20 Юли, 2024 13:02 3 692 42

Андрей Гюров сам доказа, че не е подходящ за подуправител на БНБ

  • андрей гюров-
  • бнб-
  • пп-дб-
  • кирил петков

Само в главите на „Продължаваме промяната“ отстраняването на Гюров е проблем

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Истеричната защита на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който е на косъм да стане първият отстранен заради несъвместимост или конфликт на интереси, обижда интелигентността и на най-доверчивите представители от публиката.

Това пише Стефан Антонов за "Гласове".

Да се твърди, че КПК „го отстрелва“ (по Кирил Петков) защото е потенциален служебен премиер, означава, че избирайки Гюров за подуправител „Продължаваме промяната“ са го разглеждали като партийна квота в кохортата с потенциални служебни премиери. „Дайте сега нашето момче за подуправител, че ако трябва утре и премиер да може да стане“. Това е политизацията на централната банка, която ЕЦБ и ЕК не искат да виждат. И с всяко свое изказване Андрей Гюров, Кирил Петков, Венко Сабрутев сами се уличават в едни от най-непростимите грехове на европейското централно банкерство – политизирането на неговото ръководство.

Само в главите на „Продължаваме промяната“ отстраняването на Гюров е проблем.

Да се назначи за подуправител човек с очевидно недостатъчен професионален опит и член на ръководен орган на управляващата партия, е достатъчен проблем. Да му се повери управлението на близо 70 милиарда лева международни валутни резерви е безотговорност спрямо обществото и е чисто щастие, че в БНБ винаги се намират по няколко „възрастни в стаята“, които да се погрижат децата да не сторят беля, докато си играят.

И ако сега Гюров си тръгне ЕЦБ и Европейската комисия ще са наясно, че си отива човек, който е избран поради политически съображения, с които управителят Димитър Радев се е съобразил.

В гостуването си при Цветанка Ризова в сряда Гюров се похвали с писмо от президента на ЕЦБ Кристин Лагард. По думите му в него тя изтъква необходимост да се намеси и Съдът на Европейския съюз: „В петък получих писмо от Кристин Лагард, управителят на Европейската централна банка. В него тя се обръща към мен и казва, че ако ВАС постанови решение за освобождаването ми от длъжност, преди това трябва да се изиска становище на Съда на ЕС“.

„Гласове“ поиска това писмо от ЕЦБ и потвърждение за съдържанието му от Българска народна банка. По правило до Съдът на Европейския съюз се отнасят въпроси, касаещи гуверньорите, а не подуправителите на централните банки. Също така институционално писмото би трябвало да не е адресирано до Гюров, както самият той твърди, а до БНБ.

Не съм сигурен дали наистина Бисмарк е нарекъл българския народ „конекрадците край долния Дунав“,

но заради Андрей Гюров със сигурност в ЕЦБ и в ЕК ще ни разглеждат като нещо подобно.

От хвалбите на Кирил Петков, че е уговарял европейският президент Урсула фон Дер Лайен за компромис да влезем в еврозоната, до превръщането на уволнението на Андрей Гюров в сапунена опера. Интерпретативното цитиране на официална и неофициална кореспонденция е сред най-видимите признаци за ненадеждност.

На какво основание утре, когато евентуално приемем еврото и сме част от еврозоната, ЕЦБ ще вярва на българските си партньори по казуси, възникнали тук. Това е проблем много по-страшен от неспазването на инфлационния критерий.
Да приемем, че Гюров има право да търси правата си и битката му в съда няма да свърши. Но какво доверие да очакваме от чуждестранните ни партньори, ако всеки път, институционални решения се атакуват с профанския подход на недоволен футболист, търсещ обяснение на съдията.

Как да очакваме обикновения българин да уважава законите и институциите, ако политическият елит атакува всеки опит независими регулатори да наместят системата, когато политиците са я разтърсили.

Седмица след опита за убийство на американския президент (2017-2021) Тръмп и два месеца след опита за убийство на словашкия премиер, тук си повтаряме, че напрежението ескалира след непремерените и тежки политически изказвания. Но въпреки това те не спират.

Депутат е обявен, че иска хора от службите да му донасят информация – това е работа на руската агентура. Иска се смяна на ръководството на военното разузнаване. Медицинска сестра се оплаква, че съветник на военния министър заплашва болничен персонал, заради детето си. Пак руска провокация.

