Last news in Fakti

9 Юли, 2019 18:15, обновена 9 Юли, 2019 18:30 15 204 25

Незаконна сграда работи като нелегален хотел в Поморие

  • поморие-
  • хотел

Незаконна сграда в най-новия квартал на Поморие - "Руския квартал", продължава да работи като нелегален хотел в черноморския град

Незаконна сграда работи като нелегален хотел в Поморие - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Зданието се нарича "Апартхотел Аризона дел Мар" и посреща и изпраща туристи без да притежава Акт 16, без необходимите лицензи и категоризация за извършване на туристически услуги, ощетявайки държавния фиск и общинския бюджет. Това разкрива Стоян Тончев в сайта „Либерта“.

Историята на т.нар. "Апартхотел" започва през 2014 г., когато неговите собственици решават, че ще започнат да извършват хотелиерски услуги в строежа, погазвайки законите и правилата. Нелоялният конкурент на хотелиери и ресторантьори в Поморие набира курортисти през различните букинг и рекламни сайтове, като дори на официалната си страница е посочил умишлено друг адрес - ул. Европа" 25, а всъщност се намира на ул. "Стефан Стамболов" и печели на гърба на изрядните си колеги, "освободен"" от данъци, такси и тарифи. Това е така, докато не излиза публикация в сайтове, че строеж се ползва за хотел в Поморие. Междувременно валят и сигнали от руски граждани до Община Поморие срещу незаконната сграда, ползвана като нелегален хотел. Следват действия от Община Поморие и със заповед токът и водата на строежа са прекъснати, което поставя началото на преустановяване на дейност.

Вероятно придобивайки смелост и някакви лични протекции и обещания от официални лица в Поморие, което в курортен град е изключено да се случи безвъзмездно, през 2018 г. "Апартхотел Аризона дел Мар" отново отваря врати за гостите на Поморие. Незаконната сграда, без Акт 16, е и с неспазен одобрен ПУП. Зданието излиза извън параметрите в посочения подробен устройствен план и последните три етажа са извънгабаритни, застроени в нарушение на ЗУТ, с раздуто РЗП, за да обира повече летовници. Отново следват сигнали до Община Поморие от заинтересовани и ощетени съседи, руски граждани, чиито собствености и общи части са захлупени под сянката на незаконния строеж, ползващ се като хотел.

След една година, през лятото на 2019 г., Община Поморие извършва проверка на място и се установява, че "Апартхотел Аризона дел Мар" отново е в играта - посреща, настанява и изпраща туристи. Безспорно сградата е незаконна и се ползва нелегално като хотел. Въпреки това, вратите ѝ са отворени за клиенти, а стаите са със запълнен капацитет. Без Акт 16, без да се плащат данъци и такси като за хотел, без да са налични необходими лицензи и категоризация за хотел.

По-интересното е, че сред засегнатите лица от незаконния строеж - артисти и колоездачи - е и най-популярната жива актриса на Русия, лично награждавана от президента Путин - Мария Аронова.

И когато бизнесмените в туристическия бранш и отговорните институции се оплакват от лоша реклама на Българското Черноморие и липса на туристи, нека преди това си отговорят на въпроса - защо от 2014 г. до 2019 година незаконна сграда в Поморие не е съборена и работи нелегално като хотел и колко още на брой такива "хотели" има по морския бряг.

LIBERTA.BG апелира компетентните органи - Министерство на туризма, Комисия на защита на потребителите, РДНСК/ДНСК, НАП и Прокуратурата да самосезират и да бъде извършена цялостна и комплексна проверка по изложения казус, като незаконосъобразните и/или незаконните действия бъдат санкционирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7311

    35 0 Отговор
    А....този хотел не е на случаен.

    Коментиран от #24

  • 2 Кой68

    33 1 Отговор
    Кмета на Поморие?Бойко действай....
  • 3 Коко55

    41 0 Отговор
    Оффф. А аз треперя, че искам да си построя незаконна барачка на село. Без ток и без ВиК. Сигурно щом съм редови граждани ще ме разцепят от глоби и проверки.
  • 4 Кой68

    22 1 Отговор
    Недоразумението Мин.на туризма какво чака..Или има нещо у джебо?
  • 5 Шпек Салам Народен

    15 6 Отговор
    Факти,Фактии...я да вземе прокуратурата да се самосезира, да се разбере, чии интереси защитавате и за колко!
    Разбрахме, че руски колоездач и актриса са обидени.Я да раздуем,колко руснаци дават под наем апартаментите си по българското Черноморие?! Не знаете ли?? Е,как така-повече от 90 процента-те затова ги и купуват. Тях,кой ще ги провери, защо укриват данъци.И вас кой ще провери най-накрая....такива !!!
    Да не се окаже,че хотелът е руски,мм?
  • 6 Свищов

    14 3 Отговор
    И в село Царевец до Свищов работи такъв хотел (без акт 16).Давай Бойко (кмета е от БСП)
  • 7 Васил

    25 2 Отговор
    То цялата държава наречена България е незаконна едно голямо менте.
  • 8 Помориец

    31 1 Отговор
    Тук в Поморие вече е кошмар! Елате да видите висок хотел на 20 метра от централния плаж, как сянката му пада върху плажа! Честито на "почиващите"!

