Last news in Fakti

18 Август, 2020 09:19 14 977 62

Да приватизираш морето

  • росенец-
  • дюни-
  • доган сарай-
  • мерки

Как морското дъно - изключителна държавна собственост, става частна територия

Да приватизираш морето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Член 18 на Конституцията и член 12 на Закона за водите разпореждат, че морското дъно е публична държавна собственост, върху което държавата има суверенни права. Но поне в три случая проучени от Биволъ и Инициативата “Зелени закони” се вижда как тясно свързани с властта лица и групировки с криминален бекграунд “приватизират” морското дъно.

Най-актуален е кеят край Догансарай, за който Биволъ разкри, че е изникнал между 2018 и 2019 г. Това се вижда ясно на сателитни снимки от системата Google Earth.

До февруари 2018 м. кеят е дълъг около 50 метра. Ноември 2019 г. към него са пристроени още 220 м. Новото мащабно съоръжение е с обща дължина 270 м. и оформя нова марина, в която могат да се приютят големи яхти.

За да узакони заграбената от морето територия фирмата “Хермес Солар” прави изключително нагла врътка: обявява новоизградената част от вълнолома за построена през 80-те години и го вписва като собственост с корекция на стар нотариален акт, претендирайки за фактическа грешка.

От запитванията ни до институциите за документите на съоръжението стана ясно, че измамата е подпечатана в три министерства: МРРБ, МО и МТИТ. След протестите на място и публичния скандал прокуратурата се активизира и видя незаконния кей, но засега няма никакви действия срещу чиновниците и политическите лица, допуснали кражбата на държавната територия.

Нов плаж изникна в св. св. Константин и Елена
През 2016 г. Министерството на туризма сключва договор за наем на плаж Минерален басейн – север с дружеството св. св. Константин и Елена Холдинг АД, свързвано с варненската групировка ТИМ. Плажът е в имот 10135.2569.288, който е изключителна държавна собственост, както и морското дъно пред него. Активната плажна ивица е 2137 кв.м. За нея наемът е определен на 3720 лв. годишно. В момента на сключване на договора имотът изглежда ето така от сателит и в Кадастъра.

В следващите години започват трансформации, които са проследими по сателитните снимки на системата Google Earth. Най-напред е построена нова дига в морето.

След това е насипан пясък, който уголемява значително морския плаж и се образува малък залив. “Отвоювана” от морето е и територия на север от дигата. Върху новия плаж изникват постройки.

Строителството е приключило преди летния сезон на 2019 г. Биволъ отправи запитвания към МРРБ и към св. св. Константин и Елена Холдинг АД за строителните книжа, които не се откриват в нито един от публичните регистри на държавата или Община Варна. До редакционното приключване на статията отговор не се получи, но запазваме възможността да публикуваме позицията на институциите и дружеството ако такава бъде изпратена.

В случая новият плаж и дигата, които по груби сметки са около 6 декара,  остават собственост на държавата, но самоуправството с държавната собственост е налице. Дружеството наемател има директна полза от завземането на морското дъно, тъй като разполага много повече чадъри и заведения на плажа.

В момента “тимаджиите” плащат на държавата наем за малко над два декара плаж, а ползват близо 6 декара публична държавна собственост. Би било логично Министерството на туризма да преразгледа условията на договора и смешният наем от 3720 лв. годишно, който св. св. Константин и Елена Холдинг АД дължи на държавата, да бъде увеличен. До редакционното приключване на статията не се получи отговор на нашето запитване до ведомството дали са предприети стъпки в тази посока.

Как 10 декара от морското дъно при залива на Алепу стават частна собственост
Историята на този пример започва през 1980 г. когато територията на морския бряг между Каваците и Алепу затворена от пътя Созопол – Приморско е обявена за природна забележителност, заради специфичната крайморска растителност и животински свят.

На стария кадастрален слой от 80-те се вижда, че двата имота 37 и 144 са били море.
През 1984 година Комитета за опазване на околна среда се съгласява в част от природна забележителност „ Нос Агалина“ най-близко до Алепу да се изгради вилната група „Марина“ и пристанище , като част от строящото се тогава Вилно селище „Дюни“ – последният туристически комплекс на социалистическа България изграждан от австрийци и поляци. Заедно с вилното селище е изградена и самата марина – малко пристанище за яхти и лодки опазвано от вълните от пристан на изток и вълнолом от югозапад

Вилното селище Дюни е открито през 1987 година и веднага става моден курорт осигуряващ валута за закъсващата икономика на народната република.

Към края на века започва да се вижда и ефекта от грешно проектираните пристанищни съоръжения – самата марина почва да изплитнява, а зад вълнолома се натрупва нова плажна ивица.

Ако разгледаме сателитните изображения от това време, този процес е проследим, въпреки ниска им резолюция.

През 1999 година държавното дружество Дюни е закупено от Людмил Стойков, приближен на бившия президент Георги Първанов.  През 2002 турската петзвездна верига “Меджик лайф” дава идея за мениджмънт и Дюни става техен клуб до 2008 г. В началото на договора марината вече е окончателно засипана от пясъка и на нейно място се появява басейн.

През същата 2002 година министърът на околната среда услужливо изключва 30 декара от природната забележителност „Нос Агалина“ ,а през февруари 2003 изключва още 8 декара. Върху тези площи през 2004 година се построява петзвездния “Марина Роял Палас”, а през 2007 и “Марина Бийч” .

През март 2003 Долорес Арсенова приема план за управление на природната забележителност изготвен от Дюни АД предвиждащ застрояване на 14 декара от нея, обхващащи настоящият паркинг на ВС Дюни, но представен под благозвучното име зона Г – зона за управление и поддръжка с посетителски център с възможност за преспиване. Собствеността на зоната, както и на цялата територия на природната забележителност, е публична държавна горска територия. Как върху нея се изгражда частен паркинг не е ясно. Не е ясно и как в кадастралните карти тази публична собственост вече се води неизвестна собственост, а в горските карти направо е посочена като частна на юридически лица и е изключена от границите природната забележителност. Законът за защитените територии разпорежда, че собствеността на държавата и общините в защитените територии е публична – т.е. не може да се продава или ипотекира. Заповед за изключване на паркинга и околната територия от зона Г липсва в регистъра на защитените територии.

От картите на възстановената собственост към 2008 година дъното на бившето пристанище все още се води самостоятелен имот , но в кадастралните регистри и карти през 2018 година той вече е частна собственост – част от имот собственост на Дюни АД.

Eто така между 1999 и 2018 година над 10 декара от морското дъно при Алепу – публична държавна собственост, върху което Република България има суверенни права, става собственост на частното дружество Дюни АД. И нито една институция у нас отговорни за опазване на собствеността в лицето на МОСВ, МЗХГ, МРРБ не се противопоставя срещу това грубо и безпардонно нарушение на Конституцията.

Днес когато се коментира как да променим Конституцията е добре да си спомним тези примери. Черно на бяло и дори с цветни сателитни снимки те илюстрират как властта я прилага, и как не я прилага.

Съвместно разследване на Биволъ и Инициатива “Зелени закони”


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 73 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дУган

    84 8 Отговор
    Аз съм приватизирал държавата 🎃 и каскета са мой слуги...
  • 2 fen

    50 18 Отговор
    А нещо за именията на Прокопиев? А, забравих, той е от "нашите".

    Коментиран от #33

  • 3 Бойку шкафа

    57 8 Отговор
    Аз съм невинен с жълта книжка съм...Невминяем.
  • 4 Мафиозки игри

    47 4 Отговор
    Държавата, това сме ние.... Глупости.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 8 Отговор
    мафия мутри
  • 6 ГОРСКИ

    56 2 Отговор
    Брега е държавна граница и никой няма право да строи на държавна граница!!!

    Коментиран от #39

  • 7 Един по Един прави ТИМ

    91 4 Отговор
    На Константин и Елена се случи нещо невероятно - от морето излязоха сгради, които се оказаха соственост на ТИМ! Заснел съм 2 години как строят - живея там, записал съм и заплахите, които ми отправяха, че снимам. Кея на Доган е нищо в сравнение с заграбеното от ТИМ и унищожаването на Константин и Елена!

    Коментиран от #30, #37

  • 8 Кокорчо🙄

    37 6 Отговор
    Тя държавата негова, вие за плажчета ми говорите

    Коментиран от #29

  • 9 Ха ха ха ха ха ха

    30 10 Отговор
    Борите се с вятърни мелници.
    Тия се ползват с подкрепата на ЕС и посолството на фащ.
    Шахмат българи.
    Един единствен е начина на оправия,но за разлика от другите народи около нас, на бългърчето не му стиска и се прави на цивилизован и културен само и само да излъже себе си.
    Стягайте се за още един сет х30 диктатура.
  • 10 ИСТИНАТА

