14 Октомври, 2024 09:11 2 534 57

За Кирил Маричков!

  • кирил-
  • маричков-
  • щурците-
  • почина-
  • бунтар-
  • рок-
  • музика-
  • тотев

Рок концертът отшумя, залата е вече празна…, но музиката е жива

За Кирил Маричков! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отиде си Кирил Маричков, някак внезапно, неочаквано… И, да, на сцената. На неговата сцена, на сцената на рока, на сцената на бунтарството.
Преди време той говори пред ФАКТИ. При преживян комунизъм – нима може да забравим „… аз не съм комунист и никога няма да бъда“, при надежда за демокрация, в която живеем вече 35 години, все още имаше хора като него, които бяха бунтари. Вкарваха бунтарството в песните си. А при Кирил Маричков бунтарството бе много.

И в интервюто си той говори за бунтарството в рок музиката… „Нали това е разликата, както го е казал Боно (б.р. - вокалът на U2), между поп музиката и рок музиката - че според поп музиката всичко е наред, а според рока нищо не е наред, но може да се оправи“, сподели тогава Маричков.
„Това е вкусът на времето…“ И тогава, и сега тези думи важат за страната ни – май, май нищо не е наред, след като ще ходим на седми поред избори, но важното е, че „… може да се оправи“.

Кирил Маричков олицетворяваше „Вкусът на времето“ за няколко поколения. Когато един музикант твори над 50 години, когато всички го познават, когато знаят песните му, когато ги пеят, значи следата, която оставя е голяма. Да не говорим каква немалка част от нацията ни е зачената на негови песни. Иначе казано, има голям принос и за демографията, защото песните му са… повече от запомнящи се.

„Обичам те завинаги и друга дума няма…“

И, да, рок концертът отшумя, залата е вече празна…, но музиката е жива. На сцената Маричков беше незаменим, защото няма как да сбъркаш гласа му.

И защото музиката е по-силна от времето, ще завършим с думите на Валди Тотев, който е бил свидетел на нелепия инцидент и падането от сцената в Село Селановци: „Надява се (б.р.-говори за Маричков) на 30 октомври, когато трябваше да навърши 80 години, да има концерт, защото последните му думи бяха, че дори и без него концерт ще има, защото музиката е жива.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    31 8 Отговор
    Бог да прости! Но хайде вече стига! 5 дни само това повтаряте!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гоги Лозата

    43 8 Отговор
    Още във вторият абзац се споменава "Комунизма", което показва колко е ценна тази статия - Не става въпрос за светъл спомен за отишъл си човек, а просто поредните писания на някой със залепнало реле от 30+ години.

    Коментиран от #21

  • 4 дон Вито

    30 12 Отговор
    Песни на група Щурците бяха, са и ще бъдат едни от най-хубавите български песни.
    Без значение от политика.
    Поклон!
  • 5 Сандо

    45 4 Отговор
    Ето два въпроса,които всеки,който има претенции да е добър интервюиращ,трябваше винаги да задава на "демократа" Маричков:Как ще обясни редовното участие на групата във Фестивала "Ален мак";и Защо не останаха на Запад,при това имаха възможност да го направят?И още:на фона на провалената и извратена демокрация в България да наричаш някого "демократ" е най-малкото обидно.А иначе като всеки любител на хубавата музика,аз лично съм му благодарен за хубавите песни които написа по толкова хубави текстове.
  • 6 Град Козлодуй

    9 7 Отговор
    Бог да го Прости МИР на Душата му
    Поклон
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уфффффф

    44 7 Отговор
    Защо в лошия комунизъм имаха хъс да създават, а като дойде свободата, не създадоха нищо което да се запомни. Събираха се на 10 години веднъж да съберат някой лев и това е. Едно радио направи и то фалира. И в комунизма и в демокрацията Кирчо беше един от най-облагодетелстваните "музиканти"! Каквото създадоха беше им дадено от Димитър Керекезов и Волен Николаев. Другото почти всичко беше посредствено. С демокрацията Керекезов и Николаев се оттеглиха и Щурците изгасиха моторите, караха по инерция качени на старата слава изкараха до края. Събраха и Фондацията за да може и оня Лечев да не умре от глад.

