Last news in Fakti

10 Март, 2014 19:05 4 793 2

Толкова ли е срамно да плащаш образованието си, работейки като порно актриса?

  • бела нокс-
  • порнография-
  • университет

Случаят с Бела Нокс, която следва в добър университет благодарение на средствата, изкарвани с участията й в разкрепостени филми, разтърси американското общество

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът с Бела Нокс, за която бе разкрито, че плаща образованието си в елитния университет "Дюк", работейки като порно актриса, разтърси американското общество и повдигна множество въпроси за образователната система на САЩ. Младата дама даде интервюта пред „Плейбой“ и пред британския водещ Пиърс Морган, разкривайки тормоза, на който е била подложена от колегите си, след като истината за нейната работа излязла наяве. По този случай и в alternet.org. Айеша Адамо публикува коментар, анализирайки американската образователна система и начина, по който студентите са принудени да си плащат семестрите. Ето какво пише тя.

Със сигурност някъде съществуват млада жена или мъж, които да покриват стереотипа на талантлив млад човек без пари, поставен пред труден избор в очите на обществото, способен да се превърне в негов герой. Такъв герой, какъвто аз търся, виждам в лицето на Бела Нокс. Порно звездата, учеща в университета „Дюк“, подобно на популярната куртизанка Вероника Франко през 16-и век, излезе на сцената, водейки дуел на идеи.

Сигурно бихте попитали: Защо Вероника Франко? Защото образованието във Венеция през 16-и век е било непостижим лукс за жените от буржоазната класа и достъпно само за представителите на мъжкия пол. Единствено куртизанките, на които се плащало да доставят удоволствие на мъжете както в спалнята, така и чисто интелектуално, можели да получат обучение, непредвидено за класата, в която са се родили. Вероника Франко е била точно такава. Скъпоплатена компаньонка, която обществото познавало и като изключително талантлива поетеса. Двете професии не са взаимноизключващи се - първата води до образованието и социалните възможности, необходими за втората.

Фактът, че чрез секс услугите, които е предлагала, Вероника Франко е достигнала до благородство и място в обществото, с което може да си съперничи с мъжете, ни кара да видим в лицето на Бела Нокс един модерен пример на образован секс работник. Вероятно цената на образованието в днешни дни не се е променила спрямо тази през 16-и век...

Като се има предвид, че таксата в университета „Дюк“ - един от най-елитните в САЩ, е $ 60 000, а средният годишен доход на едно американско домакинство е $ 51 000, излиза, че тя е непосилна за повечето местни семейства. В свое интервю самата Бела Нокс заявява, че собственият й баща все още изплаща своето медицинско образование.

Всичко това говори, че живеем във времена, в които родители и деца паралелно изплащат своите студентки дългове. Техните будни умове може и да имат правото на образование, но празните им джобове им отнемат този шанс.

Така най-умните и надарени студенти, които влизат в елитни университети на базата на своите качества, а не на базата на своето богатство, биват натоварени с огромни дългове още докато са млади, само за да имат възможността да се развият в бъдеще. Въпреки финансовите пакети, които американската държава и висши училища предлагат за подпомагането на образованието на студентите, семействата от средната класа затъват в дългове от хиляди долари, за да осигурят подходящо обучение на децата си.

Бела Нокс не е натоварила себе си и семейството си с бремето на огромни финансови задължения - тя е намерила решение на проблема, заработвайки като порно актриса. Осигурила е бъдещето си, без да се надява на благодаяния, благотворителност или нещо подобно. В своето интервю за „Плейбой“ порно звездата описва ситуацията по следния начин: „Моята история е пример за това колко ужасно скъпо е образованието. Фактът, че бях поставена пред избора да се натоваря с огромни студентски дългове, въобще да не вляза в университет, или да стана порно актриса, за да си плащам, говори достатъчно. Трябва да коментираме разликата между платежоспосбността на средната и висшата класа, както и високите такси, които университетите налагат. Ние трябва да спрем да виждаме решението на проблема в студентските кредити, които всъщност разклащат икономиката.“

Нокс твърди, че не би снимала порно, ако от „Дюк“ й бяха предоставили нужните финансови средства под формата на стипендия, с които тя да си осигури нужното образование. Критиците й пък смятат, че тя е можела да си намери и по-достойна работа, с която да си помогне финансово. Оказва се, че докато е учила в гимназията, тя е изкарвала пари като сервитьорка. Правила е това в продължение на една година и въпреки че работата е спъвала успехите й в училище, където често е ходила недоспала, тя й е осигурявала $ 400 на месец. Нейният шеф се отнасял зле към нея, третирал я като робиня и Нокс твърди, че след напускането си се е чувствала като парцал. Според нея, да изкарваш пари, правейки секс, който ти доставя удоволствие, не е толкова унизително като да работиш за минимална заплата като робиня, търпейки лошо отношение, смачкващо самочувствието ти.

