Last news in Fakti

18 Май, 2018 17:57 1 729 0

Кои наши песни да влязат в "Книгата на ЕС"? Решавате вие!

  • песни-
  • книга на песните на европейския съюз-
  • музика-
  • ес

Изберете шестте най-красиви родни изпълнения

Кои наши песни да влязат в "Книгата на ЕС"? Решавате вие! - 1

Кои са шестте български песни, които България ще избере в първата Книга на Песните на Европейския Съюз?

От днес (18 май) до 18 юни всички български граждани могат да участват в гласуване, чрез което ще се изберат шест песни, които да представят България в първата “Книга на песните на Европейския съюз“.

Български певци от различни хорове, както и певци студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив номинираха 56 български песни, измежду които българите да изберат своите фаворити.

До момента над 23 000 души от 13 страни-членки са гласували за шест песни, които да представят страната им. Българите са 14-тата подред европейска нация, която ще гласува.

Шестте категории, които бяха избрани от 17 музикални академии от 14 страни-членки са: "Песни за любовта", "Природа и Сезони", "Свобода и Мир", "Народни песни", "Песни за вярата" и "Детски песни".

Гласуването се провежда на български – онлайн на www.eu-songbook.org.

”Възможността да се съберат в едно издание най-популярните песни на Европа е нещо наистина вдъхновяващо! Представени са песни в шест категории, предложени от студенти и преподаватели от НМА „Панчо Владигеров”, София и АМТИИ, Пловдив. Приветствам идеята и се радвам, че с редакторската си работа подпомагам нейната реализация. Успех!", коментира с въодушевление редакторът на "Книга на песните на ЕС“ за България, проф. д-р Т. Шекерджиева – Новак, Зам. ректор на АМТИИ, Пловдив.

Кои наши песни да влязат в "Книгата на ЕС"? Решавате вие!

"Книга на песните на ЕС“ е уникален по рода си новаторски проект, основан от организация с нестопанска цел, която няма политически и финансови взаимоотношения с Брюксел. Основателят и президент Джепе Марслинг обясни в дълбочина мотивацията зад инициативата:

"Ние, 27-те нации на ЕС, знаем твърде малко едни за други! Споделянето на песни от националните ни съкровищници е директен път да се опознаем по-добре. Ако ние истински искаме да направим икономическа крачка – от въглища, стомана, риба до социални взаимоотношения и култура – ние всички трябва да развием чувство за принадлежност към ЕС, тъй като съюзът принадлежи най-вече на нас - неговите граждани".

По план първото издание на "Книга на песните на ЕС“ трябва да излезе на Деня на Европа – 9 май, 2019: 162 песни ще бъдат отпечатани на националния им език и на английски език – в две колони една до друга. Евентуални приходи от инициативата ще бъдат оползотворени за издаването на втори екземпляр на книгата, който ще бъде преведен на всичките 24 официални езика в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА