ФАКТИ.БГ

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

Историята на имота е показателна за механизма на разграбване и унищожаване на зелените ресурси на България, в който дейно участие вземат властите и конкретно екоминистерството, призвано да ги опазва

Публикувана: 7 Юни, 2020 10:34
74 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15618
Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили
Снимки: БиволЪ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 64 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Имот от скандална държавна заменка в гората над Св. Влас, собственост на братя Диневи, вече се застроява с ваканционно селище. За да не пречи на строителните дейности, само преди месец и половина МОСВ е изключило част от точно този имот от защитената зона по “Натура 2000” BG0001004 „Емине – Иракли“ – установи проверка на Биволъ. Но още преди това скандално узаконяване там са изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”.

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

Строителството е в боровата гора над Св. Влас, която е изсечена. Това е поредният строителен скандал на българското Черноморие, след като стана известно, че край “Алепу” са изникнали три етажа от хотел, замаскирани по документи като подпорна стена на свлачище.

Проверка на Биволъ и “Зелени Закони” установи, че става дума за терен от заменките, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. Сега обаче тя не може да открие бившия собственик, за да си ги прибере. А още през 2008 г. той е успял да продаде терена с огромна печалба.

От заменката до незащитена зона “Диневи”
Историята на имота е показателна за механизма на разграбване и унищожаване на зелените ресурси на България, в който дейно участие вземат властите и конкретно екоминистерството, призвано да ги опазва.

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

Имотът с кадастрален номер 11538.15.156 е обект на заменка през 2007 г. Тогава фирмата “Маркетинг В”, свързана с бизнесмена Борислав Гигов, заменя свои 540 декара гори в Миджур, Белоградчик, Говежда и Чупрене срещу 52 декара в Свети Влас, собственост на държавата. Дотогава имотът се е водел “Дървопроизводителна гора”

Въпреки анекс към договора за заменката, че статутът на терена не може да се променя, той е сменен още същата година.
Месец след заменката е вписан анекс към договора, според който новият собственик няма право да променя предназначението му, освен по Чл. 14 от Закона за горите. Това изобщо не пречи още в края на същата година, на на 6 декември 2007 имотът да бъде изключен от горския фонд.

Междувременно заменената гора сменя собственика си веднага. Две седмици след заменката тя е продадена от “Маркетинг В” на “Белведере резорт” ООД, която е дъщерна на “Маркетинг В”. 30% в “Белведере резорт” държи лично Борислав Гигов.

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

Веднага след покупката “Белведере резорт” инициира процедура по екологична оценка на ПУП-ПРЗ за жилищно застрояване на имота, която завършва с положително становище на РИОСВ БС-218-ЕО/2007. А на 6 декември 2007 имотът е изключен от горския фонд въпреки уж забраната вписана в договора за заменка.

Вече готовият за строителство имот е продаден на 24.07.2008 от Белведере резорт на фирмата “Венид ООД” за скромните 3,4 милиона лева.

След като подготвя заменката за строителство, фирмата Белведере печели добри пари от него.

След тази сделка следва затишие от няколко години, вероятно свързано с настъпилата финансова криза. Но през 2019 г. Венид ООД активира плановете си за екоселище и получава 9 разрешения за строителство за проект “Венид Еко Вилидж” от Община Несебър.

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

В края на 2019 Венид ООД получава 9 разрешителни за строеж.
Диневи не губят време и започват веднага строителството на бъдещото луксозно ваканционно селище, което изниква на груб строеж през зимата на 2020 г.

Компютърен модел на бъдещото селище. Източник: https://www.dineviestates.bg/complexes/venid-eco-village/
Остава обаче един последен проблем. Цели 13,5 декара от имота попадат в защитената зона “Емине – Иракли”, а върху тях вече се строи.

Този проблем е услужливо решен от новия екоминистър Емил Димитров прякор “Ревизоро” в проект на заповед от 24 април 2020 г., пуснат за обществено обсъждане. Възможно е  също решението да идва от неговия заместник Начев, който има ресор “Натура 2000”. Ако номерът мине, всички екопречки пред строежа на екоселището на Диневи ще отпаднат.

