Last news in Fakti

9 Април, 2014 12:33 12 824 3

Адвокат Беров: Ще придвижва делото за кмета на Тетевен в Страсбург

  • адвокат-
  • беров-
  • ще придвижа-
  • делото-
  • кмета-
  • тетевен-
  • страсбург

Другата истина за бившия кмет Милев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Показното задържане на кмета на Тетевен Милен Милев разбуни "духовете" в Тетевен и не само там и накара мнозина да се запитат за мръсните игри в политиката и облагите от нея. Факти.бг потърси и другата истина за Милев.

"Категорично смятам, че задържането на кмета на Тетевен Милен Милев е незаконно, както и това, че е отстранен от длъжност. Изчаквам да получа от Великотърновския апелативен съд заверено копие от решението по делото и ще заведа дело в Страсбург с абсолютната убеденост, че това дело ще бъде спечелено, защото начинът, по който беше задържан Милев, бе недопустим. За това нито има фактически, нито правни основания. Кметът на Тетевен Милен Милев, който бе задържан и обвинен, не е източил 1 милион лева." Това заяви за Факти. бг адвокатът му Николай Беров.

Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна две обвинения срещу кмета на Тетевен Милен Ганев Милев и срещу Детелин Маринов Пърлев, заместник-кмет на община Тетевен.
Те са привлечени като обвиняеми за извършени длъжностни престъпления за периода април 2012 – август 2013. Както и за превишаване правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда и от това са настъпили значителни вредни последици. Според обвинението Милен Милев е нанесъл щети за около 1 милион лева от обществена поръчка за доставка на храни.

Адвокат Беров обаче посочва, че обществената поръчка е за доставка на храни, които  са осигурявани в социални заведения - детски градини, училища, болницата и социалният патронаж в общината. Процедурата по обществената поръчка е спазена, определена е фирма, която да снабдява социалните заведения с храни. Поради това, че някои от храните не са отговаряли на наредба по САПИ, която определя кои храни на какви параметри да отговарят, Агенцията по храните е предписала спиране на изпълнението на обществената поръчка, разказва хронологията на събитията адвокат Беров.

Мотивите на агенцията са, че по условията на конкурса както са заложени параметрите, фирмата - доставчик не би могла да ги спази. Независимо от това, тъй като съществува риск от блокирането на дейността на болниците, детските градини, училища и социалния патронаж, по искане на управителите на социалните заведения е имало събрание, на което е съставен протокол, че ръководителите на детските градини, болницата и социалния патронаж биха желали, независимо, че няма нова обявена обществена поръчка, фирмата - доставчик да продължи да ги снабдява, тъй като ще злепоставят много възрастни болни хора и деца. И така снабдяването им с хранителни продукти е продължило. Няма обаче,  никакъв акт на кмета Милев, нито заповед или разпореждане, с което това да е станало, твърди адвокат Беров.

Безспорно е, че обществена поръчка за нов доставчик е обявена по-късно, което може да представлява някакво нарушение, смята той. Според него общо доставените храни за този период, за който Милев е обвинен, от април месец 2012 г. до август 2013 г., са на стойност 473 000 лева, а обвинението е за 1 милион лева. Разминаването е драстично.

„ДАНС не са се постарали да  извадят всичките тези документи и да видят на каква стойност са закупените храни и на каква стойност са отчетените средства. Има ли някакво различие или присвояване на средства. Трябва да са съставени някакви документи с невярно съдържание. Никой не твърди подобно нещо, само твърдят, съвсем декларативно, че са нанесени щети в особено големи размери. Кажете кои са тези щети, питаме ние на делата и получаваме мълчание от страна на прокуратурата”, твърди адвокат Беров.

В случая фирмата - доставчик със свои средства закупува храните, фактурира ги, доставя ги на социалните заведения. Съответните фактури се подписват от длъжностно лице от социалното заведение, внасят се в Общината, осчетоводяват се, като преминават през заместник - кмета по финансовите въпроси Детелин Пърлев и се изплащат. Самият Пърлев също е задържан и отстранен от длъжност,

В края на 2012 г. или в началото на 2013 г., Общината както всички общини,  изготвя отчет за разхода на финансови средства, отпуснати от държавата. Този отчет се приема на сесия на Общинския съвет и се утвърждава. След като бъде утвърден се изпраща на Сметната палата и на областния управител. До настоящия момент и двата отчета за 2012 и 2013 г. са били приети от сесията на Общинския съвет без никакви възражения или каквито и да е искания от страна на някой от съветниците.
До момента нито са налагани санкции на някого за тези изразходвани средства, нито нещо друго е говорело за извършено нарушение, заяви адвокат Беров.

Относно твърденията, че фирмата – доставчик е на негова близка, а и следващата  фирма, поела през 2013 г. доставката също, адвокат Беров заяви:

„Така се твърди, но фирмата не е на негова близка. Фирмата е работила чрез пълномощник, тъй като е поела и в други общини разни ангажименти по обществени поръчки и й е възложено конкретното изпълнение за община Тетевен. Доставянето на храни е възложено на пълномощник, за който се твърди, че бил близък с кмета, Милен Милев. Дали е близък или не е малко относително.
Второ , след като снабдяването е продължило нормално, самите директори на детските заведения и социалния патронаж са поискали да продължи. Е къде са нарушенията?, пита адвокат Беров.

