5 Август, 2024 16:01 1 725 20

Политиката победи бокса

  • бокс-
  • скандали-
  • олимпиада

Боксьори липсват. Така се роди и реализира идеята за женски бокс със същите Президенти на федерации, рефери и съдии. Те потриват ръце, въпреки, че са в сърцето на скандала

Политиката победи бокса - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оказа се, че миризмата на скандали, не е само миризма. Бокса е спорта, който не оставя никой безразличен. Политиците, Администраторите и Журналистите го знаят и борбата за места около ринга, понякога надхвърля случващото се на самия ринг.

Доказано е, че боксьорите не само, че не предизвикват улични боеве, но дори когато въпреки тях са замесени в такива, проявяват хладнокръвие и помагат за възстановяването на реда. Всеки който е слагал ръкавици знае, че тренировката в боксовата зала е най-пълноценната, дори мъчителна в сравнение с всички други спортове. За да постигне резултати боксьорът полага не само физически усилия, но и строга дисциплина, лишения, режим на живот. Поради тези дадености трябва да се прави разлика между спортистите, които се качват на ринга и „официалните лица“ настанени с "покани" и пропуски около ринга.

Факт е, че в боксовите зали влизат все по-малко посетители. Интересът към боксовите мачове е жив, но кандидати за участие в тях видимо намалява. Кризата не е само българска. Тя е световна. Дори и в Лас Вегас срещите на високо ниво са рядкост. Бивши величия на ринга, като Майк Тайсън, свършили парите, отново слагат ръкавиците.

По мое време всяка неделя имаше боксови срещи и турнири. В залите Сливница, Малкото стадионче и Универсиада гонга отекваше редовно. Имаше дори отборно републиканско първенство. Ние малчуганите изрязвахме снимки от спортни вестници и списания, в повечето случаи от чужбина и ги лепяхме в съблекалните. На Олимпийските игри в Рим Шишман Мицев бе победен по точки от Нино Бенвенути. Шишман не беше най-добрият ни боксьор, но със сигурност най-техничен. Той нямаше за какво да се срамува. След победата над българина Бенвенути стана Олимпийски шампион, а след това и световен. Аз се добрах до неговата снимка и я залепих на вратата на моята стая. Пазя я до днес!

Когато ме включиха в младежкия национален отбор, много бързо разбрах, че групата съставена от Тодор Андреев, Емил Жечев и цялото им обкръжение от кадри и придружители, се интересуват само от пътуване в чужбина. Здравето, бъдещето и съдбата на боксьорите не бяха в полезрението им. Нужни им бяха „медалисти“. Когато разбрах, че съм в разширения отбор за Игрите в Мексико, аз напуснах бокса на пръсти.

Десетина мои приятели не постъпиха като мен. Между тях са Евгени Гигов, Мишо и Сашо Мицеви, Стоян Пиличев и Кирил Пандов. Всички те напуснаха преждевременно този свят.

Във Франция за известно време бях съдия и рефер. Или вътре в нещата. Първото впечатление беше, че колегите ми не бяха влизали никога в боксова зала и второ, че всички произхождаха от някакво посредствено социално ниво – улични полицаи, месари или безлични общински чиновници. Сложили папионки, под прожекторите на ринга тези хора се преобразяваха. Готови бяха на всичко за да бъдат отново „поканени“ на престижни мачове, пред подбрана публика около ринга.

Цялата тази платена с държавни субсидии група хора, усети че клона на който седи изтънява. Боксьори липсват. Така се роди и реализира идеята за женски бокс със същите Президенти на федерации, рефери и съдии. Те потриват ръце, въпреки, че са в сърцето на скандала.

Вярно е, че има защитници на появата на жени на ринга в името на равнопоставеността. Те обаче забравят, че в името на същата тази равнопоставеност и мъжете биха могли да се изявяват в състезания по Художествената гимнастика?

Следователно са нужни ясни правила и ясно разделение не само на дисциплините, но и на половете.