Така въпреки, че точно на тези 13 декара вече се строи в нарушение на няколко закона, вместо да санкционира нарушението, МОСВ пробва да урегулира нещата в полза на Диневи, като просто очертава имота им извън защитената зона.

Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Свети Влас от НАТУРА 2000, след като те го застроили

Как държавата ще плати милиони, за да спечелят братя Диневи петнадесет
Селището на братя Диневи ще е с РЗП 11 400 кв.м. и от страницата на проект може да бъде видян тук. Имотите се продават от 1300 евро на кв. м. При пълна реализация на имотите те ще донесат на инвеститорите към 15 милиона евро.

Тъй като заменката е призната от ЕК за част от схема за държавна помощ, държавата ще си я търси от бившия собственик “Маркетинг В”. По информация на Медиапул успехите в това направление са мижави. МЗХГ не е успяло да открие “Маркетинг В”, за да ѝ връчи акта за помощта, оценена на 1 128 980 лева. А ако “Маркетинг В” не плати, държавата ще трябва да плати на ЕС несъбраната помощ.

Въпреки проактивната дейност на държавата в лицето на МОСВ, за да узакони напълно отхапаните от горския фонд декари, остава мистерия кога и как е направена оценка за съвместимост с “Натура 2000” на инвестиционното намерение. Ако такава няма, това представлява нарушение на ЗБР и чл. 6.3 от Директивата за хабитатите. И вещае нови глоби от ЕС, които пак ще бъдат платени от държавата.

И пунта-мара оценки на заменки
Цената от 3,4 милиона лева платена от Диневи за този имот показва също от МЗХГ са прикривани реалните щети от заменките. По оценките на “Агролеспоект” този имот имал пазарна цена от 1,26 милиона лева. Явно оценителите са изпуснали да отчетат сделката със самия него за 3,4 милиона или три пъти повече, макар че твърдят че са отчитали цените от 2007 до 2009 година.

Бургас / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 64 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Един
1 Отговор
нагъл , некомпетентен селски хитрец и мазник , всякакъв и правещ всичко за пари безродник !

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +246

беба
2 Отговор
бкп.дс. тях червеното знаме роди ги.
всички орки от кастата на чандалите са бкп,

Коментиран от #56


Оценка:
-81 +64

БЪЛГАР
3 Отговор
Нидеййй ваааа?!?!

Оценка:
-1 +58

Йозеф
4 Отговор
Честно казано - боли ме шнура за бетономорието. От 13 години съм намерил много по-приятни места за морска почивка.

Коментиран от #43


Оценка:
-38 +87

Сух
5 Отговор
Тоз не е ли министър?

Оценка:
-2 +123

XMAN
6 Отговор
СКАНДАЛ СЛЕД СКАНДАЛ,ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА.

Коментиран от #50


Оценка:
-1 +207

синия патлажан
7 Отговор
Нека да строят за да има какво да се национализира ! Няма изход все някога ще трябва , колело върти се !

Оценка:
-4 +127

Ами то
8 Отговор
това е нормално за нашите географски ширини. Не мога да разбера защо се чудят и се маят.

Коментиран от #12


Оценка:
-5 +77

Иван
9 Отговор
Държавата си го иска обратно или отиваме на протест! Искаме си всички имоти взети незаконно както този!

Коментиран от #13, #14


Оценка:
-0 +131

Ееееее
10 Отговор
Ревизоро си е класически мошеник. Братя пъпешови са в пъти по. Каскета вместо пр акции из неизвестни паланки да се хваща да роботи щото каруцата е тръгнала към дерето.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +169

Бобо Борисов
11 Отговор
Така му наредихме! Ревизоро само подписва! Затова е сложен на поста! Той не решава нищо! Аз казвам кое и как!

Оценка:
-3 +133

Гоуст
12 Отговор

До коментар #8 от "Ами то":


Това ни е проблема, че всичките ние приемаме тея неща за нормални и обвиняваме другите: ей, будали, вие от Марс ли падате?

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +83

13
Този коментар е премахнат от модератор.
стига си ревал
14 Отговор

До коментар #9 от "Иван":


Това е България, това е положението

Коментиран от #35


Оценка:
-6 +50

Язовиро
15 Отговор
Реви зор към затворо

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +81

Лекар БГ
16 Отговор
Това"новина"ли е?Язовиро,Ревизоро,Ангелкова,Аврамова.....даже и калинки да ви нарека,все ще е малко!
Що за вириюща корупция,наглост,алчност практикувате?
Добро утро,Виетнам,добро утро Бетономорие....
Знаете ли точно КОГА ще ви посетя,като летовник?!
ТОЧНО НИКОГА.

