Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 17:11 9 344 6

Козметици инжектират ботокс и хиалурон

  • ботокс-
  • инжекция-
  • филъри

Макар законът да не им забранява да предлагат такива услуги, въпросът е дали това е етично

Козметици инжектират ботокс и хиалурон - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Каква е цената на живота? И колко струва красотата? Цената ли е водеща при взимането на решение за това къде и при кого да се подложиш на козметична процедура? Отговорите на всички тези въпроси търси Тина Ивайлова в „Разследване” в „Неделята на NOVA”.

Оказва се, че има козметици, които слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование. Макар законът да не им забранява да предлагат такива услуги, въпросът е дали това е етично, когато може да навреди на здравето на клиентите.

Светила в естетичната медицина са категорични, че това е недопустимо и крие сериозни рискове. Самите лекари признават, че 1/3 от пациентите им са именно хора с нежелани ефекти, получени заради непрофесионалисти.

„Проблемът не е ,че ще правите естетични процедури, а че тези естетични процедури може да имат нежелани ефекти. Защото поставянето е само едната част, но втората, по-важната е, ако се случи нещо, дали ти да можеш да реагираш”, коментира д-р Емил Бърдаров, специалист по дерматология и венерология. И допълва, че има дори ослепели след поставяне на ботокс хора.

В страната ни, въпреки желанието на лекарите, все още не е утвърдено със закон филъри и ботокс да се поставят само от медицински лица. А това, че законът не го забранява, дава възможност на някои козметици спокойно да „бодат“ пациенти. С такава козметичка се срещна наше подставено лице след предварителна уговорка. На записа от скритата камера се вижда как жената предлага на клиентката да ѝ постави не цяла, а половин ампула от определен филър. Казва, че други нейни клиентки – приятелки, винаги си разделяли една ампула.

„Това за мен е абсолютно престъпление! Защото, когато работиш с филъри, за да бъдеш сигурен, че не си попаднал в съд, ти правиш аспирация . При тази аспирация може да попадне кръв от първия пациент и, ако първия пациент си ти, за теб е добре. Но, ако си втори и при първия е имало хепатит В или СПИН, то може да се заразиш”, обяснява д-р Бърдаров.

Заснетата със скрита камера козметичка твърди, че прави корекции на по-ниски цени от тези, които обявяват дерматолозите. Предлага на подставеното лице дори да оправи формата на носа ѝ.

„Ние, като тренери, препоръчваме на колегите да се захващат с носове, едва когато имат 6-7 години опит с филъри. Работата в областта на носа крие изключително големи рискове, защото съдовете там са свързани със съдовете на окото”, обясни дерматологът д-р Радина Денкова.

Д-р Бърдаров пък е категоричен, че дори запълването на бръчки с филъри трябва да става по определена програма, защото е необходимо познаване на процесите на стареене и как може да им се повлияе.

Когато екипът на „Разследване” отиде да снима въпросната козметичка с явна камера, тя отрече да използва игли. Заяви, че слага хиалурон само с инжектор пен. Имала и сертификат за това.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 батко

    16 0 Отговор
    То и Ахмед Демир Доган не е хидроинжинер,ама 1 милион получи подарък,не е капитан,ама стана собственик и на електроцентрала,че и на пристанище.Голяма работа,че сами си инжектирали щприца......................
  • 2 Иван

    5 2 Отговор
    Глоби и закриване на обектите им,като следва да отбележа,че същата липса на морал,проявяват и стоматолозите !
  • 3 Гери

    4 2 Отговор
    Да,и стоматолози слагат филъри,а не е редно ! Те нямат правоспособност за това, те имат правоспособност по стоматология , защо си позволяват да слагат филъри и ботокс ? Това е правоспособност на дерматолозите ! И защо РЗИ не си върши работата ,като контролен орган ! Трябва и тях да ги глобяват и да им закриват кабинетите !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чичо к чо

    3 0 Отговор
    и аз искам да инжектирам с моя кожен гвоздей
  • 6 Ироничен

    1 0 Отговор
    Защо изобщо си го причиняват?
    Това е нова форма на уродство.