    30 5 Отговор
    Aко се избира ново правителство трябва много внимателно да се разучат и проверят абсолютно всички кандидати-от къде идват и произхождат,трябвa дa нe cъщecтвувa нитo eдин oт дoceгaшнитe пaртии кoитo упрaвлявaхa и грaбeхa Бългaрия cъщo и нoвитe кaндидaти дa ca нямaли връзкa c тeзи пaртии ! Така също трябва много внимателно и чрез референдум да се избере нов модел на управление,има достатъчно успели и на първо место държави по стандарт на живот и всичко останало от които ПРОСТО ТРЯБВА ДА КОПИРАМЕ МОДЕЛА И ДА ГО ПРИЛОЖИМ У НАС това е приятели ако искаме наистина да се оправи положението в България и всичко да е наред и ОК.
  • 11 München

    37 3 Отговор
    Опишете ги в една папка и при Кьовеши!
  • 12 На кратко

    28 2 Отговор
    И на Порт палас във Варна е така.Мутренска държава.Бягайте краченца да бягаме.
  • 13 Не е само морето

    39 2 Отговор
    Ако знаете какво е в планината...
  • 14 сектант

    23 2 Отговор
    и дъщеря му такава се е снимала в сараите и написала на ангшийски че не е морнинг пърсон ама как да УСТОЯЛА разбираш ли на такава красота.... да им гръмне селитра дано на пристана като в ливан прилигелировани обирджии легални и собствения си етнос обраха
  • 15 dianski

    29 2 Отговор
    2009година областния на Добрич оформя като дарение 550 декара-земята на курорт Русалка,с което харизва курорта на Баневи.С желязната логика че да се продаде е незаконно,но да се дари е съвсем законно.Да напомня че областния е от ДПС.Сега плащаме такси за да ходим до плажа под предтекст че се ползват чадъри и шезлонзи.Само че тяхната бройка е не повече от 50,а плажуващите поне 10 пъти повече.Обекта се охранява от някаква фирма на бившия шеф на полицията в Перник и на никой не му се занимава със бивши заптиета
    Аналогичен е проблема и със природния резерват Тауклиман,продаден доста отдавна,около 2000г,с прилежащите сгради за колосалната сума от 12000лв.Нали ви е ясно че за тия пари не можете да си купите и тоалетна от някой апартамент на морето
    Кучетата си лаят,кервана си върви.Дори и да дойде някой който има желание и хъс да направи нещо за тая държава просто ще го отстрелят.Колко да струва едно поръчково.Милион,два,десет.Мизерни пари по сравнение с интересите за милиарди
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 българин

    14 2 Отговор
    сега остава насила да оковават българи роби които да слугуват на султан доган ефенди
  • 18 Na4o

    21 2 Отговор
    До тук добре,след като се знае всичко ,имена,фирми,защо няма нито един наказан.МНОГО ШУМ ЗА НИЩО.
  • 19 Феноменална психика

    7 2 Отговор
    Хора са казали - Няма невъзможни неща!
    Това е истина и няма лоши "злетакът да се оправи", а не да е на мацката си и все да е като,заради интересите на конкретни хора, които твърдят, че някой е кърлеж, нарочно така казват,за да не се оправи в живота!
    На някой от Варна, мястото му не е на дъното, а където той каже, за да се докаже! Ако на някой хора не им харесва, нека да гледам себе си, че има за какво!
  • 20 Иво

    13 1 Отговор
    Гайтански го построи за да се подмаже на Доган и ДПС
  • 21 българин

    17 1 Отговор
    явно турското робство в българия още не е свършило а вече няма и смели българи да освободят милата ни родина или по точно мащеха

    Коментиран от #25

  • 22 Феноменална психика

    4 1 Отговор
    Хoрa ca кaзaли - Нямa нeвъзмoжни нeщa!
    Тoвa e иcтинa и нямa лoши "злeтaкът дa ce oпрaви", a нe дa e нa мaцкaтa cи и вce дa e кaтo,зaрaди интeрecитe нa кoнкрeтни хoрa, кoитo твърдят, чe някoй e кърлeж, нaрoчнo тaкa кaзвaт,зa дa нe ce oпрaви в живoтa!
    Нa някoй oт Вaрнa, мяcтoтo му нe e нa дънoтo, a къдeтo тoй кaжe, зa дa ce дoкaжe! Aкo нa някoи хoрa нe им хaрecвa, нeкa дa глeдaт ceбe cи, чe имa зa кaквo!
  • 23 кг Черноморец

    11 1 Отговор
    Пишете за измамите с земите в к-г Черноморец. Мнооого е интересно...
  • 24 Къмпинг Черноморец