Оценка:
-1 +83

17
Този коментар е премахнат от модератор.
интересно
18 Отговор

До коментар #12 от "Гоуст":


Знаеш ли караш ме да се замисля дали наистина не са марсианци повечето дето останаха на територията ? Ами виж няколко причини - значи масово мигриране на хора поради това че не могат да живеят заедно с марсианците , ако бяха хора би трябвало да са загрижени за останалите от този вид а те само за "техните" си , притежават странни за човека манипулативни качества и го карат да продължава да ги избира и интересно колко още ще останат на Земята че май взе да ни писва ......

Оценка:
-0 +36

Соца нали
19 Отговор
Нищо не остана. вече .....? Само спомени че беше земен рай!!!!!! Стига сме плямпали вече няма връщане на зад. !!????!!!!!БГ. ЧАО..,.........

Оценка:
-2 +52

всичко е точно
20 Отговор

До коментар #10 от "Ееееее":


Че той работи, подпира я каруцата да не се сурне, че вътре са господарите ? Андрешко, Андрешкоооо !

Оценка:
-0 +44

Гост
21 Отговор
Ревизоро, ревизоро, да та ева у министъро продажен, за пари ще направиш всичко алчниче

Оценка:
-0 +61

Гост
22 Отговор
Революция или изчезване! Друго не остана.

Оценка:
-1 +59

Я НЕ СЪМ ВИДЕЛ А ТИ
23 Отговор

До коментар #15 от "Язовиро":


ТИ ВИДЯЛ ЛИ СИ ПРИ МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ МАФИОТ ДА УЛАЗГА В ЗАТВОРА?

Оценка:
-0 +42

Радио Ереван
24 Отговор
Във всяко населено място по света е така от векове.....по заможните се стремят да преебът по бедните....другата година-две ще стигнат до върха без значение кой е на власт....след това ще почне упадъка надолу....след това тяхните наследници......и така докато свят светува.

Оценка:
-0 +30

ИСТОРЙКА
25 Отговор
ПРАВ Е АЛЕКО - ВСИЧКИ СА МАСКАРИ КАТО РЕВИЗОРО ИЛИ ЯЗОВИРО. ТЕ ЗАТОВА И ГО УБИХА. ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ С НОВИ ЛИЦА.

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +44

Енигма
26 Отговор
Време настана да се въстава,ако има още капка доблест и морал в обществото,е време да се хванем на хорото.Национализация тази мръсна за някой дума,национализация и да играе куршума.

Оценка:
-4 +46

Asdfg
27 Отговор
Гешев, СПИШ!!! Много вече станаха гафовете! Не разбра ли, че е налице ОПГ, с тартор ТИКВАТА?

Коментиран от #54


Оценка:
-0 +60

аве
28 Отговор

До коментар #1 от "Един":


сичко изброено без хитрец. За да е хитрец трябва и сиво вещество

Оценка:
-1 +23

Радио Варна
29 Отговор
Върхът на айсберга.....риба се лови най-добре в мътни води.

Оценка:
-0 +28

Така е
30 Отговор
Хунтата унищожава България, която , всъщност вече само територия.

Оценка:
-1 +37

Мимч
31 Отговор
Както погнаха комисията по хазарта и Божков,трябва незабавно да погнат и разследват еко министерството и Диневи и всички навързане за схемата с оставки,уволнения и затвор за нарушителите и втътките.Да се събори и конфискува от държавата всичко това и заплатят щетите.Главния прокурор и бай Бойко да действат.

Коментиран от #37, #57


Оценка:
-2 +29

Ееееееее
32 Отговор
пари,пари,пари,цял живот пари и накрая в гроба!

Оценка:
-0 +30

ЕКОТО
33 Отговор
Точно тази гора преди 2-3 г през лятото горя много подозрително !

Оценка:
-0 +36

Еколог
34 Отговор
Много честен човек! Прави добрини и ги държи в тайна!

