3 Август, 2024 13:03 1 901 31

"ЕС иска да регулира всичко": вярно ли е?

  • европейския съюз-
  • европейска комисия-
  • еврозона

ЕС взима решения през главите на хората, има раздут апарат и иска да регулира всичко, включително колко криви да са краставиците, гласят едни от най-разпространените митове

"ЕС иска да регулира всичко": вярно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС взима решения през главите на хората, има раздут апарат и иска да регулира всичко, включително колко криви да са краставиците, гласят едни от най-разпространените митове за ЕС. Но отговаря ли това на истината?

Почти всички знаят за кривите краставици - вече поостарелия символ на стремежа на Европейския съюз да регулира. Директивата за краставиците отдавна вече не съществува, но все още витае в главите на мнозина, посочва германската обществена медия АРД.

Прекалява ли ЕС с регламентите и регулациите?

Онези, който са убедени, че Еврокомисията или Европейският парламент взимат твърде много решения през главите на гражданите, с охота цитират някогашния председател на ЕК Жак Делор, който още през 1988 предрече, че един ден 80 процента от икономическото законодателство ще идват от Брюксел.

Изследванията обаче междувременно показват, че Брюксел съвсем не се меси толкова много в регламентите. Но Европейският съюз естествено регулира интензивно това, за което отговаря изцяло или предимно - например международните търговски връзки, вътрешния пазар, селското стопанство и риболова, посочва АРД.

Законодателството, свързано с околната среда, също става все по-важно, а "Зелената сделка" се превърна в ключов проект за мандата на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК. За сметка на това ЕС почти не се меси в сферите на заетостта, социалното дело и здравеопазването.

Броят на директивите

Преди десетина години в ЕС съществуваха около 4600 основни нормативни акта, а днес те са почти 6500, изчислява АРД. Миналата година бяха приети над 370 нови директиви.

Преди това броят на новите закони се колебаеше около едно постоянно ниво, а понякога той дори спадаше. Затова няма особен смисъл да се гледат само числата - решаващо е качеството на законите, пише германската обществена медия.

От няколко месеца насам либерали, християндемократи и крайно дясно настроени политици водят кампания срещу законодателството в областта на околната среда, а в предизборните си кампании призоваваха за край на регулацията, пише още АРД и припомня, че под натиска на фермерските протести неотдавна някои бюрократични разпоредби бяха оттеглени. Тоест, законодателството на ЕС е гъвкаво и зависи от политическия климат.

Не, ЕС не взима решения през главите на хората

Някои от онези европейски политици, които се възмущават от прекомерната регулация в ЕС, често не казват цялата истина: при законодателството на Общността въпросът не е само колко регулаторен ентусиазъм проявява ЕК и какъв е броят на нейните законодателни инициативи.

Парламентът и държавите не са длъжни да одобряват предложенията на Комисията - те са равноправни партньори в законодателния процес, в рамките на който директивите и разпоредбите могат да бъдат и отменяни, обяснява германската медия.

С други думи: който твърди, че ЕС регулира твърде много или през главите на гражданите, премълчава, че избраните на национално ниво депутати и министри в органите и институциите на Общността също трябва да вдигнат ръка, за да бъде приет даден закон.

Раздут административен апарат?

И тъй като говорим за митове - не издържа и твърдението, че за прекомерната регулация вина носи раздутият апарат на Комисията.

Както информира АРД, за Европейската комисия, която подготвя законите за около 450 милиона жители на Общността, работят 32 000 служители. За сравнение: само в общината на германския град Кьолн заетите са 22 000.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС иска да регулира всичко

    77 1 Отговор
    най вече корупцията и чекмеджетата и инфлация и затова урк и пришълци не са приоритет или обратното май беше за да ни управляват тикви и кирофси

    Коментиран от #10

  • 2 Волгин....

    10 59 Отговор
    Аз приех еврото за моя валута, светкавично го приех, сега вече мога и кривите краставици да обера в европарламента..... големи балъци сте ейййй😂, как само ме набутахте там😂👍🇪🇺👍.

    Коментиран от #28

  • 3 Порно

    81 4 Отговор
    ЕС се меси във всичко, от което могат да се изкарат пари, и не се меси в трудовата и социалната сфери, от които зависи живота на обикновения човек, издържащ се от труда си.

    Коментиран от #11

  • 4 да де

    64 1 Отговор
    Не бе не е вярно само дето е истина.
  • 5 Бай той Толстой

    64 2 Отговор
    Какви регулации бе,ние искаме да ви няма!Чиба,чиновници проклети.
  • 6 Стига бе, верно ли??

    65 2 Отговор
    Прясна новина:

    ЕК към Унгария и Словакия: Откажете се от руския петрол и спрете да обвинявате Украйна

    А за корупцията на Урсата - покупката и налагането на неизпитани ваксини против волята на народите, да не отваряме дума..
  • 7 не забравяме

    55 3 Отговор
    Отдавна не искам ЕС!Вече сме много зле!

    Коментиран от #12

  • 8 шаа

    47 1 Отговор
    наели са дойчин зелев да спасява реномето на брюксел зелев.
  • 9 123

    52 1 Отговор
    ЕС се управлява от Сатанисти педофили и хомосексуалисти.
  • 10 БСП милиардерите

    20 12 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС иска да регулира всичко":

    По корумпирани от нас няма.....ограбихме България чрез приватизацията
  • 11 ЕС дава пари

    4 25 Отговор

    До коментар #3 от "Порно":

    Не можем да ги усвоим, щото сме балъци.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошо

    37 0 Отговор
    Абе това по същество си е Съветският съюз...а ние сме республиките
  • 14 гост

    45 0 Отговор
    700 евродепутати по 17 000 заплата + 29 000 за представителни нужди + 310 за всяко участие в заседание или комисия, което им е работата !
    27 комисари + по няколко зам.комисари с основна заплата над 30 000!
    27 комисии в сграда всяка на 14 етажа и 200 метра дълга, като всички са с топла връзка на равнище 8-ми етаж ! Ами преводачи, ами обслужващ персонал, ами базата в Страсбург и Люксембург, ами специалните влакове за чиновници Брюксел- Страсбург- Люксембург, ами средствата за поддръжка !
    Ами средствата за самореклама на самия ЕС - около 20% от бюджета !
    Ами средствата за Украйна !

    Коментиран от #27

  • 15 Хей

    27 0 Отговор
    Може да регулира само кривите краставици.
  • 16 Иван

    35 0 Отговор
    Тази статия е една долнопробна и нескопосана пропаганда със цел да оправдае намаляването на гражданските свободи във ЕС. Само за пример ще посоча новата тъй наречена директива-закон за медиите. 1984 идва.
  • 17 ЕС не само регулира

    33 1 Отговор
    ЕС ограбва труда и парите на хората от странире-членки без изобщо да ги пита. И не ми говорете, че ние си избираме евродепутатите. И у нас и в другите държави изборите са нагласени. Парица е царица в ЕС, Питайте урсула и нашата Елена йончева кой ги е избрал. Парата, брат, парата, която те ще си върнат като ни ограбват следващите 5 години.
  • 18 стpeл0к

    25 0 Отговор
    кого питате с тея фалшиви заглавия 😂👌
  • 19 Лост

    21 0 Отговор
    Като не е раздут щата,нека да напишат колко човека вземат пари за смяната на времето? Поне от четири години трябваше да се избере нещо единно.
  • 20 Чичо Ганчо

    24 0 Отговор
    "Парламентът и държавите не са длъжни да одобряват предложенията на Комисията - те са равноправни партньори в законодателния процес, в рамките на който директивите и разпоредбите могат да бъдат и отменяни."

    С други думи, ако отстояваме нашето, никой не може да ни задължи!!!

    С други думи не могат на Орбан и Фицо да им пръ д на т на..........

    Думата " директива" значи - преоръка!!! Не задължение!!!

    И пак опираме до националноотговорни политици... Които ние нямаме!
  • 21 Тази статия

    14 0 Отговор
    е трябвало да бъде публикувана в държави извън правомощията на ЕС.
  • 22 граф Монте Кристо

    18 0 Отговор
    Зарежи краставиците,виж как искат да спират колите масово от движение,не им стигна вдигането на масрафите до небесата и много хора не успяха да прескочат летвата и се отказаха.Завличат ни в еврозоната,в дълбокото,и други серсемлици ще измислят.

    Коментиран от #26

  • 23 граф Монте Кристо

    11 1 Отговор
    Днес гледах клипче от някакъв юзубър,с някакви електронни абракадабри предлага да се излавят всякакви престъпници,което е повече от наивно.Когато държавата е предадена всецяло на чуждо разположение и под чуждо управление,не може с магическа пръчица да се оправи едно нещо и от там и всичко останало.
  • 24 граф Монте Кристо

    16 0 Отговор
    На първо време и немедлено трява да излезем от ес и нато,да се изгонят или арестуват всички западни агенти ,разни фондации и тям подобни агенции,чужди фирми,вериги магазини и пр.

    Коментиран от #25

  • 25 Шаро

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "граф Монте Кристо":

    Първо НПОтата и агентите! После нашите закони над тези на ЕС!
    После всички фирми тук с регистрация и отчет ТУК!!!
    ВЪН от натю!
    И другото ще дойде от самосебе си.

    В момента ние вземаме от ЕС нищо, а Унгария, която плюят и заплашват взема с малка санкция.
    Къде ни е файдата от послушанието?
  • 26 Те вече са измислени

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "граф Монте Кристо":

    и работят - става дума за критерии за енергийна ефективност на жилищата по нов екологичен стандарт.У нас малко се чува за това.
  • 27 ПростГост

    0 20 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Кажи си го направо, че проблемът ти с ЕС е заради парите за Украйна. Ако Брюксел беше подкрепил пудинг сега такива социални маргинали като т@б щяха друго да говорят. Абе важното глупостите да се избълват и където хване декиш.
  • 28 Хахаха

    0 10 Отговор

    До коментар #2 от "Волгин....":

    Той там само прави и черни краставици ще яде. Тука гл@пендерите от израждане се избиха да гласуват за него. Сега ще прибира от "гадните" евра и ще живее в упадъчният Брюксел. Ужас, как ще издържи не знам
  • 29 ЕС е диктатура

    14 0 Отговор
    На някакви неизбирани мошенници. Кой избира тези??? И те правят, каквото си искат. Заплати над 8000 евро на месец и тези са ни "началници"?
    Е, тази система вече не върви. Хората не я приемат.

    Коментиран от #31

  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    13 0 Отговор
    ЕССР в този му вид отива у киреча.
  • 31 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЕС е диктатура":

    от мафията е проблема
    така правят те
    дават ви наклон на предника и накъде да пикаете даже
    утре няма да можете и да пърдите заради глобалното затопляне
    честита ви независимост цървули