Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 09:35 7 053 21

Законопроект отваря широки врати за нови строежи по морето

  • черноморие-
  • застрояване-
  • крайбрежие-
  • приоритетни зони за въздействие

Простичко казано, земеделски земи по Черноморското крайбрежие, на които в момента не могат да им се смени предназначението, с едно обикновено мнозинство в Общинския съвет(50+1) могат да се обособят в други зони и да бъдат засторени – още бетон

Законопроект отваря широки врати за нови строежи по морето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Законопроект отваря широко вратите за ново застрояването на Черноморското крайбрежие, алармираха природозащитници, отбелязват от Mediapool. Става въпрос за промени през Закона за регионалното развитие, където чрез преходните и заключителни разпоредби се измененят още два закона – за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие. Вносители на законопроекта са депутати от "Обединени патриоти".

Вратичката за застрояване се отваря отново с въвеждането на термина "приоритетни зони за въздействие". Това са зони за прилагане на интегриран подход за въздействие на общината, които имат най-голяма възможност да повлият върху социално-икономическото ѝ развитие. За реализирането на тези зони ще се ползва европейско финансиране, а кои обекти ще са приоритени ще решава Общинският съвет с обкиновено мнозинство - 50+1 гласа.

Предлага се още, ако за съответната територия общината няма одобрен общ устройствен план (ОУП), да се допуска промяна в предназначението на земеделски земи от пета до десета категория и на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" на Черноморското крайбрежие въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план. Зона "А" е до 100 метра от плажа, което означава че ще може да се строи на брега, нещо което в момента е абсолютно забранено.

Нещо повече промяната на предназначението на земеделските и горските земи в урегулирани имоти да е безплатно, искат още депутатите от "Обединени патриоти". Аргументът им е, че така ще се насърчат инвеститорите да инвестират в слабо развити региони.

Законът да влезе в сила от 1 януари 2021 г., от когато започва новият програмен период на ЕС, предлагат още "Патриотите". Именно с европейски директиви те мотивират искането си за облекчаване на строителството по Черноморието.

Според "Обединени патриоти" с отпадането на "целенасочените зони за въздействие" в Закона за регионалното развитие няма как да се подпомогнат обезлюдяващите се райони у нас.

Освен това заради рестрикциите и проточилото се приемане на общите устройствени планове на общините, особено на тези по морето, собствениците на земи по крайбрежието са поставени в неравностойно положение, тъй като не могат да си ги ползват. Освен това липсата на ОУП е стопирала инвестиции, които биха помогнали на слаборазвитите региони, изтъкват вносителите на законопроекта.

Като мотив за промяна на закона те изтъкват в мотивите си дори заразата от COVID-19 и породените в следствие на това нови икономически и социални предизвикателства. Този аргумент е малко странен предвид факта, че именно заради пандемията редица хотели останаха затворени това лято по Черноморието. В същото време обаче малките семейни хотели в най-южните общини по морето отбелязаха ръст главно заради посещението на българи.

Предложението на депутатите от "Обединени патриоти" разгневи защитниците на природата.

"Депутатите предлагат една огромна врата, с която да се започне отново застрояването по морето, включително в местата, където има вече приети общи устройствени планове, което е най-скандалното", каза Люба Батемберска от "Да спасим Карадере" пред бТВ.

Опозицията също критикува предложените законови промени.

"Простичко казано, земеделски земи по Черноморското крайбрежие, на които в момента не могат да им се смени предназначението, с едно обикновено мнозинство в Общинския съвет(50+1) могат да се обособят в други зони и да бъдат засторени - още бетон, още строителство по Черноморието", смята Явор Божанков, депутат от БСП.

От ГЕРБ засега се въздържат от коментар с аргумента, че законопроектът първо ще бъде обсъден в парламентарната им група.

През юли т.г. в разгара на казуса "Алепу" председателят на парламентарната комисия по екология Ивелина Василева обеща забрана за строителство край морския бряг.