Оценка:
-1 +28

Иван
35 Отговор

До коментар #14 от "стига си ревал":


Ами само един да тръгне на протест ставаме всички и така!

Оценка:
-0 +22

Ха ха
36 Отговор

До коментар #25 от "ИСТОРЙКА":


Верно ли утепаха Ревизоро?

Оценка:
-2 +14

Ха ха
37 Отговор

До коментар #31 от "Мимч":


Ще.Ще.Надай се б.уйо на пияна жена.

Оценка:
-0 +14

Много ми се спи
38 Отговор
Много е голям баира.

Оценка:
-2 +9

Кирчо
39 Отговор
Пропуснахме и г-жа Е Манева и тя един велик и "независим" екоминистър!

Оценка:
-2 +14

Стига вече
40 Отговор
Край на туризма.Проверки и съд до дупка.

Оценка:
-0 +20

41
Този коментар е премахнат от модератор.
Да ама не
42 Отговор
ревизоро се оказа достоен член на ОПГ-то управлявашо страната ни!
долно същество!

Оценка:
-1 +23

Българин
43 Отговор

До коментар #4 от "Йозеф":


Oтиди един път на ,Аспровалта' Гърция Eвтино и красиво, не прилича на тоалетна като нашето черноморие, повече са английски говорящите.

Оценка:
-3 +11

Българин
44 Отговор
Това е отвратителна далавера.
Диневи и те в измамите с имоти. Срам и позор.
Ако това е вярно, двамата братя Диневи да бъдат разследвани от Бургаската прокуратура.
Господа прокурори от Бургас самосезирайте се , а не чакайте г-н Гешев да ви разпореди и спрете незабавно строежа, а после разследвайте тази далавера.

Коментиран от #61


Оценка:
-2 +21

Няма корупция
45 Отговор
И сигурни безплатни.
Ей така заради черните им очи.

Оценка:
-0 +7

Венци
46 Отговор
Утре Нови БОМБИ ще долетят върху БУНКЕРА в ЗАЙЧАРНИКА и двете вили за по милион в полите на Витоша на Шехерезада на Главатари Бае Хуйя и на Бездомния и страхлив клошашар Бляда с дупката на челото и върху прогимназията на Мента Ментраджийка в Пловдив #бъдете здрави и много смели #поздрави от Али Баба и пещерата за добитъка в закусвалнята и ЗАЙЧАРНИКА

Оценка:
-1 +20

Тия диневите
47 Отговор
Съсипаха хубавата природа на Св. ВЛАСТ, заедно с гнусните шопари и бургазлии

Оценка:
-1 +22

ГЕРБ Народните милионери
48 Отговор
За това какво представлява всъщност хамелеонът Емил Димитров, когото рекламно наричат "Ревизоро", може да прочетете по-подробно тук:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30378333.html

Оценка:
-0 +15

РЗС
49 Отговор
решението е едно да се национализират всички постройки в цялата страна построени върху защитени площи, по затворите хората разрешили строежа и глоба от по 200 хиляди лева на строящите ги. Сложете ме мен за министър председател да ви покажа как се прави. Ще залича всеки един монопол в тая кочина

Оценка:
-1 +13

а що тъй
50 Отговор

До коментар #6 от "XMAN":


много скандали, па затворите празни или има само кокошкари вътре

Оценка:
-0 +10

ПЕНКО
51 Отговор
ИМАМЕ СИ " РЕВИЗОРО " - ОРА -ХОРА-ОРА - ХОРА .... ТОЙ НА БРАТЯ ДИНЕВИ - СЕ Е " НАВЕЛ" СЪС - ДУ .ПЕ.НЕ !!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +8

АСЕН ИЛИЕВ
52 Отговор
РУСКИ ШПИОНИН, ОТ ШКОЛАТА В СИМЕОНОВО.

Оценка:
-0 +6

Винету Борисов
53 Отговор
А сараят на Меди Доганов - Сопола не попада ли в НАТУРА 2000? Сопола даже пътя си е приватизирал.

Оценка:
-0 +19

Винету Борисов
54 Отговор

До коментар #27 от "Asdfg":


Доколкото Каскета е част от същата ОПГ, скоро няма да разследва никой от шайката.

Оценка:
-0 +16

The Who
55 Отговор
Къде е каскета ?