Лена Бориславова създава документи с подпис, какъвто споменатите в тях лица не са поставяли, но днес е депутат, на когото не е поискан дори имунитетът.

Заради решението на КПК, че Андрей Гюров е в несъвместимост се атакува целият личен състав на БНБ. Вътрешният министър на ПП не виждал нещо страшно, че измежду стоте гости, на рождения му ден имало контрабандисти.

Кой точно глупак в Европейската комисия, в НАТО, в европейската прокуратура, в САЩ, ще повярва, че това са сериозни хора, срещу които се е изправила дълбока държава, а не просто шайка авантюристи с не по-малки корупционни мераци от хората, които опитват да изместят.

Но да се върнем на самия Гюров

От това как един човек действа под напрежение, най-добре може да се прецени дали става за дадена работа или не. Медийното поведение на Андрей Гюров, след като стана ясно, че има голяма вероятност да се раздели с поста си на подуправител в БНБ, потвърждава горния принцип.

Докато с месеци отричаше да има някакъв проблем с професионалните му обвързаности и в същото време тихомълком и в движение отстраняваше всички неща, за които твърдеше, че не са проблемни, Андрей Гюров поддържаше позицията на централен банкер, доколкото му позволяват възможностите.

Говореше рядко, само каквото иска да каже, в подбрана контролирана среда. Малките гафове, да сравнява изборът на национална валута с представянето на футболен клуб в края на сезона, си беше падение, но след кутиите с пица на Симеон Дянков, толерансът към глупости на изстрадалия зрител беше разширен достатъчно. Веднъж от телевизионния екран даже обяви вдигане на минималните задължителни резерви, заделяни от банките, като факт, а такова не се е случило и до днес.

Оставяйки настрана легитимните съмнения за неговата компетентност да управлява международните валутни резерви на България, гонещи 70 милиарда лева, подуправителят и ръководител на Управление „Емисионно“ се обърна срещу колегите си в Управителния съвет, които единодушно гласуваха, че Народното събрание трябва да се замисли, дали да не го освободи.

На съвестта на Цветанка Ризова ще тежи, че

не попита Андрей Гюров как е възможно да е напуснал ръководствата на неправителствени организации и остава вписан по техните партиди в Търговския регистър още цели две години.

Неговите защитници от „Капитал“ акцентираха, че КПК е излязла с решение, след като Гюров със сигурност е отстранил обстоятелствата, заради които е обявен в несъвместимост. Нещо от сорта: „да бяхте го отстреляли миналия ноември, сега е късно“.

За лична сметка на Андрей Гюров си остава пропуснатата възможност да се прояви като нещо по-добро от съпартийците си.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(Ако беше мълчал, щеше да останеш философ.)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ушуая

    13 22 Отговор
    Те са там партиина квота тоз за какво реве бе мой..вие какво сега комунистите ще държите властта завинаги ли какво ли?

    Коментиран от #34

  • 2 Мдаа

    45 12 Отговор
    Факти, излагате се да препечатвате от тази клоака Гласове. Гюров бил партиен кадър, а другите в УС на БНБ какви са, до един гербаджии и ДПС, като Петърчо Чобанов пр.
  • 3 да де

    35 4 Отговор
    БНБ отдавна е партийна банка там шефчетата си делят партийния кокал.
  • 4 Българка

    37 10 Отговор
    Истината е, че в БНБ ,както във всички държавни институции, силови и правораздавателни органи назначенията са на ОПГ ГЕРБ-ДПС. И сега тази ОПГ се бори начело с мутрите Борисов и Пеевски за 100 процента овладяване на държавата от мафията. Те обстрелват всички опоненти, най-вече от ПП-ДБ, като използват именно политическите си калинки
  • 5 Анонимен

    32 7 Отговор
    Само да попитам Чобанов какъв е?Риторичен въпрос. Моля ГРОБАЧИЙСКИТЕ ТРОЛОВЕ ДА НЕ СЕ ГЪНАТ В ОБЯСНЕНИЯ. КАК ПЪК ВСЕ ГРОБАЧИЙТЕ НА СИК МУТРАТА БИЛИ РЕДОВНИ И ПРАВЕДНИ.
  • 6 Ягуар

    16 14 Отговор
    Играта е за разграбването на споменатите 70 млрд лв при вдигането на борда и влизането в еврозоната. Тези пари засега са гарант на борда и не могат да се пипат. С вдигането на борда част от тях трябва да отидат в центаралата на ЕЦБ като гаранция, а останалата част нашите варвари-политици се гласят да да разграбят най-брутално! Съответно герп и дпс засега имат този контрол и отстраняват този мушморок Гюро! Затова не бива да позволяваме на тия варвари да ни набутат в еврозоната!

