Last news in Fakti

15 Март, 2014 14:32 1 084 2

Може ли да промени нещо мажоритарният вот?

  • мажоритарен вот-
  • боян атанасов-
  • георги близнашки-
  • мира радева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли да промени нещо мажоритарният вот? Този въпрос коментираха в ефира на БНТ социологът Мира Радева, проф. Георги Близнашки и юристът Боян Атанасов.

През годините сме правили много изследвания и подкрепата за чисто мажоритарен вот винаги е седяла много високо, каза Мира Радева и добави, че политическата ни система “върви от зле на по-зле, катастрофира все по-дълбоко” и това изкара хората на улицата с категоричното искане за промяна. “Има огромни спекулации и лъжи, които се говорят. В България имаме действащ мажоритарен модел на власт, на управление”, подчерта тя и добави, че те поемат властта като лична отговорност и я упражняват като такава.

Много важно условие за мажоритарен избор, което в пълна степен го има в избора за президент и кмет, са двата тура, които гарантират легитимност на изборния кандидат, защото на втори тур човекът винаги ще е избран с над 50 процента от гласовете, обясни Боян Атанасов. Олигархията у нас винаги е ползвала прийома “разделяй и владей” и нашата нация винаги е била разделена – на сини и червени, етнически, по-добри и по-лоши, а “разделяй и владей” е олицетворение на пропорционалната система, каза още юристът.

Въвеждането на мажоритарен елемент е начин да се оздрави политическата ни система, не защото е по-добра от другата, а защото през последните години пропорционалната избирателна система започна да показва най-лошите си дефекти, каза проф. Близнашки. ” Затова са виновни политическите партии – няма вътрешен кръговрат, едни и същи лидери губят избори, отказват да се оттеглят и нещата се затлачват вътре в партиите”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    1 0 Отговор
    По принцип пропорционалната система е по-добра, защото дава възможност на малко известни и не толкова познати хора, но добри специалисти да влязат в управлението.
    В България обаче тази система е до такава степен опошлена, извратена, че сега ще трябва да се върнем към по-лошото за да се отървем от тази свинщина.
  • 2 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    Мажоритарната система ще доведе до реформиране на егоцентричния партиен модел. Без мажоритарни избори няма просперитет! Хора осъзнайте се!