5 Август, 2024 20:00 3 722 72

Калин Манолов: Кремъл връща България в своята орбита

  • калин манолов-
  • кремъл-
  • путин-
  • българия-
  • демокрация-
  • тоталитаризъм

На този фон идеите на Христо Иванов да се сътрудничи с едни лоши срещу други още по-лоши не са само наивни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмите парламентарни избори през октомври все повече приближават Кремъл към крайната му цел: да промени българския политически ландшафт и да върне София в лоното на Москва. Старата плячкаджийска партия на Доган и застаряващата печалбарска партия на Трифонов отново са машите, с които Кремъл вади горещите кестени от българската политика. На този фон идеите на Христо Иванов да се сътрудничи с едни лоши срещу други още по-лоши не са само наивни. Предателски са. Предателски спрямо европейска България, защото директно водят към азиатска Русия.

Това пише във "Фейсбук" Калин Манолов.

Единствената разлика между първите и седмите извънредни избори е, че през 2021 Путин все още бе Този-който-не-трябва-да-бъде-назоваван. Е, сега като "партиите на промяната" го назовават под път и над път, да не би да се борят с него??? Да не би „Да, България“ да изпълнява последователно и методично раздела „Депутинизация“ от своята партийна програма? Да не би да сме си върнали СОР „Камчия“ или поне да сме изчукали класовете от Съветския герб над входа на българския парламент ???

Напротив, демократите пак се канят да си сътрудничат с прокситата на Русия в България. Защото не мислете, че идеите на Христо Иванов за общ фронт с Доган срещу Пеевски са само негови, още по-малко - че са еднодневки! В тази посока в 51 парламент активно ще се работи. Обяснението, както и досега, ще бъде: целта оправдава средствата, политиката е изкуство на възможното.

Само че нямаш цел, ако не я идентифицираш правилно и не я назовеш открито. Още по-малко – ако вдъхновяващо не я обясниш и не привлечеш достатъчно голяма част от обществото да работи заедно с теб за постигането ѝ.

На сегашните демократични лидери не им е много ясно и какво е „компромис“ в политиката. В живота може да е просто нарушаване на собствените убеждения. В политиката е загърбване на морала - не просто да направиш нещо, които не ти харесва, но и да направиш нещо, което знаеш, че е зло. В морално отношение политиката е „черно-бяла“. Не можеш да оправдаваш предателствата си с каквато и да е цел.

Още повече, че съдебната реформа НЕ Е политическа цел. Тя е проява на специфичните интереси на няколко юристи, които съставиха мантри от абстракции, за да рационализират собствените си амбиции. Най-убедителното доказателство за това е, че вече 10 години „Да, България“ не може да обясни нуждата от съдебна реформа не само вдъхновяващо, но и последователно и разбираемо.

Не може не заради липсата на думи, а на аргументи. Съдебната реформа Е СРЕДСТВО, както са средства членството ни в НАТО и ЕС. Средства за по-добър живот. Да, това противоречи на общоприетото разбиране, че съдебната реформа ще донесе справедливост. Но когато говорим за промени в законодателството на една страна, за изменението или отмяната на действащи закони и за създаването на нови, основният въпрос е не справедливостта, а социалното благоденствие. Не справедливостта определя решението в полза на определена социална система; напротив, системата определя какво трябва да се смята за справедливо и несправедливо. Извън социалните връзки няма нито правда, нито неправда, както брилянтно обяснява в „Човешкото действие“ Лудвиг фон Мизес.

Не ни остава нищо друго, освен да си помислим, че демократите или нямат никаква цел, или истинската им цел не би могла да бъде назована публично. Следователно е морално укорима. Тогава не по-малко укоримо е и гласуването за тях.

Така че на въпроса: „За кого да гласувам през октомври?“ нямам позитивен отговор. Алтернатива за 2 месеца няма как да се появи. Има предостатъчно подготвителна работа за вършене преди това.