    Коментиран от #26

  • 9 Пак гледаме мутрата на Костадинов,

    6 28 Отговор
    който агитира срещу еврозоната, като същевременно коментарите са дезактивирани и ние не можем да изразим огромния си възторг от синилните му изхождания . Аман от платени публикации!
  • 10 гост

    39 3 Отговор
    Маричков е както всички нас човек на своето време! Баща му по времето на социализма беше посланик на НРБ във Ватикана, на фестивала "Ален мак% пееше с група дечица: "Аврора значи зора", а песента която цитирате в първоначалния си вариант беше с друг текст, който веднага след 1989 г. бе променен на "Аз не съм комунист". Да, добър музикант, расли сме с неговите песни и още ги харесваме, но да го правим герой.......?

    Коментиран от #23

  • 11 По течението с клишета

    42 5 Отговор
    „… аз не съм комунист и никога няма да бъда“
    Миме, тва дето всички го поставете гордо не е за гордост! Да си комунист по убеждение не е лошо, това да искаш един по-добър живот, където всички да имат равни възможности за развитие без значение от материалното положение, а да живеят и бъдат полезни за себе си, за семействата си и обществото според собствените си възможности е лошо, то по-добре да започва един ядрен апокалипсис и да се приключи с тая "цивилизация"!
    Та като се пише нещо възторжено, като ти изглежда политкоректно, не винаги е повод за гордост и показва някакъв интелект, често е обратното )
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васко Кръпката ни излъга

    21 12 Отговор
    Пееше ни: " комунизма си отива, спете спокойно деца!"
    И ние спахме! Комунягите са още тук!

    Коментиран от #47

  • 14 Това е велик българин !

    17 7 Отговор
    АЗ, ЕДИН ОТ НАРОДА

    Не мечтая
    безсмъртие
    и пътища леки, а ватенка топла
    за зимния ден. — Безсмъртно
    нека остане
    навеки построеното тук
    от мен!

    Коментиран от #50

  • 15 Ееее,пресолихте манджата

    29 3 Отговор
    Колкото и "голям демократ" да е бил то вече си мисля с тея натрапени вече няколко дни хвалебствия сме имали Моцарт и Елвис в едно без да знаем!Все пак става дума за един обикновен музикант и певец!
  • 16 Аз не съм комунист и никога няма

    28 2 Отговор
    да бъда.....оказа се обаче и комунист и доносник ...но като музикант остави добри неща след себе си. Цирка който направиха псевдо културниците беше излишен .....Като го гледах все ми звучеше рекламата на Абу фарма магнезий....гнус...иначе високопарни пръдни и тъпни няма да го съживи
  • 17 Иван Грозни

    18 3 Отговор
    Маречков беше признат и при "социализъма" от всички, дори от властта. После на сила го направиха/използваха/ като марка на демокрацията.

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо

    23 3 Отговор
    Прайда от ПП/ДБ реши да си приватизира Маричков, въпреки че всичките му песни д
    са създадени преди съществуването на ПП/ДБ!
  • 20 Кретените си търсят нещо

    10 2 Отговор
    КОЕТО ДА ДОВЕДЕ ДО МАЛОУМНАТА ИМ "ЗАЕДНОСТ".... лошото е че най големите боклуци я търсят
  • 21 Точно в десетката

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гоги Лозата":

    ..и идва времето когато хората проглеждат и някой ще напише - ".. аз не съм евроатлантик и никога няма да бъда"

    Все пак не можем да отречем хубавите песни на големият музикант, макар че, бе политически заблуден и платен.
    Да почива в мир!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Под крилото на бай Тошо

