Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 16:29 13 254 20

В "Медицински надзор" си раздали 100 бона премия

  • изпълнителна агенция медицински надзор-
  • медицински надзор

В Агенцията са назначени и двама служители изпълняващи длъжности „Връзки с обществеността и международна дейност“

В "Медицински надзор" си раздали 100 бона премия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В създадената от здравния министър Кирил Ананиев Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са си раздали наскоро премия за „постигнати резултати“ в размер на 100 000 лева. Това става ясно от запитване на "Фрог" по ЗДОИ.

Сумата обаче не кореспондира с „положителната“ работа, която ведомството е свършило. От информацията излиза, че за половин година 99 човека от агенцията са издали едва 39 наказателни постановления, което се пада средно по 0,39 наказателни постановления на човек за полугодие, или 0,06 успешни преписки месечно.

Премиите в МЗ се раздават на фона на протестите на медицинските работници за по-нормално и човешко трудово възнаграждение.

От отговора на ИАМН става ясно, че служителите взимат високи заплати, получават допълнителни възнаграждения, издигат се в кариерата. А равносметката за свършеното е:

„От създаването на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ до настоящия момент са съставени 29 акта за установяване на административни нарушения.

За периода от създаване на ИАМН /01.04.2019 г./ до момента са издадени 75 бр. наказателни постановления. Броят на прекратените производства по реда на чл. 28 и чл. 54 от Закона за административните нарушения и наказания, за същия период, е 39 бр.“.

За сравнение през 2018 г. от общо 317 акта са прекратени едва 20. /т.2 от отговора/

По аналогичен начин стои въпроса и със съдебните процеси срещу агенцията. Съдилищата са потвърдили едва 52 постановления, но за сметка на това е отменило 70 постановления на директора. Почти две трети от делата срещу агенцията са изгубени, които са на стойност от 55 150 лв.

Съдебни дела

Срещу агенцията са заведени 9 иска по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като агенцията вече е осъдена да изплати едно обезщетение. Стойността на заведените срещу Агенцията искове е в размер на 17 533,30 лв.

Излиза, че откакто е създадена новата агенция, ръководството само е прекратило повече от половината си контролни производства, губи почти две трети от делата и изплаща обезщетения за незаконни свои действия. Фрапиращия факт да отменяш собствените си контролни производства предполага, че ръководството ще предприеме всички действия по оздравяване на дейността, включително да дири отговорност от съответните длъжностни лица, които са компроментирали преписките и са довели до отмяната им по вътрешноадминистративен ред. За множеството прекратени производства изпълнителния директор е възнаграден със „скромната“ сума от 4 400 лв., представляваща допълнително възнаграждение за постигнати резултати.

От отговора на агенцията става видно, че за същия период е раздадено солидно допълнително материално стимулиране на служителите, наказани няма, а няколко служителя са израснали йерархично, а други са се ползвали от благината да им бъде повишено възнаграждението. Съвсем отделно е увеличението на заплатите, което се случи от 01.01.2019 г. по реда на ПМС № 6. Ведомството разкрива, че трима служители са израснали на постове като държавен инспектор, началник на отдел и директор на дирекция. Освен това в началото на годината са увеличени заплатите на 69 души. В последствие още 7 щастливци са се ползвали от повторно увеличение на заплатата.

Кулминация

За да бъде осигурен медиен комфорт, в Агенцията са назначени и двама служители изпълняващи длъжности „Връзки с обществеността и международна дейност“. Такива длъжности в изпълнителна агенция не са предвидени да съществуват по закон. Само на тези лица ДМС за постигнати резултати за три месеца работа е в размер на „скромната“ сума от 2511 лв. Какви толкова са успели тези служители да постигнат, остава загадка.

Още нещо интересно може да се изведе от отговора на агенцията. В него е посочено, че 14 ръководителя надзирават работата на 85 експерта или общо 99 души са издали, за половин година, 75 наказателни постановления, като е отменило 39 от тях, т.е. остават 36 наказателни постановления. Колко от тях ще отмени съда е друг въпрос, но ако се запази горната тенденция, може да се очаква, че при обжалване ще бъдат отменени две трети от тези титанични 39 постановления, т.е. ще останат фаталните 13 постановления.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 3 Отговор
    Не ги разбирате тея работи. Всяко такова звено изразходва 95% от капацитета си, за да се самоподдържа - там и са се проявили всичките юнаци. А полза не трябва да се търси ...

