7 Август, 2024 17:00 1 764 25

Парламентът прокара забрана на "пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца

  • училище-
  • ученици-
  • нетрадиционна сексуална ориентация-
  • лесбийки

Това стана седмица, след като промените бяха подкрепени с голямо мнозинство на заседание на Комисията по образование и наука

Парламентът прокара забрана на "пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът забрани в сряда с голямо мнозинство т.нар. пропаганда на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред децата. Това стана с поправка на първо четене в Закона за предучилищното и училищното образование, внесена от "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН), всички 16 независими депутати и двама от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Първото гласуване мина със 154 гласа "за", 8 "против" и 9 "въздържал се". Веднага след него Георги Свиленски предложи колегите му веднага да преминат към обсъждане на законопроекта на второто четене, което беше прието с голямо мнозинство.

Това стана седмица, след като промените бяха подкрепени с голямо мнозинство на заседание на Комисията по образование и наука. Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

Какво се променя

С новите текстове в закона се забраняват следните дейности в системата на предучилищното и училищното образование:

  • Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;
  • Осъществяването на политическа и партийна дейност;
  • Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Най-много критики имаше по отношение на несъвършенството на термина "нетрадиционна сексуална ориентация", който съвпада напълно с определението в "Уикипедия".

В законопроекта е записано следното: "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Основните аргументи в защита на законовите промени бяха, че те отразяват духа на Конституцията на Република България, която предвижда, че бракът се сключва само между мъж и жена, както и православните ценности.

Кой какво каза

Единствените депутати, които гласуваха срещу предложената от "Възраждане" забрана бяха седмина членове на групата на ПП-ДБ и един от ГЕРБ. Петима от ПП-ДБ и четирима от ГЕРБ се въздържаха. Всички останали присъстващи в пленарната зала гласуваха "за".

Основните критики към законопроекта дойдоха от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в лицето на Елисавета Белобрадова. Критики отправи и Тервел Георгиев от ГЕРБ, но останалите изказвания от групата му бяха в подкрепа на забраната.

По време на около тричасовия дебат се чуха призиви за подкрепа на традиционните православни и семейни ценности - от Йордан Цонев от ДПС и от Петър Николов от ГЕРБ.

Според Николов в момента светът е разделен на две: "От едната страна стоят хората, които бранят традиционните ценности, а от другата – хората, които ги рушат."

Корнелия Нинова от БСП призова да бъдат извадени "извращенията" от училищата, а Красимир Велчев от ГЕРБ добави, че е добре да се обмисли и следващата стъпка - въвеждане на предмет "Религия".

"Джендър идеологията пълзи и ще превземе българските училища", каза Нинова, която припомни, че докато беше председателка на БСП партията активно се противопоставяше на приемането на Истанбулската конвенция.

Въпросният документ предвиждаше мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Истанбулската конвенция влезе в сила в целия Европейски съюз (ЕС) от 1 октомври 2023 г., но в България това се случи само частично.

Единственият критичен глас в ГЕРБ срещу промените беше този на Тервел Георгиев. Той отбеляза, че подобно законодателство има само в Русия, но не и в рамките на ЕС.

Той беше репликиран от съпартийците си Петър Николов и Даниел Митов. Според двамата именно хората, които подкрепят правата на ЛГБТ общността, са причина за успешните хибридни атаки на Кремъл в Европа.

"Подобен тип идеологии са деструктивни и ако ги нямаше Путинският режим нямаше да има на какво да се опре", каза Митов.

Николов пък нарече активистите за правата на хората с различна сексуална ориентация "полезните идиоти на Путин".

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обвиниха мнозинството в парламента в предизборен популизъм. Според Белобрадова прокараната поправка преследва "въображаем риск, който не съществува" и я нарече "нормативно недоразумение".

Как е в Русия

През декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява т.нар. пропагандата на ЛГБТ общността, педофилията и смяната на пола. В обхвата му влизат всички възрасти. Преди това руското законодателство забраняваше тези действия само сред непълнолетни.

