Last news in Fakti

9 Май, 2014 10:31 1 184 0

Исаков: Оценяваме, че официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана

  • исаков-
  • украйна-
  • позиция-
  • балансирана-
  • посланик-
  • русия
Исаков: Оценяваме, че официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана - 1
Снимка: Руско посолство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ние оценяваме, че официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана, макар да е различна от подходите на Русия."

Това казва в интервю за „Агенция "Фокус" извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков.

"Ние разбираме, че на България като член на НАТО и ЕС й се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси. Заедно с това се надявам, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество", смята посланик Исаков.

Според посланика на Русия "София безусловно има какво да губи", като това нееднократно е било заявено от представители на българското правителство, а руската страна винаги е готова да продължи политическия диалог и икономическото сътрудничество.

"София безусловно има какво да губи, като при това не веднъж са го заявявали напоследък и самите представители на българското правителство. Русия от своя страна е готова да продължи двустранния политически диалог, както и икономическото взаимодействие. Сигурен съм, че за това ще допринесе визитата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в България.", заявява посланик Исаков.

"Русия не бива да се изолира. Тя се намира, без да преувеличавам, в центъра на всички световни процеси и международни събития, затова опитите да бъде изградена някаква различна координатна система и отвън да се намери неподобаващо място за Русия в нея са обречени на провал." Така Юрий Исаков коментира поредицата от санкции и мерки, приети от САШ и ЕС срещу Русия след началото на украинската криза.

"Ние се стараем това да го обясним на нашите американски и европейски колеги, но за жалост не винаги искат да бъдем чути. Осъждаме обявените мерки за оказване на натиск върху Русия. Едностранните екстериториални санкции по природата си не са законни – те не съответстват нито на нормативите на цивилизованото международно общуване, нито на основите на международното право." - заяви посланик Исаков.

Руският посланик изрази съжаление, че санкциите срещу физически и юридически лица са започнали да се "превръщат в практика, която ограничава нормалното икономическо сътрудничество".

"Пред очите ни фактически се възражда „КОКОМ” – една отдавнашна методика от времето на „студената война”, бих казал, – „фантом на отминалия свят”. - смята посланик Исаков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА