъж поне, как депутатите от ДПС и ГЕРБ станаха милионери?!
  • 19 Крайно време е!

    2 0 Отговор
    В България е крайно време да се гласуват СТРОГИ и ЯСНИ закони срещу корупцията, прозрачност на публичните процедури, подобряване на управлението на публичния сектор и увеличаване на политическата отговорност на публичните служители, да се създадат специални комисии за борба с корупцията и др....
  • 20 Търновец

    3 0 Отговор
    Може би някой се интересува - на около 300 метра южно от гара Дебелец в посока Соколово на около 15 метра от ж.п. линията в близост до занемарен път има Пчелин с две табелки - с името предполагам на собственика броя на кошерите и телефон а другата табела сочи че са усвоени средства от еврофондове. Ако напечатате същите две имена на нета ще излезе бивш футболист на младежи Етър който след това започнал работа в полицията. Този млад човек е рода на бивш треньор в Етър, а татко му беше в четата на застреляния Петър Христов. Не знам това случайно съвпадение на първо и фамилно име ли е? Може би аз греша нещо
  • 21 корупция

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Корупция ли е да измамиш измама? Според мен не е. :))))
  • 22 Жипко Бибитков

    6 1 Отговор
    България в 21-ви век, в ЕС и НАТО. Моля ви каква корупция, какви 5 лева? Ние сме евроатлантици и нашите приятели и началници от Европа и САЩ ни харесват и обичат, особено с ББ и Шиши начело в управлението на държавата.
  • 23 Мадафака

    5 0 Отговор
    Попаднах на счетоводител който зад гърба ми издал фактури за странни дейности на стойност около милион. Съответно НАП ми търси ДДС около 200 к. Стигнах до ВАС, защото административния съд призна , че тия фактури не са ок, нооооо .... Та потвърждавам, държавата подкрепя елементарни измами и корупция
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тошко

    9 0 Отговор
    Рекета , тоталните кражби и мутренските похвати са навсякъде и са основни методи за управление и контрол в управлението на Държавата. ДС създали Мафиотските структури и Олигархията, 34 години определя съдбата на България.На практика , държавата се управлява от Организирана Престъпна Група. Трагедията ни е,че тези престъпници, пропити в министерствата, администрацията ,МВР и Правосъдието ни управляват и сега, вместо да са в затвора и налагат модел на управление без правосъдие и морал,безогледни кражби и лъжи и затова сме на дъното.Не можем да очакваме такава банда да я е грижа за хората и държавата,те мислят единствено за себе си и лошото е,че липсва гражданско общество, което да не ги търпи.Това доказва,че има скрита диктатура, която всява страх и безсилие. В България няма свобода.
  • 27 хахахахха

    2 0 Отговор
    и тази същата какво го играе и какво разбир атя от държаваната администрация???

    ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ СЪЗДАВА НАРЕДБИ !!!!
    Създват ги НС и тъй като тя много го разбира явно иска да изкара ПП и тяхните народни представители като хора чисти като сълзи!!

    НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРАВИ ЗАКОНИТЕ И НАРЕДБИТЕ , А НЕ ДЪРЖГАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ТЯ САМО ГИ ПРИЛАГА!!!!!

    събирането на разрешителните е свързано с такси от които правителството и НС се хранят!!!
  • 28 хахахахха

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    виж с какво се занимава другарката и тогава и вервай!!
    Ккато каза един ден Бойко администрацията е виновна за проблемите в българия и опс същия я напълни с КАЛИНКИ!! Споммняш лиси драги??

    Та тая същата пише глупости и лъжи това и е работата пиар експрет и анализатор хахахахха!!!!
  • 29 хахахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кококо":

    голям лъжа!!
  • 30 хахахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    подарък е от ЕС в момента!!!
  • 31 знайко до незнайко

    2 1 Отговор
    Днес е Петък,ден на Майстора.Залата в НС-ПРАЗНА,а е и СЕЗОНА на Отпуските.Кви кризисни щабове ви гонят?
  • 32 така де

    2 2 Отговор
    ама си плащала да заемеш таз длъжност по един или друг начин и Сигурно участва в разграбването на народното имущество НЕМА да забравим НАХРАНЕТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ точно и ясно и беше съвсем НЕОТДАВНА