28 Юли, 2024 16:04 2 048 28

Велико народно събрание не е простото решение, то е най-трудното, но единствено решение, хирургия на политическия тумор

  • велико народно събрание-
  • просто решение-
  • политически тумор

Всеки порив за смяна на системата винаги ще опира в стената КС и в прокурорската държава, която ще възпроизвежда и ВСС и нови Пеевски. Ако приемем, че това ще бъде съдбата ни, така да бъде. Аз не приемам

Велико народно събрание не е простото решение, то е най-трудното, но единствено решение, хирургия на политическия тумор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не приемам, че само защото ВНС е рисково, не трябва да се върви към свикването му. Аргументът е, че може да стане още по-зле. Колко по-зле? Хайде проектирайте текущата ситуация като тенденции и като проекции - къде ни виждате след 10 години?
Да разсъждаваме заедно.
Всеки порив за смяна на системата винаги ще опира в стената КС и в прокурорската държава, която ще възпроизвежда и ВСС и нови Пеевски. Ако приемем, че това ще бъде съдбата ни, така да бъде. Аз не приемам. Пеевски и моделът му тепърва ще правят поразии. И не само той, зад него е цяла мрежа от зависимости и механизми за пленяване на държавата, които ще усвоят и опитомят всеки порив за промяна..
Каква е алтернативата? Протести?! Със сигурност, но я ми кажете каква е оценката ви за готовността на ППДБ да стъпи върху организирана от тях протестна енергия за да я използват като вятър в платната на исканата промяна?
ОК, ще направим протести, как точно и от какъв пост ще свалите Пеевски от власт, той официални постове няма, просто е капо в дълбоката държава, а нея никой не избира? Или Чолаков като шеф на ВАС, или конституционните съдии или главния прокурор? Точно никак. Защото МВР шефовете - и сега и след това ще бъдат техни. Ако не сте забелязали - МВР охранителите на властта, са много по-голяма сила от армията. А към тях винаги ангажират охранители от частните охранителни фирми, а те са още толкова.
Може би ще върнете справедливостта в изборите и купения вот със същия този МВР шеф или негови аватари?
Всичко опира до честния разговор с обществото на тези, които искат да се легитимират като лидери на промяната. Очевидно, че след като два пъти не можаха да променят Системата отвътре с договорки с част от крепителите и, този еволюционен път е тотално дискредитиран. Трети път стомната се счупи и всякакви призиви за междинни подходи, отново, няма да произведат никакъв възторг, още по-малко вяра..
Да, има междинна стъпка през спечелване на избори и формирането на правителство, но дори да ги спечелят, пак през механизмите на дълбоката държавата ще гледаме агония на управление и дискредитация на поредната надежда за промяна - както стана след 2020 година - аватари, подмени, интриги - в тази битка дълбоката държава винаги ще победи официалната държава.
За това твърдя, че тревогата че ВНС е рисков ход е по-скоро самооценка за собствената им готовност и капацитет да спечелят битките за сърцата и умовете, да се превърнат от политвойводи в Апостоли. Да смъкнат равнището на обществените очаквания, до собствените си възможности.
ВНС не е простото решение, то е най-трудното, но единствено решение, хирургия на политическия тумор.

Предизвикателство, което не трябва да се съизмерва само спрямо увереността на едни или други лидери, а спрямо мащаба на спасителната мисия за България - смяната на Модела. Неуверен, не изпреварвай. Неуверен, отстъпи, намери този който ще свърши работата.
Два пъти опитахме от еволюционната рецепта - со кротце, со благо и со много думане, не става. Всеки път махмурлукът ни връща към началото на прехода и заложената матрица.
Крайно време е да не бягаме от трудни отговори на още по-трудни въпроси. Право куме в очи. Единственото трябва да съизмерваме риск-ползи в идеята за ВНС са лидерите - дали ги имаме и дали са готови да изпълнят обективни потребности на историческото ни развитие. Нещата, които разделят народите - политически елит и общество - на успели и потънали.

Коментарът на автора е публикуван на страницата му във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правилно

    17 4 Отговор
    единствено решение, хирургия на чекмеджарския тумор но тогава поклонниците им на кого ще се кланят
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Най простото Решение е парламетчето да се Закрие и всичките по Затворите! Но както знаем, тва нема как да стане на територийката врътката от Посолството и тва си е!
  • 4 Отец Чапаев

    6 11 Отговор
    Глупости, не е нужно да храним 400 хрантутника. Законите са ни достатъчни но няма кой да ги спазва.
  • 5 Един човек

    15 1 Отговор
    Преучредяване на държавата, нова политическа система, нови закони, изпращане на Дебелия в Сан Куентин или Форт уърт.
  • 6 Тумора.....

    8 0 Отговор
    Тумора..... Който не иска да бъде Опериран! За това и Политиката на Министерство на Здравеопазването е такава! Да няма такива Лекари и Хирурзи!
  • 7 Абе...

    12 0 Отговор
    Като се размисли, човек си задава въпроса:,, Как Велико Народно Събрание може да промени нещата?" То може, ама как ще се избират депутатите? Пак същите, само че до 400. Пак купен вот, Пак мушенгии. Във ВНС трябва да участват умни, кадърни, честни и почтени хора. Такива в НС няма.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    8 0 Отговор
    Политическата мафия в България няма интерес от велико Народно събрание.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 6 Отговор
    ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ Е ................... (П)РЕZИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ .............,.... ФАКТ !

