Last news in Fakti

24 Януари, 2020 10:22 13 997 36

Корупция за милиони: защо в България никнат стадиони из селата

  • стадиони-
  • села-
  • костенец

В редица малки населени места в България изведнъж изникнаха стадиони. Много от тях вече са в жалко състояние. Парите на ЕС, отпуснати за строеж и ремонти, явно са потънали в нечии джобове

Корупция за милиони: защо в България никнат стадиони из селата - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Гумената настилка на пистата за лека атлетика е надупчена като швейцарско сирене, козирката над трибуните се разпада, асансьорите изобщо не работят, а външната мазилка на сградата се рони и без да я докосваш. Състоянието на стадиона в Костенец е безутешно, независимо че само преди шест години е бил основно саниран с близо 2 милиона евро от ЕС. По следите на европейските милиони, потънали в строежа и ремонта на множество спортни съоръжения със съмнителна полза тръгва журналистката от ARD Андреа Беер.

Репортажът ни среща с 16-годишната Габриела, която тренира лека атлетика в Костенец. Момичето внимава много къде стъпва, докато тренира 100 метра гладко бягане, защото цялата настилка на пистата е в дупки. Габриела казва, че много от трениращите често се спъват и падат, макар че използват обувки с шпайкове.

Български странности - пистата е квадратна, вместо овална

Самата лекоатлетическа писта също е повече от странна: вместо овална, каквато е формата на подобни спортни съоръжения в цял свят, в Костенец тя е квадратна. Когато спортистите тичат, им се налага да преминават през тревната площ, за да избегнат ъглите. Нещо повече: в единия край на стадиона спортистите са принудени да заобикалят голям бял стълб и електрическо табло. Да тичаш там е „почти невъзможно", казва Габриела.

А треньорката Добромира Пенчева се притеснява за здравето на младите спортисти и на посетителите, тъй като козирката над трибуните просто се разпада. Тя разказва, че неин колега, също треньор, се опитвал с топка да отстреля падащите дъски от козирката, за да не наранят някой от спортистите.

През 2014 година този стадион е бил цялостно саниран с повече от 2 милиона евро европейски пари по Програмата за развитие на селските райони. След ремонта обаче стадионът се оказал в още по-лошо състояние, отбелязват от ARD. „Асансьорите са неработещи, а подът на новата зала за фитнес се разпада", се казва в репортажа. От общината твърдят, че са завели дело срещу фирмата-изпълнител, която обаче била неоткриваема. „За мен това е случай на корупция. Мисля, че повечето пари са били откраднати, а с останалите са направили само онова, което е било възможно", казва треньорката Добромира Пенчева.

Стадиони из села, които са обезлюдени

„В последните години в България бяха построени редица стадиони в малки населени места, които не са никому нужни", казва спортният журналист Георги Филипов и добавя: „От 60-те години насам в големите градове не е построен и един стадион за нуждите на професионалния футбол. За сметка на това се появиха редица стадиони из села, които са напълно обезлюдени".

Причината, според него, е проста - тези стадиони са финансирани по Програмата на Европейския съюз за развитие на селските райони. Но за да бъдат финансирани, проектите е трябвало да съдържат някакъв спортен елемент. Според него, това е станало „покана за корупция". Така в България се строят десетки стадиони със съмнителна полза. Често и некачество. „Страната има огромен проблем с корупцията", припомнят от ARD.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умберто

    95 0 Отговор
    Те и вело-алеи направиха-една линия с боята и ето ти вело-алея...На места линията влиза в спирките по тротоара и излиза от другата страна...фокус.

    Коментиран от #16

  • 2 Гост

    89 2 Отговор
    Те по същия начин никнат и чешми за милиони левове! За кво си мислите, че всички искат да стават кметове? Е затова, стадиони, чешми за много милиони....
  • 3 боцмана

    66 0 Отговор
    Защото най лесно се краде от селски стадион , селска земя почти без пари , изораваш засяваш тревичка , две врати една барака и останалото на сметката на управляващите
  • 4 ВарнЯлия

    53 1 Отговор
    Странно, у ВарнЯ, нашия стадион "Дупката"(бив Юрий Гагарин, сега ВарнЯ) още не е завършен, а го строят вече 15 години
  • 5 Ххх

    61 14 Отговор
    Поредното доказателство за безмислието на еврочленството ни. Внасяме определени пари като годишна вноска. А след това от ЕС трябвало да ни кажат, за какво да ги харчим. Но, перифразирано от гледна точка на управляващите - как да ги откраднем ? И това предполагам съвсем не е само със стадионите. Върши се някаква дейност, колкото да се каже че нещо е свършено, и да се приберат едни пари. Те затова и управляващите са най - големите привърженици на членството ни в ЕС, просто защото им създава безкрайни възможности за крадене. А ако прекратим членството си в ЕС, не бих казал че няма да има корупция, но корупция по европрограми естествено няма да има. Няма да се съобразяваме с изискванията на ЕС за зелена енергетика, за заплащане на парникови емисии и закриване на въглищните централи. А оттам предполагам страната ни ще претърпи милиардни загуби.

