9 Март, 2014 11:26 2 606 1

Първанов го изключиха, да се готви Станишев

  • бсп-
  • абв-
  • първанов-
  • станишев

Ленинският въпрос Кой кого в БСП бе решен временно

Първанов го изключиха, да се готви Станишев - 1
Снимка: БСП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано на сайта О’Позиция

Ако има някакво постоянно явление в 123 годишната история на Столетницата, това е фактът, че нито един нейн лидер не остана низвергнат, оплют, изключен, сатанизиран и обвиняван в изкривяване на партийната линия, която самият той е наложил и която цялата партия е била принуждавана да следва.  И в крайна сметка – свален от онези, които най-много са му се кланяли, мазнели, цитирали и величали.
За да започне тяхната ера, която е единствено правилната. И така – до следващия пръв партиен ръководител.
Така е – партията е права, когато съгреши дори, както е казал един поет.
Какво тук значи някаква си личност, както бе казал друг поет.
Може би само основателят на партията Димитър Благоев бе пощаден във времето, въпреки че след болшевизирането на тесните социалисти през 1919 г. никой не го е питал за нищо и онези, които той отгледа под крилото си, го превърнаха в обикновен фигурант.

Вождът и учителят

Георги Димитров бе вождът и учителят на българския народ, героят от Лайпциг, победил и доубил фашисткия звяр, създателят на Отечествения фронт, издигнал животворната българо-съветска дружба чак до висотите на слънцето, положил началото на социалистическа България, на индустриализацията и колективизацията, на първите дву-три и петлетни планове. На негово име се кръщаваха градове и язовири, пионерски и комсомолски организации, издигаха му се паметници, а мавзолеят му в София цели 40 години бе храм за комунистите. После самите те се отказаха от него, изнесоха го от храма и вече никой от социалистите нито го споменава, нито би желал да му се припомня кой е Димитров.

Достойният продължител

След него Вълко Червенков бе въздигнат в култ, цитиран под път и над път, на лягане и ставане, устройваха му бурни овации и скандирания, величаеха го като достоен продължител на безсмъртното дело на Георги Димитров, възхищаваха се на неговата далновидност да построи плавателен канал между Панчарево и Павлово, на негово име се кръщаваха университети, академии, той бе корифей в литературата, той бе идеологът-цензор, наложил брутално в нея т.нар. социалистически реализъм.
И какво стана? За една нощ Червенков бе свален, култът към него обявен за вреден, потъна в забрава и името му стана табу. До смъртта му, когато снимката му бе публикувана на първа страница на „Работническо дело” и 25-30 годишните изобщо не знаеха кой е този човек, въпреки че бяха родени по негово време.

Човекът от народа

Наследилият го Тодор Живков бе най-големият блюдолизец на Червенков, но на свой ред той бързо стана пръв партиен и държавен ръководител, човек от народа, построил две Българии, виден деец на международното комунистическо и работническо движение, вдъхновител на животворната априлска линия, на строителството на развитото, зрялото и прочие социалистическо общество, на безброй концепции и докладни записки,  вдигнаха му паметник преживе … и така 35 години. После за един месец бе свален от всички постове, изключен от партията, обвинен за всички извращения и деформации, арестуван и съден в кокошкарски процеси. Е, устройха му подобаващо погребение, вдигнаха му пак паметник, но, както е казал трети поет, мъртвият не ни е враг.
Петър Младенов стоя начело на БКП/БСП твърде кратко и бе изхвърлен от този пост, както и от президентския/председателския, от своите. Времената бяха такива.

Стратега

Александър Лилов бе смятан за втори човек в Партията след Живков, величан като Стратега, като лидерът, не допуснал преименувалите се за една нощ комунисти да се разцепят, който облъчваше партията като Кашпировски с неговото „Единство”. Направи от БСП модерна лява партия, социалистическа от социалдемократически тип или обратното- кой ти помни, пък и има ли значение, написа й програма за новите времена.  И за благодарност беше низвергнат на един конгрес и му бе заявено в прав текст, че партията няма нужда от Дън сяопиновци като него в нея.
Жан Виденов буквално бе пометен от заговорници от най-висшето ръководство, като разбира се му прехвърлиха всички вини за проваленото управление. После същите хора от това управление ги виждахме и виждаме при следващи и по-следващи управления. Но те не са виновни, за всичко е виновен лидерът.
Георги Първанов бе величан от същите тези, които го изключиха – до един негови креатури от „Позитано” 20 и от страната – като най-успешният български политик на прехода, единствен с два мандата като президент. Когато започна да критикува единстено правилната партийна линия на лидера Станишев, го застигна съдбата на предшествениците му.

Заветът на Йонко Панов

Първанов си призна, че най-голямата му грешка е била, че е посочил Станишев за свой наследник на лидерския пост в БСП. Да си припомним какво казва старият партиен член на ЦК на БКП Йонко Панов, когато за първи секретар е трябвало да бъде избран Тодор Живков: „Сигурен съм, че в нашата партия има поне 500 души като него“. Но Живков е и един от най-безличните, от тези, дето старите пушки са си въобразявали, че ще го водят за носа без проблеми. Сгрешиха, но следващите поколения явно не са си извадили поуки.
Така че Станишев да чака своя ред. И да се отгледа много внимателно в най-близкото си обкръжение. Там вече някой го дебне и е започнал да плете мрежите си под прикритието на най-голям ласкател, който става на крака и ръкопляска на всяка дума на лидера си, който го гледа в очите и предугажда всяко негово желание и мисъл.
Лично аз се сещам поне за двама-трима такива, но няма да му ги кажа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krasimir Hristov

    5 0 Отговор
    За какво изключване става дума? Той трябва да бъде съден !!! За антибългарска политика, за открити грабежи, за далавери с австрийската соц. партия, за Моника и т.н. Този дето е писал статията, интересно на каква позиция е всъщнаст - наблюдател, трол, или противник?