28 Юли, 2024 04:06 2 441 18

Туризмът, който разсипва

  • лиана панделиева-
  • гърция-
  • туристи

Спасението е посещенията тук да станат толкова скъпи, че да отпаднат поне бюджетните туристи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туризмът, който разсипва! Днес кметът на Санторини призова местните жители да останат затворени по домовете си, защото на острова ще се изсипят 17 хиляди туристи от няколко круизни кораба. Май не е далеч времето, когато населението на свръх атакуваните туристически дестинации ще посрещат "с камъни и дървье" посетителите, защото там вече не може да се живее. Това написа във Фейсбук журналистката Лияна Панделиева.

"Единственото спасение на този етап изглежда посещенията на подобни места да станат толкова скъпи, че по естествен път да отпаднат поне бюджетните туристи.

Когато с приятели отидохме на Санторини и искахме да снимаме залеза установихме, че за да сме на "позиция", това значи да сме там 3 часа по-рано. Когато на следващата вечер отново отиграхме вече научения урок и аз излетях и с дрон, във въздуха, почти на едно и също място, бяхме поне 5 дрона, но понеже сме се събрали над 2200 човека, няма как да знаем кой пилот къде се намира. И на късмет - оглеждам поведението на другите дронове и правя някаква маневра.

Чух тъжните истории за свръх туризма и в Байбъри, в Англия.

Някои исторически паметници в Европа вече се рушат от постоянното нашествие нови и нови крака.

В Италия все повече са местата, които измислят всевъзможни допълнителни такси, за да ограничават хората. Забранява се сядането по стълби, таксува се еднодневното преминаване, таксува се всичко, което може да получи цена.

Докато бяхме в Англия с приятелките, на едно единствено място в Корнуол открихме голяма църква, където за вход не трябваше да платим. Плаща се за вход в паркове, плаща се за всеки вид престой на паркинг, плаща се вход в село. Това е начинът. Иначе следва разруха.

Отчетите на министрите на туризма на международни форуми и гордостта им от растящия брой туристи в тяхната държава и реалността през която минават жителите на туристическите места са толкова далеч едно от друго, колкото Зелената сделка на ЕС и готовността на човечеството да се кланя на Пачамама (символът на всичко и любовта на слънцето към земята според перуанците), наместо да използва модерни технологии.

В Латинска Америка на много места отдавна вече са въведени квоти за брой туристи дневно и тази практика ще се разширява. Мисля можем само да се радваме, че не сме на пътя на пълчищата туристи, защото това ни позволява да се радваме на онова, което имаме там, където е опазено", коментира още тя.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ

    27 2 Отговор
    И тази статия я пише един от туристите,които са тормозили местните,че и с дрон.Камъни и дръвче за селфи -идиотите

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Уса

    19 3 Отговор
    Залеза може да снимате от всяка точка на планетата.Снимането на залеза е занимавка за възрастните или тези,които се имат за възрастни.Останалите просто живеят и искат да убият хилядите,които им закриват залеза.Няма нищо интерсно в тоя залез спрете да го снимате ненормалници

    Коментиран от #5

  • 3 Данко Харсъзина

    18 0 Отговор
    То това с таксите на българското черноморие е въведено много отдавна. Туристи, ресторантьори и хотелиери плащат какви ли не такси. Чет и брой нямат. Вси още няма такса дишане на въздух но няма да се учудя ако следващото лято въведат и такава такса.
    Глупачката Панделиева така и не е разбрала че на Санторини в разгара на сезона не се ходи. Цените са тройни, жегата и прахоляка безумни, тарапаната голяма. На Санторини се ходи в края на май и в края на септември, началото на октомври. Санторини е най-скъпият гръцки остров, но по това време цените са приемливи, времето прекрасно, тълпите туристи ги няма. Отделен въпрос е, че вдигането на дрон на калдерата е забранено. Това че не са и шибнали глоба 500 евро си е чист късмет. На острова има няколко полицаи които не си дават много зор и това я е спасило.
    Половината обслужващ персонал на острова са българи. Предимно от северозапада. Работят по хотели, ресторанти, магазини, дори дават АТВ и тротинетки под наем. В началото на декември, когато сезонът е приключил повечето се прибират в България и през пролетта пак заминават. През зимата на острова остават по малко от 1000 човека. Препитанието там е туризмът. Това е общо взето. Надявам се да съм бил полезен.
    На глупостите на Панделиева може да не обръщате внимание. Глупачката нито е разбрала къде е била, нито защо е била там. По всяка вероятност се е въргаляла върху камънака. На Санторини има само един свестен плаж с пясък, всичко друго е камънак. Но явно не го е нам

    Коментиран от #18

  • 4 Данко Харсъзина

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "SDEЧЕВ":

    На Санторини дръвчета няма. Има фикуси /те са като дървета/ и тук там по някоя палма. Камънак и вулканична пепел бол. Островът е вулканичен. Червена пепел от Сахара също колкото искаш. Когато вали "червен дъжд" става страшно. Всичко почервенява и става да не дава Господ. Няма почти никаква пръст, но има приличен музей. Струва си да се види. Това със залезът на калдерата е пуната мара. Но този залез има безумна реклама и глупаците се тълпят да го снимат.Островът не е нещо особено но има страхотна реклама и цените са космически. Особено в разгара на сезона. Имах намерение да купя малък хотел там но по определени причини се отказах.
  • 5 Данко Харсъзина