Най-важната – и най-неблагодарна! - част от нея, е разработването на философския фундамент, върху който една бъдеща (за мен задължително дясна!) партия, ще развива свободното българско общество. Сегашното не е свободно, защото достатъчно много българи гласуват против промяната. Чудовищният морален разпад е следствие най-вече от факта, че всеки действа, мотивиран от краткосрочна материална изгода. В резултат политиката се прави само от политици, а за обществените дела се грижат само държавни служители, тъй като само на тях им се плаща за това. Така политиците и админстраторите стават практически безконтролни. И никаква съдебна реформа не може да промени тази нагласа.

Една истинска дясна партия обаче е длъжна да може. Няма нищо по-трудно от това. Няма нищо по-трудно от осигуряването на истинска и безкористна подкрепа за системна политика, ориентирана към свободата. За да може да я провежда без силна обществена съпротива, когато дойде на власт, един прозорлив бъдещ десен лидер първо трябва да си осигури подкрепа от хората, които формират общественото мнение – интелектуалците. Първо на тях той трябва да предложи нова класическа либерална програма, която да запленява въображението. Именно класическият либерализъм е философията на свободата, не консерватизмът – особено пропутинския му вариант, който напоследък Радев и сие се опитват да ни пробутат.

Накратко, новият десен лидер ще трябва да напише програма, която да не съдържа само „нещата такива, каквито са“, нито да е вид разводнен социализъм. В основата на тази програма трябва да стои истински либерален радикализъм. Такъв радикализъм би привлякъл интелектуалците и би ги накарал да започнат да разпространяват идеите на лидера. Особено ако програмата на новата партия предлага промени в социалната структура, които надхвърлят дори тяхното богато въображение.

Затова тази програма трябва да не е прекалено практична и да не се ограничава до политически възможното. Както писа преди 75 години Фридрих фон Хайек в „Интелектуалците и социализма“, това, което ни липсва, е Либералната утопия. Комунистите спечелиха, защото имаха дързостта да бъдат утописти. Едно либерално „Мир! Хляб! Свобода!“ ще спечели на лидера подкрепата на интелектуалците и ще му осигури влиянието върху общественото мнение.

Така това, което изглежда безнадеждно далеч днес, ще стане възможно все някое утре.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе ей ,

    71 14 Отговор
    я стига с тъпи опити за манипулиране !
  • 3 12345678

    68 33 Отговор
    Я някой да м и обясни с какво европейците са по-добри от азиатците, когато в Азия е имало империи предците на европейците са имали племенни вождове.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Хохо Бохо

    58 14 Отговор
    Нелепите родни козяци усилено тласкат България в орбитата на Русия с помощта на европейските дизайнери на прави краставици. Не се оляхте-оакаате се
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чак така

    36 57 Отговор
    Русия е приключила държава..нейното влияние се базира на няколко приключили трола и зловредни предатели на изборни длъжности..ако се обясни на масата население какво реално значи да си в руската орбита и мизерията там ще охладнеят чувствата силно..

    Коментиран от #17

  • 7 ю ка ка

    7 35 Отговор
    "Атака" остана единствената руска партия!

    Атака е оригинала, Възраждане е ментето!

    Възраждане е американска партия, чиято мисия е да се представя за българска, а американските медии да я рекламират като руска. Така опозиционните гласове са овладени в капана.

    Коментиран от #18

  • 8 Контактна точка

    28 11 Отговор

    До коментар #3 от "12345678":

    Явно не си чувал за Александър Велики или пък Римската империя..попълни си знанията върху Азия и Европа другар

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    47 19 Отговор
    Ще е хубаво да се върнем при нормалните държави с нормално население,нормален морал и нормално поведение,ама уви! - сатанистите няма да ни пуснат докато не ни изцедят до последно.

    Коментиран от #14

  • 11 Ами

    34 7 Отговор
    То класическият либерализъм във Франция направи така, че комунисти и анархисти да са първа политическа сила.
  • 12 1111

    7 17 Отговор
    Никога!
  • 13 лицемери

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    34 години рушите, вървете си и не се връщайте!
  • 14 разкрити сте

    10 13 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Вие сте сатанистите!
  • 15 12345678

    25 9 Отговор

    До коментар #8 от "Контактна точка":

    Преди да пишеш хвърли един поглед в уикито, Римска империя създадена около 700 г пр.Хр., китайска империя -2000 г. пр. Хр.