Година след подписването на новия закон, в края на 2023 г., Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за „екстремистко“. С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Това се случи, след като две седмици по-рано руското правосъдно министерство поиска от съда да определи „международното социално ЛГБТ движение“ за екстремистка структура. Съдебното решение провокира страхове в Русия, че ще послужи за репресии не само спрямо хора с различна сексуална ориентация, но правозащитници.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    84 0 Отговор
    Дай Боже повече такива новини!
  • 2 Браво

    85 2 Отговор
    Нужно е твърдо противодействие на западноевропейските извращения, особено когато засегнати са децата. Чудесно е, че мнозинството в българския парламент е подкрепило тези текстове.
  • 3 Сбирщина популисти

    3 67 Отговор
    Нима до сега е била разрешена пропагандата? Със същия успех можеха да забранят и извънземни да кацат в училищата!!! Популистки предизборни действия! Съдбата си занае работата, не е рядкост точно на най- върлите хомофоби, децата им да се оказват с нетрадиционна ориентация....
  • 4 провинциалист

    57 2 Отговор
    "Как е в Русия" - това в каква връзка? Защо не "Как е в Сингапур"? Или "Как е в Папуа - Нова Гвинея"?
  • 5 Това не са деца

    14 14 Отговор
    Това са де билчета. Защо не отстъпват място на възрастните в трамвая?

    Коментиран от #7

  • 6 Калпазанин

    27 0 Отговор
    А със ония които отдавна не знаят или са забравили какви са по пол ко праим, и това означава ли че ще спрете да ни занимавате ти тук със тротинетки и азизчовци или народа сам да се оправя
  • 7 Рошко

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Това не са деца":

    Ами защото трябва да питаме родителите им,ония там разлигавените.

    Коментиран от #20

  • 8 неможе да бъде поздравления!

    37 2 Отговор
    това чак не е за вярване но определено е повод за радост !!! браво на крадците на народа този път свършиха нещо полезно!!! а някой направи ли ми впечетление че гласувалите против са от Партията на Подлогите?
  • 9 🍊🍋🇧🇬

    7 23 Отговор
    Религия не трябва да се въвежда в Училище, Религия трябва да бъде предмет на Семейството, предмет на Общноста, предмет на Неделно Училище в Черквата!!

    Иначе ще заприличаме хептен на екстремистите в Мюсулманският Свят и на някои Ортодоксални Евреи в Израел!

    Апропо в началото на Българската Държава след Освобождението е било задължително да си Християнин, да ходиш на Черква иначе не може да посещаваш Училище.

    Айде па да не сме чак па толкова, “вярващи” на книга?

    Коментиран от #14

  • 10 Снахата

    29 1 Отговор
    Против били пп-дб и Тиквето. Всички знаем защо 😂
  • 11 Анджо

    33 1 Отговор
    Това беше най голямото извращение, да занимаваш децата в детската и предучилищната подготовка със сексуални наклонности . Един човек се изгражда до14 годишен и после в крайна сметка разбираш какво искаш или какво те влече. Има много хора последствие се извращаваш. Но на едно дете да му пълниш главата с извращения е лудост. По добре да учат вероучение.
  • 12 Турбо

    26 0 Отговор
    Поздравления!
  • 13 Точен

    30 0 Отговор
    Защо се премълчава, че вносител е Възраждане? Бях на Запад и видях, че там все повече хора са болни. Трябва да запазим нормалния българин и българка.
  • 14 Дърт даскал

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "🍊🍋🇧🇬":

    Вместо религия в училище трябва да се изучава и ТРЕНИРА действия при извънаредни ситуации - пожар, наводнение, земетресение и оказване на ЕЛЕМЕНТАРНА ПЪРВА ПОМОЩ , евакуация ! Да има план къде ще бъдат евакуирани децата и родителите да са запознати с този план.
  • 15 На Първо четене