    Коментиран от #41

  • 7 Боруна Лом

    11 4 Отговор
    НАЛИ! НЕ Е САМО ДА ОБЛЕЧЕ КОСТЮМ И ДА СЕ ОБРЪСНАЛ! ТРЯБВА И АКЪЛ! ХАСКОВСКИЯ ДЖУКАТИ РИМЛЯНИН!
  • 8 Тоз пък

    22 3 Отговор
    Всичко навсякъде са хора на мафията Лойко ГЕРБ и Шиши ДПС.
  • 9 циркаджии

    24 2 Отговор
    Кажете нещо и за новите конституционни съдии и интелигентността на публиката!
  • 10 КИРЧО и КОКОРЧО

    16 16 Отговор
    Няма да пишете против хората на кирчо и кокорчо! Я какви хубави хора овластяват като шефката на митниците, главния секретар на МВР, който дори се оказа толкова добър, че часовник за десетки хиляди левове му подаряват, подуправители и управители къде ли не, и още други знайни и незнайни герои, които само доказват, че не случайно кирето го сакат от две държави…Канада и БГ…
  • 11 Гюров

    19 15 Отговор
    така хубавичко ще ги осъди тези мафиоти. Ясно и точно обясни с какво се е занимавал. Просветни дружества за обучение на банкери, финансисти и икономисти, които е обучавал проф. Балкански. Спрели са работа по време на ковида, и заради възрастта на професора. Търсят под вола теле. Аман от мафиоти. А този Радев е герберско некадърни назначение. Стар комунист, у некадърен като Искров, който трябваше отдавна да е в затвора, заради КТБ

    Коментиран от #26

  • 12 Бийк

    16 8 Отговор
    Гласове....
    Няма нужда да се чете надолу

    Коментиран от #28

  • 13 Име

    12 3 Отговор
    То - БНБ са комични, само като ги погледнеш - нещо там си правят - правят се на решаващи - всъщност управляват Банка на най-бедната държава - ако се видят отстрани - но къде ти със заплати по 20 000 лева месечно.

    Знаем се - просто са - това-онова - нещо имитират дейност.

    От една страна Гюров - какво пречи - "възрастните в стаята", тези ли - дето ни довлекоха инфлацията 1996, възрастните.

    "Възрастните" вика - та те водят застой, това не е нормално - не става да те "дерат" по 10 лева на превод от сметка, както и да е - на босия - цървулите взели.
  • 14 Варна

    14 15 Отговор
    Всички от Пъп и Дей-Ба са недорасляци страдащи от ефекта на "Дънинг-Крюгер". Толкова са нелепи, че дори онези простите от Герб изглеждат по-начетени, а те са наистина тъпи. Не мислех, че има по прости от Герб, но тея пубери ме опровергава! - Направо не е за вярване!

    Коментиран от #18, #22

  • 15 Реалист

    19 10 Отговор
    Абсолютно поръчкова статия . Платена подобаващо . Затова сме на последно място по свободно изразяване. Това е гнусотия , а не журналистика .

    Коментиран от #24

  • 16 Чоко

    16 10 Отговор
    Много мишки църкат срещу ППДБ. Умните знаят защо, по елементарните гласуват за ГЕРБ, Възраждане ИТН, ДПС. Интересно е как веднъж се оплюха изброените помежду си. Все ПП и ДБ са некомпетентни, неможещи... Пък само те говорят за борба с корупцията, за реформа в службите, за съдебна реформа. Всички регулиращи органи са с изтекли мандати, но никой от изброените не повдига въпроса. Ьащо бе Миме? Само си питам...
  • 17 Странно

    5 2 Отговор
    да се поръчват по-малко банкноти. Освен ако не искат да излиза наяве истинската инфлация? Освен проблем с инфлация, вероятно има игра и с дефицита. Къде сме тръгнали за еврозона, когато теглим заеми, за да покрием текущи разходи. Някаква фикс идея на малка група хора.
  • 18 Стършел