    Коментиран от #22

  • 16 Хахахаха

    30 42 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Рашата все още не може сама да се изгради. Рашите живеят на остатъците от съюза. Последните години, там нищо не е правено освен Москва и Санкт Петербург! Така, че копейки, всъщност пишете големи, големи глупости.

    Коментиран от #34

  • 17 ЕВРОНЮЗ

    34 13 Отговор

    До коментар #6 от "Чак така":

    😂 😂 😂 😂 Кой ще ми обесни.???? Софийските триполови жълтопаветници ли??? . Благодаря ви от сърце... Фактите говорят сами какво се е случило в България от 1944 година до 1989. И от 1989 та до днес.

    Коментиран от #49

  • 18 Хахахаха

    13 23 Отговор

    До коментар #7 от "ю ка ка":

    Мнее. Лично Мутрофанова рекламира Възраждане, че била единствената партия за която тя би гласувала.
  • 19 Оставете на мен

    16 31 Отговор
    Руското влияние в България се изчерпва точно с една мощна негативна кампания в каква мизерия живеят бедняците в Русия..генерално електората на Възраждане и останалите руски проксита иска социална справедливост и преразпределение на богатството като видят истината в реално време ще им светнат червените лампи
  • 20 Как ще изгради България?

    24 21 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    С нови Концентрационни Лагери , с избиване на интелигенцията и още?
  • 21 При тия евроарлантици

    29 11 Отговор
    Така става когато атлантиците ни и соросоиди действат с насилие и комсомолски плам, и ни пробутваг джендъри, либерали, дрънкане на оръжие, русофобия и пр. ценности
  • 22 Разбираш му

    12 15 Отговор

    До коментар #15 от "12345678":

    Историка..Жълтия император е живял по времето след Александър Велики..не ми се спори с аматьори да знаеш..иначе ако сравняваме строителството на римляните и на китайците да знаеш че Китай никога не е имал флот и отвъд морски територии

    Коментиран от #53

  • 23 Гориил

    35 6 Отговор
    За пояснение Русия е евразийска страна.Част от територията (до планината Урал) е в Европа.

    Коментиран от #26

  • 24 Глупаво заглавие

    32 7 Отговор
    И манипулации в стил Сорос
  • 25 Просто любопитен

    9 25 Отговор
    Чудно ми е какво влияние може да има примитивна диктатура която в момента България изпреварва по БВП на глава от населението
  • 26 Хахахаха

    12 29 Отговор

    До коментар #23 от "Гориил":

    А ти защо не живееш в раша, при положение че жена ти е рускиня? В България по-добре ли е?

    Коментиран от #30

  • 27 КАЛИНЧО ТЪП СИ

    21 3 Отговор
    ЗА 10 СЕЛА.

    Коментиран от #71

  • 28 На руснаците им се ядат плодове и

    7 14 Отговор
    Зеленчуци големи да пораснат компоти и пенливо вино Искра с името на вестник Искра издаван от Ленин в Европа
  • 29 Бай той Толстой

    5 3 Отговор
    Коя е тая,бе?
  • 30 Бай той Толстой

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Ти ли ще му даваш наклон науя бе?
  • 31 УдоМача

    9 6 Отговор
    Дай Боже! Дай Боже!
  • 32 ха ха

    17 6 Отговор
    пак медени и маслени приказки за светло бъдеще , а реално ? задушаващо стискане на врата с цел грабеж и тирания , единствената надежда която ни дават атлантиците е че ще умрем бързо в ядрената война
  • 33 Българин

    20 9 Отговор
    Не знам дали Кремъл иска , но за нас е жизнено необходимо
  • 34 Руска ☭🐻 ☭

    18 9 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    ГЛЕДАЙ БЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ БОКЛУК
  • 35 Коко

    14 12 Отговор
    Ако трябва и с дявола само да се откачим от вредния ЕС.
  • 36 граф Монте Кристо

    17 4 Отговор
    И всички тия свободи съчинения и славоблудства се представят като аксиоми,неподлежащи на съмнение.На какво основание,на желанието да се види и под вола теле,навсякъде руската опасност,агентура,влияние,в дпс,в инт,толкова нелепо.Напразно си хабят ресурсите на изкуствения интелект,за да фабрикуват подобни наукообразни безсмислици.
  • 37 Геле

