Last news in Fakti

7 Март, 2024 23:54 1 865 3

Как да се храним здравословно: митове и истини

  • здравословно хранене-
  • храна-
  • здраве-
  • митове-
  • кафе-
  • плодове-
  • алкохол-
  • зеленчуци

Кафето дехидратира? Това също не е вярно. В последните години научният консенсус по този въпрос се измени.

Как да се храним здравословно: митове и истини - 1
Снимка: Shutterstock

Темата за здравословното хранене е пълна с неверни и противоречиви информации. Не са малко и митовете, които се разпространяват по въпроса какво е добре да се яде и какво не. Има редица правила за хранене, които не почиват на научна основа. Митове се разпространяват по най-различни причини - например, когато някои научни изследвания се интерпретират грешно, обяснява диетологът Ларс Либуда.

Плодовете и зеленчуците – необелени?

Едно от популярните твърдения гласи, че плодове и зеленчуци като ябълките и краставиците не бива да се белят, защото в обелките им има най-много витамини. Това е принципно вярно, обяснява Филине Ленц, говорителка на Германския център по хранене. Разбира се, витамините и минералите не се съдържат само в кората, а в целите плодове, но най-много има под кората. Затова е добре наистина те да се ядат необелени.

Важно е да се знае и друго: ако щателно измиете плодовете и зеленчуците и после ги подсушите, можете да сте уверени, че по повърхността им няма остатъци от пестициди.

Безглутенови продукти?

Вярно ли е, че безглутеновите продукти са по-здравословни от онези, които съдържат глутен? Не. Хората, които имат непоносимост към глутен трябва да го избягват, но няма доказателства, че за останалите такова хранене ще е полезно - показва доклад на Медицинския департамент на Харвард. Според Германското дружество по хранене елиминирането на отделни храни, без да е диагностицирана непоносимост към тях, може дори да увеличи риска от недостиг на определени хранителни вещества и да доведе до хронични здравословни проблеми.

Плодове и зеленчуци или смути?

Еднакво здравословно ли е, ако консумираш плодовете и зеленчуците под формата на смути? Не точно. Според експертката Филине Ленц едно смути от супермаркета може да е загубило част от полезните си качества в процеса на обработката, транспортирането и съхранението. Въпреки това то все пак е за предпочитане пред пълната липса на плодове и зеленчуци.

Кафето дехидратира?

Кафето дехидратира? Това също не е вярно. В последните години научният консенсус по този въпрос се измени. Кафето действително е диуретик, но представата, че кафето ни дехидратира, е остаряла. С кафето човек може да подсигури част от потребните на организма течности. Според Германския център по хранене обаче човек не бива да пие повече от четири-пет чаши кафе дневно.

Спанакът има най-високо съдържание на желязо?

Друг интересен мит е вярването, че спанакът има високо съдържание на желязо. Това всъщност не е вярно - той съдържа почти същото количество желязо, колкото и други тъмнозелени зеленчуци - около 2,7 милиграма на 100 грама.

Яйцата повишават холестерола?

А вярно ли е, че яйцата повишават холестерола? Не непременно. Факт е, че жълтъците са богати на мазнини и холестерол, но в яйцата се съдържа и протеин, както и други важни хранителни вещества. При здравите хора консумацията на яйца не би трябвало да се отразява значително на нивото на холестерола в кръвта. От значение са количеството мазнини и видът на мазнините, които се поемат. Ненаситените мастни киселини, които се съдържат главно в растителните храни и мазните риби, са полезни за здравето.

Морковите подобряват зрението?

Не е съвсем вярно и това, че яденето на моркови подобрява зрението. Морковите съдържат много полезни витамини и минерали, които са важни за правилната функция на очите, това това не е достатъчно, за да се подобри зрението ни.

Първо бира, а после вино?

Не бива да пиете бира, а след това вино, защото тази последователност се отразява зле? И това не е вярно. Няма значение в какъв ред пиете алкохола. Махмурлукът е свързан с количеството на алкохола и с неговото качество.

Здравословна доза скептицизъм

Но как да се ориентират хората сред огромното количество противоречиви съвети? За неспециалистите не е лесно да разпознаят митовете. Диетологът Либуда съветва да бъдем скептични винаги, когато се предлагат прости решения на сложни проблеми. Особено съмнително е, когато даден препарат или продукт се рекламира заедно със съвети за хранене.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    1 0 Отговор
    Както и колкото ни е сладко!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.