    7 14 Отговор
    не е "забрана", имаме второ четене и обнародване в ДВ. Чак тогава казваме, че е забрана. Само че законодателството на ЕС е с приоритет над националното. Какво нашите гяволета в НС ще приемат, няма никакво значение. И те много добре знаят този факт. За мен е популизъм. Пример ако сме подписали по ПВУ ЛГБТ политики и обучение в училища, освен борса ток и увеличени зелени квоти, няма грам значение местно законодателство. Ако проводниците на въпросната идеология съдят България НПО-та, на които вече е платено,, ще ни осъдят. Кардиналното решение, да не сме зависими от политиките на ЕС е: отказ от еврозона, за да не може ЕЦБ да блокира сметки, пример Гърция, право на кеш вписано в Конституция и БНБ да емитира левове. Фактът че и днес НС променя национално Законодателство в полза на ЕС, говори за един непочтен предизборен популизъм.
  • 16 ТИР

    2 17 Отговор
    Можеше направо да препишат от православната РФ а не да се разкрива кой на кой бряг е,,
  • 17 🤘🤘🤘🤘🤘

    13 0 Отговор
    ЕЙЙЙЙЙ ЕДИН ПЪТ ДА Е СВЪРШЕТЕ ЕДНА . НЕГОДНИЦИ ! БРАВО ЛОШ
  • 18 Долу ръцете от децата

    2 18 Отговор
    В училищата не трябва да има нито пропаганда, нито забрана за говорене по тези въпроси. Трябва научен подход.
    Дайте дефиниция за пропаганда, и къде е границата с научната информация за нетрадиционните сексуални ориентации! Явно простолюдието си мисли, че като в учебниците не пише, че някои хора се раждат с различна ориентация, то децата ще са им предпазени !!! Жалка картинка, връзвайте червен конец....
  • 19 Гост

    19 0 Отговор
    Браво! Нещо положително.
  • 20 Моряка

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Е сега се видя ху из ху в Паламента.За ПП отдавна се говореше,ама сега чак си признаха.Неочаквано- в ГЕРБ- само един ..ед....е....аст.Мислех,че са доста повече.Явно Боко ги е омъжествил.Юнак!

    Коментиран от #24

  • 21 Мъдрият

    18 0 Отговор
    Това е единственото мъдро и смислено нещо, което са гласували до момента депутатите!

    Браво на Възраждане, които са внесли този законопроект и на всички депутати, които са го подкрепили! Бог ще ви възнагади за това!
  • 22 Ха ха ха

    12 0 Отговор
    Осем мазни п--расти от които един с името Тервел, с което срами великия хан, са били против. Бройката на въздържалите се състои също от такива , но малко по-страхливи мазни криптопе......сти. Представете си само какъв содом и гомор е навсякъде по големите телевизии и коридорите на властта. Тези хора протегнаха и мръсните си ръце към душите на децата. Не им стига че им откраднаха и цветовете на дъгата. Бесен съм!
  • 23 бай Иван

    8 0 Отговор
    Браво на парламента ,че все пак свърши и нещо полезно. И стига с това как е в Русия. Тук сме в България и също имаме глави и можем да мислим и да взимаме разумни решения и няма връзка ни с Путин ни с Русия. И поименно несъгласните пееераси и тези дето се въздържат . Просто да си ги знаем .
  • 24 бай Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Моряка":

    "Е сега се видя ху из ху в Паламента.За ПП отдавна се говореше,ама сега чак си признаха.Неочаквано- в ГЕРБ- само един ..ед....е....аст."

    Вече ще тръгне лаф " Гласувах за ПП-ДБ" . А, кажи си направо ,че си гласувал за пееерасите"
  • 25 Ха ха ха а така

    5 0 Отговор
    Жендърягите наистина са екстремисти , и това е видно от тяхното агресивно поведение и вербуване на нормални хора , с цел склоняване към извращения .