    Коментиран от #21

  • 6 Япония

    74 1 Отговор
    Почти цялата администрация на България е обърнала работата си в бизнес за източване на европейски фондове!
  • 7 Тиквата съм от Банкя

    42 1 Отговор
    Далавера да има за мойте хора.Боли ме фара за простолюдието

    Коментиран от #14

  • 8 Дойче

    53 0 Отговор
    Защо не направите евроразследване, нали имате органи за борба с корупцията? Защо сте си затворили очите, ушите? Защото всички знаят, че благодарение на корупцията, крадете от България. ЕС мълчи, затова и ще се разпадне. Няма как еврочиновниците да тънат в лукс, в същото време вече 12 години да наблюдават мизерията в България! Всеки си плаща рано или късно, за злото което е причинил.
  • 9 Диего Симеоне

    7 1 Отговор
    Имáло - да става!
  • 10 Гошо

    21 1 Отговор
    Стадиона в Никопол донесе прилични доходи на ДПС.
  • 11 ххэ

    30 0 Отговор
    Стадиони, физкултурни зали и детски площадки в села и населени места които са обезлюдени защото просто няма работа, но пък там най усилено се строи / усвоява/.
  • 12 Селянин

    35 0 Отговор
    Погледнете само министъра на спорта как изглежда.
  • 13 dif ot cc

    23 4 Отговор
    герберският цинизъм е безкраен .както и интелекта на командира им....
  • 14 Станьо Лимонски

    10 32 Отговор

    До коментар #7 от "Тиквата съм от Банкя":

    Не обиждай избора на мнозинството българи,защото ако сега има избори отново ще е той .И знаеш ли защо-защото той направи много неща.Помисли и кажи какво построиха другите,които управляваха България след прехода.Затова името му ще влезе в историятя българска,колкото и да го хулите.

    Коментиран от #24

  • 15 Усмивката

    13 1 Отговор
    Питайте новият шеф на КНОПИ.И бивш гл. прокурор ,страшилището.
  • 16 Манджа с грозде

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умберто":

    Еми да , от както измислиха тези глупости с велоалеите , спирам 5 метра преди кръстовището , и се оглеждам като гърмян заек , някой засилен с 30 километра велосипедалист да не ме отнесе , че за тях знаци там няма , а пък аз ще съм виновен , че не съм му дал път.
  • 17 жоро

    18 0 Отговор
    В село Аспарухово имаше разкошни съоръжения потънали в трева и забрава. едни пари на вятъра за почесване себелюбието на герберасткото управленческо тяло.
  • 18 Казуар

    7 9 Отговор
    По време на живковизма по селата се построиха стадиони които бързо запустяха и хората си връзваха магаретата по тях и пасяха овцете.
  • 19 Анонимен

    11 1 Отговор
    Леле как ги видяха тези стадиони ,че те са като игла в купа сено ,стадиони строят там дето хора няма ,а камо ли млади ,кражба колко може и до като може !
  • 20 Че Геварач

    16 0 Отговор
    Мафия.В България всичко е Мафия.
  • 21 Ввв

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Голям си бил ти “умник” ЕС ти е виновен,че Бълхария я управляват ненадминати кърлежи,срам и позор за народа

    Коментиран от #22

  • 22 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ввв":

    ТО зелето ГО КАЗВА,УЙЧО!!!!Субсидиране с ,,....ПОКАНА ЗА КОРУПЦИЯ!!!,,,ТЕ СА ОДОБРИЛИ И ФИНАНСИРАЛИ!!!!!....Извадиха ни очите и НИ ОБВИНИХА ЧЕ СМЕ СЛЕПЦИ!!!!!
  • 23 Пенсионер 200

    12 1 Отговор
    ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ ПИТА ФАНДЪКОВА ЗА ПЕЙКИТЕ ПО 2000 ЛВ. И БОЯДИСАНИТЕ ОГРАДКИ НА ГРАДИНКИ ЗА ПО 126000ЛВ ?

    Коментиран от #33

  • 24 ПРОКЛЕТ ДА Е БОКО КРАТУНАТА

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Станьо Лимонски":

    ТО ЧЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА, ЩЕ ВЛЕЗЕ! ТОЧНО ТАКА, КАКТО ВЛЕЗЕ ИМЕТО НА КАМБОДЖАНСКИЯ ПОЛ ПОТ!
  • 25 ПРОКЛЕТ ДА Е БОКО КРАТУНАТА

    9 0 Отговор
    ТО ЧЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА, ЩЕ ВЛЕЗЕ! ТОЧНО ТАКА, КАКТО ВЛЕЗЕ ИМЕТО НА КАМБОДЖАНСКИЯ ПОЛ ПОТ!
  • 26 123

    10 0 Отговор
    Мафия
  • 27 мъдрец

    9 0 Отговор
    Каквото и да ви обясняват - става въпрос за пари.
  • 28 дааа

    8 0 Отговор
    баба и дядо ще играят за здраве....
  • 29 ото

    3 0 Отговор
    Тука в Старозагорско си имаме два такива селски стадиона ката разтоянието между тях е само 3 километра.
  • 30 Гай Юлий

    2 0 Отговор
    и ние съсипахме империята с тия арени, ама не сме сами
  • 31 Валери

    1 0 Отговор
    Защото Борислав Михайлов прибираше по 15 процента от всяка поръчка за изграждането на спортна плрощадка или стадион. Проверка фирма Динамик ресурс.
  • 32 ото

    1 0 Отговор
    Даа...Мъглиж беше пръв, а след него и Тулово - само на 3 километра. Стадиони бол, но Меси го няма! Българския Меси, щото аржентинеца едва ли знае къде е България.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ваня Иванова

    1 0 Отговор
    Докато са на власт престъпници който ограбват държавата, няма да имаме нито един стадион за провеждане на Европейско и Световно първенство. Строят махленски игрища и зали за народна топка внесто да построят във всеки окръжен град големи стадиони.
  • 36 Ваня Давидкова

    1 0 Отговор
    Инвестицийте за нов Национален стадион са в чекмеджето на нощното шкафче на агент Буда.