Last news in Fakti

9 Април, 2021 09:00 6 092 18

От 0 до 100 за ВМРО. Как изглежда едно странно гласуване

  • гласуване-
  • парламентарни избори

Местата, на които хората гласуват нелогично, се разпознават по официалните данни на ЦИК

От 0 до 100 за ВМРО. Как изглежда едно странно гласуване - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Днес гласувате за ДПС, а утре - за абсолютния им идеологически противник ВМРО. Днес сте за БСП, а утре - за ГЕРБ. Днес не ви пука за изборите, утре изведнъж започва да ви пука или обратното. Днес не знаете как да си сгънете бюлетината, утре сте шампион в правилното гласуване, после пак забравяте "как се правеше".

А сега си представете, че всичките тези нелогични действия се извършват от стотици хора на стотици места, в които не е имало кампания, нито пък е извършвано някакво подобрение от който и да било политик. Ето това е теренът, на който партиите упражняват така наречения "контролиран вот".

1 742 странни секции

Местата, на които хората гласуват нелогично, се разпознават по официалните данни на ЦИК, но само ако ги следите с години и непрекъснато сравнявате хиляди числа. Това прави Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) в София - неправителствена организация, която наблюдава странното гласуване. По него се ориентира къде рискът от нарушения е по-голям.

ИРПС са установили, че в страната има 1 742 секции в риск. 888 от тях са секциите, в които рискът е определен като висок.

Проверка на Свободна Европа установи, че най-малко в 14 от тези секции "нелогичният вот" се е повторил и тази година.

На тези места партии като ГЕРБ, ДПС, но и ВМРО, които не успяха да влязат в парламента, са "открили" голям брой нови симпатизанти, докато в същото време гласувалите за други партии сякаш са изчезнали, сочи анализ на Свободна Европа.

Една история от Лом, която придоби популярност в социалните мрежи, пък обрисува конкретно част от механизмите, по които работи контролираният вот и липсата на реакция от страна на институциите.

Ихтиман

Само на петдесетина километра от София – в Ихтиман, резултатите от секция 262000012 за четири години търпят забележителен обрат.

През 2017 г. там право на глас са имали 901 избиратели, а 578 души са упражнили това право. Имало е цели 107 недействителни бюлетини. Тогава най-много гласове са спечелили ГЕРБ – 229, следвани от ДПС с 95 гласа. За Реформаторския блок и Глас народен са гласували 69 души, а за БСП - 61.

На изборите в неделя избирателите вече са малко повече - 951 души. Гласували са обаче приблизително толкова хора, колкото и преди - 552 души. Невалидните бюлетини са само 31. Предпочитанията на местните жители обаче са се изменили сериозно. ГЕРБ са удвоили избирателите си и дори са добавили още - те получават 495 гласа.. На второ място са класирани две партии, но всяка от тях получава едва по 4 гласа. Една от тези партии е ДПС, която е известна със стабилния си електорат, но в случая сякаш го е изгубили почти целия. Другата партия е на Слави Трифонов. Третото място е заето от “Пряка демокрация“ с 3 гласа.

Хасково

Прехвърляме се на юг в Хасково, където в няколко секции за четири години са настъпили сериозни промени. Такава например е секция 293400062.

През 2017 г. в нея е имало 919 избиратели, от които са гласували 429 души. Недействителните бюлетини са били 61. Тогава една трета от гласовете – 149 е спечелила ГЕРБ, следвана от ДПС със 101 гласа, БСП с 50 и ДОСТ с 32.

В неделя в същата секция са били вписани 913 избиратели, от които са гласували 380 души. Невалидните бюлетини са били 23. Тук също прави впечатление ръстът на подкрепата за ГЕРБ и драматичното намаляване на "турските" гласове. През 2021 г. ГЕРБ печели повече от половината гласове тук – 210. Втори са от ДПС с 66 гласа, БСП има 30, а “Има такъв народ“ – 11.

Четири други секции в Хасково показват подобна тенденция - паритет или близки резултати през 2017 г., но сериозна преднина за ГЕРБ през 2021 г.

Самоков

Интересно изглежда и ситуацията в няколко секции в Самоков, където обаче внезапният ръст на доверието не е в полза на ГЕРБ, а на ДПС. Така е например в секция 263900033 в планинския град.

През 2017 г. право на глас са имали 796 души, от които са гласували 449 души, а признатите бюлетини са били 428. Победител тогава става БСП със 179 гласа, следвана от ДОСТ със 78. Трета сила е ДПС със 70 гласа. Силен резултат има и партия ДРОМ – 51 гласа, което е с един повече от гласовете, взети от ГЕРБ. Това са и всички партии, получили глас.

Четири години по-късно имащите право на глас в секцията са 807, тоест, почти толкова, колкото са били и преди. Гласувалите обаче са се увеличили с една трета и са били 664 души. Само 8 бюлетини са били недействителни. За разлика от 2017 г. сега гласове получават общо четири партии, но една от тях - “Има такъв народ“ на Слави Трифонов е подкрепена от само един избирател. Победител, при това с голяма преднина, е политическата сила, която на предишните избори е била трета – ДПС. За движението са гласували 444 души. А ГЕРБ, които през 2017 г. са били последна политическа сила в тази секция, излизат втори с двойно по-висок резултат – 119 гласа. На трето място пък са предишните победители БСП с 92 гласа.

Подобна изглежда ситуацията и в други три избирателни секции в Самоков, където преди четири години ДПС не е първа политическа сила, или печели с минимална преднина, докато днес вече е убедителен лидер.

Монтана

Данните от секции в Монтана също показват затвърждаване на преднината на ДПС, но и увеличена подкрепа за ВМРО, които през 2021 г. не успяха да попаднат в парламента.

Така например изглеждат нещата в секция 122900056.

През 2017 г. в тази секция има 945 избиратели, от които гласуват 374 души. Недействителните бюлетини са 41. Тогава победата с голяма разлика взима ДПС, която получава 142 гласа. На второ и трето място са ГЕРБ и БСП със съответно 73 и 72 гласа. Тогава коалицията "Обединени патриоти", в която влиза ВМРО, не получава нито един глас в тази секция.

В неделя имащите право на глас са нараснали с 34 души до 979 избиратели, но избирателната активност се е повишила несравнимо повече - цели 598 граждани гласуват. Въпреки по-високата активност значително намалява броят на недействителните бюлетини, които са едва 8. Резултатите пък показват повече от двойно увеличаване на резултата на ДПС, които получават 322 гласа, а втори остават от ГЕРБ със 134 гласа. Очевидно местните избиратели са били сериозно раздвоени между ДПС и обявяващите се за техен най-свиреп идеологически противник – ВМРО, които получават цели 112 гласа, след като са имали 0 на предишните избори.

Берковица и село Благово

Отново в община Монтана, само че в Берковица, ДПС също прави сериозен “пробив“, както е видно от гласовете от секция 120200018.

През 2017 г. движението е трета сила в тази секция, като получава 47 гласа и остава зад ГЕРБ със 135 и БСП с 52. Общо гласуват 311 души, а 61 бюлетини са недействителни.

В неделя в същата секция гласуват 296 души, а недействителни са 20 бюлетини. От всички 270 гласа ДПС печели 139, оставяйки ГЕРБ на второ място със 107 гласа, а БСП получава подкрепа от трима души.

Монтанско обаче не е място, в което само ДПС и ВМРО бележат сериозен възход. Така например в село Благово за четири години хората значително по-силно са заобичали ГЕРБ.

През 2017 г. за ГЕРБ гласуват 173 души, БСП е втора с 97, трети са Реформаторския блок - Глас народен с 65, а ДПС са с 21 гласа. Общият брой действителни бюлетини е 387.

През април 2021 г. ГЕРБ отново са първи, но от всички 465 действителни гласове печелят цели 313. Далеч зад тях остават “Има такъв народ“ с 37 гласа, ДПС с 35 и БСП с 25.

И една история от Лом

Ако числата и сериозните промени в начина на гласуване на цели секции само в рамките на четири години звучат твърде абстрактно, то като картина може да бъде използван примерът в секция 122400033.

Тя също е една от секциите, в които една партия – ГЕРБ бележи сериозен скок в броя на гласувалите за тях в сравнение с изборите преди 4 години.

През 2017 г. в тази секция гласуват 372 души, а три бюлетини са недействителни. Тогава ГЕРБ получава 199 гласа, оставяйки зад себе си ДПС със 165 гласа. Следващият най-близък резултат е на няколко партии, получили по една бюлетина.

В неделя гласувалите са по-малко - 340 души, а недействителните бюлетини са девет. ГЕРБ получава цели 250 гласа, оставяйки далеч след себе си ДПС и “Републиканци за България“ на бившия втори в най-голямата партия Цветан Цветанов, с по 37 гласа.

По време на изборите в неделя в тази секция пристига наблюдателката Елисавета Белобрадова от София. Тя е част от инициативата на “Демократична България“ “Ти броиш“ . В няколко свои публикации във Фейсбук тя описва сериозни нередности, извършвани от застъпник на ГЕРБ.

Тя подава сигнали към РИК за нарушения, сред които е боравенето на застъпник с лични документи, пускането на бюлетини в урната вместо избирателите и други. Но от районната комисия отхвърлят сигналите. Малко по-късно дори пристига полиция, която нарежда на наблюдателката да спре да снима изборния процес. Самата Белобрадова твърди, че не е правила подобно нещо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шишкооо..

