30 Август, 2024 16:00 2 742

Помен

  • босия-
  • помен-
  • николай колев-босия

Изтече 1 година от отлитането на Николай Колев-Босия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтече 1 година от отлитането на Николай Колев-Босия, надявам се, към по-добър и по-справедлив свят. Свят, който го заслужава повече. Него, бунтаря, идеалиста на т.нар. демокрация. Писателя, поета, безмилостния коментатор! Бащата на поне 3 дъщери. За жалост не намирам телефони на най-близките ти, или са сменени. В архива си се натъкнах на „нереализиран проект” с теб. Като бивш деятел в Чехия да ти изнамеря контакт с „аса” на чешкия преход към т.нар. пазарна икономика проф. Вацлав Клаус, за да организираш в наш университет курс от лекции по темата, касаеща ни горещо. На 7 март 2013 г. е изтекъл вторият президентски мандат на Вацлав, проф. Клаус. На 20 февруари с.г. сме имали контакта за след 8 март с.г. и принципното му съгласие. Тогава още вярвахме в „пазарното стопанство” и в образованието, или поне Ти. На Клаус съм те представил писмено задочно като дисидент, журналист, защитник на човешките права. Явно не се е получило с домакинството, защото последната визита на проф. Клаус у нас бе година преди това, в т.ч. за представяне на негова книга.

За разлика от другите сънародници със сериозни резерви към миналото, настоящето и бъдещето на българо-руските връзки, с опасения от руското влияние и сервилност към замяната му с нови имперски влияния на партньори и съюзници, ти винаги споделяше убеждението, че САЩ са огледален образ на Русия. Включително и публично. Две империи от малко по-различен тип. От там в разстоянието до разумната позиция за излишна правителствена свръхактивност и ненужно лакейско натегачество във военния конфликт на североизток от България остава една педя.

Липсват ми твоите „полит-не-съвсем-коректни” иронични названия на разочаровали те (ни) случайници, самотаксуващи се като политици. Също: припева на песента на атамана-украински анархист в Русия (1917-21 г.) Нестор Махно (Батька Махно): „Любо, братцы, Любо...”. И накрая твоето мощно гласовито изпълнение на „Многолетие” (...Подажд, Господи, благочестивому и православному болгарскому народу и сохрани его на многая лета!).

Преди година писах,че имаме твоите книги и спомени. Но... те не са ТИ!

Царство Ти Небесно, приятелю! Поклон!

Да пребъде генетичното Ти наследство и да Те представят достойно!

Огнян/29.08.2024 г.



Свързани новини