"Ще наложим забрана на строителството в зона "А" - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство", каза тогава Ивелина Василева.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко

    36 3 Отговор
    онищожиха!!! България отдавна вече не е държава.
  • 2 То построените вече хотели

    26 2 Отговор
    Стоят празни, за какво ще им е да строят още?

    Коментиран от #7, #11

  • 3 хак ни е

    25 4 Отговор
    И кой е виновен? Който яде баницата ли? Кой се присмиваше на протестиращите, гледайки телевизия на ракийка и салатка в къщи?
  • 4 Българка

    21 4 Отговор
    Народното събрание трябва да се саморазпусне. Управляващите вкарват контактни и дори карантинирани, за да се приемат в противоречие с епидемиологичната обстановка и против правилата на НС, антибългарски закони. Законите, които се приемат са антибългарски и обслужват мафията. Бюджет се приема от 85 души и кворум от 92 дупетати. Това е безобразие
    ОСТАВКА!

    Коментиран от #10

  • 5 Българка

    25 4 Отговор
    ДА СЕ НАЛОЖИ ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ В ЗОНА "А" !!!!
    И БЕЗ ПИРУЕТИ И АКРОБАТИКИ НА ОТКРОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА МОГАТ ДА ИЗМЕНЯТ ТОВА
  • 6 Далавери Симиеонов

    12 1 Отговор
    Чи аз за кво крепя Боки за пили със зели ли ? Хихи
  • 7 СМЕРШ

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "То построените вече хотели":

    След като черноморската ивица я определят, като слабо развити региони, то " пишман Патриотите" ще кажат, за Северозападна България? Бедният народ иска достойно за труда си, платена работа!
  • 8 Болярин

    12 1 Отговор
    Купили са си нови шкафчета...по-големи!Трябва референдуми ,като в Швейцария и подобни решения ще останат в историята.Иначе корумпираните тулупи тук няма да се спрат.
  • 9 Аферим

    9 1 Отговор
    Корпорация "ОП", с главен мениджър В. Монтански, подготвя "укрепване" на крайбрежието.
  • 10 Брей,

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    то вас пероните много ви боли за България.
  • 11 С тези приказки

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "То построените вече хотели":

    до никъде няма да стигнеш. Къде ги видя тези хотели?! Само "укрепително съоръжение" до "укрепително съоръжение". Досущ като нидерландски диги😷
  • 12 Next

    10 3 Отговор
    На такъв народ, такова управление. Нека още да си дремем.
  • 13 Оги

    16 0 Отговор
    Невероятно алчна мафия в комбинация в невероятно прост народ - БГ. Има такава държава, няма такъв прост народ.
  • 14 БГ МАФИЯ В МС

    10 1 Отговор
    ЩЕ ИМА НОВИ МАФИОТСКО-ГЕРБЕРСКИ ЗАЩИТНИ СТЕНИ ВЪВ ФОРМАТА НА ХОТЕЛИ. НО КОЙ ЛИ ЩЕ ВЛИЗА В ТЯХ???? ТЪПИ МАФИОТИ И ЛУДИ.
  • 15 Аргонавт

    13 0 Отговор
    Обичам Страната,МРАЗЯ Държавата! Особено последните 15години
  • 16 ГОРСКИ

    9 0 Отговор
    Прането на пари продължава !!!!
  • 17 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    Още бетон = още по-малко туристи. Карантината ще приключи и народа пак ще тръгна към Гърция. Там все по-често се виждат коли от Бургас и Варна. Казват че черноморието се държи от Данчо Ментата. Така ли е?
    Мутри от туризма - вън!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    4 0 Отговор
    А къде са сега „зелените“ и защо са позволили това?!?
  • 20 любител

    3 0 Отговор
    браво бе боклуци.малко ли ви е че бетонирахте цялото крайбрежие.
  • 21 БРАВО ДНСК

    0 2 Отговор
    ДА УКРЕПИМ Ла*НОМОРИЕТО С ОЩЕ БЕТОН ! Браво ! Само за отбрани другари и братушки