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Залезът на калдерата е залез като всеки залез. Но благодарение на ефективната и много удачна реклама стана световно известен и милиони глупаци се тълпят да го снимат. Естествено оставят и купища евра по хотели, кръчми и магазини. По отношение на рекламата гърците съм ги признал и шапка им свалям.
  • 6 Данко Харсъзина

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "SDEЧЕВ":

    Местните на острова са много малко и дават мило и драго за глупачки като Панделиева. Всичката работа се върши от българки, украинки, албанки и тук там по някоя влаиня и някой сърбин. Местните са рахат и не си дават много зор за нищо.
  • 7 Данко Харсъзина

    10 0 Отговор
    Панделиева само и само за да се изтъкне, че е от "богатите" туристи е изпонаписала куп глупости. Ако иска да плаща такси не е нужно да лети чак до Корнуол. Тук на Слънчака такси колкото искаш. Два пъти повече от тези в Корнуол. Освен негативната страна, таксите си имат и позитивна страна. Благодарение на тях тук българи /сиреч такива като Панделиева/ почти няма.
  • 8 Факт

    12 0 Отговор
    На Санторини няма нищо-една голяма реклама.Камънак,жега,прах и пълчища.През 82-ра год земетресението го е разрушило
    Всички бели къщички със сини прозорчета са нови и шматоците като Панделиева се лъжат да ги снимат.Паравенютата дават по 1000 евро на нощувка,къпят се в едни малки басейнчета и вечер с частни хеликоптери летят към Миконос да се веселят.Тя с тоя нерегистриран дрон как се е отървала,не знам?

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Данко Харсъзина

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    На островът има приличен музей. Иначе за другото си прав. По отношение на дрона е извадила невероятен късмет. Ако са я гепили да са и скъсали меките части и изкъртили банковата сметка.
  • 10 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 3 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ВСЕКИ ТУРИСТ ДА САДИ
    ПО 5 ДРЪВЧЕТА КЪДЕТО ОТИДЕ ?
    .....
    ИЛИ ДА НЕ ХОДИ НИКЪДЕ И ДА САДИ ВСЯКО ЛЯТО ПО 5 ДРЪВЧЕТА В РОДНИЯ СИ КРАЙ ?

    Коментиран от #12

  • 11 Данко Харсъзина

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Ами малки са басейчетата. То на острова няма вода от където да ги пълнят. Всичко се кара с фериботи от континента. За това е безумно скъпо дори в Лидъл.
  • 12 Данко Харсъзина

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    И некой да им драсне клечката. 100 000 декара гора изгоряха само в последните дни. Гора залесявана с кървав труд и пот от ученици и студенти на бригада в миналото.
  • 13 Данко Харсъзина

    13 0 Отговор
    "Богатата" туристка Панделиева ако се е натикала в някоя кръчма и е платила 500 евро за две умрели риби и 50гр. узо щеше да вие като линейка и тарапаната на калдерата щеше да и е последна грижа. Но е плюскала консерви домъкнати от България и е пропуснала тази прелест.
  • 14 Говорил

    9 0 Отговор
    съм с много азиатци в Азия. Разговорът почти винаги протича идентично и горе-долу:
    - Откъде си?
    - От България, Източна Европа
    - Това някъде в Русия ли е? Сигурно е много студено там
    - Не е в Русия, отделна страна е и е много топло даже.
    - А къде точно се намира?
    - До Гърция
    - Това е абсолютно невъзможно! Аз съм бил много пъти в Гърция и никога не съм и чувал за България!
    - Къде точно си бил в Гърция?
    - Санторини и Миконос (и евентуално, но по-рядко, Атина)
  • 15 Кококо

    5 1 Отговор
    А ти защо пътуваш тогава?
  • 16 Реалният резултат

    1 0 Отговор
    90% от туристите са комплексари и парвенюта и въобще нито знаят ,нито научават почти нищо за забележителностите, които посещават. Номерът е да се похвалят със снимки на фона на забележителното място и какво са плюскали - чисто и просто консумеризъм от който реалният резултат са само екскрементите.
    Най-много места туристите са като мароканските скакалци съпоставими с нелегалните мигранти.
  • 17 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    и тука се почна по това време се нароиха хуни,туристи и орки да се пекат на пясъка ужас! 30-40 мин обикалям дорде намеря място за паркиране и то в синя зона. Навлеци! Да идва 1 септември
  • 18 Про Стачка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Данко Харсъзина":

    Чакай малко бе Даньо , преди малко писа че Гърция била за бедните българи които немогли да си позволят нашето черноммотие а се га в Санторини ти било скъпо . Хайде сега уточни се къде е скъпо . И няма никакво значение дали пясъка на плажа е като баластни нали вие тузарите все по шезлонги лежите !