Last news in Fakti

22 Юни, 2014 16:31 2 228 3

За гражданската сигурност у нас 21-ви век още не е дошъл

  • николай слатински-
  • гражданската сигурност-
  • "гражданска защита"-
  • варна

България като че ли съществува по инерция, ден за ден, от дъжд на вятър, докъдето може и нито миг след това…

За гражданската сигурност у нас 21-ви век още не е дошъл - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарната статия е от личния блог на доц. д-р Николай Слатински nslatinski.org, в който се публикуват идеи и анализи, свързани с политиката и обществения живот в страната.

Трагедията във Варна е страшно свидетелство колко беззащитна от безхаберието на властта е нашата държава – и така вече години и години наред.

Началото на края бе положено от безобразията на Тройната коалиция. Помните ли Емел Етем? Тогава започна унищожаването на системата за гражданска защита и източването на ресурсите на държавата за действие при извънредни ситуации.

После настъпи звездният час на безчинствата с гражданската защита на абсолютните дилетанти от ГЕРБ – тогава „Гражданска защита“ бе ликвидирана, натикана под шапката на Пожарната… При това скопено правителство съсипването на системата достигна до естествения си летален завършек.

Никоя държава не може да понесе подобно трикратно посегателство срещу най-важната сфера на днешната ни национална сигурност.

Експертите у нас (и аз в това число) сме анализирали, предлагали, предупреждавали, писали за това какво се случва и какво ще се случва, но властта винаги е била глуха, обърната със задните си части към гражданската сигурност (сигурността на гражданите при бедствия, аварии, катастрофи и други извънредни ситуации).

Катастрофата вече е настъпила, макар че обществото още не си е дало сметка за това. Ние живеем в посткатастрофично време по отношение на всички основни аспекти на националната сигурност. Както впрочем и (можем да кажем – в това число) на гражданската сигурност, здравеопазването, образованието, социалната политика и къде ли още не.

В условията на настъпилата катастрофа управляващите в системата за национална сигурност са подобни на объркания лодкар, чиято лодка е подхвърляна в бурното море, а той прави панически действия, гребе напосоки, гледа само да не се удари в някоя видима скала, но няма нито време, нито сили, нито събрани във възел мисли как да избягва подводните скали, затова някоя от тях би могла да се превърне в тежка, окончателна присъда за лодката му.

Може би ненапразно думата „риск“ произлиза от „подводна скала“. Днес българската лодка е подмятана от морето, а нейните управляващи симулират, импровизират, имитират и наподобяват някакво управление на лодката, но само по отношение на видимите опасности и заплахи. Що се отнася обаче до истинските рискове, т.е. невидимите подводни скали, за тях няма нито представа, нито стратегия, нито воля, нито капацитет за управление. България като че ли съществува по инерция, ден за ден, от дъжд на вятър, докъдето може и нито миг след това…

В България в жизнено важната област на националната сигурност – гражданската сигурност, 21-ви век още не е дошъл: управленски, концептуално, нормативно, финансово, информационно и кадрово цари хаос, нарастваща дезорганизация. Ние сме държава без закон за управление при кризи! Няма не само ранно сигнализиране, няма и превенция. Само и единствено – тичане след събитията. Пасивно се изчаква бедствията да се случат. И когато те се случат, когато хората загинат, властта, която всъщност е причинила с нехайството и некомпетентността си смъртта на тези хора, обува гумени ботуши, слага лицемерни маски на съпреживяване и раздава на близките и роднините на удавените хора пликчета с пари. При това пари, взети не от нейния джоб, а от партийните субсидии, които пък се вземат от данъците на същите тези удавени хора и техните близки и роднини!

В политиката и при демокрацията винаги властта е отговорна. А когато тя не е на нивото на отговорностите си, тя е виновна, при големите провали тя е престъпно виновна.

У нас именно властта съсипа “Гражданска защита”:

- най-напред я накара да говори на развален български език, заменяйки в нея прекрасни специалисти с партийни протежета от Родопите и Делиормана (така един обикновен водопроводчик бе спуснат като парашутист да управлява свръхсложната система, наречена язовир „Тополница“, и с въпиющата си безпросветност и некомпетентност причини огромни щети на близо 1000 къщи, разположени надолу от язовира, когато язовирът преля и водата му бе шоково допусната и изпусната да тече на мътни талази към населените места);

- а после я натика в МВР, под шапката на Пожарната (а наред с това наложи критерии за кариерно израстване, изискващи няколкогодишен стаж в МВР; но как хора от “Гражданска защита” могат да имат този стаж, като довчера са били извън МВР? – никак, затова те биваха първите уволнени).

Сетне мои колеги и приятели ми писаха с молба – да съобщя на обществото, защото моят глас се чувал, – че в тяхната област има десетина язовира, чиято стена може да се спука. Но мога ли аз да взема грях на душата си да изплаша цяла област, че седи върху мини със забавено действие? Мога само да споделя този факт с властта, но властта нехае, тя пет пари не дава, впрочем, дава пет пари, но после – в пликче и от партийните си субсидии...

Нека да не бъда неправилно разбран: противопожарната дейност е изключително важна, тя изисква огромен професионализъм, а не трагична некомпетентност (чрез която бе хвърлен военен хеликоптер да гаси пожар, а после президентът трябваше да праща венци на гробовете на загиналите пожарникари, защото гасенето на пожар с хеликоптер си има технология и си иска определен тип хеликоптер, със съответното оборудване).

Противопожарната дейност е безценно важна, но тя е дейност, която основно върви впоследствие и след като пожарите избухнат и ги гаси, докато гражданската сигурност върви преди и пред извънредните ситуации – прогнозира ги и ранно ги сигнализира, осъществява превенция и минимизира рисковете от тях, а едва после, ако рисковете се материализират, се мобилизира и действа заедно с цялата мрежа за противодействие и ликвидиране на последиците. Заедно с Пожарната, Армията, Бърза помощ и т.н.

Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Застраховката е като ваксина. Пази срещу голяма беда, но рядко случваща се. Затова често я отлагаме, тъй като ни изглежда скъпа!Зачестилите природни бедствия принудиха голяма част от хората да помислят за застраховане на своя дом и имущество. Пролетта е сезонът, когато най-често се случват наводения в резлутат на засилените валежи. В редица случаи застраховката може да се окаже решаваща, тъй като понякога щетите от природно бедствие са толкова големи, че е непосилно за едно семейство да посрещне разходите за ремонт. Ето защо застраховката е най-сигурният начин за комплексна защита на дома. Експертите съветват да обръщаме внимание на условията, покритите рискове и обслужването, предлагано от компаниите, тъй като добрата застраховка се оценява единствено при наличие на щета. По тази причина обслужването, заедно с навременното и коректно изплащане на обезщетение, придобива все по-голяма тежест при избора на застраховател.

    Коментиран от #2

  • 2 петър петров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Димитров":

    Вероятно сте прав,така би било редно.Но ние се намираме в България и всички имаме опит със застрахователна компания у нас.Специално аз се сблъсквам ежегодно със застраховка каско и определено тя не допринася за спокойствие .
  • 3 Maria Stoianova

    0 0 Отговор
    А помага ли застраховката на пълна къща с трупове? Друг път.