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Явно наистина си гост ! Маричков беше привилегирована персона по времето на Бай Тошо и черпеше с пълни шепи блага , недостъпни за простосмъртните ! След 10-ти обърна плочата и продължи в същия стил ! Като мусикант му бе дадена пълна подкрепа за изявата на групата , което другите можеше само да си мечтаят !
  • 24 Бая културници - гниди

    17 2 Отговор
    се навъдиха нещо в България и само претенциите им са големи. 200 милиона годишна държавна субсидия за малоумни културници. Два грама мозък нямат ама иначе са много вресливи, предимно от умният красивитет и герберастчета на хранилки
  • 25 Всеки пребоядисал се комунист

    12 3 Отговор
    е Гордост за ДБ-ПП...
  • 26 Помислих

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Уфффффф":

    че случайно си сбъркал бутона... Вероятно си имал предвид Димитър КереЛезов. Този Кекерезов кой е?

    Коментиран от #30, #44, #45

  • 27 Всичко качествено което направи

    17 3 Отговор
    Кирил Маричков беше през социализма. Както е във всички сфери
  • 28 Ъхъъъъъ

    13 1 Отговор
    Аз не съм комунист и никога няма
    да бъда бееееее ... само дето седмични доклади до ДС правил в рими и им ги припявал
  • 29 Идеализираш

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван Грозни":

    На сила хубост не става. Има хора, които винаги са в първите редици. Пусти келепир ги тегли
  • 30 Ей, много

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Помислих":

    си упорит с този минус. Дадох ти жокер да се коригираш. Не би. Трай си! Познавам лично и КереЛезов и Маричков. Преди години работих тях.
  • 31 Кирил Маричков

    11 2 Отговор
    Не е важно дали ще захапеш кокала, много по-важно е да не го изпуснеш след това !!!!
  • 32 РИЧАРД СЪСТКИ/РИНГО СТАР И колектив

    7 1 Отговор
    ВСЕ ПАК ДЖОН ЛЕНЪН
    ОТКАЗС МЕДАЛА ОТ КРАЛИЦАТА...
    А ЩУРЕЦА НАВЕДЕ ГЛАВА ЗА ОРДЕН С ЛЕНТА
    ПРЕД ПРЕЗИДЕНТ ОТ БКП....🤔

    Коментиран от #34

  • 33 Перо

    7 1 Отговор
    Прайда от ПП/ДБ правят опити за приватизация на личността на К. Маричков и са се наточили да бъдат на погребението му, въпреки че е живял 80 г., без прайд и всичките му песни са преди създаването на джендърската партия ПП/ДБ! Създават предпоставка за безредици, защото са антихристи, а поклонението е в православна църква!
  • 34 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "РИЧАРД СЪСТКИ/РИНГО СТАР И колектив":

    Да, ама един друг от Битълс прие с благодарност титлата “Сър” от кралицата и много държи да се изписва, пред името му!
  • 35 Гневен

    6 1 Отговор
    Стига с тоя убиец на жени.........
  • 36 Механик

    9 2 Отговор
    Сега, тоя реквием за Маричков ли е или ползвате името му за съвсем други цели?
    Ми, аз лично стигнах до "комунизма" и спрях да чета.
    Още повече, че авторката на тоя пасквил, едва ли знае друга песен на Маричков, освен "аз не съм комунист".
    Нека не забравяме, че точно по "комунизма", Марикчов и Щурците, пълнеха залите и стадионите. Да не збаравяме, че предното и моето поколение слушаха свободно тая музика и никой не ни забраняваше. Да не забравяме, че тия песни се записваха на плочи от "БалаканТон" и бяха в свободна продажба.
    И не на последно място- Бог да прости Марикчов - един от нашите кумири! Бог да го прости и благодарим за музиката!
    Всичко останало са али-бали и политкоректни варомешалки.
  • 37 Любопитен

    4 1 Отговор
    Аз не съм терорист аз не съм комунист, аз съм просто един убиец на жени.
  • 38 Сава Къров

    2 1 Отговор
    45 год стигат а, ха сега храни трупоразлагащите организми.
  • 39 анонимен

    4 1 Отговор
    Стига вече с този Маричков ! Никога не съм харесвала "Щурците " и него -но поклон пред паметта му !
  • 40 Бзнс

    6 1 Отговор
    На погребението в първите редици ще са всичките боклуци от СДС начело с Соломон Паси и Иван Костов.
  • 41 Убиецът Маричков

    5 1 Отговор
    Да се махате с този убиец.
  • 42 Бай Иван

    5 1 Отговор
    Дано опашката от желаещи да се изходят на гроба му, да не е много голяма щото имам проблем с простатата и немога да стискам повече от 2 часа ама с стоя мой късмет май опашката ще е километрична.
  • 43 Бацо Гацов 😂😂😂

    4 1 Отговор
    Ай стига ме занимавахте са тая двулика лопата бе..
  • 44 На твое място

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Помислих":

    Щеше да ме е срам. И Димитър Керелезов и Волен Николаев, бяха най-добрите поети на своето време. Димитър Керелезов се е усамотил на село и не иска контакти с никого. Волен Николаев-най-великия почина млад, вечна му памет.

    Коментиран от #55

  • 45 Правилно си помислил

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Помислих":

    Керелезов имах на предвид Дори.
  • 46 плюс минус

    6 1 Отговор
    Повечето любими естрадни песни са от времето на соца.
  • 47 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Васко Кръпката ни излъга":

    Не комунягите са тук,а капиталистите и хората със свръхегоизъм и алчност.Събудете се най-после,проветрете си главите,изсушете си промитите мозъци и разберете света такъв,какъвто е!
  • 48 Хубаво ... аре.....

    2 0 Отговор
    Отиде си.... чудо щеше ако беше вечен
  • 49 Червената шапчица

    1 1 Отговор
    Поетеса, на две епохи метреса.
  • 50 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това е велик българин !":

    Стиховете му са дадени на забвение,а построеното не можа да удържи на разрушителната сила на демократизаторите.Толкова за разликата между едно отминало време и времето на умиращия народ и държава.
  • 51 В.В.П.

    5 0 Отговор
    99%от хитовете в бг естрадата ,рок ,поп музика са сътворени в ,,гадния социализъм,,,.След 10год,,Вкусът на времето ..ДНЕС Е КРИСКО И Азис ..
  • 52 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Kсто си отвори устата и казва някоя глупост .За предателя Желю ,за Коня ,за Путин..Глупав човек..Добър певец ..НЕе изключителен ..Не го изкарвайте по голям , отколкото е..Да си опива в мир ,ако може .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Болярче

    2 0 Отговор
    Лили Иванова да изпее песента "Всичко е пари приятелю" и това ще обясни нещата.Бог да го прости човека пееше хубаво.

    Коментиран от #57

  • 55 дедо..

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "На твое място":

    Щурците имат и добри песни например,,звезден час,,текст павел матев,музика и аражимет морис аладжем и петър гюзелев,слушайте я..ама с ален делон-спукан син балон-удариха дъното,и защо възпяха и откриха 13 та,зодия и я кръстиха щурец-по късно маричков казава,че една гадатека му казала-че това носи нещастие.
  • 56 Несъгласие

    1 0 Отговор
    Светъл път Маричков.
    Що се отнася до бунтарството може да се изрази категорично несъгласие с автора, защото за антикомунизма на Маричков разбрахме след 1989 г. по седесарските сборища, които днес забравиха колко песни той изпя за тях. И последно. Не бива да забравяме, че песните са създадени от "Щурците" и са на"Щурците"...
  • 57 табсо..

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Болярче":

    Лили е върхът,тя беше от първите която поднесе съболезнования на семейство маричкови..тя изпя първата метъл балада в бг-то,,вечност,,текс стефан банков музика и аражимент митко щерев-той тогава ръководеше вис,,маковете,,на соло китарата..лъчо стоунса от пловдив,най добрия за времето си при соца.