    Коментиран от #20

  • 12 дон

    7 0 Отговор
    Защо? Каква е гаранцията че вътре няма да влезе мнозинство мафиоти?
  • 13 Невада

    6 0 Отговор
    Закриване на държавата в сегашния и вид.Нова конституция нови изисквания, Прокуратурата извън съдебната власт.
  • 14 Янков

    8 4 Отговор
    Конституцията от 1991г.така е направена ,че да има непрекъснато напрежение, препирни , хаос. Комунистите я създадоха нарочно с тази цел
  • 15 Ами

    3 2 Отговор
    То за да се свика ВНС първо, трябва да има основателна птричина.
    Второ, да се знае какво ще се променя.
    Трето, трябват компетентни законодатели.
    Към момента нито едно от трите условие не е изпълнено.
  • 16 Константин Ченгенчев

    7 1 Отговор
    На всяка цена разформироване на съдебната система! Допускане на чужди съдии да правораздават, от ЕС .

    Коментиран от #26

  • 17 Фен

    6 7 Отговор
    Туморът сте вие, западните продажници.
  • 18 Иван

    7 1 Отговор
    Има лесни пари за крадене - те са от фондовете на Европа - едни хитреци стоят на входа и си ги лапат - дават уж - за развитие на краставиците, на краставичарите нищо не идва, но - комисионната е в джоба на посредника.

    Това няма как да се промени. Възможно е да се превъзпита човек - но как да стане - само поглед към Бойко Борисов, Делян Пеевски, Йордан Цонев, както и другите - то това е свикнало на лесни пари, на заплата, няма "откачане".

    Това са хора, които така са родени, така са възпитани, така ще си живеят, че нещо им се полага.

    Този Илиян Василев също - какво се "пъне" за народа - като какъв посланик е бил, има ли една прочетена книга за държавата, където е бил, да знае историята, културата, обичаите.

    Всеки иска да се изяви - да каже нещо.

    Каква нова Конституция - Лена Бориславова сега кърми и е в майчинство.
  • 19 реформи и рестарт

    11 1 Отговор
    И кои ще влязат в това Велико Народно Събрание? При сегашните изборни правила? Същите! КОЙ реди листите? - Борисов, Пеевски, Нинова, Кирчо и Асенчо и "генерал" Атанасов! Все ВЕЛИКИ български политици, заслужили презрението на народа!
  • 20 демоникрация

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Президентът е избран с ПРЯКО гласуване и е с най-висок рейтинг от всички сегашни политици!
  • 21 Ами не

    6 0 Отговор
    Няма да стане така! При сегашните условия, във ВНС ще влязат същите представители на партийните вождове със същото ниво на представителност! Тоест, без представителност! И няма да произведат промяна! Както и до сега! Ако искаха промяна щяха да променят много неща и до сега! На първо място - изборния закон и реална власт на избирателите, а не на несменяемите партийни върхушки! Ето защо, горчивата чаша трябва да се изпие до дъно, за да се види и наложи осъзната от много българи значителна и наложителна промяна на политическата система към истинска демокрация! Това може да се случи, когато на политическата сцена се покажат истински демократи и честни хора! Сега в политиката няма такива! Така, че за ВНС е рано!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Не е само

    2 1 Отговор
    политически, а образователен и икономически тумори. След откриването на олимпиадата, която изтърпях 3 минути, се замислих много сериозно за бъдещето на децата ми. Изходът е излизане от ЕС. Няма да сме в състояние да опазим децата си, с еврото ще ни блокират сметките, ако не сме съгласни с туморът ЕС. КС смята за антиконституционен текст: образованието е грижа на държавата и т.н. Зловещо, зловещо, абсолютно зло.
  • 24 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    И ВНС ще есъщата болест,даже и по-зле.Олигархията ще се опита да закрепи в нова конституция своите 30-годишни завоевания и официално да станем олигархо-крация.Слава богу,че няма време за такива експерименти,всичко е настроено в очакване на геополитическия вододел в края на годината,какво ще стане в сащ,как ще се спихне всу,как ще изббягат американците и т.н.
  • 25 Гадев

    2 1 Отговор
    Радев гледа да няма редовно правителство, да има нови и нови избори, да се отива към еднолична власт по руски образец
  • 26 Бивш канадец

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Константин Ченгенчев":

    Съдиите от ЕС ще са същите боклуци. Но, ако са китайци - тогава ще стане работата.
  • 27 Росен

    5 0 Отговор
    Нашата Конституция е едно недоразумение , написана на "коляно" от ДС и бившата ЦК на БКП в размирните години на 1991г . Юристи и политици със зависимости са оставили много вратички за измъкване. Най важните са ,конституционно да няма виновни и осъдени от Висшата власт и техните сателити, както и да бъде НЕВЪЗМОЖНО свикването на Велико Народно Събрание, с цел промяна на Конституцията. Така се осигурява КОНТРОЛА върху управлението на България от ДС и Мафиотските структури за безкраен период от време.
  • 28 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Добре де !! Не е хубаво да има Велико народно събрание, не е хубаво да има референдуми, не е хубаво да се чува гласът на народа........... По Конституция гражданите ИМАТ ПРАВО на много неща, на практика трябва да мълчат и да не казват нищичко. Те имат право САМО да плащат глоби и данъци !! И нямат право да роптаят или да се жалват за непосилната данъчна тежест. Това ли е ДЕМОКРАЦИЯ или просто това е българския ѝ вариант.!?
    Шепа партийни избраници в Партийното събрание като им скимне да могат да прекрояват Конституцията !?
    Че тъй ако я караме , след като преминат още два пъти по 34 години , ще ли я има България изобщо ??? Хората се разбягват като пилци по чужди земи, а управниците се пъчат, че ръководят държава !?