    16 1 Отговор
    Защо не пишете нищо за измамените собственици на земи в к-г "Черноморец"?
  • 25 Мистерията на материята

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    През 5-те века е нямало територия на име България, а сега и от около 140 години има !
  • 26 българин

    6 2 Отговор
    мистерия е това че в твоята глава няма материя
  • 27 Асен

    12 1 Отговор
    Нещо ново ли чухте ас несе изненадах това е България 🤨
  • 28 7777

    9 2 Отговор
    Щях да ви вярвам. ако бяхте писали и за палатите на ПрокопиевДо сега не съм прочел нищо по този казус във ФАКТИ
  • 29 123

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кокорчо🙄":

    Държавата негова и за това сме на дъното, ако не сте разбрали още.
  • 30 Камен

    2 20 Отговор

    До коментар #7 от "Един по Един прави ТИМ":

    Едва ли нещо е построено или отвоювано от морето без нужните разрешителни, още повече, че от години се следи всеки метър какво се строи по крайбрежието.

    Коментиран от #35, #36, #38

  • 31 Кой?

    13 1 Отговор
    Стига дрънкане, ами отчете брадвите и вилите! Гответе се за възстание с кръв или бягайте в гроба, феодална селяни страхливи! И аз досега къде съм гледал...
  • 32 Собствениците

    6 1 Отговор
    на България *(в сянка) въпросният кой * се е замогнал и си е купил по голяма ЯХТА . Епа що не има си 💶 държава купува си по голяма ЯХТА. Не е лишено от логика . Контрабандните стоки и те се увеличават . 🧐👁️
  • 33 Конституций

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "fen":

    Какви имения бе, калинке, нали се видя на акцията на Дудук ага - едно бунгало, в съседство с поне 20тина имато от същия тип. Нищо общо със ГЕРБаджийско-ДПСарските сараи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 БИБИTKA

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    АРХИТЕКТА НА ТВОРЕНИЕТО МИНЕРАЛЕН БАСЕИН КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА ДА ПОЛУЧИ ПРИЗА ``НАДМИНАЛ СЕБЕ СИ`` - НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ВЛЕЗЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО АРХИТЕКТУРА КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ. СМЕЛОСТА МУ СЕ Е ТРАНСФОРМИРАЛА В БЕЗУМИЕ....
  • 36 сепукo

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    Каменe, нищo нa тaзи Зeмя нe e твoe. Тoвa кoeтo cи измaрoдeрcтвaл прeз жaлкия cи живoт oт oбщecтвoтo, e билo нa тaзи плaнeтa и щe бъдe тук мнoгo cлeд кaтo пaднeш в aдcкитe cвeтoвe! Ти уж cи cмeткaджия, aкo cи зaбeлязaл кoгaтo хoрaтa cи тръгвaт oт зeмятa вcичкo кoeтo ca нaгрaбили cи ocтaвa тук.
  • 37 oxy

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Един по Един прави ТИМ":

    - някакви лилипути в архитектурата си въобразяват, че хората, са длъжни да ги харесват
  • 38 до Камен

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    Има едно просто правило- ако си глупав мълчи, може да минеш за умен. Ама то и за да разбереш, че си глупав се иска, макара и малко, ум.
  • 39 Рошко

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГОРСКИ":

    Демек за да влезем в морето ни трябва международен паспорт тъй ли горски

    Коментиран от #41

  • 40 ибро

    9 1 Отговор
    доган каквото си иска го прави на пук на другите
  • 41 ГОРСКИ

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Рошко":

    КАЗАХ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ ако не можеш да четеш проблема е тебе???
  • 42 Наблюдател

    6 1 Отговор
    МОСВ, МЗХГ, МРРБ ..... и ред други министерства и агенции многократно доказаха че работят упорито и трайно срещу Националните интереси. Същите с което доказват че са и основните проводници и инкубатори на корупцията в България! Ако беше Правова Държава България дори минимално министрите на тези ведомства отдавна трябваше да са уредени с най-актуалните костюми Раираните!! Само че такива като оня с Каскета и неговите подчинени упорито се разсейват и предпочитат да се завират по "кокошарниците" че да не забелязват какво се случва "по-нагоре" с което напрактика се явяват Съучастници на корупцията която е затънала България!
  • 43 Иван

    9 2 Отговор
    Да приватизираш морето! По заглавието съдя, че става въпрос за имота на олигарха Иво Прокопиев на Буджака, нали? О, не, не е за този имот, тъй като е писано от неговите домашни любимци от Биволъ, а те никога не пишат срещу Прокопиев!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 сепуку

    4 2 Отговор
    Можем да се молим само на природата да се справи със строежите край морето. Държавата е безсилна към наглостта на местни пишман- бизнесмени. Едно голямо земетресение трябва да стане в Черно море, за да се вдигне една голяма вълна и да помете всички ламаринени бараки и хотели на първа линия.
  • 46 Кински

    3 1 Отговор
    Явно догана видя че другите си правят кейове и той да не остане назад.дп скоро очакваме и той да си направи някой морско замъче с кей
  • 47 Ник Гешев

    4 1 Отговор
    братя бугари всеки народ си заслужава сам своята участ,и там където не се купува с пари нещо се купува с много пари
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дядо Йоцо

    0 1 Отговор
    Ами сега. ???
    Какво ще правим?
    Ще се бута ли ?
    Как ще извадят камъните от морето , как ще почистят след бутането.
  • 50 Райски залив Созопол

    1 1 Отговор
    Има 3 малки плажа.
    До 2 от тях не можеш да стигнеш по суша. На пътеката пише -Не преминавай , частен имот.
    Огради, бетон , кучета има.
    Закони има , но общината спи дълбок сън. Така е навсякъде.

    Коментиран от #51, #52, #54, #56

  • 51 ЧАСТНИ ПЛАЖОВЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Райски залив Созопол":

    КОЙТО ПРЕДВАРИ ТОЙ НАТОВАРИ
  • 52 ИДИ В ГЪРЦИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Райски залив Созопол":

    И В АЛБАНИЯ.
    ТАЯ КОРОНА ЩЕ МИНЕ.
    НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО И ЗДРАВЕТО ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ.
    ТОВА ЗАЛИВ ЧЕ НАВЯРНО СЕ НАПОЯВА С АКЕТА ОТ ХОТЕЛИТЕ И КЪЩИТЕ В РАЙОНА.
    Всичко е изтървано.Късно е.
    Тези които са ограничили достъпа до 2 те плажчета се къпят в морска вода със съмнително качество.
  • 53 За МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ

    0 1 Отговор
    За кокошка няма прошка
  • 54 А кой е виновен

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Райски залив Созопол":

    Искайте оставка от истинските виновници-чиновниците в общината.
    Те проучват , те подписват , те продават , те контролират , те събират
    КОНЦЕСИЙ за плажове , те контролират изпълнението на своите разрешения и заповеди.
    А вие трябва да сигнализирате ако има нещо нередно.
    Общината не може да огрее навсякъде.
    Не че ги оневинявам , но е така.
    Държавния служител е по бавен , по по принцип . А и се страхува да поеме инициативата за спазване на законите. Поне дотогава ако някоя медия не размирише случая.
    А тогава почват да мигат на парцали. Крият се , шикалкавят , умуват.
    И така.... Докато умните се наумуват , лудите се налудуват.
    Колко са верни българските поговорки.

    Коментиран от #55

  • 55 Още една поговорка

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "А кой е виновен":

    Не е виновен който яде зелника , а който му го дава .
  • 56 Спукайте се от яд

    0 3 Отговор

    До коментар #50 от "Райски залив Созопол":

    Въпреки това ще гласувам за ГЕРБ и Бойко.
    Защото имам право на избор.

    Коментиран от #57

  • 57 Затвор за боклуците от сик и вис

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Спукайте се от яд":

    Аз не знаещ мислех че са се изтрепали а те били живи приятели да ги сложим на мястото им че и децата им са такива боклуци знам че някой ги насърчава и нашето отчаяние ще избухне и ще ги затрием за за се оттърва човечеството от тая СГАН
  • 58 Смърт за мутрите

    0 1 Отговор
    Не мутри вън...
  • 59 1215

    1 1 Отговор
    Някой замислил ли се кой управляваше през по големият период от време, когато са се случвали тези далавери. БСП,ДПС. А кого ще докарате на власт след Борисов. не че те са цвете, но чакайте да видите коалиция БСП, ДПС и Слави. Тежко ни.

    Коментиран от #61

  • 60 Кирчо

    0 1 Отговор
    Афганистан ряпа да яде.
  • 61 СТАЛИН

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "1215":

    БРАВО ! ИМА И УМНИ БЪЛГАРИ !
  • 62 КРАДЦИ КРАДАТ МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО

    1 0 Отговор
    МУТРА ДО МУТРА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА И Я КРАДАТ ЩОТО Е ТЯХНА !