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Верно ли? Възизрожфенците, чалгарите, етниците, великите, червените мушмуроци -са пръщящи от интелект, нали?! ПП-ДБ са прости, защото пречат да се краде и много ви дразни това. Там ви стискат обувките.
  • 19 Тоя писател

    11 5 Отговор
    май е на заплата при Шиши
  • 20 бюро

    5 8 Отговор
    Този аджигюро за нищо не е подходящ.Вижте му физиономията и излъчването,и си представете на кои е пратеник.

    Коментиран от #27

  • 21 Дунчо55

    3 3 Отговор
    А ве г-н Антонов!!! Кога излязохте да коментирате! Язък ви за образованието!
  • 22 Чичо Митко

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Ясно е, че си от късите пищови...повече няма какво да добавя.
  • 23 Аха

    7 5 Отговор
    Прочетох "Гласове" и бях до тук.
  • 24 Може

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    и така да е. Факт е обаче, че Гюров е некомпетентен за длъжността, която заема.
  • 25 Шарлатани ОПГ

    8 8 Отговор
    Поредният канадски измамник.
    Тези от ПП и ДБ законите и конституцията за нищо я нямат, бършат си обувките с тях сутрин, обед и вечер, страшни боклуци.
    И тези щели да правят съдебна реформа, тъпи и нагли парчета!!!
  • 26 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гюров":

    Този Гюров е - възглупав - той не се е отписал от участията си в дружествата, това е правилника. Не се коментира - ама аз съм - полезен за обществото. Просто технически няма място в БНБ, не че другите са приятни личности - те не носят нещо полезно, но - правилника трябва да се спазва.

    Да - правилата са глупави - но трябва да се спазват. Гюров просто е мекотело, все иска да се измъкне, все да е на мекото. Свърши се - най-вероятно ще го махнат по друга причина. То - все пак се изисква и примитивна интелигентност - да умееш нещо.

    Аз го слушах как говори - той не може да свързва изречението - даже е комично това.

    То и другите са за комедия, в БНБ, ама нека са живи и здрави.

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мнение

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бийк":

    "Гласове" са ДПС-ГЕРБ-ерсща медия създадена да оплюва всичко свързано с ПП-ДБ!!!!
  • 29 Мдаа

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    БНБ се ръководи от дъртак протеже на Свинята.
  • 30 6нтщ5ж

    5 2 Отговор
    Булгар мутрите не търпят външни лица. Не зная друга нация да е дала почва на подобни полу-скотове като ГЕРБ и ДПС!
  • 31 Римол

    5 2 Отговор
    Ако е подал оставка от управителните съвети на сдруженията, в които е участвал много преди да заеме длъжността подуправител и не е извършвал никаква дейност в тези дружества за периода от встъпване в длъжност, то решението за отстраняване е незаконно! Въпросът е, дали дружествата са финализирали процедурата по подадените оставки с решение на своите УС, до встъпване в длъжност или не!
  • 32 Лемънс

    4 2 Отговор
    Мръcните ГЕРБеpacти спечелиха малка битка, но ще загубят войната. Позорно и безапелационно.
  • 33 Реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Да, но ако е нарушил закона. Ако всеки достоен човек подава оставка, когато му спретнат фалшив компромат, това би било лесен способ за отстраняване на достойните хора от постовете им. Презумпция за невиновност (praesumptio innocentiae) къде е?!

    Коментиран от #36

  • 34 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ушуая":

    Тъпак 300%
  • 35 Всичко е ясно

    5 2 Отговор
    Не можеш да имаш фирми действуващи след като си подуправител на БНБ.
    Точка по въпроса.
    Шут и вън от банката.
    Квиченето на ПП ДБ е характерно за тези отрепки
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Много въпроси

    2 0 Отговор
    възникват. Не си направих труда да му прочета биографията. Дали е кадър на глобалистите, или е премахнат умишлено. Виден е разпадът и противоречеията не само на политическо, но и на финансово ниво. Готви се нещо голямо, какво не знаем. Но е много странно, че не е поръчал необходимо количество банкноти, което навежда на съмнения или за скриване данни инфлация пред ЕЦБ - евро, или целенасочено минимализиране на Кеш.