    Коментиран от #15

  • 9 Запознат

    29 0 Отговор
    В Слънчев бряг половината хотели нямат Акт 16
  • 10 Българин

    11 32 Отговор
    РУСКИТЕ БОКЛУЦИ ДА СИ СТОЯТ В РУСИЯ, ТУК НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ!

    Коментиран от #22

  • 11 САЩ

    28 1 Отговор
    Случайно се зачетох в историята на софийска малка строителна фирма, поради некачествено строена сграда и куп нарушения навеждащи на мисълта за корупция на общинско ниво.
    Четейки как от една малка фирмичка стават пет, които са на едно и също лице и са причина за смъртен случай, ЧЕЗ го съди за 400 000 лв, кмет го съди за усвояване,излизат факти за скъпи детски градини, инциденти с работници, зъболекарка на властта Сербезова му подарява 50% от ВЕЦ, всичко сочи за пране на пари, брутално фактите крещят. Ако подобна фирма функционираше в САЩ собственика и роднините - акционери, щяха да гният в затвора.
    Живеем в МУТРОЛЕНДИЯ.
    Потресаващо е как в БГ не са разследвани СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ за пране на пари на властоимащи.
  • 12 Тъпчо Балкански

    18 0 Отговор
    Това е България, страна на не ограничените възможности
  • 13 боко

    6 17 Отговор
    За подобни неща са виновни комунистите,правителствата на тройната коалиция и Орешарски.въпреки огромните усилия на ГЕРБ за предотвратяването им.
  • 14 bockom2

    3 3 Отговор
    ААААААА Кметицата от Младост е взела пари сигурно Ама няма кои да провери
  • 15 Pit

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Помориец":

    Кой хотел ти хвърля сянка като слънцето през целия ден е над плажовете...това може да се случи чак след 18..19.00 ч.вечерта.Бъдете коректни и не пишете глупости
  • 16 Цуци

    10 2 Отговор
    Само да кажа, че тази година бях платила за същият хотел и бях говорила че съм с куче и накрая се оказа, случайно не бил разбрал. Голям мушеник бяхме в другият му хотел който беше ужасен. Солд Клейт не ходете там.
  • 17 Йозеф

    12 2 Отговор
    Изгонете всички гости на незаконния хотел на момента! Догодина чакаме още по-силен сезон! Ха ха!
  • 18 НАП

    11 1 Отговор
    Ние не се занимаваме с таквиз хотели,ние запечатваме,мачкаме,омачкваме,стъпкваме,унищожаваме само дребни вредители от сивия сектор.Някоя баничарница,я някой павильон или бабичка продаваща семки.За такива "хотели" не важи и Новата НАРЕДБА Н-18 Стелт ,защото те така или иначе нямат ни СУПТО,ни ФУ.
  • 19 гост

    10 0 Отговор
    Добре казано. Защо го оставят 5г. да си работи и не действат в полза на законните собственици на останлите сгради? После се чудете защо рускинята си е продала имота на безценица и е напуснала страната ни. Сега има едностайни апартаменти за около 20х.лв, нещо, което беше немислимо преди 5-6г. Всички общинари трябва да ги наредят в строй и да дават обяснения на площада, всеки устно един по един, защо нищо не е направено срещу нарушителя. Също трябва да се запитат и сайтовете каква проверка правят на такива обекти и то при доказан рецидив и основополагащи нарушения?
  • 20 Един

    7 0 Отговор
    Ако си мислите, че е само един такъв случай ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЕДИН ОТ ПОМОРИЕ

    3 0 Отговор
    Е.....ТО Е ЯСНО.......НА НИКОИ НЕ МУ ПУКА........ТО ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ........И НЕ САМО ЗА ТОЗИ ХОТЕЛ.......ЗА ВСИ4КО.......
  • 24 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "7311":

    Ам'чи как мислиш....със сигурност е на Хотелиерчето или на някой стоенчо...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.