Оценка:
-0 +12

Че къде в схемата
56 Отговор

До коментар #2 от "беба":


са БСП или другите-освен ГЕРБ? Цялата история се развива във времето на ГЕРБ - а последната точка е сложена от министър на ГЕРБ. Разбира се , виновни са Орешарски, Станишев и хибриднатаа война, водена от Путин. Сега на ход е най-високопринципното Светило наше, което се закани, че и най-малкото нарушение на управленец от ГЕРБ ще бъде санкционирано жестоко, но забрави да включи лъжата сред нарушенията - и излъга отново, но с апломб.

Оценка:
-0 +8

Няма да стане
57 Отговор

До коментар #31 от "Мимч":


Тия са си платили по тарифата.

Оценка:
-0 +6

бгСтан
58 Отговор
бг блатото скоро няма да го има на никоя една карата политиците ще я продадът тази земя.

Оценка:
-0 +4

59
Този коментар е премахнат от модератор.
АСЕН ИЛИЕВ
60 Отговор
ЖАН ВИДЕНОВ БЕШЕ ПРОТИВ ТАЙНАТА ДОГОВОРКА НА ГОРБАЧОВ С ХАЗАРИТЕ ОТ МАЛТА ;) ДА ВЗЕМАТ БЪЛГАРИЯ И ДА СИ НАПРАВЯТ ДЪРЖАВА В ЕВРОПА, А НА БУЛГАНИТЕ, ДА СЕ НАБИЯТ ШУТОВЕТЕ И ДА БЪДАТ РАЗПРЪСНАТИ ПО СВЕТА, КАТО ГАСТЕРБАЙТЕРИ. ЗАТОВА РЕВИЗОРО, НА БОРТНИКОВ И КО. ГО "РЕВИЗИРА" :) ДОЛУ ЖАН ВИДЕНОВ! ДОЛУ "ВИДЕНОВАТА" ЗИМА. ВЕЧ-НА ДРУЖБА! ВЕЧ-НА ДРУЖБА!!! :)

Оценка:
-0 +5

Как...как да стане..!!!!
61 Отговор

До коментар #44 от "Българин":


.....като и те са на хранителната верига на хунтата ГЕРБ...

Оценка:
-0 +6

9299
62 Отговор
Стига вече бе нагли крадци такива! Докога ще се подигравате с народа? Къде е каскета? Какво върши прокуратурата?

Оценка:
-0 +10

,¿??????
63 Отговор
Ами така действа "честният" вече охранен от властта Ревизоро.....всички са крадци...

Оценка:
-0 +11

ЖОРО
64 Отговор
КОМИСИОНЕР...ОТЧЕТНИК НА ШАЙКАТА..

Оценка:
-0 +6

Орис
65 Отговор
Прокуратурата каде е тея смотаняци само с поръчка ли работят?

Оценка:
-0 +8

Банков
66 Отговор
Какво общо имат Диневи и Ревизоро с укрепването? В крайна сметка всичко си е законно както се казва, но това е друга тема

Оценка:
-10 +0

67
Този коментар е премахнат от модератор.
Кольо
68 Отговор
А ааааа, ФАКТИ - каква е тая новина / само ВЯТЪР С ГОЛЯМА СИЛА, за да се дразнят хората

Оценка:
-1 +2

ЪРП
69 Отговор
ЕЙ..., НЯМА ТАКИВА ИЗРОДИ БЕ!!!!
УРОДИ !!!

Оценка:
-0 +8

Тъжно
70 Отговор
И за тия точно плачем, че карантината им съсипвала бизнеса.

Оценка:
-0 +3

истината
71 Отговор
Ревизоро пак намери начин да напълни гушката....Преди открадна 2млн. сега иска повече....като за последно.

Оценка:
-0 +3

Ко толкоз
72 Отговор
Чуствам ,че ще пада голям секс.🤔

Оценка:
-0 +1

Кински
73 Отговор
Ревизоро все се прави на светец но явно и той си върти далаверите с неговите апаши.иначе по всяка телевизия говори ала бала врели некипели контрабанди гонЕл не знам си кво .едва ли е най честния политик в бг .вз еха да му излизат и неговите врътки

Оценка:
-0 +2

74
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове