Last news in Fakti

30 Март, 2014 23:43 2 325 0

Кери и Лавров не се разбраха за съдбата на Украйна (обновена)

  • париж-
  • преговори-
  • джон кери-
  • сергей лавров-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ

След 4-часовите разговори при закрити врати в Париж конструктивният диалог обаче щял да продължи

Кери и Лавров не се разбраха за съдбата на Украйна (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

След 4-часов дебат в Париж руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери не стигнаха до споразумение за урегулиране на ситуацията в Украйна.

Преговорите се състояха във френската столица при закрити врата в резиденцията на руския посланик в Париж. Лавров приветства Кери на стълбите на резиденцията, двамата се здрависаха и започнаха разговор на четири очи с молба към представителите на медиите да се оттеглят, като им пожелаха лека нощ. Това вероятно бе намек за късното приключване на срещата, коментира Нюзру.

Официалната среща на представителите на двете страни бе организирана в максимално кратки срокове след съботния телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Барак Обама, който неочаквано активизира преговорите за Украйна.

Според американски дипломати, външният министър Лавров не бил упълномощен да води преговори за съдбата на Крим. Но предложенията на САЩ и не включват връщането на полуострова на Украйна.

По предварителни данни, планът за урегулиране предполага разполагането на мисии от чуждестранни наблюдатели в страната, които трябва да се уверят, че правата на рускоезичното население там се спазват. Според официалната гледна точка на Москва именно нарушаването на неговите права е повод за референдума в Крим и присъединяването му към Русия. След настаняването на мисиите Русия вероятно ще изтегли военните си от западната граница и директните преговори между властите на Руската федерация и Украйна ще станат възможни.

Според интервю на Лавров, бъдещето на Украйна Кремъл вижда като федеративна държава с широки пълномощия на регионите и руският език като втори официален. И двете неща обаче управляващите в Киев смятат за неприемливи.

Според зам.-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков РФ и САЩ имат както и преди фундаментални разногласия по ситуацията в Украйна. САЩ имали идеи, но те не отчитали последните развития на нещата в Крим и Украйна. В Донецк и Харков проруски настроени активисти също искат референдум за създаването на Югоизточна автономия, съобщава РИА "Новости".  

В крайна сметка двете страни наистина не успяха да постигнат договорка за Украйна, но руският външен министър Лавров коментира след 4-часовата среща, че дебатът с Кери е бил „конструктивен” и ще продължи. САЩ и Русия изложили своите планове за намаляване на напрежението, но не се разбрали за причинителя му.

„Ние изразихме различни позиции относно причините за украинската криза. Независимо от това се споразумяхме за нуждата от намиране на допирни точки за постигане на обща позиция с цел разрешаване на тази криза по дипломатичен път”, каза Лавров.

Американският държавен секретар Джон Кери изтъкна, че всякакви по-нататъшни разговори за бъдещето на Украйна трябва да включват и държавното ръководство на страната. Няма решение за Украйна без Украйна, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: