ФАКТИ.БГ

"Да ме вкарат в ареста и да ме пребият". Властите вече търсят Илия Златанов, но не заради "Осемте джуджета"

Никаква проверка няма да има, докато българският Торквемада е главен прокурор, убеден е Златанов

Публикувана: 16 Февруари, 2021 09:15
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6927
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 44 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Известен предприемач прави серия от разкрития за схема за изземване на бизнеси с участието на високопоставени бивши и настоящи представители на прокуратурата. Тя започва проверка, по която вече седем месеца няма обявен напредък, а източникът на проверяваните твърдения дори не е потърсен. В същото време бизнесменът се оказва обявен за издирване заради друга прокурорска преписка, образувана по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив.

Това е актуалната ситуация на Илия Златанов, който през юни миналата година публично обвини бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, по прякор Еврото, съпругата му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления, пише "Свободна Европа".

Става въпрос за разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Осемте джуджета“, кръстено на предишното име на столичния ресторант, в който бизнесменът твърди, че нееднократно се е срещал с тези хора.

Златанов е собственик на най-голямата фирма за асансьори в България „Изамет“. След конфликт в семейството си той решава да търси помощ, за да възвърне контрола над бизнеса си. Вместо това обаче, по думите му накрая Петров, жена му Любена и охранителната фирма „Делта гард“ успяват да влязат във владение на предприятието му в Дупница и да го контролират и до днес. През това време Златанов бяга в чужбина, тъй като се страхува за живота си.

Както "Свободна Европа" писа, нито той, нито адвокатите му са търсени през последните месеци във връзка с разкритията му за схемата, описана от журналиста Николай Стайков в четирите епизода на „Осемте джуджета“. Софийската градска прокуратура (СГП), която води проверката по случая, мълчаливо отказва да отговаря и на отправените въпроси за хода на работата по нея.

„Няма никаква проверка“, казва Златанов в телефонно интервю пред Свободна Европа. И добавя веднага аргумент в подкрепа на това твърдение: „Щом продължават Еврото, Любена Петрова и „Делта гард“ да ми държат едното предприятие под окупация, каква проверка може да има?! Никаква проверка няма да има, докато българският Торквемада е главен прокурор (Томас де Торквемада е основателят на испанската инквизиция през XV век).“

За разлика от СГП, колегите им от Софийската районна прокуратура (СРП) обаче активно търсят Илия Златанов. Миналата седмица той научава от дъщеря си Пролетина, която в момента живее в къщата му в София, че служител на Шесто районно полицейско управление (РПУ) я е посетил, за да я попита къде се намира в момента баща ѝ. Впоследствие адвокатката му Грета Ганева се свързва с полицията, откъдето я уведомяват, че издирват клиента ѝ в качеството му на свидетел.

Оказва се, че разследващите искат той да се яви, за да даде сравнителен материал за графологична експертиза. Начинанието трябва да установи дали подписът на Златанов под заповед за уволнение на бивш негов служител е истински или фалшив. Въпреки че самата Ганева вече е свидетелствала пред СРП, че лично е присъствала, когато клиентът ѝ е подписал въпросния документ и е предоставила на наблюдаващия прокурор оригинала на заповедта. И въпреки че СРП би могла да назначи експертиза, която да сравни подписа с този, който Златанов е положил във формуляра за личните си документи в същото Шесто РПУ.

Свободна Европа отправи в петък въпроси и по този казус, но до публикуването на текста отговори от пресцентъра на държавното обвинение не бяха получени.

Историята с подписа

Преписката на Софийската районна прокуратура за въпросния подпис е образувана по сигнал на уволнения от Златанов служител. Според бизнесмена именно той е съдействал на Любена Петрова и „Делта гард“ да овладеят контрола над завода на „Изамет“ в Дупница.

„Опитаха да вземат от главната счетоводителка Камелия Чорбаджийска електронния подпис, за да контролират банковите сметки и да овладеят всички активи на предприятието. За тази цел въпросният служител беше предал компютрите на предприятието на „Делта гард“, както и кадровите досиета на работниците, които след това преназначиха към фирма на Любена“, разказва Златанов.

Той и приближените му служители нямат реален достъп до управлението на завода в Дупница от края на май миналата година. Няколко дни по-късно, на 3 юни 2020 г., Грета Ганева и екип на „Антикорупционен фонд“ посещават Златанов в чужбина. Тогава той подписва пълномощно на адвокатката си и дава интервюто на Стайков. След това бяха публикувани четирите епизода на „Осемте джуджета“.

По време на тази среща Златанов подписва и заповед за дисциплинарното наказание и за уволнението на въпросния си служител, чието име обаче не спомена.

„Аз подписах заповед за наказание и за уволнение на този човек пред адвокат Ганева и тя я занесе в България. Заповедта му е пратена по куриер, но той само е отворил плика и го е върнал“, продължава Златанов.

След като разбира за уволнението си, бившият му служител подава сигнал в прокуратурата. В него пише, че подписът под заповедта на вече бившия му работодател е фалшив. Веднага е образувана преписка и е повдигнато обвинение за документно престъпление на главната счетоводителка на завода на „Изамет“ в Дупница. Нейната връзка с този сюжет се изразява единствено в това, че е администрирала заповедта за уволнение, издадена от Златанов.

„След като не успяха да ме ликвидират и се измъкнах на 12 април 2020 г. с последния самолет за Лондон, сега те държат да бъда издирен, да бъда докаран, за да потвърдят, че това е моят подпис“, допълва разказа си бизнесменът с уточнението, че „истинската им цел е да ме вкарат в ареста и да ме пребият“.

По думите на адвокатката му Грета Ганева не е ясно защо въпросната преписка се води в София при положение, че обвиняемата живее в Дупница, заводът е там и предполагаемото престъпление би трябвало да също да е извършено там.

„Наистина е абсурдно. Още от момента, в който беше образувано това производство, то изглеждаше абсурдно. Заповедта е подписана лично пред мен на 3 юни 2020 г. На този ден бях при клиента ми Илия Златанов извън България“, заявява Ганева пред Свободна Европа.

Още преди главната счетоводителка да разбере за случая, домът ѝ е претърсен под претекст, че разследващите търсят оригинала на въпросната заповед за уволнение. Освен с бързите темпове на работа, които демонстрира СРП по казуса, той прави впечатление и с размера на паричната гаранция, определена от прокуратурата на обвиняемата – 50 000 лв.

Липса на доказателства

Тя обаче обжалва мярката си за неотклонение пред Софийския районен съд (СРС), който не само я отменя, но дори не определя по-лека, тъй като приема, че по преписката изобщо няма данни за извършено престъпление.

„Нито едно доказателство по делото не сочи, че лицето, посочено като автор на изявлението – Илия Златанов, не е подписало посочения документ. Няма изготвена експертиза или дори експертна справка, която да установява, че подписът върху документа е неистински. В този смисъл и при наличните данни по делото не може да се формира дори обосновано подозрение за съставяне на неистински документ“, постановява съдия Стоян Михов на 3 юли 2020 г.

В края на миналата година СРП решава да спре да се занимава със случая заради невъзможността да открие Златанов и да вземе от него сравнителен материал за изследване на подписа. Счетоводителката му обаче отново обжалва пред съда и той отменя спирането, давайки конкретни указания на разследащите за разпит на свидетели.

Така се стига и до показанията на адвокат Ганева, която заявява, че лично е присъствала на подписването на заповедта от Златанов, след което лично я е пренсла в България, за да бъде изпратена на служителя му. В потвърждение на думите си тя предоставя на прокуратурата и оригинала на въпросния документ, който и до момента би трябвало да е в папката по преписката.

Междувременно уволненият служител на Златанов завежда и дело в съда, искайки заповедта за освобождаването му да бъде обявена за невалидна и той да бъде възстановен на работа.

„На първото съдебно заседание, като адвокат на предприятието, помолих съда да задължи адвоката на този служител да уточни какво точно оспорва – дали оспорва автентичността на подписа, за което е подал сигнал в прокуратурата, или твърди, че заповедта е незаконосъобразна“, разказва Ганева, добавяйки, че другият адвокат е отговорил на съда, че оспорва само законността на заповедта – заради допуснати нередности в процедурата по уволнението на клиента му.