    22 5 Отговор
    Паспортите! Отговорите!
  • 2 Хи хи хи

    21 3 Отговор
    На мен ми хареса Джамби като се включи от Турция, как тихичко и нежно говореше, личи си, че не е служил в Българската армия
  • 3 Българка

    34 6 Отговор
    Питам защо МВР получиха милиони да охраняват честността на изборите? Защо не бяха арестувани дилърите на ГЕРБ и ДПС. За тези секции се подаваха от екрана на ТВ информация/ сигнали. Дилърите са известни, а ио те не са се крили толкова. Еничарите вместо да си вършат работата, за която получават заплата и да предотвратят престъплението- купуване на избиратели, правиха обратното с осигуряване съпорт на дилърите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Избирател

    28 2 Отговор
    Само масовото гласуване на осъзнатите и грамотни избирателни може да смачка и омаловажи платения вот. Ако на следващите избори отидат да гласуват 60 и повече процента, тогава ще имаме още по-интересни резултати. Крайно време е всички избиратели да осъзнаят, колко е важно да упражнят правото си на глас.
  • 7 То е ясно

    28 2 Отговор
    С една дума - циганска работа !
  • 8 Е КАКВО

    19 5 Отговор
    ПО ТОЧНО ОТ ТОВА. ЧАК В СВОБОДНА ЕВРОПА СА РАЗБРАЛИТУКА МЪЛЧАТ.
    ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО ОТ
    ГЕПИ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван Грозни

    13 3 Отговор
    Заблуда е, че за последните 4 години електората променя предпочитанията си. Сменя ги за последните 4 месеца заради трохите които им подхвърлиха от 50 лв. и най-голямото повишение на минималните пенсии/не заслужено според приноса към държавата за положения труд през годините/. Да не говорим за купуването на гласове в дните на изборите. Хората в България както е известно са на дъното и всяка стотинка променя мисленето им.
  • 11 хъхъ

    8 4 Отговор
    МВРО е етническа партия, тоест противоконституционна. Закриване.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    4 9 Отговор
    Защо пишете глупусти?Я минете и поразпитайте по общините и ще видите какво ще ви отговорят хората.Боко ни вдигна пенсиите.Намериха ни работа у чистотата,у БКСето,у разни частни фирми по строежите общаци и т.н.Не отричам ,че има и платени,но основно и ДПСарите видяха кой им прави добро.И гласуваха за бащицата.Сега като им спрат добавките към пенсиите и ще видите юли месец на новите избори кво ще стане.Новите партии ще заминат в небитието.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 перничанин

    3 8 Отговор
    Статия написана от фен на БСП скрит зад името "Свободна Европа". Всеки може да намери подобни примери , но с други партии. Абсолютно нормално е в секции където има много гласове за ДПС да има много за ВМРО. Ще обясня, това означава , че преобладавщото население е ромско или има ромски квартал - гласуват за ДПС, на българите живеещи в непрекъснат цигански тормоз им е писнало и са гласували за явния противник на циганизацията - ВМРО. Хората когато са в безизходица ,гласуват за всеки който им обещае изход. Нормално. Друг е въпроса , че избирателно са посочени само секции с повишен вот за ГЕРБ и ДПС за сметка на БСП и ИТН и се правят некоректни внушения. Ето ви и контра пример , в секция незнам си номер в Лондон на изборите 2017 г ГЕРБ печели 31%, БСП - 4% , а ДПС - 1%. ИТН - 0%, ДБ - 0%. На изборите 2021Г ИТН - 30%, ДБ - 10%, ГЕРБ - 6,5%, БСП - 5%, ДПС - 5%. В София, също има секции в които БСП са удвоили резултатите си в кв.Хр. Ботев, и кварталите около Факуптета , БСП има над 2 пъти повече гласове сравнени с 2017г. Платена статия от БСП.
  • 15 перничанин

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    А, ето един точен коментар.
  • 16 И СПОРЕД

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Теб това не е НАГЛАСЕНО. И знай
    ПРЕЗ юли ако има избори ще гласуват пак толкова Роми, но
    И ако няма затваряне ще излезат
    Много хора да гласуват. А най важно
    Преди това със служебното правителство на РАДЕВ процедурата
    ЗА огласяване на поразиите на биби
    ЩЕ БЪДАТ ОГЛАСЕНИ. Или поне за- почнати ТОВА Е ВАЖНО.
  • 17 Мда

    1 2 Отговор
    И к'во се прави по въпроса? Някой отговорен, наказан? Няма. Прокуратурата спи, нахлюпила дълбоко каскета и всичко си върви така от години.
  • 18 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Бай Ганьо знае как се печелят избори.... !
    Закони, ? Констентуция ...? На-а-а, Констентуция !!
    Естествено, че ще има наказани / да ядат две седмици филийки намазани със свинска мас / и осъдени /да ходят на свобода и две години да не заемат държавна служба/
    Какви жестоки присъди ?
    Организаторите на подобни мероприяти са неизвестни а лидерите на съответните партии - недосегаеми и невинни !?я