    3 8 Отговор
    Един политически аналлизатор, който съвсем очевидно е в орбитата на Кремъл! Само те казват на черното бяло и ползват абсурдно глупави, та чак смешни аргументи!
  • 38 00001

    15 7 Отговор
    България не се е отделяла от Кремъл, за да се връща. Само в България има такова название Евро Атлантизъм, прах в очите на западния враг за усвояване на парите му от Кремълската Евро Атлантическа Мафия в България
  • 39 Мнение

    5 3 Отговор
    Демократичен социализъм е спасението! Класово ли е обществото,на бедните вечно е теглото! За какъв класически либерализъм плямпаш? Та това е връщане няколко века назад!
  • 40 Сатана Z

    11 13 Отговор
    Но защо му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...
  • 41 Мдаа

    15 11 Отговор
    Вече дишаме прахта на Румъния.

    Скоро и на Албания, РСМ и Сърбия.

    До това води продажничеството на петоколонниците на Кремъл.
  • 42 България отново

    12 13 Отговор
    Бедна и тоталитарна държава - няма как да стане🤔
    80% от хората в България пътуват, работят, използват интернет, карат европейски коли и искат европейски живот🧐
    В момента в който някой се опита да им го отнеме, ще свърши като кремълски мъченик😂
    Но злото не трябва да се подценява. То действа с лъжи и конспирации. А неговите агенти са сред нас и тровят мислите на българина🧐

    Коментиран от #57

  • 43 Русия само се опитва .

    10 1 Отговор
    Истинските виновници са продажните родоотстъпници от всякакви бои и те си имат конкретни имена. През час им гледаме мутрите по телевизията. Хора, бдете!
  • 44 Авторът, интуитивно знае, че

    9 5 Отговор
    Евроатлантическата гейска идеология у нас не вирее извън 3 км2 около бул. Руски, без извинение, ама не му стиска да го формулира в прав текст, ами е написал 3 параграфа небивалици.
  • 45 Сульо

    8 1 Отговор
    Не се чувствайте длъжни да давате думата за шизофренични брътвежи на всеки луд, който се представя за журналист.
  • 46 Валентин

    9 1 Отговор
    Щеше да е доста полезно да напишете защо решихте да публикувате истериите на този партиен активист, и откъде му идва финансирането. Тогава предателската му същност щеше да лъсне в цялата си утайка и нищожество.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ама

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРОНЮЗ":

    Много си проZZ
  • 50 ЧУЧУЛИГА

    5 1 Отговор
    НЕНАСИТНА УСТА И НЕНАСИТЕН ТЪРБУХ ЗА ТЕРИТОРИИ И РЕСУРСИ !!! СЛЕД НЕЯ ОСТАВА САМО ЛЕШ !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 У нас

    5 2 Отговор
    Има много копейки ,вервайте ми
  • 53 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Разбираш му":

    Не си губи времето да пишеш тук,а отивай да учиш история на света.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Демократ

    2 1 Отговор
    Когато чалга сценаристите на патерицата на ДПС се надуват да правят експертно правителство от палячовци, България е вече под дъното. Доган е ДПС, значи агента на ДС Сава, Алексей и др.доказва,че ДПС е ДС, а ДС е КГБ в България. Ясно и точно. Наследниците на комунистическия режим и слугинажът им в медиите направи всичко възможно да замъгли представите на българите за тоталитарната машина на Българската комунистическа партия и нейния репресивен апарат, подчинен на съветския КГБ. Задкулисието е ченгеджийската мафия, която управлява България 35 години,превърна я в чалга държава и затова сме на дъното. Доган в момента е знамето на ДС-КГБ, в негова защита официално се появиха Димитър Иванов- Гестапото, н-ка на 6 отдел на ДС и Стоян Денчев, полковник от същия отдел и двамата ръководители на УНИБИТ-библиотекарското котило на ченгета. Всичко в България блести от ченгета! Палячовците от ИТН- има такова нещо- 4 години играят поредния фактор за съдбата на България и участват активно в хаоса. Агент Буда- Борисов от 23 години и агент Сава,Сокол,Алексей- Ахмед Доган от 33 години са на върха на ченгеджийкската пирамида и всички други партии са родени от същото котило, което държи парите,властта и контрола над всичко в България. Докато всички тези ченгета не бъдат изхвърлени на политическото бунище, няма как да се оправим.
  • 57 Ха-ха-ха

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "България отново":

    Определено мога да ти кажа че 90% не желаят сегашния европейски живот. Виждаш какво става в Англия, а скоро и в много други европейски страни.