Не се сочат за момента и не става въпрос за милиони лева.

И още от хронологията на събитията

При започването на мандата си Милен Милев като кмет, той е обърнал по-сериозно внимание на изостаналите селски региони. Селата често от от април чак до  декември са оставали без вода. Милев е насочил една значителна част от средствата, разбира се чрез разрешение на Общинския съвет, за подобряване на дейността на водоснабдяването в селища като Гложене,  Градежница, Галата, Глогово, където са предприети изпълнение на проекти като разширение на детски градини, изграден е нов воден цикъл в община Гложене и в Градежница.

Разковничето за процеса адвокат Беров вижда в сблъсък на интереси

Сега изплува и друга предистория във връзка с председателят на Общинския съвет  в момента на Тетевен Мадлена Бояджиева, която преди това е била директор на болницата в града. При стъпването си в длъжност Милен Милев получава сигнали за проблеми в здравното заведение. Повиква при себе си одитора Цветелинка Цанова, която му казва, че за да има одит за периода 2009 г. – 2011 г.  би трябвало да има решение на Общинския съвет, чийто председател вече е Бояджиева. Намеренията на Милев достигат до ушите на председателя на Общинския съвет Бояджиева. И от тук тръгва неговия проблем, заявява адвокат Беров.

През юни тази година е  трябвало да започне изпълнението на новите, утвърдени проекти, които са на обща стойност от над 86 млн. лева. Средствата са осигурени  благодарение на личната ангажираност на Милен Милев. И това е попречило на председателката на Общинския съвет Мадлена Бояджиева - Ничева. Тя е всъщност е в конфликт на интереси, тъй като нейния съпруг Пламен Ничев е директор на общинско предприятие „Четпром” ЕООД със 100% общинска собственост, твърди Беров и иска прокуратурата да установи истинността на този факт. По проектите за 86 милиона лева има опция отделни поръчки да биха могли да бъдат възложени на Ничев като подизпълнител, предвижда Беров.

На кмета Милев му е поставен въпроса, защо има такава шуробаджанащина. Тогава той е разпоредил вътрешен одит.  И това е „преляло чашата” и се поставя началото на контра атаката срещу него. Сигнализира се в ДАНС, че той е извършил голямото престъпление, твърди Беров и смята, че няма защо да не вярва на Милев.

Беров е поискал от самата Бояджиева, да му предостави справка дали има деклариран конфликт на интереси, тъй като тя и съпругът й са основни свидетели по делото срещу Милев. Той е поискал и копие от отчетите, които е получил днес. В отчетите е видно, че общинските съветници единодушно са застанали зад отчетите за бюджетите и изразходваните средства за 2012 г. и 2013 г.

„Бояджиева и съпругът и твърдят, че ако Милен Милев остане на свобода, щяло да стане апокалипсис. Няма такова нещо, просто те искат да изолират Милев, за да може да се направи някаква друга схема, в която вътре те да са основните играчи по проектите”, предполага Беров.

И още по хронологията на събитията

Преди да влезе заповедта за отстраняването от длъжност на Милев, той  е издал заповед, за времето, което ще отсъства , да го замества един от заместник кметовете- Десислав Цветанов. Мила Герджикова към Комисията за социални дейности се опита да свика сесия на Общинския съвет , на която да бъде избран, някой друг заместник, който ще е удобен за проектите. Тази сесия обаче не взема никакво решение,  заяви Беров.

Ако Левчана Хаджиева, заместник кмет по социалните дейности в Община Тетевен, която също е основен свидетел по делото, бъде определена за заместник - кмет сега, тъй като по закона за местна власт и местно самоуправление само някой от заместниците може да изпълнява тази длъжност, докато кметът е отстранен, това би се вписало в схемата на Мила Герджикова, която е организатор на всички тия процеси, твърди  още адвокат Беров.

В случая считам, че е трябвало да се вдигне шум и да се каже, че Милев е голям престъпник. Абсолютно несправедливо и незаконосъобразно. Не, че съм негов адвокат, но не е справедливо един човек да го обвиняваш и лишаваш от свобода при положение, че не е доказано престъпление и за една стотинка, заключи адвокат Беров.

Факти.бг си запазва правото да потърси и другите страни Мадлена Бояджиева, Мила Герджикова и Левчана Хаджиева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 2 Отговор
    Смятам,че такива дедета и пенсионери нямат работа в политиката.Там трябва да са млади хора които знаят какво искат и как да го направят!
  • 2 Калина Петрова

    1 2 Отговор
    това е адвокатът Беров, а не кметът
  • 3 Magdalena Mladenova

    0 3 Отговор
    mnogo neblagodarn xora ima bez sram da te sloji choveka na rabota i da my zabiesh noj v garba xrani kyche da te lae