    Коментиран от #2

  • 2 Коментар📝

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Докторе Вие пак от Всичко Разбирате.Създава се Едно Звено Което Събира Пари И После Тези Пари Отиват в Черните Каси На ГЕРБ.КУНГРАДГИЛЕИШАНС
  • 3 Последния софиянец

    23 0 Отговор
    Тия са тотал щета.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тиквоний Велики

    25 1 Отговор
    Питайте министъра, къде са кинтите.
  • 6 джаич

    23 0 Отговор
    Свинете са некомпетентни , некадърни , неграмотни ( актовете и постановленията са пълни с правописни и мед. грешки ) . Алчни и корумпирани креатури - проводници на лични интереси ,клевети и недоказани твърдения. Институция змийско кълбо, синоним на непочтеност и вредителство , където правото надделява над сраведливостта. Безсрамници с високо самочувствие основано на тяхното безчестие- т.н. д-р Димчо Ангелов и травеститът Галина Венецкова .
  • 7 Сиси

    17 1 Отговор
    Най-вероятно за шефа 50000 лв. ,а за останалите по 500 лв. Не че нещо са свършили за тези пари, но така е, нагли до безобразие.
  • 8 цинцар лаки

    16 1 Отговор
    Директоро , кривист Расим (Росен ИваноФ ) не е ли бил продавач на паспорти като пасивен член на ВМРО-БНД , като какъв и защо е работил като юрист в МО при шкембе войвода от Русе и какво разбира от медицина ? Питам бай Росене ти къде завърши медицина , каква е твоята специалност , следдипломни висококвалифицирани дейности , опит и трудов стаж в специалността имаш ли диплома за здравен мениджмънт ? Имаш ли ценз за заемане на длъжността ? С конкурс ли беше назначен за директор , чичо от МВРО ????
  • 9 Значи България е рай

    15 1 Отговор
    Стига да те нагласи тати на подходящото работно място!
  • 10 зара

    15 1 Отговор
    долни гадове - вместо за болните хора,за децата, за възрастните ...все за техните смрадливи задници, срам нямат, съвест нямат,никакво време да не им е останало, за да харчат тези кървави, народни пари - алчни търбуси мръсни!
  • 11 Дребна риба

    11 0 Отговор
    Чиновниците-калинки на гербероните ни таковаха м.мата на нас от дребния бизнес
  • 12 ритморитник

    15 1 Отговор
    Защо да не си раздадат? Като им ги дават тези грешни пари,ще си ги разпределят. На медсестрите няма,но на чиновниците има бол.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хайдутин

    10 0 Отговор
    То и тия като ръководство въздушно движение срам нямат.

    Коментиран от #20

  • 15 гост

    11 0 Отговор
    Министърът не може да не знае, че се раздават такива бонуси. Щом знае, значи е направено с обобрението му, а щом е така тогава той и всички останали получили и подписали се ще трябва да си подадат оставките или да им бъдат изискани. Никъде не се е видяло за успеваемост от 0.39 да се дава бонус. Аз работя в частна фирма и има бонус ако си покриеш нормативите за качество и количество по заложените норми за 8 часа над 120
    %. Например дадена задача си я направил без грешка за 3 часа, при заложени 3.5часа и така не само си се справил по-добре, а и си поел друга работа освен тази, която ти е зачислена, защото има поне час свободен до дневните 8 часа. Ако съм съумял да напиша един акт на месец и те падат в съда или се отхвърлят от шефа то би трябвало да съм уволнен за несправяне със задачата, а не да взимам бонус, при все че заплатите им не са минимални.
  • 16 попето

    9 0 Отговор
    така охранени се знае а кого ще гласуват тези тунеядци - на фона на мизерните заплати на медицинските кадри, на фона на мизерстващия народ и непосилните такси за здравни услуги...ама какво пък, нас кучетата ни яли, а те нека да се облажват, де гиди изроди...до девето коляно анатема!
  • 17 Мартин

    10 0 Отговор
    С други думи, от 99 човека - има 1 който бачка, другите 98 му дават насоки. То излиза, че целият орган прави по 1 проверка на 2 седмици, през останалото време се "срещат", "обсъждат", "дискутират", "проектират"...
  • 18 безпартиен

    10 0 Отговор
    И това само в едно министерство???А в останалите?А в общините?Та колко са лапачите от държавния или общински бюджети???Тези ако ги изкарат от топлите местенца как ще се издържат?Как някои които цял живот са зависили от държавния или общински бюджети успяха да накупят по 5-6 жилища,да изучат деца и внуци в чужбина,да поддържат висок стандарт на живот,за който хора с частен бизнес и плащащи данъци се пребиват от работа и не могат да постигнат!!!???Сбъркано е нещо,щом за да станеш милионер в България,трябва да се занимаваш с политика или да си държавен служител!!!!
  • 19 кокобан

    8 0 Отговор
    Не разбирам кой и защо съдаде тази дублираща разследване и прокуратура институция!Излишна и ненужна стуктура,полезна само за себе си.А и добре може да рикрие някой наш човек,за да не стигне до прокуратурата.
  • 20 El Torro

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хайдутин":

    Еее, не си прав. РВД поне работят,отговорна работа и внасят приходи и то сериозни в държавата. Сравнението мисля,че ти е грешно.