    Коментиран от #40

  • 38 Учителя казва

    0 0 Отговор
    Стефан Антонов-лапач на герберски п.ишки така оформя статията, че статуквото в БНБ, както и в държавата да остане!!!СЪЩОТО БНБ, КОЕТО ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧА, КОГАТО ПЕЕВСКИ И БОРИСОВ ФАЛИРАХА И ОГРАБИХА КТБ С ПОМОЩА НА ИЗГРЯВАЩАТА ЗВЕЗДА В ПРОКУРАТУРАТА-ГЕШЕВ!!! Над 100хил.българи и над 250фирми, загубиха над 4,5млрд.лв. влезли в джобовете на ББ и ДП!!!
  • 39 ДАНС

    0 0 Отговор
    БНБ ВКЛ.И В ЛИЦЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО УМИШЛЕНО НЕ ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ОБЯСНЕНИЕ НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУБЛОЯ.ДИТЕ -ВЪЗРАЖДАНЕ, БСП, ИТН И ЦЯЛА АРМИЯ РУСОР.ОБИ, КОИТО ЗАГИВАТ, АКО ЕЦБ ПОЕМЕ КОНТРОЛА И ПРИКЛЮЧИ С ПРАНЕТО НА ПАРИ И СРЕДСТВА-ОТКРАДНАТИ И С КОРУПЦИЯ...СТАВА ДУМА ЗА МИЛИАРДИ И В ОФШОРНИТЕ ЗОНИ!!!
  • 40 Да ти отговоря

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Много въпроси":

    Човекът е абсолютно уверен, че ще приемем еврото през втората половина на 2025г и затова не прави разходи да печата излишно столевки, които биха били в употреба поне 2г. ЦЯЛАТА ОЛИГАРХИЯ В ПОЛИТИКАТА, БИЗНЕСА И ВКЛ.СЕГА СЕ ВИЖДА Е ЗАРАЗИЛА БНБ СЕ НАДИГА СРЕЩУ ЕВРОТО ПОДПОМАГАНА ОТ РУСКИТЕ СЛУЖБИ, КОИТО ЗНАЯТ, ЧЕ ТОВА Е ТОЧКА, СЛЕД КОЯТО ПРАНЕ НА ПАРИ:РУСКИ И НА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО!!! Пеевски беше пребит в Дубай от Омон и върна парите на ВТБ-банката на Путин в КТБ...-150млн.$, а Бойко му подари турски поток за 3,6млрд.лв., защото ДВАМАТА ОГРАБИХА АКТИВИТЕ НА КТБ!!
    АКО БЯХМЕ В ЕВРОЗОНАТА ТОВА БЕШЕ НЕВЪЗМОЖНО, ЗАЩОТО ЕЦБ НЕ СЕ ПЛАШИ ОТ МАФИЯТА КАТО ИСКРОВ, КОЙТО СЕ СКРИ КАТО МИШКА(гуверньор на БНБ, назначен от Бойко).
  • 41 ЧЕТИ и МИСЛИ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ягуар":

    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ОСТАНАЛИТЕ ВАЛУТИ В БНБ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО ЕЦБ ПОЕМА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НАД БНБ, Т.Е.ПАРИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЛЗВАНИ ПРИ КРИТИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ЗА ДЪРЖАВАТА - ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ, ВОЙНА, ОПАСНОСТ ОТ БАНКРУТ И Т Н. СЛЕД РАЗРЕШЕНИЕ ОТ БНБ, ЕЦБ И ГЛАСУВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА С МНИЗИНСТВО НАД 75% !!!
    АКО ОБАЧЕ УМИШЛЕНО НЕ ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА(ВЪПРЕКИ ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ГЕРБ и ДПС) И ОЛИГАРХИЧНАТА МАФИЯ, ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЧЕ ВАЛУТНИЯ БОРД НЕ Е "НУЖЕН" ВЕЧЕ ТЕЗИ 36млрд.€ ЩЕ ОТИДАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА МАФИЯТА И ПОЛИТИЦИТЕ, А ЗА Н А Р О Д А ЩЕ СЕ ВЪРНЕ 1997-98г.
  • 42 Умен, но дрънка на кухо

    0 0 Отговор
    Този фактчекър е откровен купролонгист!