Много странични наблюдатели биха порицали студентката за това, че смята работата на сервитьорката за зле третирана и подценявана. Те обаче едва ли познават много сервитьорки, детегледачки или домашни помощници. Тези професии няма как да осигурят на едно момиче нито нужното време, нито нужните средства за завършването на университет като „Дюк“.

Много хора все пак биха осъдили Бела Нокс за това, че продава тялото си. Правенето на секс в напълно законен порно филм обаче не променя самото тяло. Повечето актриси признават, че усещането от сексуалния акт пред камера наподобява по-скоро това при работа в службата. Продуктът тук в крайна сметка не е тялото, продуктът е самият филм. Терминът „продажба на тялото“ е неправилен, тъй като доставянето на сексуално удоволствие е по-скоро в сферата на услугите. По-достойно ли е да продадеш единия си бъбрек, за да платиш образованието си?! Някои студенти може би биха се шегували с подобни идеи за изплащане на студентските си дългове. В един момент обаче тези шеги се превръщат в жестока реалност. През 1999 г. гръмна скандал след излизането на обява за продажба на бъбреци в eBay, достигайки оферти от над $ 5 млн.

Като си говорим за продажба на тялото, когато аз бях студентка в „Бърнард“, който е сравнително скъп университет, на таблото за обяви беше пълно с предложения за продажба на яйцеклетки. Много момичета бяха готови да рискуват с евентуално бъдещо безплодие или предразположение към раково заболяване, само за да си осигурят елитно финансово образование, гарантиращо им солидни доходи по-късно.

Друг вариант е студентите да се подлагат на тестове с експериментални лекарства. Кое обаче е по-добре? Да позволиш в теб да влезе нещо, за което не знаеш нито какво е, нито какво причинява, или както е в случая с порнографията - в теб да влезе нещо, за което знаеш какво е и което е вече тествано?!

За съжаление много американски студенти се подлагат на подобни експерименти, само за да могат да си осигурят образование, рискувайки сериозни здравословни проблеми и дори евентуална смърт. Та, коя все пак е истинската продажба на тялото?!

В случая на Бела Нокс, тя не продава част от тялото си, която да изгуби впоследствие или която евентуално да доведе до нейната смърт. Що се отнася до любовта, самата тя обяснява, че сексът, целувките и прегръдките не са нещо, което една жена губи завинаги и няма как да даде отново. Публичното представяне на нейното голо тяло може да повлияе на психиката, но това едва ли е проблем, след като милиони момичета публикуват свои полуголи снимки в Инстаграм. Истината е, че след като заснеме някоя сцена, тя се разхожда по улиците цяла. Има гърди, крака, вагина и лице.

Колкото до риска от заразяване с болести - със сигурност тя би била изложена на по-голяма опасност по време на някой студентски купон, когато десетки момчета и момичета пият и правят секс в не особено адекватно състояние. В порно индустрията тестове за ХИВ се правят на всеки две седмици, а сексът се прави в пълно съзнание и съгласие, за разлика от много случаи по партитата в университетските кампуси. Когато Нокс се прибира при семейството си, тя го прави със съзнанието, че не е обременила нито него, нито себе си, с непосилните дългове на своето образование.

Фактът, че след като се е разбрало за извънкласните й занимания, тя е била залята от анонимни обаждания със заплахи за живота и обиди като „уличница“ и „курва“, те нямат нищо общо с порнографията. Те са свързани с това как нашето обществото гледа на женската сексуалност. Аз не познавам порно звезди, но познавам много момчета, изплатили образованието си, предлагайки секс услуги, които са както хетеросексуални, така и хомосексуални. Това е тенденция, която вероятно ще се повишава, тъй като цените на образованието вървят само нагоре и стават все по-непосилни. Хората, които критикуват Бела Нокс за нейния избор, явно искат да я държат на т.нар. златен стандарт за нископлатена работа, която уж калявала характера на учащите. Те обаче явно не разбират, че цената на висшето образование рязко се е повишила. Студентите отдавна не гледат на стипендиите като на реално решение на своите финансови проблеми.

Нашето общество трябва да обръща все повече внимание на находчивите решения, които студентите взимат, за да платят своето обучение, тъй като те се превръщат в социален проблем. В моите очи Бела Нокс е герой, имащ дързостта да говори публично за тези толкова наболели проблеми. Тя се изправя със смелост и интелигентност, за да коментира неща от живота, които малцина биха посмели да коментират.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Накрая пак ще опрем до Маркс и Ленин.

    Лакомията на свръх богатите няма граница, затова всички останали трябва да са им роби.

    пролетарии от всички страни обединявайте се!

    Коментиран от #2

  • 2 Милен Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "The Big Boss":

    Пролетарии от всички страни обединавайте си се, ако искате, но внимавайте кого издигате за ваш водач (да не се окаже после някой диктатор, като Ленин, Сталин или Тодор Живков)