    Коментиран от #58, #70

  • 58 00001

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ха-ха-ха":

    В България живота сега е също толкова азиатски, дори по-азиатски от 1989, Никога не е имало Европейски живот в България в последните 80 години.Всичко в България е на думи едно а на дела е напълно противоположно.
  • 59 В момента

    3 2 Отговор
    ни управляват: корпоративна партия ГЕРБ, СДС създадена в чужди държави. Етническо олигархична ДПС, и двойните граждани на ПП и ДБ. Нито една партия в НС не е българска. Затова за 35 години от държава станахме територия, без граници, без национална парична единица, без Конституция. Нещо подобно на Украйна, но без война, която е изкупена от най-големият инвестиционен фонд в света. България е изкупена и концесионирана от няколко държави, монополите им, тази е малката разлика.
  • 60 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Калинчик успешно си отработи жълтите центове.

    Козяжката галинка доволна.
  • 61 Милчо лаков

    3 1 Отговор
    Нещо не разбирам- либерален,но десен?!Така на времето му измислиха на Ф.Димитров Консервативна екологична партия,само и само да го вкарат в политиката.И видяхме какви ги сътвори...У нас първо измислят партия-"проект",а после търсят поддръжници.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Путинофил

    1 1 Отговор
    Бг еничарина си е предател по рождение.
  • 67 Имаме 6 русофилски партии

    1 1 Отговор
    в Парламента.
  • 68 Ххххххххххххххх

    3 1 Отговор
    Точно евроатлантиците тласкате България към Москва.
  • 69 Хлъц

    4 1 Отговор
    От твойте уста,на Бог в ушите! Докато бяхме в тяхната " орбита" стигнахме почти 9 милиона, само във филмите виждахме безработни,клошари,не вярвахме ,че в болница,или за преглед се плаща.Че Вузовете ,ще станат недостъпни,не защото няма умни ,млади хора,а защото таксите са непосилни.В руската " орбита" имахме могъща армия,с модерни- Сухопътни,ВМС и ВВС.Срещу компоти и консерви- най модерните самолети,ракетни системи.Огромна част от тях- буквално подарени.Руснака ни създаде един от най модерните ВПК в Европа.Който и днес носи милиарди.Той ни направи ядрена програма,със Козлодуй.Той ни направи шеста космическа нация на планетата.От Евроатлантическата какво получихме? Нищо, абсолютно нищо.Обсебиха ни двете Марици- за тях бачкат,не за народа! Милиарди за фърчила,който ги няма.Копаят земите ни за злато,което изнасят.Над 120 тона е прибрал Дънди.Истинско злато,за което са се водили войни от както има човечество.За дъндито 998 грама,за нас- цели два грама! Изгодна концесия,а? Водата- френска собственост,монетен двор - собственост на франсето.Банки- до една чужди! БГА - унищожена.Летище- в чужди ръце.Селско стопанство - унищожено.Най големият комбинат за тежки торове в Европа,и втори в света- Соди - Девня го продадохме на единствения ни конкурент- Солвей.Построен пак от руснака,с техни технологии ,машини и оборудване.Мога да напиша цял чаршаф,колко сме били зле в тяхната орбита
  • 70 Смешник!

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ха-ха-ха":

    Нещо не бегаш към мацква! Само се пениш Гано!
  • 71 нЕЕЕЕ и най простия селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "КАЛИНЧО ТЪП СИ":

    ИМА ПОЙЧЕ ПИПЕ ОТ ТОЯ.НЯМА ДА ОБИЖДАМЕ ДЕСЕТ СЕЛА НАРОД ЗАРАДИ ИДИН БАААААААСКЛУУУУУК
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.