При разпита си в Софийската районна прокуратура защитничката на Златанов разказва и това обстоятелство, информирайки наблюдаващия обвинител за номера на това дело, за да може той да изиска протокол от заседанието като доказателство по преписката за документното престъпление.

„Вместо да събере доказателства, прокурорът издава на 4 февруари постановление, с което е ангажирал Шесто РПУ да установява адреса на Златанов. В хода на тази процедура клиентът ми е попаднал в системата за издирване“, обобщава накрая Ганева.

Справка на Свободна Европа в деловодната система на сайта на държавното обвинение показва, че последното действие по въпросната преписка действително е изпращане на прокурорско постановление до Шесто РПУ на 4 февруари.

Сред въпросите, които Свободна Европа изпрати до пресцентъра на прокуратурата и лично до районната прокурорка на София Невена Зартова, бяха: каква е причината СРП да води преписка за предполагаемо престъпление в Дупница, вярно ли е, че Златанов е обявен за издирване, както и дали оригиналът на разследваната заповед наистина е установен и се намира в прокуратурата.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 44 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Делта гард са гестаповците на Гешеф, Бойко и Доган.Ще си платят някой ден за пролятата народна кръв.

Коментиран от #8, #13, #23, #28


Оценка:
-5 +124

Бат Бойко крадеца на ток
2 Отговор
Аз съм Дядо Коледа ,а осемте джуджета ми пълнят шкафчето.

Оценка:
-4 +83

Мой
3 Отговор
Докато мафията си има премиер и прокурор, нищо няма да се промени. Премахването им е главната задача в момента.

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +108

Да пратят
4 Отговор
хабер на Майчето. Нали е Галева, може и да удари едно рамо.

Оценка:
-34 +19

Снайперист
5 Отговор
ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

Оценка:
-8 +34

Йорданчо
6 Отговор
Манджа с грозде. Да вземат да го утрепат, че да е доволен. Чудя се как прокуратурата се оправя с подобни идиоти.

Оценка:
-76 +8

хтиол
7 Отговор

До коментар #3 от "Мой":


Тъпата ти глава изобщо разбра ли нещо от написаното ? Май си пишеш изречението из всички теми. Такива са ви опорките, а ?

Коментиран от #15, #22, #24


Оценка:
-40 +9

Ти сериозно ли
8 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Кой ще плати? Тоя миши народ просто чака следващите кръвопийци да псува под сурдинка!

Сега като отворят кръчмите ще видиш каква всенародна веселба ще има, ББ спасител и как народа ще се мирне за месец, а след изборите постарому. Няма оправия, изхода е само Терминал-2, тука са само овце и стригачи на територията.

Коментиран от #10


Оценка:
-9 +54

Българка
9 Отговор
Скандално! Вместо Любена Петрова, Петьо -еврото и всички замесени в огромния грабеж и рекет от спез.прокуратура, следствие, охранители от МВР и Делта Гард да са в арест и да е повдигнато дело за кражба на бизнес, кражба на килограми злато и милиони , каскетурата търси потърпевшия, явно, за да му запуши и устата. Такова безобразие, станало публично и известно, според мен не може да се извърши и в страни от Африка.
Предлагам референдум за връщане на смъртното наказание

Оценка:
-7 +79

Последния Софиянец
10 Отговор

До коментар #8 от "Ти сериозно ли":


Още не съм загубил надежда.Но си прав че свобода насила не се дава.

Оценка:
-2 +36

титаник
11 Отговор
да ве гешев що го покриха..я да излезе да обясни какви ги върши 2-3 месеца..в таз държава май всичките ръководители са на настроения..министрите шумкари..прокурора скрит..цял ден чета изцепките на треторазрядни депутати и политолози..държавни заплати земате ей мишоооциии я се покажете и обяснете какви ги вършите

Оценка:
-2 +46

Елтън Джон
12 Отговор
Абсолютно вътрешен семеен конфликт и пак бойко виновен.и за снега дето пада в българия и проблемите с снега в америка днес даваха по те пак бойко е виновен да знаете.байдан искал спешен телефонен разговор да помоли борисов да спре снеговалежа

Оценка:
-57 +6

Софиянец
13 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Гестапо, кръв и какви ли не още глупости. Май не знаеш какво е Гестапо / Geheime Staatspolizei /. Пиеш си биричката, купена с последните рублички , драскаш с миризливи мръсни нокти по кирливата си клавиатура и пишеш за пролята народна кръв. И си още жив ? Мър-льо, а даже не си и софиянец. Иди се ваксинирай с руската зооваксина Спутник V, или с китайската Sinovac. Ако после си ментално добре, повече от сега, нямаш гъста козина, рога и копита, ти позволявам да пишеш.

Коментиран от #19, #20


Оценка:
-44 +5

титаник
14 Отговор
тъй както гледам само той е виновен..защото само него виждам с джипкат..другото всичкото сган са се покрили и се показват само при крайна необходимост с опорките
я да излезе оназ калинка да разкаже за македонците малко

Оценка:
-2 +25

Мой
15 Отговор

До коментар #7 от "хтиол":


Ядосан ли си нещо? В момента всички злини произтичат от сатаната от Банкя и главния каскет. Или не го разбираш, или си част от проблема.

Оценка:
-4 +42

титаник
16 Отговор
оня плешивият експерт да излезе и той да даде отчет за водата в бг..финансов министър има ли няма ли..на мвр такъв..??

Оценка:
-2 +24

hmhmhm
17 Отговор
за показанията по джуджетата - не го търсят! За един уволнен - дори и неправомерно да е - ще обърнат всеки камък! Абсолютно блато !

Оценка:
-2 +45

Елтън Джон
18 Отговор
Само вижте педофилската физиономия на този индивид и вси4ко ще ви стане ясно.но от всичко е важно че точно при своите е избягал в правилната англия

Оценка:
-35 +4

титаник
19 Отговор

До коментар #13 от "Софиянец":


рублите ги прибирате вие..милиционерин нагъл..виж слънцето как се е обзавел..сега и гардероб чакаме че идвад ковид помощите

Оценка:
-6 +25

12345
20 Отговор

До коментар #13 от "Софиянец":


Къде си бе, "софианец" от краен квартал..

Оценка:
-6 +3

Кво нещо е живота!?
21 Отговор
Собственият ти син да те пре*бе-и финансово и психически!Все едно не си живял!

Оценка:
-1 +13

Bai nudals
22 Отговор

До коментар #7 от "хтиол":


Ти умнико,какво не си съгласен ли.

Оценка:
-0 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Стар гадняр
24 Отговор

До коментар #7 от "хтиол":


Приятел, 6-волтов ли си?

Оценка:
-0 +2

Мохамед
25 Отговор
Без завършването на гражданската война, в която всички като се почне от Борисов и Гешев надолу не бъдат ликвидирани, България няма да се оправи.
Както са постъпили с Дучето, така трябва да се процедира и със сегашните фашисти.

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +11

Д.ИВАНОВА
26 Отговор

До коментар #25 от "Мохамед":


Само ще пишем, или нещо друго....да им видим куража на "народните любимци"

Оценка:
-0 +5

Абе и ти си
27 Отговор
За затвора.Но след теб всички наред,като три синджира роби.По азбучен ред.Всичките все видни бизнесмени.Как си започнал този бизнес? От кота нула,и със собствен финасов ресурс,или цял завод,със филиали е наследство от дедо и тати? Сега няма да ми точиш сопли, колко лоша била другата по голяма акула. Така ще бъде,от тук нататък.Дребосъка свърши глътнат от вас.Идва момента,да си гризете гръкляна един друг.

Оценка:
-1 +6

ник.а
28 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


не мисля,че ще .. ;)
ама,а дано...

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският президент коментира скандала между украинския вътрешен министър Аваков и губернатора на Одеска област Саакашвили:
Това, че двамата се ругаха на руски е добре. Добре е, че не беше на грузински или на осетински. Прилича на смешка, на някаква трагикомедия."

Още бисери
ТОП 5