Истината обаче е друга и в българския случай - горчива. За да има млади футболисти, плувци и боксьори, младите българи се нуждаят от идоли. Да говорят за тях, да ги виждат и да ги имитират. Двигателят на спорта е успешния пример на човека, на който ти искаш да приличаш.

След скандалите с бокса в Париж, никое момиче няма да залепи на шкафчето си снимка със счупените носове на нашите представителки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 6 Отговор
    Боксът не е Спорт
  • 2 Протести ше имали

    1 3 Отговор
    Ко ДА пишем НА плакато
  • 3 То пък

    4 5 Отговор
    един спорт , мани мани !

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хляб и зрелища

    12 1 Отговор
    Трябва фа забранят на жените да се бият. Това не са жени.
  • 6 Типичен пример на джендаризъм

    8 1 Отговор
    Когато жените се мислят за мъже

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мозъците

    3 1 Отговор
    им на айрян !
  • 9 А когато мъже

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Типичен пример на джендаризъм":

    се мислят за жени какво е.
  • 10 ФАКТИ

    8 1 Отговор
    ОЛИМПИДЕРИТЕ УБИВАТ СПОРТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
  • 11 Никой

    14 0 Отговор
    " Алжиреца- ката " е бил в България през 2022 г. Хайде да видим КОЙ пръв ще открие какво е правил тук ?
  • 12 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "То пък":

    Харесвам т.нар. полупрофесионален бокс (не знам защо, сред като е олимпийски спорт) в леката категория. Едуин Хабъл (онзи, който казва на айнщайн че константата му е пълна глупост, после има и други за други неща като черните дупки) е бил шампион на сащ, между другото. Виж ония “професионалисти” дето се млатят като животни не мога да ги понасям
  • 13 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Най —якият бокс съм гледал в Сеул.Такива “файтъри” и тупалкаджии вече са рядкост.Еле па Кубинците кви бяха,Американосите също.Сега са с шлемове и бронежилетки да не се увредят.А Кобрата го биха като куче в Сидни.
    Боксът на ОИ беше зрелище и винаги е бил.Не гледам Париж.
  • 14 ЕЛЛИН

    4 2 Отговор
    Г-н Чеков има и други спортове с не по-малко тежки и мъчителни тренировки , но това е друга тема . Редно е щом пишете за българският бокс да отбележите ,че първият олимпийски медал за България - бронзов е именно на българският боксьор Борис Георгиев-Моката . На 15те Олимпийски игри в Хелзинки през 1952г. в категория до 75 кг. За покойния академик Емил Жечев не сте прав .Човек ,който е бил председател на Европейската аматьорска боксова асоциация и вицепрезидент на Световната аматьорска боксова асоциация едва ли ще се интересува само от пътувания в чужбина !?

    Коментиран от #17

  • 15 Уса

    11 0 Отговор
    Президентите на федерациите,реферите и съдиите са мафия.Реферите и съдиите са изпълнителите,които се облизват на президентите ЛГБТ органите,за да ги включат в уговорените мачове и вземат някой лев,че глада е голям
  • 16 Ний ша Ва упрайм

    4 0 Отговор
    скоро такива комплексари кастрир.ни ша има и женските щанги и борбата. Брюксела е пълно с такия
  • 17 божидар чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЕЛЛИН":

    Извинете, аз не пиша история на българския бокс! Противник съм на "женския бокс" и мисля, че го обосовавам достатъчно ясно. Познавам Борис Георгиев. Ползваше се с голямо уважение от всички. Идваше да тренира с нас, само с физическа подготовка, на последния етаж на стадион Васил Левски. Що се отнася до Емил Жечев ще научите повече в книгата ми "Билет за връщане".

  • 18 сърпове и чукове

    0 6 Отговор
    Твоята снимка ли да си забепят, бе, дядка? Или на Ленин и Сталин?

    Коментиран от #20

  • 19 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    Наистина неолибералната вакханалия заби и бокса и цялата олимпиада право в киреча,такъв резил не се е видял по света и надминава древноримския фарс.
  • 20 Гневен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "сърпове и чукове":

    Ма недей така! Той е достоен човек. Напуснал е бокса на пръсти. Както и НРБ.